Выпусков: 215

Het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn.

Crypto Update | BNR BNR Nieuwsradio

    • Технологии

Het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn.

    Crypto Update: Bedrijven kopen bitcoin en dat is goed voor de aandelenkoers

    Crypto Update: Bedrijven kopen bitcoin en dat is goed voor de aandelenkoers

    De Bitcoin ETF's bereikte deze week verschillende mijlpalen. Zo verzamelden alle spot ETF's ter wereld nu zo'n 5% van alle bitcoins; meer dan één miljoen. Uiteraard is het vooral een een Amerikaans feestje. De fondsen van BlackRock en Grayscale hebben samen een half miljoen bitcoin onder beheer. Fondsen buiten de VS zijn niet te verwaarlozen, zoals Canada’s Purpose Bitcoin ETF met 27,110 BTC, en uit Duitsland ETC Group Physical Bitcoin Fund, met 21,005 BTC. Samen met producten uit Australië en Hong Kong kom je op dit moment nét boven de 1 miljoen bitcoin uit, al groeit dit totaal natuurlijk hard.

    Ook rond BlackRock en Grayscale is er nog nieuws. IBIT van BlackRock passeerde na 4,5 maand handel het fonds van Grayscale; GBTC. Dat is opmerkelijk. Ooit begon Grayscale met 630.000 bitcoin in de kluis, maar door meerdere factoren namen veel beleggers afscheid van hun aandelen. Inmiddels heeft BlackRock er 288.500 bitcoin onder beheer, bij Grayscale staat de teller op 287.500. Het zegt wat over de snelle groei van BlackRock én de leegloop bij Grayscale.

    Ondertussen zijn ook bedrijven weer begonnen met het aankopen van bitcoin (en in zeldzame gevallen zelfs ether). De meest opvallende is Semler Scientific, een Amerikaans bedrijf in medische apparatuur. Zij schaffen voor 40 miljoen bitcoin aan. Hun totale kasreserve bedraagt 62 miljoen, dus ruim de meerderheid bestaat nu uit bitcoin. Zij volgen hierbij het 'playbook' van Microstrategy. Het deed de aandelenkoers veel goeds. Datzelfde kan gezegd worden over Metaplanet, een Japans investeringsbedrijf. Daar werd voor 7 miljoen aan bitcoin gekocht. De koers van het (zeer kleine) aandeel ging maal vijf. 

    Deze week in de Cryptocast

    Een speciale editie deze week. Zeven prominente Bitcoiners geven hun mening over de adoptie van de munt. Is Bitcoin een geschikt betaalmiddel? Dragen de ETF's in de VS bij aan adoptie? En hoeveel decentraliteit is er écht nodig? Te gast zijn Sam Wouters, Bart Mol, Jesse de Wit, Bert de Groot, Arnold Hubach, Stef Martens en Aaron van Wirdum. 

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 6 мин.
    Crypto Update: Ether ETF lijkt tóch op weg naar goedkeuring

    Crypto Update: Ether ETF lijkt tóch op weg naar goedkeuring

    De democraten lijken echt bij te draaien. Bij een stemming in het Huis van Afgevaardigden kozen opnieuw tientallen lieden van de Democratische Partij de pro-crypto kant, waaronder de prominente politica Nancy Pelosi. Het is tekenend voor de situatie in de Verenigde Staten op dit moment.

    Voor de cryptowereld lijkt dat direct al een positief gevolg te hebben. De Ether ETF was voor de deadline van 23 of 24 mei eigenlijk kansloos, maar alles wijst er nu op dat de SEC toch tot goedkeuring overgaat. Volgens analisten is het niet eerder voorgekomen dat de beurswaakhond zo snel en rigoureus bijdraait.

    Het lijkt er steeds sterker op dat dit alles te maken heeft met de presidentsverkiezingen van 5 november. Donald Trump is inmiddels uitgesproken pro-crypto en mogelijk willen de democraten Trump de wind uit de zeilen halen, door zelf een neutralere houding in te nemen.

