Выпусков: 201

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag

  • Новости

Politiek journalisten Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) nemen elke vrijdag de Haagse week door, met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen.

  Een nieuwe sheriff, grote broeken en een balletje vooruit trappen

  Een nieuwe sheriff, grote broeken en een balletje vooruit trappen

  Ruim een week na de grote verkiezingsoverwinning van BBB maken Xander en Joost de balans op. 

  Het kabinet zit er in ieder geval nog en er is nog geen coalitiepartij die keiharde conclusies heeft getrokken. Blijven de de coalitiepartners dit balletje nog een paar weken naar voren trappen?

  Het CDA wil na gedoe in de partij door met Hoekstra als leider én ze willen door met het kabinet. Maar dan wel op een andere manier en zónder het regeerakkoord open te breken. Rara, hoe kan dat?  

  Premier Rutte en Caroline van der Plas gingen samen lunchen op de Hooizolder, op initiatief van de BBB-fractievoorzitter. BBB heeft intussen ook in alle provincies het heft in handen genomen en daar gaan nu de gesprekken van start over welke coalities kunnen gaan besturen. 

  En in de rubriek De Wandelgangen kwamen Xander en Joost een oud-minister tegen met wie ze nog een appeltje te schillen hadden.

  • 59 мин.
  "Gevestigde orde gaat BBB omhelzen en uitkleden"

  "Gevestigde orde gaat BBB omhelzen en uitkleden"

  KaBBBoom! Na de overweldigende overwinning van BBB valt er genoeg te analyseren voor Joost en Xander. Want is het wel zo dat het nu veel moeilijker regeren wordt voor de vier partijen? Als ze het slim spelen niet per se. Maar er gaat wel aan alle kanten getrokken worden aan de coalitie.

  Joost en Xander bespreken uitgebreid wat de verkiezingen kunnen gaan gaan betekenen voor het landsbestuur. Ze blikken ook terug op de gevoerde campagnes van diverse partijen.

  In de rubriek In de wandelgangen gaan ze langs bij de partijen die verloren, om ze een hart onder de riem te steken.

  • 1 ч. 6 мин.
  Geborgde zetels, het 'uitsluitspel' en de verkiezingen als kwalificiatietoernooi

  Geborgde zetels, het 'uitsluitspel' en de verkiezingen als kwalificiatietoernooi

  De Stemming is weer terug van reces, precies op tijd om de slotfase van de campagne voor de Statenverkiezingen te kunnen volgen. Wat kunnen we in deze laatste dagen voor de verkiezingen nog verwachten? Wie spelen het 'debatspel' en wie doen mee aan het 'uitsluitspel'? Joost en Xander hebben het nauwlettend in de gaten gehouden en weten precies wie met wie, maar vooral ook wie NIET met wie wil.

  In de wandelgangen gaan de heren op zoek naar uitleg over die andere verkiezing; de waterschapsverkiezingen. Waar stemmen we voor en wat doen die waterschappen? Tjeerd de Groot van D66 en Mark Strolenberg van de VVD geven uitleg. 

  En er wordt een blik in de toekomst geworpen. Wat gaat er gebeuren na deze verkiezingen? Houden de coalitiepartijen elkaar vast? En over welke partij maakt de coalitie zich zorgen? Beluister het in de nieuwe aflevering van De Stemming.

  Krijg je geen genoeg van de analyses, duiding en voorspellingen van Joost en Xander? Kom dan op zondag 14 mei naar het NPO Luister Podcast Event in TivoliVredenburg in Utrecht. Daar wordt live een aflevering van De Stemming gemaakt, mét publiek. Bij zijn? Bestel je kaartjes hier (https://podcastevent.npo.nl/programma/de-stemming-van-vullings-en-van-der-wulp)! 

  • 1 ч. 5 мин.
  Fakkels, Koeleba op gympen en 'walking through the halls'

  Fakkels, Koeleba op gympen en 'walking through the halls'

  De Stemming is deze week weer eens keer met De Rooij in plaats van Vullings. 

  Daarin aandacht voor de ontwikkelingen in de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten. D66 trapte de campagne af en partijleider Kaag werd een dag later met fakkels ontvangen bij een bijeenkomst in Diepenheim. Wat voor impact heeft dit incident op Kaag en andere politici?

  Bij het stikstofdebat in de Tweede Kamer bleek dat het niet zo lekker gaat in de coalitie. VVD, CDA en ChristenUnie maakten verwijten aan D66 en D66 was weer boos op de andere drie coalitiegenoten. Was dit campagnetaal of zit hier een dieper conflict? 

  En we hebben een heel bijzondere aflevering van De Wandelgangen. Joost Vullings is voor EenVandaag in New York voor een bezoek aan de Verenigde Naties. Hij dook met zijn collega van Tom van ‘t Einde in de wandelgangen van de VN.

  • 58 мин.
  Peilingen, liefdeloze campagnetaal en een warm voorjaar

  Peilingen, liefdeloze campagnetaal en een warm voorjaar

  Wat gaat er gebeuren bij de verkiezingen komende maand? Wordt de Eerste Kamer straks helemaal op z'n kop gezet en kan het kabinet straks nog wel iets bereiken? Joost en Xander vragen Charlotte Nijs van het EenVandaag Opiniepanel wat er uit de eerste zetelpeiling voor de Eerste Kamer kwam. 

  Dat de campagne nu echt is begonnen blijkt niet alleen uit politici die weer de straat op gaan. Ook via het indienen van moties kun je campagne voeren, leren de heren in de wandelgangen bij JA21. 

  En hoe zit het in de coalitie? Daar lijken de verhoudingen in aanloop naar de verkiezingen ook niet helemaal optimaal te zijn... Luister de Stemming en je bent weer helemaal bij!

  • 58 мин.
  Parlementaire hygiëne, een Leopard-commandant en een linkse ‘vibe’

  Parlementaire hygiëne, een Leopard-commandant en een linkse ‘vibe’

  Premier Rutte is in Brussel voor een migratieoverleg met de lidstaten van de Europese Unie. In eigen land had hij eerder deze week in de Tweede kamer al een debat gevoerd over hetzelfde onderwerp. Binnen de coalitie zijn er verschillende meningen over de migratieaanpak en ook in Brussel zitten de lidstaten niet op één lijn. Wat voor gevolgen heeft die onenigheid in Den Haag en Brussel voor het Nederlandse migratiebeleid?

  De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn over iets meer dan een maand en het is duidelijk dat er ook voor de landelijke politiek veel op het spel staat. Joost en Xander bespreken de partijcongressen van het CDA en die van PvdA en GroenLinks. De PvdA en GroenLinks hielden hun congres gedeeltelijk gezamenlijk. Wat hing daar voor een ‘vibe’?

  Nederland gaat meer dan honderd Leopard 1 tanks kopen, die knappen we op en geven we daarna aan Oekraïne. In de Wandelgangen treffen Xander en Joost het vermoedelijk enige Kamerlid die een Leopard-tank kan besturen.

   

  • 59 мин.

Топ подкастов в категории «Новости»

Feed Master by Umputun
libo/libo
Медуза / Meduza
Живой Гвоздь
Редакция «Черты»
BBC Radio

Вам может также понравиться

NRC
de Volkskrant
NPO Radio 1 / VPRO
NRC
BNR Nieuwsradio
Tom Jessen & Maarten van Rossem / t-talks