8 episodes

Från 2013. Först bygger vi husen och sen bygger de oss. Den byggda miljön, arkitekturen, är inte en neutral bakgrund fri från värderingar. Programmet Fasad handlar om hur denna miljö påverkar människan. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Fasad Sveriges Radio

    • Society & Culture

Från 2013. Först bygger vi husen och sen bygger de oss. Den byggda miljön, arkitekturen, är inte en neutral bakgrund fri från värderingar. Programmet Fasad handlar om hur denna miljö påverkar människan. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Louise Welander

    Gemenskap

    Gemenskap

    Året är 1929 och Elin Wägner skriver på en text inför Stockholms utställningen, den utställning som ska lansera Funkisen. Texten hon skriver har rubriken Revolution.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    "Vi äro i allmänhet mycket rädda för revolution. När den hotar på den politiska vägen, står hela Sverige med fälld bajonett för att passa uslingen, där den väntas komma. Här tänker jag inte på de så kallade hemmabolsjevikerna, långt därifrån. Inte på något som har med politik, med statsskick eller med ekonomisk omvälvning att göra. Det är bara fråga om ett nytt betraktelsesätt och en ny åskådning, om övergång från individualism till kollektivism, eller vackrare uttryckt: samarbete. 

    Att bo tillsammans och samarbete är en gammal ide, närmast uråldrig. Som en röd tråd löper den genom mänsklighetens historia. I veckans Fasad berättar arkitekten Katarina Bonnevier om journalisten Elin Wägner och de rum som är till för gemenskapen. Vi berättar om arkitekten Ingela Blomberg som var med och drev fram en ny boendeform, BIG, bo i gemenskap. I Studion hör vi arkitekten Kerstin Kärnekull som berättar om hur du gör om du vill bo gemensamt idag. Och, så hör vi om det mest gemensamma av alla gemensamma rum; tvättstugan. 

    • 54 min
    Bångstyriga byggnader

    Bångstyriga byggnader

    Måste en linje vara rak? Måste en byggnad vara symmetrisk? Arkitekten Katarina Bonnevier följer Niki de Saint Phalle genom 1900-talet. Niki de Saint Phalle, konstnären som aldrig ritade en enda rät linje.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Niki De Saint Phalle var kvinnan som satte Moderna Museet på världskartan genom att skapa en katedral i formen av en kvinna. En kvinna  att gå in i, med biograf, utställningsrum och mjölkbar - hon blev till ett eget rum i rummet. Ingången var genom hennes sköte - hon lockade besökarna med sitt begär. Den böljande fasaden, kroppens utsida, är målad i starka färger och geometriska mönster, insidan är nästan helt svart. 

    Men Niki de Saint Phalle ritade även hus, döpta till fåglarnas dröm ruvar de fortfarande än idag uppe bland bergen i södra Frankrike. Och i norra Italien byggde hon på sitt livsprojekt. En park. Tarot Garden. I parken finns de mytologiska tarotkorten gestaltade som enorma byggnader. Själv bodde hon i Kejsarinnans. Trädgården hon skapade var starkt påverkade av karnevalen. Gatans tillfälliga arkitektur. Den manifestation som under några dagar kan förändra en hel stad från grunden. I veckans program möter vi Thérèse Kristiansson, arkitekt och konstnär som berättar om karnevalens kraft. Vi besöker La Sagrada Familia, Antonio Gaudis ännu inte färdigställda kyrka i hjärtat av Barcelona. Vi berättar om orkanen Katrina som ödelade en hel stad och berättar om kulturcentrumet Cyklopen, som brändes ned och nu likt fågel Fenix byggs upp på nytt. 

    • 54 min
    Ett eget rum

    Ett eget rum

    Året är 1928. Virgina Wolf står i en sal med röda sammetsgardiner på universitetet i Cambridge. Framför henne sitter de kvinnliga studenternas förening. Virginia Wolf berättar för sin publik om kvinnan och romanen. Om det egna rummet. Det är det egna rummet, menar Virgina Wolf, den egna arbetsplatsen i kombination med en egen ekonomi som kommer det göra det möjligt för kvinnor att skapa, att bryta sig loss från männen. Föreläsningen blir sen en politisk pamflett. A room of ones own.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    I veckans program tar arkitekten Katarina Bonnevier en serie olika egna rum. I  bostadsstatistiken är en ”rumsenhet” minst 7 m². Enligt ”norm 3”, formulerat av Boverket (myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende) ska det bara bo en person per rum i en bostad, dessutom ska det finnas kök och vardagsrum - bor det fler i varje rum betraktas hushållet som trångbott. 

    Men ett eget rum kan vara så mycket mer än så. Vi besöker det mytomspunna huset Charleston, där Virginia Woolfs syster gjort ett helt hus till ett konstverk. Vi möter dem och deras färgstarka, sprittande egna rum. Men vi berättar även om dem som aldrig fått ett eget rum, hör Monica och Erland Caldaras om  hur det var att växa upp i ett Sverige som enligt lag tvingade dem att ständigt vara i rörelse.  Gäst i studion är Marianne Strandin som berättar om vilka rum som byggs i nationalparkerna Skansen i Stockholm och Jamtli i Östersund.

    • 54 min
    Färgen vit

    Färgen vit

    Vad är det som gör att så många hem är klädda i vitt?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Varför är alla våra rum vita? Var kommer den vita färgen ifrån? I veckans program tar arkitekten Katarina Bonnevier oss till 1893. Till den stora världsutställningen i Chicago. Under sex hektiska månader besökte 27 miljoner människor utställningen som hade formen av en stad som byggts upp enbart för utställningen. En stad som byggts upp av 40 000 arbetare under två år. I staden kunde besökarna vandra längs med huvudgatan, The Midway Plaisance och beskåda civilisationens framsteg - här var länder från hela världen som visade upp sina tekniska, ekonomiska och kulterella landvinningar. Det som utmärkte staden var dess färg. Varenda en av de 300 husen som byggts upp var vita. De skulle representera renhet, ett vitt ark, civilisationens höjdpunkt. Den vita febern är som starkast här, några varma sommardagar i Chicago 1893. Snart kommer vitheten sprida sig över världen, flytta sig från fasaderna, ta klivet in genom farstun och färga våra hallar, kök och sovrum. 

    I veckans program möter vi designern och formgivaren Marianna Alves och idéhistorikern Jan Garnert. Vi besöker medelhavsmuseet och pratar med Fredrik Helander och Barbro Santillo Frizell vid Svenska institutet i Rom.  

    • 54 min
    Torn

    Torn

    Vi putsar fasader tillsammans med Roger Gustavsson och Piotr Salawa, vid Sveriges högsta kontorsbyggnad. Och vi berättar om Minareter och tillsammans med arkitekten Jennifer Mack så diskuterar vi tysta minareter och störande kyrklockor.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Tidigt på hösten 1964 lyser ett apelsingult tält upp som en kinesiskt lykta långt ut i havsbandet, på en liten kobbe i Finska viken. Inuti tältet sitter författaren Tove Jansson och slutredigerar ett manus till en bok hon kommer att döpa till Pappan och havet - boken handlar om längtan efter uppbrott, längtan efter en fyr - att få bo högt upp i ett torn omgivet av ett hav. Tove Jansson bor och arbetar i tältet medan hon och hennes flickväns hus byggs en bit bort. I en liten sänka hukar huset, med obruten havsutsikt i varje vädersträck. I Fasad den här veckan berättar arkitekten Katarina Bonnevier om Tove Jansson och hennes torn som skapades i fantasin. Men vi berättar också om verklighetens torn, vi möter Sveriges första kvinnliga fyrmästare, som också är Sveriges sista fyrvaktare; Marianne Brus, och fyren som hon vaktar; Understen. 

    • 54 min
    Förklädnader

    Förklädnader

    När Selma Lagerlöf kommer ut som lesbisk 50 år efter sin död, när hennes efterlämnade brev får öppnas vid kungliga biblioteket i Stockholm 1990 så uppdagas ett rikt kärleksliv. Ett kärleksliv där Selma Lagerlöf skriver kors och tvärs över breven till sina två stora kärlekar, författaren Sophie Elkan och lärarinnan Valborg Olander.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Det är alltid Selma Lagerlöf som är i centrum. Selma på sin herrgård Mårbacka. Herrgården spelar i själva verket en huvudroll i dramat. Bakom huvudbyggnades storstilade fasad kunde dom leva det intima liv som tidens regelverk inte tålde. I veckans Fasad berättar arkitekten Katarina Bonnevier hur Selma Lagerlöf lyckades finta hela sin samtid, genom att klä upp Mårbacka till en herrgård - med puts och pelare skapade hon en sorts powersuit. En powersuit som distraherade alla som kom och besökte och som gjorde det möjligt för Selma att leva i ett samkönat boende. I dagens fasad berättar vi genom Mårbackas arkitektur de historier om Selma Lagerlöf som Selma av sin samtid var oförmögen att berätta själv. Men vi lyfter också fram de i Selmas skugga, som försvunnit ur historien, hennes trädgårdsarkitekt Ruth Brandberg. Och vi diskuterar förklädnadens makt med Suzanne Osten och med hjälp av Lina Kurttila så dragar vi från kvinna till man - till King. 

    • 54 min

Top Podcasts In Society & Culture

AIDEA Podkast
Klemen Selakovic
UNDERDOG podcast
Jure Laharnar
Globalna vas
RTVSLO – Val 202
The Happiness Lab with Dr. Laurie Santos
Pushkin Industries
Metropolitan podkast
Metropolitan podkast
Happy Place
Fearne Cotton

More by Sveriges Radio

Språket
Sveriges Radio
P3 Musikdokumentär
Sveriges Radio
P3 ID
Sveriges Radio
P3 Dokumentär
Sveriges Radio
Konflikt
Sveriges Radio
Sommar & Vinter i P1
Sveriges Radio