Выпусков: 239

Möt personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Söndagsintervjun Sveriges Radio

  • Новости

Möt personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun. Ansvarig utgivare: Nina Glans

  Marianne Lindberg De Geer – om föräldraskap, uppkäftighet och åldrande

  Marianne Lindberg De Geer – om föräldraskap, uppkäftighet och åldrande

  Hon har som konstnär tänkt på sig själv, men tänker nu mer på sina barn och föräldrar. Under pandemin föll åldrandet över Marianne Lindberg De Geer och hon började skriva dagbok. Vad upptäckte hon om sig själv?

  • 49 мин.
  Philomène Grandin – om kultpappan Izzy Young och demensen

  Philomène Grandin – om kultpappan Izzy Young och demensen

  När hennes legendariska pappa Izzy Young som upptäckte Bob Dylan, drabbades av demens blev skrivandet en överlevnadsstrategi för skådespelaren Philomène Grandin. Hur mycket ska man slita som anhörig?

  • 44 мин.
  Daniel Redén – stjärntränaren om skandalen med Propulsion

  Daniel Redén – stjärntränaren om skandalen med Propulsion

  Han har varit fåordig om tidernas travsaga Propulsion som blev tidernas travskandal. Tills nu. I Söndagsintervjun ger tränaren Daniel Redén en unik intervju om mardrömmen, men också om framgångarna.

  Mail till Söndagsintervjun från Maria Croon, vd på Svensk Travsport sedan 2019:
  "Först och främst vill jag bara beklaga hela den här historien som är sorglig för alla inblandade parter och travsporten i stort. Jag har ju endast fått utdrag ur intervjun skriftligt men utifrån de citat jag fått skickade till mig är jag förvånad över det som låter som allvarliga anklagelser om undanhållande av fakta och försök att skydda olika personer i organisationen. Särskilt då tränaren med ombud haft tillgång till utredningsmaterialet under lång tid och där kan se att olika sidors perspektiv, både positivt och negativt, verkligen har beaktats och redovisats i en omfattande rapport på över 200 sidor.
  Utredningens syfte var att ta reda på om hästen var nervsnittad och vem som hade tillgång till vilken information och när. Olika parters syn och minnesbilder är omfattande redovisat. Det finns självklart ingen egen agenda från Svensk Travsports sida och inget intresse av att dölja några uppgifter som är viktiga för utredningen. Allt har redovisats tydligt.
  Enligt Svensk Travsports reglemente har man som köpare av en häst alltid ett ansvar och som tränare likaså. Huruvida det finns ett ansvar i den här frågan eller inte ska nu prövas av Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd. Det som framkom i Svensk Travsports utredning var att det inte gick att konstatera att det funnits något som helst uppsåt från ägare eller tränare. Däremot kunde vi redan då konstatera att det inte råder några tveksamheter att hästen är nervsnittad och därmed startat otillåtet.
  I samband med att det här kom fram efter Elitloppet förra året gjorde Svensk Travsport även en omfattande intern utredning av förbundets hantering. Slutsatsen av den redovisades på en presskonferens i oktober förra året. Där konstaterades bland annat brister i regelstyrning och processer och det riktades skarp kritik till dåvarande styrelse och ledning.
  Det redovisades då att exportcertifikatet med notering om nervsnittning både skickats till tränaren men också funnits hos Svensk Travsport men det hade inte lagts in i några system. Den utredning gällande Propulsions nervsnittning som gjordes av dåvarande säkerhetschef 2019 konstaterades vara undermålig. All kritik mot Svensk Travsports hantering har redovisats helt transparent och de brister som framkom i utredningen har vi tagit på stort allvar. Nu pågår ett omfattande arbete med processer och internkontroll för att något liknande aldrig ska uppstå igen.
  Vi vill som alla andra att det här ärendet ska bli klart och att all fakta kan redovisas helt öppet. För att komma dit behöver förhandlingen i Ansvars- och Disciplinnämnden äga rum så snart som möjligt där allt material kan avhandlas enligt de processer vi har."

  • 59 мин.
  Jan Carlzon – superstjärnan från iskalla Norden

  Jan Carlzon – superstjärnan från iskalla Norden

  Få svenska företagsledare har samma ikonstatus hyllad världen över för ledarskapet och klassikern "Riv pyramiderna!". Nu fyller Jan Carlzon 80 år och har skrivit uppföljaren Se människan. Varför?

  • 48 мин.
  Anna Skarhed – en domare med fri lejd

  Anna Skarhed – en domare med fri lejd

  Det tog 300 år innan en kvinna blev Justitiekansler i Sverige. Hon är den motvilliga juristen och den klassiska tjänstemannen anspråkslös och oväldig. Varför så plikttrogen, Anna Skarhed?

  • 55 мин.
  Sigge Eklund – har skrivit sin sista bok?

  Sigge Eklund – har skrivit sin sista bok?

  Det sades att han var ett underbarn och författare det finaste man kunde bli. Sigge Eklund har kämpat på med sina romaner, men omprövar nu tidigare sanningar och drömmar. Vad är det som har hänt?

  • 1 ч. 4 мин.

Топ подкастов в категории «Новости»

Слушатели также подписываются на

Еще от: Sveriges Radio