34 avsnitt

Kirjailija Jarkko Tontti pohtii vieraidensa kanssa yhteiskuntaa, kirjallisuutta, politiikkaa ja filosofiaa. Mukana ripaus runoutta ja juridiikkaa. Ihmisen kautta mennään, yksityisestä yleiseen - ja takaisin.

Jarkko Tontti Jarkko Tontti

    • Samhälle och kultur

Kirjailija Jarkko Tontti pohtii vieraidensa kanssa yhteiskuntaa, kirjallisuutta, politiikkaa ja filosofiaa. Mukana ripaus runoutta ja juridiikkaa. Ihmisen kautta mennään, yksityisestä yleiseen - ja takaisin.

    Bijan Rezai Jahromi

    Bijan Rezai Jahromi

    Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi tuli Bijan Rezai Jahromi.



    Iranilaistaustainen Bijan saapui Suomeen lapsena, ja hänet tunnetaan perusteellisesti Iranin historiaan ja nykypäivään perehtyneenä toimittajana. Keskustelimme juuri nyt ajankohtaisesta tilanteesta Lähi-idässä ja sen historiallisista juurista. Mihin sunnien ja šiiojen ero perustuu ja mitä vaikutuksia sillä on nykyään?



    Jarkko muisteli lapsuutensa uutisia Iranin vuoden 1979 vallankumouksesta ja tuumiskeli V. S. Naipaulin teosta Matka islamin maailmaan. (Among the believers: An Islamic journey). Nobel-kirjailija vieraili Iranissa vain muutama kuukausi vallankumouksen alkamisen jälkeen. Puhuimme myös Salman Rushdiesta ja ajatollah Khomeinin hänelle langettamasta kuolemantuomiosta. Mitä siinä oli taustalla?



    Suuri osa iranilaisista on tyytymättömiä imaamien ja islamilaisen vallankumouskaartin (IRGC) hallintoon. Onko muutos mahdollinen? Muutama vuosi sitten ympäri maailmaa uutisoitiin 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolemasta poliisin käsissä ja siitä alkaneista mielenosoituksista.

    Iranin islamilaisen tasavallan vaikutusvalta ulottuu kauas sen rajojen ulkopuolelle. Bijan kertoi millä tavalla se näkyy Suomessa nykyään.

    https://jarkkotontti.net/

    • 1 tim. 3 min
    Teemu Laajasalo

    Teemu Laajasalo

    Jarkko Tontti -podcastin vieraana Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo.

    Laajasalo on ollut tunnettu julkisuuden hahmo jo pitkään ennen kuin hänestä tuli piispa. Moni muistaa hänet kohua herättäneestä pro-gradu-opinnäytteestä, joka käsitteli masturbaatiota. Laajasalo on ollut tekemässä myös television viihdeohjelmia. Miten se sopii yhteen papin tai piispan roolin kanssa?

    Keskustelimme muun muassa kirkon asemasta yhteiskunnassa, varsinkin kiihkeän politisoitumisen aikana. Onko hyvä, että papit ja kirkon työntekijät ottavat kantaa politiikkaan? Kauan sitten kirkko oli perusluonteeltaan kansalliskonservatiivinen. Onko se hiljakseen muuttunut yhä punavihreämmäksi?

    Keskustelimme myös Israelista ja suomalaisten suhtautumisesta siihen sekä kirkon jäsenmäärän laskusta ja sekularismista. Lopuksi Jarkko tiedusteli mahdollisuuksistaan päästä taivaaseen, uskonnoton pakana kun on.

    https://jarkkotontti.net/

    • 1 tim. 5 min
    Globaali sananvapauskriisi ja oikeuskulttuuri

    Globaali sananvapauskriisi ja oikeuskulttuuri

    Esitelmä Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen 125-vuotisjuhlaseminaarissa. Helsingin yliopisto 10.11.2023.



    https://jarkkotontti.net/esseet-ja-arvostelut/globaali-sananvapauskriisi-ja-oikeuskulttuuri/

    • 12 min
    Mia Korpiola

    Mia Korpiola

    Jarkko Tontti -podcastin vieraana Turun yliopiston oikeushistorian professori Mia Korpiola.

    Miten oikeushistoria eroaa muusta historiasta ja miten sitä tutkitaan ja opetetaan? Miksi juristin koulutusta tarvitaan oikeushistorian tutkimuksessa? Korpiola on tutkinut ja kirjoittanut muun muassa avioliiton historiasta keskiajalta lähtien. Aikanaan avioliiton täyttymisen edellytys oli vuoteeseen johdattaminen? Mitä se tarkoitti?

    Entä millä tavalla kansainväliset vaikutteet kuten katolisen kirkon kanoninen oikeus ja roomalaisen oikeuden perintö vaikuttivat Suomessa ja Ruotsissa menneinä vuosisatoina? Voiko sitä verrata nykytilanteeseen, jossa kansallinen oikeusjärjestelmä on vuorovaikutuksessa esimerkiksi EU-oikeuden ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa?

