117 episodes

پرونده، پادکست هفتگی ایندیپندنت فارسی است که فراتر از اخبار روزانه نگاهی متفاوت به موضوعات مهم مربوط به ایران دارد

رادیو جامعه (پادکست اجتماعی‪)‬ IndependentPersian / ایندیپندنت فارسی

    • News

پرونده، پادکست هفتگی ایندیپندنت فارسی است که فراتر از اخبار روزانه نگاهی متفاوت به موضوعات مهم مربوط به ایران دارد

    ایران و اسرائیل؛ از سیاست خارجی توسعه‌محور شاه تا سیاست ویرانی‌خواه جمهوری اسلامی

    ایران و اسرائیل؛ از سیاست خارجی توسعه‌محور شاه تا سیاست ویرانی‌خواه جمهوری اسلامی

    رابطه ایران با اسرائیل از زمان تأسیس این کشور در سال ۱۹۴۸ میلادی یا ۱۳۲۷ شمسی رابطه‌ای پر فراز و نشیب بوده است.
    تشکیل کشور اسرائیل در سال‌های آغازین سلطنت شاه جوان ایران محمدرضا شاه پهلوی رخ داد. وضعیت در فلسطین پس از جنگ جهانی دوم و در فوریه ۱۹۴۷ به طور فزاینده‌ای غیرقابل کنترل شد. بریتانیا قصد خود را برای پایان دادن به قیمومت اعلام کرد. در ماه مه ۱۹۴۷، یک ماه پس از اینکه بریتانیا رسماً پرونده فلسطین را به سازمان ملل تحویل داد، سازمان ملل کمیته ویژه فلسطین را ایجاد کرد.
    کمیته‌ای متشکل از نمایندگان استرالیا، کانادا،  چکسلواکی،  گواتمالا،  هند،  ایران،  هلند،  پرو،  سوئد،  اروگوئه و یوگسلاوی. گزارش این کمیته که ایران هم عضو آن بود در سپتامبر ۱۹۴۷، حاوی توصیه‌های برای حفظ وضع موجود در مورد اداره اماکن مقدس و دو طرح مختلف بود. یک طرح تقسیم فلسطین به دو کشور اسرائیلی و فلسطینی با تشکیل اتحادیه اقتصادی بود که حمایت کانادا، چکسلواکی، گواتمالا، هلند، پرو، سوئد و اروگوئه را داشت. طرح دیگر یک راه‌حل دولتی فدرال بود که هند، ایران و یوگسلاوی آن را پیشنهاد کردند.

    • 19 min
    دلار در مسیر ۱۰۰ هزارتومانی شدن تا پایان سال ۱۴۰۳

    دلار در مسیر ۱۰۰ هزارتومانی شدن تا پایان سال ۱۴۰۳

    شاخص‌های مهم اقتصادی در ایران از جمله قیمت ارز با کوچک‌ترین تحولی در گوشه‌کنار جهان این روزها تغییر می‌کنند، تا ریال عملا مبدل به بی‌ارزش‌ترین پول جهان شود. 
    برای جمهوری اسلامی شرایط اقتصادی و سیاسی امروز ایران پرچم تحقیر برابر شعار «آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند» است.
    هنوز تعطیلات نوروزی پایان نیافته بود که شلیک موشک به ساختمان مجاور کنسولگری ایران در دمشق، بار دیگر قیمت دلار را در بازارهای ایران به آستانه ۶۳ هزار تومان رساند. 
    کارشناسان در این شرایط تاکید کردند در سه‌ماهه نخست سال ۱۴۰۳ فتح قله ۷۰ هزار تومان چندان برای قیمت دلار دورازذهن نیست و تا پایان سال دلار شاید مردم دلار ۱۰۰ تومانی را نیز تجربه کنند. 
    دهه هشتاد وقتی قیمت دلار به آستانه ۱۰۰۰ تومان رسید برخی از آن با عنوان فاجعه اقتصادی یاد کردند.

    • 12 min
    استقبال نوروزی مردم از اماکن تاریخی؛ تقابل با تحریف گذشته ایرانیان

    استقبال نوروزی مردم از اماکن تاریخی؛ تقابل با تحریف گذشته ایرانیان

    نخستین روزهای بهار سال ۱۴۰۳ پیام‌آورعلاقه ایرانیان به تاریخ و هویتی بود که طی چند دهه گذشته به اشکال مختلف جمهوری اسلامی تلاش داشته، نادیده گرفته شود. 

    قرارگرفتن نام مجموعه‌های فرهنگی و تاریخی تخت‌جمشید، کاخ‌های سعدآباد و گلستان، باغ فین، کاخ‌موزه چهلستون، پاسارگاد، عمارت عالی‌قاپو، ارگ کریم‌خانی، حافظیه و سعدیه در صدر فهرست اماکن و موزه‌هایی که بازدید از آن‌ها با استقبال گسترده مردم مواجه شده نشان می‌دهد، تلاش برای مقابله باهویت تاریخی مردم به‌خصوص در طول چند سال گذشته نتیجه عکس داشته است. 

    برای حکومتی که چند دهه اصرار بر تحریف تاریخ پیش از خود داشته است، اشتیاق برای شناخت تاریخ ایران، به‌ویژه میان نسل جوانی که در ساختار آموزشی جمهوری اسلامی رشد کرده، روشنگر شکست تبلیغاتی و فرهنگی است.

