Выпусков: 6

Vi nagelfar samtidens mest intressanta övertygelser, ideologier och attityder, och undersöker varför människor investerar så mycket tid, kapital och tillhörighet i sina åsikter och positioneringar.

Omslagsbild: Andreas Braun

Nagelfararna Nagelfararna

    • Общество и культура

Vi nagelfar samtidens mest intressanta övertygelser, ideologier och attityder, och undersöker varför människor investerar så mycket tid, kapital och tillhörighet i sina åsikter och positioneringar.

Omslagsbild: Andreas Braun

    Lars Vilks post mortem: "Bränn Nimis!" och beröringsskräck

    Lars Vilks post mortem: "Bränn Nimis!" och beröringsskräck

    En av de absolut mest kontroversiella svenska konstnärerna någonsin är död. Efter att under flera år levt under dödshot från radikala islamister dog Lars Vilks i en bilolycka nu i oktober. Vilks har i över ett decennium väckt starka reaktioner och känslor med sin konst, så även efter hans död. Det politiska partiet Nyans lyfter krav på att bränna ner hans konstverk Nimis. Moderna muséet får kritik för att inte vilja befatta sig med hans rondellhundsverk. Vilks envisades under sin livstid med att besöka och föreläsa i antimuslimska sammanhang, men hur såg egentligen Vilks syn på religion och religionskritik ut? Och är det verkligen förbjudet med bilder av profeten Muhammed inom både shia- och sunniislam? Detta och mer nagelfars av Jimmy Emanuelsson och David Westerberg i detta avsnitt av Nagelfararna.



    Läs mer:

    Niklas Orrenius, "Skotten i Köpenhamn: Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser"

    • 48 мин.
    Klan och kriminalitet (klan del 2)

    Klan och kriminalitet (klan del 2)

    I detta avsnitt granskar Nagelfararna debatten om klanbaserade kriminella nätverk, och fördjupar och nyanserar vilken funktion klanstrukturen fyller i en kriminell kontext. Kriminalitet, klan och kultur är ett högaktuellt ämne inte minst med tanke på nyligen publicerade rapporten om kriminalitet bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) som skakat liv i debatten igen.

    Medverkande: Maria Jansson Gunnman, Jimmy Emanuelsson och David Westerberg.




    Läs mer:

    Per Brinkemo, "Mellan klan och stat"

    Lundberg & Brinkemo (red.), "Klanen"

    Johanna Bäckström Lerneby, "Familjen"

    Bilan Osman i Feministisk Perspektiv: "Det tänjbara begreppet klan"

    America Vera-Zavala i Göteborgs-Posten: "Prisvinnande 'Familjen' är vit förorts-fantasy"

    Peter Esaiasson och Bo Rothstein i Dagens Nyheter: ”Forskningen har missat de kriminella nätverken”



    Lyssna mer:

    Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli i En varg söker sin pod - "Fantasi och verklighet"

    • 38 мин.
    Vad är en klan? Om klandebatten i Sverige

    Vad är en klan? Om klandebatten i Sverige

    Äntligen nytt avsnitt! Del 1 av 2 om klan, här med fokus på vad klan är och hur debatten om klan sett ut i Sverige. Del 2 kommer handla om diskussionen kring klanbaserade kriminella nätverk. Inspelningen gjordes under tidig vår, klipptes klart, och just innan släpp raderades det pga teknisk fadäs. Detta missöde och en pressad vardag påverkad av covid19 gör att avsnittet kommer först nu. 

    Följ oss gärna på sociala medier. Gillade du avsnittet? Dela det gärna med en vän! Vi har en stabil och växande lyssnarskara men vill gärna nå ut till fler.

