15 avsnitt

Een podcast van de schrijfklassen van Patrick Bernauw aan de Academie voor Podiumkunsten, Aalst. Met fictie en non-fictie, poëzie & proza, drama en comedy. Bijdragen hoeven niet noodzakelijk 15 minuten te duren.

Het Academisch Kwartier Patrick Bernauw

    • Skönlitteratur

Een podcast van de schrijfklassen van Patrick Bernauw aan de Academie voor Podiumkunsten, Aalst. Met fictie en non-fictie, poëzie & proza, drama en comedy. Bijdragen hoeven niet noodzakelijk 15 minuten te duren.

    Een lel van 120 decibel - Hilde Schockaert

    Een lel van 120 decibel - Hilde Schockaert

    Het zijn drukke tijden voor de schrijversklassen aan de Academie voor Podiumkunsten in Aalst. De tijd van de eindwerken breekt aan... en van een slotevent dat deze keer uit verscheidene multimediale sloteventjes zal bestaan. Wie de sfeer in zo'n schrijversklas al eens wil opsnuiven, kan op zaterdag 27 april, 14 uur, een "open les" meemaken in Utopia, Aalst (lokaal Pape, O.1.4). Graag wel een seintje geven aan patrick.bernauw@onderwijs.aalst.be. Inschrijvingen voor het volgend schooljaar starten in juni. 

    Bij deze alvast een sneak preview uit het eindwerk van Hilde Schockaert, met het mini-hoorspel Een lel van 120 decibel, gerealiseerd samen met cursisten Jos Van Dorpe en Veerle Van Vaerenbergh, in een regie en montage van Patrick Bernauw.

    Het mini-hoorspel was vergezeld van een begeleidende brief van Tante Tinni aan de (toekomstige) jury van het eindwerk van Hilde, die we hier graag integraal opnemen:

    Geachte Jury,

    Of mijn stijl u bevalt of niet, ik val meteen met de deur in huis. Met genoegen presenteer ik u de beste schrijfsels van mijn nichtje, Hilde Schockaert. In 2002 drong ik met mijn orgel plotsklaps haar leven binnen, precies op de dag dat ze een oor verloor. Wij wonen en werken sindsdien in haar bovenkamer. Bijna 20 jaar later hebben wij haar als kwelduivels tot veelvuldig schrijven over oren, horen en toebehoren aangezet.

    Het begon met voorzichtige gedichten en korte verhalen, waarvan u er enkele kunt proeven in het eerste deel van deze bundel. Echter, dankzij de opbouwende commentaren van haar docent en studiegenoten, kon ze groeien als schrijver en af en toe de comfortzone verlaten. Zo ontdekte ze diverse literaire facetten en vond ze een schrijfstijl die ons past.

    Het tweede deel is helemaal gewijd aan mijn kapsones en de invloed ervan op Hildes leven en welzijn. De korte stukjes zullen in een volgende fase aan elkaar gebreid worden tot een groter verhaal, misschien zelfs een boek. Een rustig alternatief voor mensen met gehoorproblemen. Wat ons betreft mogen deze avonturen met veel bombarie de wereld in, want naar verluidt zijn de teksten ook geschikt voor podcast. We hebben alvast met het verhaal over mijn intrede geëxperimenteerd. Hammond en ik zijn wild enthousiast, want de opname was een geweldige ervaring!

    De autobiografische vertellingen worden komend academiejaar vervolgd. Hilde gaat verder op zoek naar methoden om onze brutale concerten te dimmen. Benieuwd of dat lukt? Wij smeren alvast onze toeters en bellen, toetsen en pedalen!

    We hopen dat deze bundel u ook kan bekoren en bedanken u alvast voor uw welgemeend oordeel… Samen met Hilde zijn wij een en al Oor!

    Luidruchtige groeten,
    Tante Tinnitus 

    • 2 min
    Zet U voor de Magie van Ensor

    Zet U voor de Magie van Ensor

    Tijdens de ZetU Weken van de Academie voor Podiumkunsten in Aalst, eind januari 2024, nam Patrick Bernauw met zijn schrijversklassen deze podcast op, "met beperkt levend publiek".