    Ook is er nieuws over Craig Wright. De Britse rechter die onlangs bevestigde dat Wright niét Satoshi Nakamoto kan zijn, deelt nu zijn volledige uitspraak. Daarin laat hij geen spaan heel van Wright. Hij noemt hem een leugenaar die bewijs vervalste om zijn ultieme leugen kracht bij te zetten: zijn claim dat hij Satoshi Nakamoto is. De uitspraak leest bij vlagen meer als een disstrack dan het verslag van een rechter. En El Salvador heeft 474 bitcoin gemined met de warmte-energie uit de grootste vulkaan van het land. Het 'Volcano mining' heeft het land van Nayib Bukele dus al zo'n 32 miljoen euro opgeleverd. 

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Mauro Halve, Senior Compliance Officer bij Amdax over alle regels waar Nederlandse cryptobedrijven zich aan moeten houden. Dat zijn er nogal wat. Vanaf 2025 is dat de grote Europese cryptowet MICA en nog allerlei wetten rond informatiebeveiliging, transactie-informatie en natuurlijk anti-witwasregelgeving. Vanaf 30 december kunnen we crypto écht geen cowboywereld meer noemen. 

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 10 мин.
    Crypto Update: Het eerste staatspensioenfonds stapt in Bitcoin

    Crypto Update: Het eerste staatspensioenfonds stapt in Bitcoin

    Eén van de ontwikkelaars van de decentrale mixingdienst Tornado Cash gaat ruim vijf jaar de gevangenis in. Dat bepaalde de rechter in Den Bosch deze week. De Russische Alexey Pertsev woonde in Nederland en is nu schuldig bevonden voor het witwassen van grote bedragen. Onder meer Noord-Koreaanse cybercriminelen maakten gebruik van Tornado Cash en daar wisten de ontwikkelaars dan weer van. 

    Medestanders van Pertsev, veelal in de cryptowereld, zeggen dat de privacy door deze uitspraak ernstig onder druk komt te staan én dat hij indirect gestraft is voor het schrijven van code en het bijdragen aan deze dienst. 

    Ondertussen is het eerste pensioenfonds in Bitcoin gestapt. Het gaat om het fonds van de Amerikaanse staat Wisconsin, die voor 164 miljoen dollar aan Bitcoin ETF's heeft gekocht. Nog niet eerder nam een pensioenfonds voor deze bedragen bitcoin op in de portefeuille. Ook hedgefunds en financieel adviseurs (een belangrijke groep in de VS) blijken enthousiast te zijn ingestapt.  Een aantal partijen kopen voor honderden miljoenen en vele tientallen partijen stappen voor iets lagere bedragen in. Ook de grote banken JP Morgan, Wells Fargo en een aantal kleinere spelers steken een teentje in het water. De toonaangevende analist Eric Balchunas van Bloomberg verwacht de komende tijd nog meer instappers. 

    Deze week in de Cryptocast

    Remy van der Nagel komt vertellen hoe hij zelf onderzoek doet naar nieuwe cryptoprojecten. Als crypto-expert bij Bitvavo ziet hij veel munten langskomen en moet hij kaf van koren kunnen scheiden. Hoe doe je dat? En welke keuzes maak je in het doen van onderzoek? En: hoe beoordeel je als cryptobeurs in welke coins en tokens je je klanten laat handelen? Daar moet je keuzes in maken want elke coin die je aanbiedt, moet je opnemen in je website en je app, die moet overgemaakt kunnen worden in wallets van de klant zelf met inachtneming van alle wet- en regelgeving dus dat kost geld en honderdduizenden tokens aanbieden gaat niet.

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 8 мин.
    Crypto Update: De cryptomarkt kan hoge koersen niet vasthouden

    Crypto Update: De cryptomarkt kan hoge koersen niet vasthouden

    De cryptomarkt heeft het zwaar, want april was geen vrolijke maand en mei begint ook niet al te best. De koers van bitcoin verloor in totaal ruim 20%. Een stevig getal, maar ook niet ongewoon als je kijkt naar de historie. Opvallend is dat de Amerikaanse Bitcoin ETF's, twee maanden geleden nog dé reden voor de stijgende prijs, piepend en krakend tot stilstand zijn gekomen. De groei in de producten van o.a. BlackRock en Fidelity is er al een tijdje uit.