    • 6 min
    حلقه علما و سرداران تاریکخانه نظام، تصرف کنندگان دارایی مردم ایران

    حلقه علما و سرداران تاریکخانه نظام، تصرف کنندگان دارایی مردم ایران

    Translator






    سال ۱۴۰۲ با فاش شدن پرونده‌های متعدد فساد اقتصادی، بارها جامعه درگیر فقر و فلاکت ملتهب شد. 
    آخرین روزهای این سال انتشار خبر زمین خواری ۱۰۰۰ میلیارد تومانی نماینده ولی فقیه در تهران، افکار عمومی را متوجه خود کرد. 
    پرونده زمین خواری کاظم صدیقی امام جمعه موقت تهران و رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر، تنها نمونه افشا شده از این دست در تاریخ حکومت اسلامی نیست. 
    اما ابعاد ماجرای زمین خواری صدیقی و پسران، واکنش او به این موضوع و سابقه این روحانی در سفارش مردم به قناعت و صدور حکم اعدام برای مخالفان، در مجموع بسیاری را بار دیگر متوجه گستردگی فعالیت تاریکخانه فساد علما و سرداران نظام کرد. 
    واکنش نیروهای موسوم به حزب اللهی و نزدیک به حکومت نشان می‌دهد، تلاش صداوسیما و برخی رسانه‌های نزدیک به نهاد امنیتی نتوانست، حتی قشر مذهبی را قانع کند. 
    انتقال زمین ۴۲۰۰ متری منطقه ازگل به شرکت خانوادگی امام جمعه تهران، از نظر مردم مصداق بارزی از سودجویی روحانیون در مسند قدرت از جایگاه دینی است. 

    • 13 min
    مروری بر ایران خموشْ در سال ۱۴۰۲ و اما، نشسته بر شانه اش همای سعادت

    مروری بر ایران خموشْ در سال ۱۴۰۲ و اما، نشسته بر شانه اش همای سعادت

    تحولات سیاسی و اجتماعی ایران در سال ۱۴۰۲ حتی حال و هوای فصول را هم تحت تاثیر قرار داد و سرما و بارش‌هایی که به طور معمول در اواخر پاییز و ابتدای زمستان از راه می‌رسید، در آخرین روزهای سال از راه رسیدند.

    سال ۱۴۰۲ در شرایطی به آخرین برگ‌های تقویم رسیده که از روزهای نخست آن، اوضاع سیاسی ایران آرام نبود، شرایط معیشت و اقتصادی سخت‌تر شده و سرکوب ها و‌ اعدام معترضین و مخالفین حکومت ادامه داشته است.
     
    ابتدای سال قیمت هر دلار آمریکا در محدوده ۴۲ هزار تومان قرار داشت و تورم بالای ۴۰ درصد بود. با نگاهی اجمالی به شرایط امروز در اسفندماه ۱۴۰۲ می بینیم که سفره های مردم کوچکتر و هر دلار آمریکا در آستانه ورود به قیمت ۶۰ هزارتومان است. با طعنه می توان گفت که وضعیت نابسامان قیمت ارزهای خارجی مهم‌ترین دستاورد اقتصادی دولت رئیسی در طول سال بوده است.
     
    بهای افسار گسیخته اجاره مسکن، بازار مشوش طلا و سکه، یا به عبارتی گرانی در تمامی سطوح، سوغاتی است که از سال ۱۴۰۲ به سال ۱۴۰۳ فرستاده می شود.

    • 10 min
    از سالروز اعطای حق رای به زنان ایران تا روز جهانی زن

    از سالروز اعطای حق رای به زنان ایران تا روز جهانی زن

    اسفندماه برای زنان ایران ماهی ویژه است. در این تاریخ محمدرضا شاه پهلوی حق رای، انتخاب‌شدن و مدیریت زنان را برای نخستین‌بار به رسمیت شناخت.
    سالروز اعطای حق رای تا روز جهانی زن که هر دو در اسفندماه قرار دارند، فرصتی برای بازخوانی سرنوشت زنان ایران است.
    زنان ایرانی از زمان سلسله قاجار تلاش برای تغییر نگاه سنتی به جایگاه خود را آغاز کردند و با تشکیل انجمن‌های مختلف به مقابله با سنت‌های مردسالار پرداختند.
    با آغاز جنبش مشروطه‌خواهی، زنان نقش مهمی بر عهده گرفتند و در مواردی حتی پیش‌گام مقاومت مسلحانه برابر نیروهای دولتی بودند.
    اما با پیروزی مشروطه‌خواهان در اولین قانون اساسی ایران حقوق زنان در زمینه‌هایی مانند رای، پوشش، حق حضانت فرزند و مشارکت‌های اجتماعی نادیده گرفته شد.
    انجمن‌های مختلف زنان در آن سال‌ها رو به گسترش بودند، ولی از فشار و سرکوب روحانیون و اقشار سنتی جامعه در امان نمی‌ماندند.

    • 13 min

Top Podcasts In News

بودكاست أريـــكة
Ghmza غمزة
الفجر
ثمانية/thmanyah
يستحق الانتباه
BBC Arabic Radio
Global News Podcast
BBC World Service
بعد أمس
Atheer ~ أثير
Serial
Serial Productions & The New York Times

You Might Also Like

پرگار
BBC Persian Radio
پادکست مورخ  MovarekhPodcast
احمد هاشمی
DOX Podcast|پادکست داکس
Peyman Bashar Doost
پادکست رخ
Rokh Podcast
زهینه [زندگی بهینه]
Dr. Mosi
رادیو نیست
Radionist team