300 episodes

En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein. Ansvarig utgivare: Katarina Svanevik

Nordegren & Epstein i P1 Sveriges Radio

  • News

En personlig talkshow om aktualiteter och nyheter. Med Thomas Nordegren och Louise Epstein. Ansvarig utgivare: Katarina Svanevik

  Det är svårt att vara partiledare

  Det är svårt att vara partiledare

  Hur svårt ska det vara att locka folk till partiledarposterna? Och borde vi ofta låna verktyg från våra grannar?

  Stefan Löfven vill fortsätta som partiledare, men brottas med intern kritik. Och det finns bara en kandidat till att ta över Vänsterpartiet. Vilka vill egentligen styra partier nuförtiden? Politikreportrarna Mari Forssblad, Agenda, och Torbjörn Nilsson, Expressen, diskuterar det politiska toppskiktets framtid.
  Vi återkommer till albatrossen, som Thomas spanade in när han var på Nya Zeeland. Varför ruvar den så länge och varför får ungarna klara sig själva i så stor utsträckning? Susanne Åkesson, professor i zoologisk ekologi vid Lunds universitet, ger oss en inblick i fågelns sällsamma liv.
  Thomas har varit på Expressens kulturfest och diskuterar ett sketchnummer som fick honom att skruva på sig.
  Dessutom: sprejmormor i Berlin och lyxkryssningar i spåren av nya coronaviruset.
  Programledare: Thomas Nordegren
  Bisittare: Louise Epstein
  Producent: Ulrika Lindqvist
  Redaktör: Jonatan Loxdal

  • 40 min
  Hur styv kan staven i stavhopp vara?

  Hur styv kan staven i stavhopp vara?

  Stavhopparen Armand Duplantis har på kort tid satt två världsrekord, senast med en stav han aldrig använt tidigare. Vad är risken med det? Dessutom: allt om bläckfiskens hjärna och snöfria Vasalopp.

  Det finns en stor risk för att det i framtiden blir svårare att hitta fungerande mediciner mot bakterieinfektioner. Här i Sverige skrivs det ut mindre och mindre antibiotika, men vad spelar det för roll när många andra länder har en helt annan inställning? Och vilket ansvar har du och jag? Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten och Erik Malmqvist, universitetslektor i praktisk filosofi, diskuterar.
  Med en veckas mellanrum har stavhopparen Armand Duplantis satt två världsrekord. Vid helgens rekord använde han en styvare stav än vanligt. Vilka risker finns det med att använda en styvare stav för första gången under en tävling? Och vad säger reglerna om stavarnas utformning? SVT Sports expertkommentator Alhaji Jeng reder ut stavfrågan.
  Var exakt sitter bläckfiskens hjärna sitter? Och hur intelligent är djuret egentligen? Kennet Lundin, docent i marinbiologi på Göteborgs naturhistoriska museum, kan allt om detta.
  Dessutom: långsamradio och Vasaloppets framtid under snöfria vintrar.
  Programledare: Louise Epstein
  Bisittare: Thomas Nordegren
  Producent: Jakob Runevad Kjellmer
  Redaktör: Jonatan Loxdal

  • 40 min
  Svenska Akademien reser till Rom – för att söka bot och bättring?

  Svenska Akademien reser till Rom – för att söka bot och bättring?

  Svenska Akademien reser till Rom för att träffa påven. Söker de syndernas förlåtelse? Dessutom: Hur står det till med statusen för de guldkantade kreditkorten, och vad är egentligen vitsen med den nya 5G-tekniken.

  Svenska akademien ska åka till Rom för att träffa påven. Åker de som pilgrimer för att få syndernas förlåtelse eller är det mer en kick-off för det nya gänget i Gustav III:s fotspår. Det ska vi få svar på i dag, av Magnus Olausson som är chef för konstsamlingarna på Nationalmuseum och dessutom expert på Gustav III:s Italienresa.
  Kundkort, VIP-kort, stammiskort, guldkort, platinum, Vi ska tala om kortens magi är man utvald eller bara lurad? Och om väldigt många får superguldkort går då magin helt förlorad? Anita Radon som forskar om lyxkonsumtion är med som gäst i studion.
  Vad är egentligen nyttan med 5G tekniken? Det ska vi få svar på i dag. Med som gäst är Jens Zander, professor i radiokommunikation vid KTH.
  Programledare: Thomas Nordegren Bisittare: Martina Pierrou Producent: Ulrika Lindqvist Redaktör: Helena Nordenberg

  • 40 min
  Kan konservatismen locka anhängare i Sverige?

