13 episodes

Het Verleden van de Velden is de podcast naar het gelijknamige boek over de Archeologie van de Duin-en Bollenstreek. In verschillende verhalen vertelt archeoloog Jeroen van Zoolingen over het rijke verleden van deze mooie streek.

Het Verleden van de Velden R.J. van Zoolingen

    • History

Het Verleden van de Velden is de podcast naar het gelijknamige boek over de Archeologie van de Duin-en Bollenstreek. In verschillende verhalen vertelt archeoloog Jeroen van Zoolingen over het rijke verleden van deze mooie streek.

    Van welstand tot wederopbouw

    Van welstand tot wederopbouw

    Zoals wij de Duin- en Bollenstreek nu kennen, zo is zij vooral geworden in de nieuwe tijd. Nadat de huidige bollendorpen in de loop van de middeleeuwen hun plaats op de kaart hadden veroverd, was het nu de beurt aan de landhuizen en de zanderijen. De oude duinen en bossen werden op de schop genomen om voorgoed plaats te maken voor een nieuw landschap.

    • 22 min
    Uiterlijk vertoon

    Uiterlijk vertoon

    Vanaf de vroege dertiende eeuw was de bevolking in de streek onderverdeeld in huislieden en welgeborenen. Met de eerste groep werden de vrije en onvrije mensen bedoeld, terwijl de welgeborenen de vrije adel betrof. Naargelang de positie in de samenleving kende men verschillende rechten, plichten en functies. Zo waren de huislieden boer of hadden een ambacht en betaalden zij belastingen aan de vorst. De hoogste edele in het toenmalige Holland was de graaf, maar als welgeborene was hij zeker niet de enige.

    • 15 min
    Boeren, burgers en buitenlui

    Boeren, burgers en buitenlui

    Aan alles komt een einde, zo ook aan twistende Friezen en Franken en plunderende Noormannen. Circa duizend jaar na het begin van onze jaartelling en zo'n vijf eeuwen na de val van het Romeinse rijk keerden vrede, rust en een centraal gezag terug. De graaf van West-Friesland schoof op de voorgrond en hij vestigde zijn machtscentrum aan de Rijn.

    • 22 min
    Tijd van komen en gaan

    Tijd van komen en gaan

    Historici laten de Romeinse tijd eindigen in het jaar 476 na Christus. Op 4 september van dat jaar werd de laatste keizer van het West-Romeinse rijk, Romulus Augustulus, afgezet door een groep barbaren. Het oostelijke deel van het Romeinse rijk bleef nog bijna duizend jaar intact, al kennen wij het onder een andere naam: het Byzantijnse rijk. In de Duin- en Bollenstreek was er op dat moment al lang geen sprake meer van Romeins gezag. Een officiële datum is er niet, maar we mogen ervan uitgaan dat er op die bewuste septemberdag al meer dan een eeuw geen echte Romein meer in de Lage Landen was geweest.

    • 26 min
    Pax Romana

    Pax Romana

    In de eerste eeuw van onze moderne jaartelling arriveerde het Romeinse leger in de Lage Landen. Na een periode van veroveringen en opstanden, richtten de Romeinen uiteindelijk de grens van hun rijk in langs de Rijn. De zogeheten limes liep daarmee dwars door de Duin- en Bollenstreek, wat voor een bijzondere situatie zorgde. Niemand zal de Romeinen als vijand hebben gewild, maar als goede buur, handelspartner of als bondgenoot waren ze wel aantrekkelijk.

    • 15 min
    Machtige buren

    Machtige buren

    Rond het begin van onze moderne jaartelling leerde ons land een nieuwe samenleving kennen, die van de Romeinen. Julius Caesar en zijn opvolgers veroverden grote delen van Noordwest-Europa en brachten daarbij grootschalige veranderingen met zich mee. Op het eerste gezicht zijn er in de Duin- en Bollenstreek weinig resten uit deze periode te vinden. Althans, wanneer je benoorden de Rijn kijkt. Dat komt doordat de Romeinen de grens van hun rijk uiteindelijk langs deze rivier inrichtten en de Duin- en Bollenstreek hier dus grotendeels buiten bleef. Maar voordat die grens er lag, is er wel het een en ander gebeurd waarvan de sporen wellicht nog te vinden zijn in de streek.

    • 19 min

Top Podcasts In History

HistoryCast
PodMedia
Время и деньги
libo/libo
Legacy
Wondery
Dan Snow's History Hit
History Hit
Aha! History – Zehn Minuten Geschichte
WELT
Unsung History
Kelly Therese Pollock