    Medverkande: Jimmy Emanuelsson, Maria Jansson Gunman och David Westerberg

    • 1 ч. 7 мин.
    Offerskapskultur

    Offerskapskultur

    I kampen för rättvisa och jämlikhet målas det ibland upp en verklighet med enbart offer eller förövare, där minoriteter ställs mot majoriteten, och där den som upplever sig vara utsatt för förtryck - offret - är en sanningssägare som aldrig får ifrågasättas. Att vara ett offer kan numera innefatta att äga en position att tala från, som i vissa kontexter kopplas till status och politisk legitimitet. Detta innebär paradoxalt nog en maktposition, och blir någonting eftersträvansvärt.

    Victimhoodculture, eller på svenska offerskapskultur, benämner vissa forskare den kultur och moral som gett upphov till detta. Varför uppstår offerskapskultur här och nu, och hur kommer det sig att det får så häpnadsväckande konsekvenser på amerikanska, men även svenska, universitet? Och vilka blir egentligen konsekvenserna av allt detta?

    Dessa frågor och mer därtill pratar vi om i detta avsnitt av Nagelfararna, podcasten där vi kritiskt granskar samtidens mest intressanta övertygelser, ideologier och attityder.

    Medverkande: Maria Jansson Gunman och David Westerberg

    Läs mer:
    Jason Manning & Bradley Keith Campbell, "The Rise of Victimhood Culture"
    Greg Lukianoff & Jonathan Haidt, "The Coddling of the American Mind"

    • 1 ч. 18 мин.
    Konspirationsteorier: Fokus corona, 5G och flat earth

    Konspirationsteorier: Fokus corona, 5G och flat earth

    I detta avsnitt nagelfar vi olika konspirationsteorier med fokus på corona/5G-konspirationer och flat earth-rörelsen. Konspirationsteorin om det nya mobilnätet 5G skulle man i göteborgsk anda kunna säga har spridits som ett virus. I kölvattnet av detta har facebook och youtube börjat reglera uppladdning av material för att förhindra spridningen av konspirationsteorier. Men är censur rätt väg att gå? Vad är egentligen en kospirationsteori och var går gränsen mellan konspiratoriskt tänkande och kritiskt ifrågasättande av auktoriteter? Utifrån psykologisk och sociologisk forskning ger vi svar på varför människor tror på konspirationsteorier, och hur det kommer sig att det finns människor idag som på fullt allvar tror att jorden är platt.



    Medverkande: Marcus Nilsson och David Westerberg



    Läs mer: 

    Mick West, “Escaping the Rabbit Hole” 

    Christine Garwood, “Flat Earth: The History of an Infamous Idea” 

    Rob Brotherton “Suspicious Minds: Why We Believe Conspiracy Theories” 

    David G. Robertson “UFOs, Conspiracy Theories and the New Age” 

    Jan-Willem van Prooijen & Karen M Douglas, “Conspiracy theories as part of history: The role of societal crisis situations”

    • 1 ч. 5 мин.
    Feminism och transaktivism i konflikt

    Feminism och transaktivism i konflikt

    I detta avsnitt med Jimmy Emanuelsson och David Westerberg så pratar vi om konflikten mellan radikalfeminister och transaktivister.  Under avsnittet undersöker vi vad denna konflikt handlar om, vilka positioner som finns och vad som står på spel för de båda grupperna. Under samtalet kommer vi in på saker som skillnaden mellan biologiskt kön och könsidentitet, vad en social konstruktion är, men även hur det kan komma sig att allt fler i vår samtid ser den inre subjektiva och personliga identiteten av att vara man eller kvinna ses som medfödd och oföränderlig, medan kroppen ses som formbar, valbar och föränderlig.



    Läs mer:

    Fanny Ambjörnsson, "Vad är queer"

    Ian Hacking, "Social konstruktion av vad?"

    Rogers Brubaker, "Trans: Gender and Race in an Age of Unsettled Identities"

    • 51 мин.

Топ подкастов в категории «Общество и культура»

На каком основании
libo/libo
Мужской разговор
Трёшка
Психология с Александрой Яковлевой
Александра Яковлева
Дороже денег
Ксения Падерина
Давай Поговорим
Анна Марчук, Стелла Васильева
Базаров порезал палец
Борис Прокудин, Филипп Жевлаков, Анастасия Медведева