    Turun hovioikeus täyttää tänä vuonna 400 vuotta ja Korpiola on parhaillaan tutkimassa sen historiaa. Miten se on mahdollista, kun Turun palossa vuonna 1827 arkistot tuhoutuivat?

    Puhuimme myös historiallisista romaaneista, ja niiden vaikutuksesta ihmisten näkemyksiin historiasta. Vääristääkö Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanisarja käsitystämme vuoden 1918 tapahtumista? Korpiolan kirjoittaman opiskelijajärjestö Pykälän historiikin tiimoilta tuumimme myös oikeustieteen opiskelijoiden kiinnostuksen kohteiden muuttumista. 1960- ja 1970-luvuilla monet nykyäänkin yhä tunnetut juristit olivat mukana laitavasemmistolaisessa aktivismissa. Sen jälkeen opiskelijaelämä on ollut selvästi vähemmän poliittista, vai onko?

    https://jarkkotontti.net/

    • 1 tim. 3 min
    Matti Apunen

    Matti Apunen

    Jarkko Tontti -podcastin vieraana työelämäprofessori Matti Apunen.

    Onko journalismi politisoitunut? Miten journalistien poliittiset mielipiteet vaikuttavat journalismin sisältöihin – vai vaikuttavatko? Onko perinteisellä journalismilla ylipäätään tulevaisuutta, kun digitalisaatio on kovaa vauhtia disruptoimassa pelikenttää? Maailma on täynnä laadukasta mediasisältöä helposti saatavilla jokaisen ihmisen puhelimeen ja usein ilmaiseksi. Mihin enää tarvitaan Yleisradion ja Helsingin Sanomien kaltaisia kalliita, menneen maailman dinosauruksia?

    Aluksi pohdimme kuitenkin sitä, miten Matti Apusesta tuli Matti Apunen. Jarkko ja Matti ovat molemmat Tampereen klassillisen lukion kasvatteja. Ikäerosta huolimatta löytyi jopa yhteisiä opettajia. Entä mitä Matti Apunen muistaa 1980-luvun Tampereen yliopistosta ja sen laitavasemmistolaisesta ajan hengestä? Onko se tehnyt paluun 2020-luvulla?

    Jarkko tenttasi Yleisradion hallituksen puheenjohtaja Mattia myös siitä, palveleeko YLE tosiaankin kaikkia kansalaisia vaiko vain pääkaupunkiseudun korkeasti koulutettua ja keskiluokkaista punavihreimmistöä?

    ⁠https://jarkkotontti.net/⁠

    • 1 tim. 5 min
    Tuomas Timonen

    Tuomas Timonen

    Jarkko Tontti -podcastin vieraana kirjailija, dramaturgi ja ohjaaja Tuomas Timonen.

    Onko uustaistolainen woke-ideologia vallannut teatterin ja varsinkin Teatterikorkeakoulun? Tappaako puritanistinen puhdasoppisuuden vaatimus teatterin?

    Pohjois-Karjalasta syntyisin oleva Tuomas kertoi miten ja milloin kiinnostui runoudesta ja kirjoittamisesta. Miten syntyi esikoiskokoelma?  Timosen palkitusta toisesta teoksesta Oodi rakkaudelle Jarkko muistaa ikimuistoisen säkeen: ”Kun kyse on väkivallasta ja seksistä toisto on se mikä toimii”. Cancelloitaisiinko puhdistavaa aggressiivisuutta ja väkivaltaa tihkuva Oodi rakkaudelle jos se ilmestyisi nyt? Tai voisiko nykyään enää edes kirjoittaa sillä tavalla?

    Pohdimme myös kirjojen hävittämistä. Instagramista löytyy kuvasarja, jossa Timonen tuhoaa lukuisilla eri tavoilla myymättä jääneitä satoja kappaleita kolmatta runokokoelmaansa Asetelmia. Teos huipentuu tuhoutumisessaan.

    Tuomaksen viimeisimmässä kirjassa Salkku pohditaan muun muassa taiteen ja yhteiskunnan suhdetta: ”Miten mielisairas ajatus kuunnella taiteilijaa, mitä politiikkaan tulee” – ”Vauvat ovat kivoja, taiteilijat rasittavia”

    https://jarkkotontti.net/

    • 59 min

Mest populära poddar inom Samhälle och kultur

GP Dokumentär
Göteborgs-Posten
P3 Dokumentär
Sveriges Radio
Spöktimmen
Ek & Borg Productions
30s in the City med Hanna och Stella
Podplay | Hanna & Stella
Måndagsvibe med Hanna och Lojsan
Podplay
Creepypodden i P3
Sveriges Radio

Du kanske också gillar

Hildén & Kaira Podcast
Aarni Hildén, Matti Kaira
Puheenaihe
Leevi Leivo, Rami Kurimo
#neuvottelija
Sami Miettinen
M&A
Mika Maliranta & Matti Apunen
Futucast
Isak Rautio
Suomen nostatus
Tuomas Enbuske, Otto Juote