    Een ander product van BlackRock doet het dan weer wel goed. Het BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund (stop de tijd) is met 375 miljoen dollar in zes weken meteen flink te noemen. Het fonds tokeniseert obligaties en keert uit in stablecloins. Daar blijkt dus serieus vraag naar te zijn. Volgens CoinTelegraph staat er momenteel 1,4 miljard dollar aan getokeniseerde staatsobligaties uit.

    Changpeng Zhao, oprichter en voormalig baas van cryptobeurs Binance, gaat vier maanden de gevangenis in. We kunnen het gerust bestempelen als een lichte straf, want Zhao zou onder meer de Amerikaanse wetten tegen witwassen hebben geschonden. Zijn bedrijf schikte voor ruim vier miljard in de VS en nu blijkt dat hij vier maanden moet brommen. Het is nog onduidelijk wat Zhao na zijn korte sabbatical gaat doen.

    En ook Roger Ver, die ooit te boek stond als 'Bitcoin Jesus' zit in de problemen. Hij wordt aangeklaagd door de Verenigde Staten voor belastingontduiking. Hij begon ooit met het kopen van Bitcoin toen de koers nog onder één dollar lag. Hij investeerde in bedrijven als Kraken, Ripple en Blockchain.com en verloor die reputatie ook weer door Bitcoin Cash, een munt die zich in 2017 'afsplitste' van Bitcoin, te promoten. In 2014 zou hij staatsburger van Saint Kitts and Nevis zijn geworden, maar volgens de VS heeft hij toen zijn belastingzaken niet goed afgewikkeld. Er zou geen belasting zijn betaald over 131.000 bitcoin en dat gaat over bedragen in de orde van honderd miljoen dollar. 

    Deze week in de Cryptocast

    Paul Buitink, hij is chef van goudbedrijf Holland Gold en al heel lang bezig met bitcoin. We hebben het over de nieuwe bullmarkt in goud, die opkomt net nu bitcoin even op zijn retour is. En we hebben het over de overeenkomsten en verschillen tussen goud en bitcoin: ze reageren op dezelfde manier op variaties in de rente maar omgekeerd op geopolitieke onrust. En wat kun je makkelijker minen, goud of bitcoin? 

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 6 мин.
    Crypto Update: Block van Jack Dorsey komt met eigen miningchip, waarom?

    Crypto Update: Block van Jack Dorsey komt met eigen miningchip, waarom?

    Cryptobedrijf Block werkt aan een eigen chip voor Bitcoinmining. Het project werd in 2021 al aangekondigd, maar meer dan een prototype-ontwerp was er tot nog toe niet. Het blijkt te gaan om een chip met 3nm-technologie en dat is behoorlijk goed. De halfgeleider kan worden verkocht aan bedrijven die miningapparatuur bouwen. Block wil zelf overigens ook machines gaan verkopen.

    Opvallend is dat de plannen voor de halfgeleider in principe open-source zijn. Volgens Block levert dat betere producten op, die beter te onderhouden zijn en uiteindelijk ook een lagere prijs zullen hebben. Win, win, win, dus. Het is nog afwachten of het in de praktijk ook zo zal uitpakken. Met dit idee zouden volgens Block ook meer kleinere partijen aan mining kunnen meedoen. Het minen van Bitcoin gebeurt namelijk steeds meer op industriële schaal, waarbij beursgenoteerde bedrijven de dienst uitmaken. Om het netwerk écht decentraal te houden, oppert men regelmatig om die concentratie beter te verdelen.

    Ondertussen probeert Venezuela stablecoin Tether te gebruiken om sancties te ontlopen. Door het lopende conflict tussen de VS en de regering-Maduro knijpt de VS de toegang tot dollars voor Venezuela af, bijvoorbeeld door controle op de handel in olie. Volgens Reuters is Venezuela al een tijdje bezig met een overstap naar de USDT, die uiteraard gewoon één dollar aard is. Dat plan lijkt overigens niet lang houdbaar. Tether heeft al aangegeven zich te willen houden aan de sancties en zal gesanctioneerde adressen uit Venezuela gewoon blokkeren. 

