33 avsnitt

Hva er en klassisk film? Er det verdt å se disse gamle filmene i svart hvitt? Hvor skal man engang begynne? Klassisk er en podcast som forhåpentligvis kan svare på noen av disse spørsmålene. Vi snakker om både nyere og eldre "klassikere", hva som er verdt å se, ulike tolkninger, trivia, og mye mer! Passer fint for både drevne entusiaster og nybegynnere i filmens verden. Film er kunst og kunst er for alle!

Klassisk! - en filmpodkast Mathias Johannessen, Julian F. Øien, Gudmund Arne Lilletveit

    • TV och film

Hva er en klassisk film? Er det verdt å se disse gamle filmene i svart hvitt? Hvor skal man engang begynne? Klassisk er en podcast som forhåpentligvis kan svare på noen av disse spørsmålene. Vi snakker om både nyere og eldre "klassikere", hva som er verdt å se, ulike tolkninger, trivia, og mye mer! Passer fint for både drevne entusiaster og nybegynnere i filmens verden. Film er kunst og kunst er for alle!

    Episode 32: Dogtooth (2009)

    Episode 32: Dogtooth (2009)

    Yorgos Lanthimos er i vinden for tiden med ny kinoaktuell film, men vi dykker tilbake for å finne klassikeren: Dogtooth fra 2009. Vår mest moderne film så langt. Filmen har definitivt kultstatus, men kan vel kanskje også kalles en moderne klassiker. Dogtooth er en merkelig film som blander det absurde og brutale med komedie. Stilen til Lanthimos er definitivt til stede. Der filmen mangler budsjett gjør den opp for seg med kreativitet og et solid manus. Familie som konstruksjon er tematikken det hele spinner rundt. Hvor langt er man villig til å gå for å beskytte barna sine, og er det noe fascistisk, nesten diktatorisk over det å være en forelder? Dette og mer får du høre i vår nye episode.

    • 55 min
    Episode 31: The Twilight Zone (1959-1964)

    Episode 31: The Twilight Zone (1959-1964)

    Vi er endelig tilbake igjen, og denne gangen med en episode vi har hatt lyst til å gjøre lenge, nemlig: The Twilight Zone (1959-1963). For vi vil ikke bare snakke om klassisk film, men også klassiske TV-serier. Denne serien, ledet og skrevet av legenden Rod Serling, er en av de mest populære seriene noensinne. Rebooted hele tre ganger og til og med gjort til en film. Serien har inspirert utallige manusforfattere og regissører, og man kan ikke undervurdere dens påvirkningskraft på popkulturen. The Twilight Zone er et fenomen som ikke har latt seg gjenskape siden. En antologiserie som virkelig klarer å fange en atmosfære og stemning som kobler sammen alle de 156 episodene. Siden det er en antologiserie kan man velge og vrake litt, og det er absolutt ingen behov å se alle de 156 episodene. Derfor går vi gjennom vår personlige topp tre favorittepisoder i denne episoden, som gir alt fra amatører til veteraner i The Twilight Zone et sted å begynne. Om du har vært nysgjerrig på The Twilight Zone så er dette episoden for deg!

    Ingen spoilers i denne episoden!

    • 1 tim. 25 min
    Episode 30: Amarcord (1973)

    Episode 30: Amarcord (1973)

    Nostalgi er en følelse vi alle kan kjenne oss igjen i. Å huske tilbake
    til slik det var før, til barndommen. Det er nettopp det Federico
    Fellini gjorde i 1973 med filmen Amarcord. Han tar oss med tilbake til
    barndomstiden sin i byen Rimini hvor vi møter en håndfull karakterer som vi følger gjennom et år. Filmen består av en rekke vignetter som for
    det meste er vittige, men som også byr på spenning og sorg. Den er full
    av minneverdige karakterer som er relaterbare på alle mulige måter.
    Amarcord byr på utrolig vakre bilder og situasjoner vi alle kan kjenne
    oss igjen i. En koselig film man kan slå på når som helst. Man kan dra paralleller til filmer som Fanny og Alexander eller Kurosawa's Dreams, en film av en moden regissør som ser tilbake på barndommen og mimrer på en noe defragmentert måte.

