33 avsnitt

In De Atlantische Blik duiken we samen met experts dieper in de achtergrond van huidige trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken en geopolitieke ontwikkelingen.

De Atlantische Blik Atlantische Commissie

    • Samhälle och kultur

In De Atlantische Blik duiken we samen met experts dieper in de achtergrond van huidige trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken en geopolitieke ontwikkelingen.

    75 Years of NATO with Oana Lungescu

    75 Years of NATO with Oana Lungescu

    On April 2, The Netherlands Atlantic Association hosted the opening of their new offices in The Nutshuis, The Hague. To commemorate NATO's 75th anniversary on April 4, we had the pleasure of hosting Oana Lungescu, former advisor and spokesperson to the NATO Secretary General, in an interview with Dieuwertje Kuijpers. This podcast is a recording of the event, which was hosted in The Hague.

    • 1 tim. 8 min
    Houden trans-Atlantische democratieën generatieve AI onder controle tijdens dit verkiezingsjaar?

    Houden trans-Atlantische democratieën generatieve AI onder controle tijdens dit verkiezingsjaar?

    Dit jaar zijn er verkiezingen in de VS en de EU, maar ook in grote democratieën zoals India, Indonesië en Mexico. Door de bliksemsnelle opkomst van generatieve AI wordt het steeds makkelijker om kiezers te manipuleren met allerlei vormen van desinformatie. Voorproefjes daarvan zagen we al, tijdens de recente verkiezingen in Slowakije en bij de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat New Hampshire. In deze aflevering van de Atlantische Blik gaat eindredacteur Maarten Muns in hierover in gesprek met Jochem de Groot. Voor Atlantisch Perspectief schreef hij een artikel over het grote belang van trans-Atlantische democratieën om deze nieuwe technologieën onder controle te houden tijdens dit super election year.

    Nb. Door een technisch probleem tijdens de opname is de audiokwaliteit van deze podcast helaas niet zoals we dat graag zouden willen. Onze excuses hiervoor. We hopen dat geluidskwaliteit niet te veel afleidt van de inhoud.

    • 26 min
    Dagboek van luitenant-ter-zee Michiel Tromp: hoe useful fiction helpt bij nadenken over de toekomst

    Dagboek van luitenant-ter-zee Michiel Tromp: hoe useful fiction helpt bij nadenken over de toekomst

    De toekomst is niet voorspelbaar. Maar door huidige trends en ontwikkelingen door te trekken kunnen we ons de toekomst wel degelijk voorstellen. Gezien de snel veranderende wereldorde en de toenemende oorlogsdreiging is voorbereid zijn op wat komen gaat hard nodig.


    In deze aflevering van de Atlantische Blik gaat eindredacteur Maarten Muns in gesprek met Roy de Ruiter, lector aan het Instituut Defensieleergangen. Hij schreef voor Atlantisch Perspectief een bijzonder verhaal over de marine en de wereld in het jaar 2040. In zijn verhaal vragen Afrikaanse megasteden, nieuwe technologieën een hybride oorlog met Rusland én een echte oorlog tussen de VS en China het uitstrekte van onze zeestrijdkrachten.


    Lees het artikel van Roy de Ruiter:


    https://www.atlcom.nl/artikel-atlantisch-perspectief/ghost-fleet-europe-de-toekomst-voorstellen-met-useful-fiction/

    • 21 min
    A New Marshall Plan? Heather Conley on Rebuilding Ukraine

    A New Marshall Plan? Heather Conley on Rebuilding Ukraine

    Hailed as one of the most successful displays of US foreign policy, the Marshall Plan not only initiated the rebuilding of Europe after the Second World War, but also secured the United States’ sustained presence and influence in global affairs.
    With the return of war on the European continent, questions about a similar initiative to fund the long-term recovery of Ukraine are actively being considered. Could the United States again play a crucial role in coordinating and implementing a modern Marshall Plan, and what lessons should be drawn (or perhaps, avoided) when looking back at its predecessor?

    On the 13th of December 2023, The Netherlands Atlantic Association hosted Heather Conley, President of The German Marshall Fund of the United States (GMF) and author of the report “A Modern Marshall Plan for Ukraine”, in an online conversation with Bob Deen (Senior Research Fellow and Head of the Security Unit, The Clingendael Institute), moderated by Anna van Zoest (Director, Netherlands Atlantic Association). Together with Conley, we reflected on rebuilding Ukraine after the war and consider broader questions related to trans-Atlantic security cooperation in light of next year’s NATO Summit and the 2024 US presidential elections.

    • 42 min
    Jonge Atlantici - De rol en toekomst van vrouwen bij defensie

    Jonge Atlantici - De rol en toekomst van vrouwen bij defensie

    Defensie is van oudsher een instituut waar vooral mannen leiding aan geven. Er worden echter stappen gezet om hier verandering in te brengen, om zo het werkveld zowel inclusiever als toegankelijker te maken voor andere doelgroepen. In deze aflevering van de Atlantische Blik spreken bestuursleden van Jonge Atlantici Michelle Hogendoorn en Mats Liesker met kapitein-luitenant ter zee Ella van den Heuvel, gender-adviseur aan de Commandant der Strijdkrachten. Tijdens het gesprek gaan ze dieper in op haar ervaringen als vrouwelijke marineofficier, de uitdagingen van haar werk als gender-adviseur en de toekomst van het leger.

    • 52 min
    Het Grote Veiligheid en Defensie Verkiezingsdebat - De Atlantische Blik

    Het Grote Veiligheid en Defensie Verkiezingsdebat - De Atlantische Blik

    Onrust aan de oostgrenzen, de wereldorde onder druk, verhoogde spanningen tussen de Verenigde Staten en China en een onzichtbare cyberoorlog zetten ook onze nationale veiligheid op scherp. Daarnaast draagt het conflict in het Midden-Oosten ook bij aan een toegespitste focus op het Nederlandse buitenlandbeleid.

    In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen verkende de Atlantische Commissie i.s.m. de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) de standpunten van politiek Nederland. Wat is de toekomst van het Nederlandse veiligheids- en defensiebeleid en de krijgsmacht? Met wie werken we samen? En wat is nodig aan inzet, kennis, mensen en middelen? Why should we care? Met de val van Rutte IV maakt de gevestigde politiek ruimte voor nieuw geluid en was het de hoogste tijd voor een debat waarin de buitenlandstandpunten van diverse politieke partijen opnieuw tegen het licht werden gehouden.

    Deze vraagstukken bespraken we o.a. met Derk Boswijk (CDA), Ruben Brekelmans (VVD), Laurens Dassen (Volt), Jan Paternotte (D66), Kati Piri (GroenLinks-PvdA), Gijs Tuinman (BBB) en Caspar Veldkamp (NSC) tijdens ‘Het Grote Veiligheid en Defensie Verkiezingsdebat’. Diplomatiedeskundige Robert van de Roer trad op als moderator.

    • 1 tim. 45 min

Mest populära poddar inom Samhälle och kultur

GP Dokumentär
Göteborgs-Posten
P3 Dokumentär
Sveriges Radio
Spöktimmen
Ek & Borg Productions
Måndagsvibe med Hanna och Lojsan
Podplay
30s in the City med Hanna och Stella
Podplay | Hanna & Stella
Creepypodden i P3
Sveriges Radio

Du kanske också gillar

De Strateeg | BNR
BNR Nieuwsradio
Café Europa
Haagsch College
Betrouwbare Bronnen
Jaap Jansen - Dag en Nacht Media
De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio
Boekestijn en De Wijk | BNR
BNR Nieuwsradio
Europa draait door
NPO Radio 1 / VPRO