    Deze week in de Cryptocast

    Bart Mol van het kennisplatform Bitcoin Alpha komt vertellen over Runes, een manier om memecoins – onzinmunten – te bouwen bovenop bitcoin. Er zijn al meer dan 8000 van die memecoins alleen al op Runes. Eén groot casino, en Bart Mol waarschuwt er ook voor, maar wel een casino met zoveel transacties dat de miners er na de halvering van hun beloning een goeie extra bron van inkomsten van hebben. Als je wilt weten of je dat goed of slecht moet vinden, dan moet je luisteren.

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 6 мин.
    Crypto Update: Aftellen naar de halving

    Crypto Update: Aftellen naar de halving

    De grote gebeurtenis van deze week is natuurlijk de halving. Met de stand van nu gaat block 840.000 (wanneer de halving daadwerkelijk plaats zal vinden) ergens tussen vrijdagavond en zaterdagochtend gemined worden. Het vierjaarlijkse evenement wordt gevierd in bitcoinland en is bijzonder omdat miners nog maar de helft van de beloning voor het minen van een block krijgen. Een halving ging historisch gepaard met een stijging van de prijs, een aantal maanden later. Het is nog maar afwachten of dat nu ook gaat gebeuren. Na vier halveringen neemt het absolute effect immers af.

    We blijven nog even bij het halveren, want de Amerikaanse Grayscale Bitcoin ETF is inmiddels de helft van zijn vermogen kwijt. Jarenlang vormde Grayscale met een gesloten thrust de enige manier om Bitcoin op de 'beurs' te kopen. Na de goedkeuring van de Amerikaanse Bitcoin Spot ETF's kon Grayscale niet anders dan hun product ook omvormen. Maar BlackRock, Fidelity en al die andere grote vermogensbeheerders bieden hun ETF aan met véél minder lopende kosten, waardoor steeds meer klanten bij Grayscale vertrekken. Het verschil tussen 1,5% of 0,2% per jaar is ook wel heel groot. En de Bitcoin ETF's in Hong Kong lijken op goedkeuring te kunnen rekenen van de toezichthouder aldaar. Het is opnieuw een groot financieel centrum dat handel in Bitcoin mogelijk maakt.

    Sam Bankman-Fried gaat in beroep tegen de 25 jaar celstraf die hij twee weken geleden van de rechter kreeg opgelegd. Daarmee komt er een tweede seizoen in het drama rond de FTX-topman. Hij gaat in beroep tegen het vonnis en de schuldigverklaring. Hij is dus van mening dat hij niet schuldig is en nooit miljoenen investeerders heeft gedupeerd. 

    Deze week in de Cryptocast

    Arnold Hubach, vriend van de show en bitcoinnomade, is nu in dienst gegaan van Mi Primer bitcoin ofwel My First Bitcoin, een wereldwijde organisatie die onderwijs geeft in bitcoinzaken en daar ook leermiddelen voor ontwikkelt in allerlei talen. My First Bitcoin is ontstaan in El Salvador en zit nu in veel Zuid- en Midden-Amerikaanse landen maar ook bijvoorbeeld in Spanje, Engeland, India en verschillende Afrikaanse landen. Deze podcast nog wel gewoon in het Nederlands.

    Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 4 мин.

Топ подкастов в категории «Технологии»

Радио-Т
Umputun, Bobuk, Gray, Ksenks, Alek.sys
Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
Podlodka Podcast
Егор Толстой, Стас Цыганов, Екатерина Петрова и Евгений Кателла
Запуск завтра
libo/libo
yet another podcast
Яндекс
#BeardyCast: гаджеты и медиакультура
BeardyCast.com

Вам может также понравиться

Cryptocast | BNR
BNR Nieuwsradio
Tech Update | BNR
BNR Nieuwsradio
Digitaal | BNR
BNR Nieuwsradio
De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio
Macro met Boot en Mujagić  | BNR
BNR Nieuwsradio
Beurs | BNR
BNR Nieuwsradio

Еще от: BNR Nieuwsradio

De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio
Boekestijn en De Wijk
BNR Nieuwsradio
De Top van Nederland
BNR Nieuwsradio
Cryptocast | BNR
BNR Nieuwsradio
BNR Perestrojkast | BNR
BNR Nieuwsradio
FactGurus | BNR
BNR Nieuwsradio