    • 59 min
    Episode 29: The Hawks and the Sparrows

    Episode 29: The Hawks and the Sparrows

    Har du noengang tenkt: skulle ønske denne filmen hadde en marxistisk kråke som snakker? Pier Paolo Pasolini er en regissør som har sin egen unike stil på alle mulige måter. Med en rik katalog med forskjellige og unike filmer enda
    livet hans endte tidlig. Hawks and Sparrows (1966) er en komedie, noe
    som er ulikt Pasolini, men som fungerer ypperlig i filmen som ellers er
    stappfull av allegorier, metaforer, referanser til politikk og filosofi. Far og sønn; Toto og Ninetto er på vandring og møter på en snakkende
    kråke som forteller historier. Filmen byr på humor som er nærme Brødrene Dal eller Monty Python, men samtidig har filmen et politisk,
    ideologisk, religiøst og filosofisk innhold som ikke er ulikt andre
    Pasolini-filmer, og andre kunstfilmer. Filmen leker med sitt eget
    format, og er ikke redd for å gjøre narr av seg selv like mye som den
    gjør narr av andre. Den er absurd og kanskje litt vanskelig å gripe fatt
    i av og til, men heldigvis er den såpass morsom at man raskt ikke
    tenker på det. I denne episoden er Aron Seim gjest igjen, og diskusjonen går fra humor til filosofi til religion.

    • 1 tim. 11 min
    Episode 28: It's a Mad Mad Mad Mad World (1963)

    Episode 28: It's a Mad Mad Mad Mad World (1963)

    Vi lever i en gal, gal, gal, gal verden!It's a Mad Mad Mad Mad World (1963) er ikke bare en komediefilm, det er en episk road movie som samler alle de legendariske komedieskuespillerne fra det gamle hollywood i en lang film. Filmen blir som en gigantisk avslutning på den klassiske hollywoodfilmen og den klassiske komediefilmen før den nye gullalderen kommer. Filmen er stappfull av elleville stunts, humor som strekker seg fra slapstick til kjappe replikker, og selv med et enormt cast så klarer den sømløst å klippe fra en komisk situasjon til en annen. Filmen er også filmet på 70mm og ser fremdeles helt utrolig ut. Likevel klarer den å se nærmere på galskapen i mennesket, grådigheten, og forskjellen mellom samarbeid og konkurranse.

    • 1 tim. 3 min
    Episode 27: Wake in Fright (1971)

    Episode 27: Wake in Fright (1971)

    "Have a beer mate!"I 1971 blir Wake in Fright presentert på Cannes filmfestival, og deretter blir den introdusert til verden. Filmen sjokkerer publikum, en evne filmen fremdeles har til den dag i dag. Den setter i gang en bølge av filmer i Australia, og gir håp til unge filmskapere som senere blir store navn i industrien. Wake in Fright ser nærmere på John Grant som er fastlåst som lærer uti bushen. Det er juleferie og John skal endelig tilbake til sivilisasjonen og kjæresten i Sydney, men på turen ender han opp i den lille landsbyen "The Yabba". Der mister han alle pengene sine på gambling, og ender opp i en desperat situasjon. Wake in Fright er ikke bare en god film, den er høyst relevant, ikke bare i Australia, men i Norge, og verden. Den tar for seg avhengighet i alle sine former, machokultur, lengsel etter menneskelig kontakt, vår iboende ondskap, og de onde sirklene som vi så lett kan havne i. Dette er en film man må se iløpet av livet.

    • 1 tim. 24 min

Mest populära poddar inom TV och film

Rosceremoni
Acast
Pretty Little Liars: True Crime
PodCo
Prime Video Talks by Alex & Sigge
Perfect Day Media
The Bachelor Of Buckingham Palace
Vespucci
You Must Remember This
Karina Longworth
Drama Queens
iHeartPodcasts