  Kan konservatismen locka anhängare i Sverige?

  Mattias Karlsson och Arvid Hallén vill väcka idédebatt med sin konservativa tankesmedja Oikos. Men vad är det för konservatism de är ute efter? Dessutom: är det fel att tvätta polismössor?

  Den nya tankesmedjan Oikos vill att konservatismen ska bryta ny mark i Sverige. Men vilka frågor kan locka folk till den konservativa ideologin, och vilken konservatism är det Oikos vill ha? SD:s Mattias Karlsson och Arvid Hallén, båda från Oikos, är med oss i studion.
  Ska vi utsätta våra kroppar för mer extrema upplevelser? Det tycker den nederländske livsgurun Wim Hof, som gärna badar isvak och senast syntes i tv-serien The Goop lab. Men finns det evolutionära belägg för det han säger?  Erika Schagatay, professor i zoofysiologi på Mittuniversitetet, hjälper oss att reda ut det.
  Poliser ska inte tvätta sina mössor! Det tycker stora delar av kåren enligt en artikel i Polistidningen. Men varför är det så viktigt att inte vaska bort sina erfarenheter? Södermalmspolisen Viktor Adolphson ger sin syn på saken.
  Dessutom: utrikesministerns hälsning till svenska soldater och förslaget att förbjuda kontantfria butiker i New York.
  Programledare: Thomas Nordegren
  Bisittare: Jenny Teleman
  Producent: Jakob Runevad Kjellmer
  Redaktör: Jonatan Loxdal

  • 40 min
  Kan Thomas lära sig hiphop-slang?

  Kan Thomas lära sig hiphop-slang?

  Thomas har börjat lyssna på hiphop, men förstår inte alltid texterna. Ett proffs är här för att lära upp honom! Dessutom: är Sverige för mesiga när det gäller att stoppa smittspridning?

  Thomas har börjat lyssna på P3 och därmed också svensk rap, men förstår inte alltid hiphop-lingot. Särskilt gäller det låten Sema7ni med Jelassi och Einár. Vi bjöd in stjärnskottet Fatima Jelassi som ska förklara sina rader, och vi har också med oss hiphop-kännaren Petter Hallén.
  En man från England har spridit nya Coronaviruset till ett stort antal personer och är numera känd under den lite alarmistiska termen "superspridaren". Borde Sverige och andra länder tuffa till sig och satsa på tvångskarantän? Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten från Folkhälsomyndigheten är med i studion för att lugna ned oss.
  Dessutom: guldbron som har fastnat på Medelhavet och Polarprisets koppling till kyckling.
  Programledare: Thomas Nordegren
  Bisittare: Louise Epstein
  Producent: Ulrika Lindqvist

  • 40 min
  Hur ska miljonprogrammen renoveras?

  Hur ska miljonprogrammen renoveras?

  I dag programleder Fredrik Wadström tillsammans med sidekick Lubna El-Shanti. Dagens program handlar om mångmiljonprogrammen och de många lägenheter som nu är i stort behov av renovering. Det ska också handla om hur AI, artificiell intelligens, används till självstyrande vapen.

  Var femte lägenhet av de miljontals bostäder som byggdes i Sverige i mitten på 1960-talet och tio år framåt måste renoveras. Hur ska det göras på bästa sätt? Gäster i programmet är Tommy Blomqvist, engagerad i Hyresgästföreningen i stadsdelen Skäggetorp i Linköping, och konstnären Makda Embaie som bor i Tensta. Medverkar gör också Fredrik Altin från Lunds kommuns fastighetsbolag.
  Vi ska också tala om AI och de etiska och moraliska aspekterna kring autonoma vapen som till exempel drönare. Med i programmet är Daniel Gillblad som är AI-expert och Gabriella Irsten från IKFF, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet.
  I dagens program blir det också samtal kring de personer som har smittats av Corona-viruset och sedan en dryg vecka tillbaka befinner sig ombord på ett japanskt kryssningsfartyg. Vad ägnar sig egentligen passagerarna ombord åt?
  Programledare: Fredrik Wadström Bisittare: Lubna El-Shanti Producent: Minna Grönfors Redaktör: Helena Nordenberg

  • 40 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio