100 episodes

Daglig analyse og perspektivering af aktuelle historier og tendenser både herhjemme og i resten af verden. Søndag med særlig vægt på Europa.

Orientering DR

  • News

Daglig analyse og perspektivering af aktuelle historier og tendenser både herhjemme og i resten af verden. Søndag med særlig vægt på Europa.

  Orientering - 4. apr 2020

  Orientering - 4. apr 2020

  Orientering rapporterer om den aktuelle udvikling i Coronakrisen med danske og globale perspektiver.
  www.dr.dk/orientering

  • 55 min
  Orientering - 3. apr 2020

  Orientering - 3. apr 2020

  Vi skal glæde os over alle de smittede personer, der nu meldes raske, siger overlæge og professor Morten Sodemann fra Odense Universitets Hospital. Til daglig bruger han sine kræfter på indvandrer-relaterede sygdomme - men er uddannet infektionsmediciner og her i disse Coronatider, er han med helt fremme i forreste linje, når Covid-19 skal bekæmpes. Og han mener, at det er rigtig godt, at Sundhedsstyrelsen nu offentliggør tallene på alle de mange mennesker, der nu raskmeldes. Hør hans synspunkter i dagens Orientering.
  Ungarns premierminister, Viktor Orban har indført omfattende nødretslovgivning i Ungarn i lyset af coronakrisen. Men nødretslovgivningen er blot en fortsættelse af en gradvis afvikling af demokratiet i landet, mener kritikere. Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt har tidligere sagt, at han ser et "levende håb" i Orbans Ungarn. Gør han stadig det? Vi taler med ham.
  Danmarks økonomi er i knæ i øjeblikket på grund af corona-krisen. Derfor kan vi blive nødt til at udskyde den grønne omstilling og kampen mod klimaforandringer.
  Det er budskabet fra en række erhvervsorganisationer i dagbladet Politiken i dag. Flybranchen, transportbranchen og landbruget opfordrer regeringen til at droppe alle tanker om at indføre afgifter på CO2, når dansk økonomi skal skubbes i gang igen, når epidemien klinger af. Meget mere om det i dagens Orientering.
  Søren Carlsen og Mathias Bay Lynggaard er værter,
  Erik Weir redigerer udsendelsen.
  www.dr.dk/orientering

  • 1 hr 50 min
  Orientering - 2. apr 2020

  Orientering - 2. apr 2020

  Vi har i dag en historie, som IKKE handler om Covid19: Østre Landsret fælder dom over Hesalights direktør. Syv års ubetinget fængsel lyder dommen på en af de strengeste straffe for økonomisk kriminalitet i Danmark.
  Italien og Spanien beder om hjælp til at håndtere corona-situationen. Men udenrigsminister Jeppe Kofod har tøvet med at sende assistance. Vi spørger hvorfor?
  Mens kirkeministeren overvejer, hvordan kirkerne kan åbnes i forbindelse med påsken, har Sct. Jakobs Kirke i København formået at nå ud til folk på anden vis. Ved hjælp af live-udsendelser på Facebook kommer kirken hjem til folk i stuerne.
  Brita Kvist og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard er dagens redaktør.
  www.dr.dk/orientering

  • 1 hr 50 min
  Orientering - 1. apr 2020

  Orientering - 1. apr 2020

  Coronakrisen sender dansk økonomi i knæ. Nationalbanken forudser i dag, at den samlede danske økonomiske aktvitet vil skrumpe med mellem 3 og 10 procent i år. Krisen ER alvorlig for dansk økonomi, understreger nationalbankdirektør Lars Rohde. Vi analyserer nationalbandirektørens dystre profeti for dansk økonomi. Hvordan får vi samfundet i gang igen efter coronakrisen? Skal de små børn afsted i vuggestuer og børnehaver først eller skal de tværtimod sidst, fordi de smitter hinanden? Skal cafeer og restauranter i gang, eller er det produktionsarbejdspladserne? Hvordan gør vi det klogt og med mest mulig økonomisk gevinst? Hør professor Lone Simonsens bud på, hvordan vi bedst åbner Danmark op igen. I USA stiger tallene for coronasmittede time for time, det samme gør dødstallet. Delstaten New York med langt de fleste smittede og dødsfald er erklæret i undtagelsestilstand og selv Donald Trump taler nu om, at op imod 200.000 amerikanere kan miste livet. Hør liverapport fra supermagten USA, der lige nu på alle niveauer ligger underdrejet på grund af Covid-19 pandemien.
  Brita Kvist og Søren Carlsen er værter. Erik Weir redigerer udsendelsen.
  www.dr.dk/orientering

  • 1 hr 50 min
  Orientering - 31. mar 2020

  Orientering - 31. mar 2020

  EU's kamp mod Corona-pandemien er også blevet en kamp mod misinformation og forsøg fra især Rusland og Kina på at bringe mere splittelse ind, i et allerede flosset samarbejde mellem landene. EU-kommissionen kommer med nye advarsler og retningslinjer. Og Udenrigschefen Borell kalder det, the "politics of generosity".
  Alle taler om tests, men hvorfor er det, at det er så vigtigt at få testet mere. Vi spørger Anders Koch, overlæge og professor i infektionsmedicin fra Statens Serum Institut.
  Politiet får alligevel ikke mulighed for at gå ind i private hjem uden en dommerkendelse. Det havde regeringen lagt op til, men et flertal i folketinget har presset regeringen til at ændre lovforslaget.
  Karen Hjulmand og Søren Carlsen er dagens værter. Birgitte Gadegaard redigerer.
  www.dr.dk/Orientering.

  • 1 hr 50 min
  Orientering - 30. mar 2020

  Orientering - 30. mar 2020

  På Nordsjællands Hospital i Hillerød er man i dag begyndt med landets første studie af sundhedspersonalets indhold af antistoffer mod covid19. Altså hvor mange har allerede haft covid19. Vi ser på perspektiverne af test af antistoffer.
  I Frankrig har landbruget råbt vagt i gevær, for man mangler sine sædvanlige udenlandske frugtplukkere: Det samme er tilfældet i Storbritannien. Men hvordan sr det ud herhjemme? Vi taler med en bæravler, som også frygter at komme til at mangle arbejdskraft. Det samme gør griseavlerne.
  Centraleuropæiske regeringer benytter Coronakrisen til at rane magten til sig. Polen har ændret valgloven forud for præsidentvalget i maj. Lovforslaget blev fremlagt klokken halv tre om natten og kom til afstemning halvanden time senere - klokken fire om morgenen. Men Coronakrisen vil gøre det meget svært for oppositionen at føre valgkamp og kæmpe imod regeringens propaganda-apparat. Og i Ungarn har parlamentet for få timer siden - i dag klokken tre - vedtaget en ny lov, der giver landets leder, Viktor Orban mulighed for at regere per dekret - altså at gøre sit ord til lov - i "den foreliggende nødretstilstands navn".
  Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggaard er dagens værter. Birgitte Gadegaard er redaktør.
  www.dr.dk/orientering

  • 2 hrs 20 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by DR