    U hoort achtereenvolgens: Christa Vercouter met haar Brief aan Ensor; Anissa Soetinck met haar mini hoorspel De Lampenbrander, gespeeld samen met Elke Huygens, Lili Vanden Wijngaert en Patrick Bernauw; Christa Vercouter die haar gedicht Matroesjka's in de spiegel voorleest, Patrick Bernauw met het Huwelijksaanzoek van Marc Troch en Ben Vanden Eynde met zijn kritische column Tombola. Tussendoor quotes uit diverse teksten, gelezen en van toelichting voorzien door Tim, die in het publiek zat, en Jos Van Den Dorpe. En een sfeerbeeld van de Ensorcistische Kettingbrief die tot stand kwam met deze quotes, op 3 februari 2024, tijdens de Dag van de Academies in de Predikheren Bibliotheek in Mechelen.

    Muziek is er van James Ensor zelve, met fragmenten uit La Gamme d'Amour. Suzanne de Neve interpreteerde dit werk voor de piano, het werd opgenomen door wat destijds nog BRT3 heette. We gebruikten de opname met een Creative Commons licentie via via https://youtu.be/q6iF-d1ElFY?si=SkxYb60QA1PYPLtW

    Patrick Bernauw stond in voor de regie, opnames en montage. Cover: James Ensor, Creative Commons: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:James_Ensor_-_Ensor_in_His_Studio.jpg


    Volg het project De Magie van Ensor op onze gelijknamige blog. Er komt nog podcast aflevering aan en in juni presenteren de schrijversklassen van de Academie voor Podiumkunsten uit Aalst en het Conservatorium van Mechelen het gelijknamige boek!

    • 26 min
    De Kledden, vroeger en nu

    De Kledden, vroeger en nu

    Er zijn er die hem Kludde noemen, maar bij ons - in de streek van Aalst - hebben ze het over de Kledden, of Kledden-Mè-Vel. Een kwelduivel van het ergste soort. Ooit zouden de paters van Affligem erin geslaagd zijn hem te vangen en aan de ketting te leggen, niemand weet hoe. Tot hij er toch weer in slaagde te ontsnappen... De Kledden kan allerlei gedaanten aannemen, en je kunt hem ook oproepen, met een toverspreuk. Kwelduivels hebben het eeuwige leven, want het zijn wezens die leven van het geloof van de mensen... en als wij vroeger geloofden in sagen en legenden, dan doen wij dat nu in urban legends...

    Voor Halloween 2023 maakte Patrick Bernauw met zijn cursisten van de Academie voor Podiumkunsten een verteltheater rond "Sagen en Legenden uit het Land van Aalst". De Kledden speelde daar een prominente rol in, en voor deze podcast maakten zij van oude en nieuwe verhalen rond de Kledden dit hoorspel.

    De teksten zijn van Patrick Bernauw en Veerle Van Vaerenbergh. Zij leenden ook hun stem aan de productie, samen met Isabelle Tolleneer, Jos Van Dorpe, Anna van Ro en Anke Verleysen. Opname, regie en montage: Patrick Bernauw. Muziek en soundscapes: Fernand Bernauw.

    • 33 min
    Hoopjes mensen, een dichtbundel van Anke Verleysen

    Hoopjes mensen, een dichtbundel van Anke Verleysen

    Zaterdag 2 december, 2023... Een zaterdag als alle andere voor de meesten onder ons; voor zij die de voorstelling van de bundel Hoopjes mensen van Anke Verleysen meemaakten in de Geuzenzaal van Utopia te Aalst wellicht een zaterdag die ze nog lang zal heugen. In positieve zin, welteverstaan.

    Op de blog Inkt moet vloeien! van de schrijversklassen van de Academie voor Podiumkunsten vindt u een klein maar fijn fotoverslag. In deze podcast hoort u de hoogtepunten van de voorstelling: zo lazen enkele dichters uit de schrijversklassen "gekoppelde gedichten" voor: zij kozen telkens één gedicht uit de bundel en één gedicht uit eigen werk dat daarmee in verband stond. U hoort Anna van Ro, Hilde Schockaert, Lili Vanden Wijngaert; vervolgens interviewt Jos Van Dorpe de schrijfster, in- en uitgeleid door Wim De Bock aan de piano; besluiten doen we met gekoppelde gedichten van Katrien Dierick en Vera Steenput, waarna Anke Verleysen zelf aan het woord komt. Johan Robyns stond in voor de opname.

