26 avsnitt

In de Podcast ZOUT! ontmoeten Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht. Zout! verschijnt wekelijks.

Zout‪!‬ NPO Radio 5 / EO

    • Samhälle och kultur

In de Podcast ZOUT! ontmoeten Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht. Zout! verschijnt wekelijks.

    Armoede is een gevangenis

    Armoede is een gevangenis

    “Mijn ouders hielden hun financiële kramp voor mij als jongste verborgen”

    Marieke Meijer in gesprek met veelkleurig smaakmaker Carla van der Vlist, Directielid van ‘SchuldHulpMaatje Nederland’.

    De wereld achter de collectezak

    Voor de podcast ZOUT! over smaakmakers in Nederland is Marieke het land in gegaan om de veelkleurigheid van God te ontdekken. Deze keer is ze in Delft in een van de dichtstbevolkte wijken in Nederland. Daar ontmoet ze in de Vierhovenkerk; Carla van der Vlist. Dit is de kerk waar Carla is begonnen met haar werk in de diaconie en waar ze de wereld achter de collectezak leerde ontdekken. Daar ontmoeten we ook Co van der Maas, destijds een van de diakenen en nog steeds zeer actief in dit werkveld.    

    Helpen zonder over te nemen 

    Nu is Carla lid van de directie van SchuldHulpMaatje Nederland. Ze heeft in de afgelopen jaren door heel Nederland diaconieën en organisaties geïnspireerd en geholpen innovatieve projecten op te starten om mensen met schulden te ondersteunen en te begeleiden. Zelf noemt ze armoede een gevangenis. Ze zegt niet anders te kunnen dan mensen te helpen daaruit te komen. Maar het is taaie materie, zo heeft ze ervaren. Met haar en met haar collega Co van de Maas praat Marieke over helpen zonder over te nemen, 7x70 maal mensen een nieuwe kans geven, ook als ze het telkens weer verprutsen. Over schaamte, verzwijgen en isolement en hoe de overzichtelijk spaarpot van vroeger plaats heeft gemaakt voor de complexe digitale economie en de invloed daarvan.  

    Verandering van beleid 

    De overheid heeft respect voor het werk dat SchuldHulpMaatje Nederland doet en de ervaringen van hun organisatie leiden op nationaal niveau tot verandering van overheidsbeleid. 

    In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht.

    Luister hier naar de aflevering met Carla van der Vlist.

     

    • 33 min
    “Uit liefde voor mijn kinderen maak ik nu andere keuzes”

    “Uit liefde voor mijn kinderen maak ik nu andere keuzes”

    Voor de podcast ZOUT! over smaakmakers in Nederland is Marieke deze keer in een hoogbouw flat in Utrecht bij Vanessa van Egeren. Vanessa werkte zo’n twintig jaar in de prostitutie en was ernstig verslaafd. 

    Vanessa verdiende in de tijd dat ze prostituee was genoeg, maar door haar actieve verslaving had ze veel geld nodig en had alsnog geen snee brood in huis om te eten. Pas na de eerste klant had ze weer geld voor een tosti. 

    De verandering in haar leven kwam toen ze zwanger was. Haar lege leven, wat vooral als een soort zombie overleven was, kreeg ineens onverwacht invulling door een nieuw mensje dat in haar groeide. Vanaf dat moment maakte ze andere keuzes en is ze stukje bij beetje echt gaan leven.

    Nu heeft ze voor het eerst in haar leven een betaalde baan, volgt een opleiding en voedt ze alleen haar drie kinderen op. 

    ‘Ook al ga ik niet wekelijks naar de kerk, ik bid en mijn relatie met God is goed.’ God laat Vanessa heel praktisch zien dat Hij voor haar zorgt. Bijvoorbeeld doordat het kastje dat ze nodig had, opeens gratis op de hoek af te halen was. Dat soort knipogen maakt het makkelijker om met tegenslagen om te gaan. Dat geeft hoop en vertrouwen waardoor ze door kan zetten ook als ze niet weet of ze genoeg geld zal hebben voor nieuwe luiers.

    • 34 min
    Uitdelen en getuigen, maar….. bij voorkeur andersom!

    Uitdelen en getuigen, maar….. bij voorkeur andersom!

    Marieke Meijer is voor ZOUT! op bezoek bij smaakmaker Jan Brons van de voedselbank in Nijkerk. Deze voedselbank wordt gerund door Jan en zijn vrouw Ineke op een terrein achter de korfbalvereniging. Jan heeft al zo’n vijftien jaar ervaring met de voedselbank. Voor hem is de bank een middel om over Jezus te vertellen. Jezus heeft hem gered uit een leven van verslaving en wil anderen ook redden. 

    Met die boodschap deelt hij aardappelen, taart en knakworsten uit. En heeft hij voor mensen in nood kleding of een fiets. Tenzij ze die spullen vervolgens weer doorverkopen, dan moet er betaald worden. Net genoeg om een drempel voor zwarthandel op te werpen. 

    Niet alles koek en ei

    Niet alles gaat wanneer je gelooft van een leien dakje…… Maar of je met of zonder God door moeilijkheden heengaat maakt dag en nacht verschil.

    Ik doe wat ik kan en voor de rest vertrouw ik op God. Natuurlijk blijft er ook dan heel veel over wat niet lukt of toch misgaat. Maar toch blijf ik gek op God.

    Jan en Marieke praten over wat er in Leviticus staat over voedsel delen, het verdelen van slagroom aan mensen met overgewicht en hoe God 20 pizza’s liet bezorgen voor een kinderfeestje.