    Hoopjes mensen verscheen bij vzw de Scriptomanen en is beschikbaar in de plaatselijke en online boekhandel aan 22 € of via deze webshop, en natuurlijk kunt u ook altijd een gesigneerd exemplaar bestellen bij anke_verleysen@hotmail.com (25€ inclusief verzending).

    • 28 min
    Jezus Christus, James Ensor!

    Jezus Christus, James Ensor!

    Voor het Ensorjaar 2024 slaan de schrijversklassen van de Academie voor Podiumkunsten in Aalst en het Conservatorium van Mechelen de handen in elkaar. Op hun programma staan o.a. de creatie van een blog DE MAGIE VAN ENSOR, enige podcast afleveringen en uiteraard ook een boek, dat verschijnt in juni.

    In de Academie voor Podiumkunsten stoomde Patrick Bernauw alvast een voorproefje klaar: een bonte verzameling poëzie en proza, geïnspireerd door leven en werk van James Ensor. Soms ligt de link voor de hand, soms is het wat verder zoeken. Dat zijn moeder samen met haar zuster Mimi een souvenirwinkeltje uitbaatte in Oostende, waarin naast schelpen en chinoiserie, ook maskers en schedels niet konden ontbreken, sprak zowel tot de verbeelding van de kunstenaar als van deze schrijvers die honderd jaar later aan de slag gingen.

    In Jezus Christus, James Ensor! hoort u, in volgorde, een spreekkoor en gedichten van Anna van Ro (Intrede, Maskers, Einde); de monoloog De spiegel van Lili Vanden Wijngaert; poëzie van Katrien Dierick met Schrijf me leeg, Intrige, Demonen en De Man van Smarten; Elke Huygens liet zich door dit laatste schilderij dan weer inspireren tot een verhaal; Jana Van Der Fraenen schreef Vriend noch vijand; Lili Vanden Wijngaert keert nog eens terug met het gedicht Het Slagveld en Hilde Schockaert besluit met het spreekkoor Het hoort niet.

    Alle auteurs lazen hun eigen teksten; de spreekkoren werden gevormd door Anna van Ro, Lili Vanden Wijngaert, Katrien Dierick, Hilde Schockaert en Patrick Bernauw, die ook de opname, regie en montage voor zijn rekening nam. De muziek en soundscape is van Fernand Bernauw.

    • 15 min
    De Kledden Blues

    De Kledden Blues

    Vroeger noemden we ze 'sagen en legenden', vandaag zijn het urban legends. In het Aalsterse denken we dan bijvoorbeeld aan de Bloedkoesj, of de Klèdden… Schrijver Patrick Bernauw is een specialist terzake. Zo publiceerde hij recent nog een bundel zeer korte Legenden van Lagelande.

    Samen met zijn cursisten van de schrijversklassen aan de Academie voor Podiumkunsten publiceerde hij bovendien de boeken Sagen en Legenden uit het Denderland en Kasteel van Verdoemenis. Zij maakten ook het hoorspel en verteltheater Oilsjterse Verrozjelkes. Met de schrijversklassen speelt hij nu een selectie 'waar gebeurde' griezelverhalen voor jou, onder de titel Sagen en Legenden uit het Land van Aalst, op de vooravond van Halloween, 28 oktober, 19.30 uur in de Geuzenzaal van Utopia, Aalst. Toegang is gratis maar reserveren is vereist, alle info: https://www.bernauw.com/2023/10/sagen-en-legenden-uit-het-land-van.html

    Teksten zijn er van Patrick Bernauw (Legenden van Lagelande), Veerle Van Vaerenbergh (De Kledden vroeger en nu, Griet van 't Kruis, Wolven huilen) en Glenn Govaert (De Bloedkoesj). Patrick en Veerle treden op met Isabelle Tolleneer, Jos Van Dorpe, Anna van Ro en Anke Verleysen. Muziek & soundscapes: Fernand Bernauw.

    Met De Kledden Blues serveren we je alvast een voorsmaakje.

    • 2 min

Mest populära poddar inom Skönlitteratur

P3 Serie
Sveriges Radio
Vikingar
Sveriges Radio
Serier från Sveriges Radio Drama
Sveriges Radio
پادکست رخ
Rokh Podcast
Stephen King-podden
Jonas Strandberg
Pojkmottagningen
Novel Studios

Du kanske också gillar