    • 32 min
    Niet zozeer praten over Jezus, maar vooral DOEN!

    Niet zozeer praten over Jezus, maar vooral DOEN!

    ‘De basis van je onderwijs begint bij liefde voor het kind en passie voor je vak. Een relatie opbouwen, open zijn en ontmoeten: dat is de kern!’

    Marieke Meijer gaat voor de laatste serie van podcast ZOUT! met als thema: ‘ARMOEDE’ naar 4 totaal uiteenlopende en mooie gasten. Deze eerst keer ontmoet Marieke: Daisy Mertens. Zij was juf van het jaar, genomineerd als global teacher of the year en maakt deel uit van de onderwijsraad. Maar bovenal is Daisy juf van groep 7 en 8 en de ondersteuningsklas op basisschool de Vuurvogel. 

    Mertens: ik probeer als leerkracht hoge verwachtingen te hebben; uit onderzoek is aangetoond dat als leraren hoge verwachtingen hebben van de kinderen, het wel degelijk van invloed is op de leerontwikkelingen en de prestaties van die leerlingen. Het maakt dus uit wat de verwachting van de leerkracht is! En ik voel dan ook op dat moment dat ik misschien wel de enige ben die hoge verwachtingen van die leerling heeft. Zo heeft bij mij een hele lieve juf in groep 2, mij geholpen me sterk te voelen. Ze was zo lief en nabij dat ik me veilig voelde. 

    ‘Ieder kind verdient kwalitatief hoogstaand onderwijs en een juf of meester die onvoorwaardelijk tegemoetkomt aan de basisbehoeften. Kinderen verdienen ieder deel van de dag, ieder moment nieuwe kansen, mogelijkheden en uitdagingen.’ Mijn ambitie is om hierin het goede voorbeeld te geven en anderen te inspireren. Dit allemaal uit liefde voor de kinderen en passie voor ons betekenisvolle beroep van leraar. Wat kunnen wij doen om de kinderen zich te laten ontwikkelen en geloof te geven in eigen kunnen.

    Onvoorwaardelijke liefde, beleef ik vanuit mijn geloof in God. Dat je te allen tijde hoop hebt en oordeelvrij blijft kijken geeft ruimte om te falen. Mertens: “Oog hebben voor kleine stapjes maakt dat ik hoop houd! Niet zelf heel hard werken, God brengt dingen op mijn pad en ik mag dat aanpakken.

    Geloven is voor Daisy niet zozeer praten over Jezus, maar vooral DOEN!

    Daisy Mertens is de 1e smaakmaker in ZOUT! in een serie van vier over 'Armoede'.

    • 32 min
    Toen we begonnen werden we uitgelachen

    Toen we begonnen werden we uitgelachen

    Bijen zoemen, kuikens scharrelen vrolijk rond, en de d’Aquitaine-runderen grazen rustig in de polder. Presentator Chris Seger neemt deze keer een kijkje bij de Eemlandhoeve, een boerderij waar alles duurzaamheid ademt.

    Toen Maaike en haar man Jan Huijgen in 1993 de biologische boerderij de ‘Eemlandhoeve’ in Bunschoten begonnen werden ze gezien als ‘gekkies’. Maaike: “Dat was pijnlijk, het gevoel dat je uitgelachen, en niet serieus genomen werd. Maar we gingen wel door!”. Achteraf blijkt dat de ideeen van Jan en Maaike hun tijd ver vooruit zijn, en is de Eemlandhoeve een begrip als het gaat om biologisch boeren.

    Voor Maaike Huijgen gaan de passie voor duurzaamheid en haar persoonlijk geloof hand in hand: “Ik heb een heel diep respect gekregen voor de natuur en de schepping. Jezus liep door de korenvelden en vertelde allerlei verhalen die te maken hadden met de schepping en de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het verhalen van de graankorrel en het mosterdzaadje”. Voor Maaike is er een specifieke plant die het geloof in het bijzonder symboliseert; de Parnassia; ‘Dat is een heel mooi teer plantje.  We werden overvallen door een donderbui en moesten schuilen. Nadat de wolkbreuk voorbij was liepen we weer langs die Parnassia. Die stond nog even teer en ongeschonden overeind. Toen dacht ik; dit is het beeld van Jezus. Alle stormen komen over hem heen en toch blijft hij in alle kwetsbaarheid overeind staan”.

    Maaike Huijgen is de 5e gast in een serie over groene smaakmakers in Christelijk Nederland. 

    • 27 min
    Wat voor boer wil je zijn?

    Wat voor boer wil je zijn?

    Wat voor boer wil je zijn? Iemand die gaat voor optimale productie en winst of iemand die in balans met het landschap en het milieu het bedrijf beoefent?

    Die vragen stelt Ron Methorst aan zijn studenten, de toekomstige boeren van Nederland. Methorst is lector omgevingsinclusief ondernemen aan de agrarische hogeschool Aeres in Dronten.

    Chris Segers spreekt hem in Zout! over de lusten en lasten van boer zijn in deze tijd. Over akkerbouw van de toekomst en goed rentmeesterschap. 

    Ron Methorst is de 4e gast in een serie over groene smaakmakers in Christelijk Nederland. 

    • 33 min

Mest populära poddar inom Samhälle och kultur

P3 Dokumentär
Sveriges Radio
Spöktimmen
Ek & Borg Productions
30s in the City med Hanna och Stella
Podplay | Hanna & Stella
Creepypodden i P3
Sveriges Radio
Återföreningen
Podme / Perfect Day Media
P3 Nyheter Dokumentär
Sveriges Radio