10 episodes

Kávézzunk együtt! A Kávézó a Ma7 Médiacsalád könnyed, színes műsora. Itt minden olyan téma terítékre kerül, amelyről szívesen beszélgetnénk egy illatosan gőzölgő fekete mellett. A kellemes időtöltés garantált. Hallgassa velünk!

Kávéz‪ó‬ Ma7 Médiacsalád

  • Leisure

Kávézzunk együtt! A Kávézó a Ma7 Médiacsalád könnyed, színes műsora. Itt minden olyan téma terítékre kerül, amelyről szívesen beszélgetnénk egy illatosan gőzölgő fekete mellett. A kellemes időtöltés garantált. Hallgassa velünk!

  PODCAST: Életmesék Medvesalja krónikásától

  PODCAST: Életmesék Medvesalja krónikásától

  Medvesalja krónikása így vall saját életéről:

  Vannak történetek, amelyeket nem érdemes az emlékezésre bízni, mert az emlékezet cserben hagyja az embert, ahogy engem is cserben hagyott. Én húsz évet vártam arra, hogy bizonyos történeteket, amiket hallottam, azokat majd megírok. Elfelejtettem.

  Elmondása szerint, diktafonnal járta a falvakat és játszotta fel a történeteket. A 90-es évek elején nem volt probléma adatközlőket találni, az emberek szívesen elmesélték történeteiket, sok érdekes emberrel sikerült beszélgetnie. Csempészekkel, kastélylakókkal vagy épp Tomáš Masaryk lovászával.

  Az elmúlt években egyre nehezebb még élő adatközlőt találni. Sokan még saját településük történetét sem ismerik. Pedig ahogy mondja, érdekesebbnél érdekesebb történetek tartoznak egy-egy várromhoz vagy kastélyhoz.

  Hajdanán az Új Szó Családi kör rovatában majd a Vasárnapban, a Szabad Földművesben, majd a Szabad Újságban jelentek meg riportjai, ma már azonban nyugdíjasként csak a könyvírásnak szenteli idejét. Ezzel valóra váltva régi titkos álmát.

  PODCAST:Zuhanórepülést vett a beszédfejlődés - beszélgetés Zupko Mária logopédussal

  PODCAST:Zuhanórepülést vett a beszédfejlődés - beszélgetés Zupko Mária logopédussal

  Az online térben töltött idő káros hatásai közé tartozik, hogy csökkent a családtagok közti kommunikáció. Nem beszélünk egymással. Elfelejtettük, hogy a kommunikáció a fejlődés alapja, tehát az hogy én szellemileg jól fejlődjek, ahhoz nem elég csak látnom, hallanom, hanem beszélnem is kell tudni róla. Ha nem beszélünk folyamatosan a gyerekkel, nem mondjuk neki, hogy mit és miért csinálunk, akkor sokkal lassabb a beszédfejlődés.

  A beszédfejlődés egy nagyon összetett folyamat. Vannak bizonyos szabályok, amelyeket érdemes a szülőknek betartani, mint például a gügyögés és a kicsinyítő képzők elhagyása. 

  Amíg az anyanyelvnek a nyelvtani fejlődése nem fejeződik be, ami jó esetben is négy és fél, legkésőbb öt éves korban történik meg, addig nem volna szabad idegen nyelvet belevinni. Először az anyanyelvét tanulja meg a megfelelő szinten, ezután az idegen nyelvet már játszva elsajátítja.

  A logopédustól azt is megtudtuk, miért van kiemelkedő szerepe az anyanyelven való tanulásnak. Nézze velünk!

  PODCAST: Termékenységmasszázzsal a meddőség ellen

  PODCAST: Termékenységmasszázzsal a meddőség ellen

  Sokan gondolhatják, hogy a termékenységmasszázs egy teljesen új masszázstechnikának számít, hiszen itt Szlovákiában még nem került be a köztudatba. Az eredete azonban messzi időkre visz vissza bennünket, amikor a nők még többgenerációs közösségekben éltek és egymást masszírozva próbálták fokozni a termékenységet.

  Konkrétan ezt a technikát, amellyel foglalkozom Claire Blake fejlesztette ki és 2014 körül kezdte el hivatalosan is továbbadni a masszázsterapeutáknak. Egyelőre Szlovákiában hivatalosan csak én foglalkozom ezzel. - hangsúlyozta stúdióvendégünk.

  Ágnes elmondása szerint ennek a masszázsnak az egyik legnagyobb csodája, hogy a terápia során minden lelki fájdalom és ki nem mondott sérelem, feszültség a felszínre hozható.

  Azoknál a pároknál, ahol semmilyen egészségügyi akadálya nincsen a fogantatásnak, többnyire lelki eredetű a probléma, amely nem meglepő, hiszen a rohanó világban a stressz öleli körbe a mindennapjainkat.

  Egy kérdőív által elkezdjük feltárni a problémákat, amelyből sok minden kiderül. Majd elmondom a vendégeimnek, hogy a masszázs után egy nagyon relaxált állapot várható, amely akár 3-4 napig is eltarthat. A kezelések számát nem határozom meg, azt szoktam mondani, ha úgy érzik szükségük van még néhány kezelésre, bátran hívjanak.

  Mindezek mellett azt is hangsúlyozta, hogy ez a masszázsterápia nemcsak azok számára nyújthat segítséget, akik gyermeket szeretnének, hanem azoknak is, akik nőgyógyászati, emésztőrendszeri vagy menstruációs problémákkal küzdenek.

  PODCAST: Gömör meghatározó nagyurairól a Kávézóban

  PODCAST: Gömör meghatározó nagyurairól a Kávézóban

  A Kávézó stúdiójában Barczi Gyula művészettörténész mutatja be a monoki és a betléri ág kiemelkedő személyiségeit.

  Ismerjék meg a reformkori politikusokat, a krasznahorkai vár urait, a képtár alapítóját és a család fekete bárányát. Közelebb hozzuk a dernői vasgyár mecénásait, a művészetpártolókat, a Vasgrófot, a nagy utazókat, a betléri kastély könyvtárának alapítóját és utolsó lakóinak regénybeillő sorsát.

  Megtudhatják, hogy az arisztokraták mely hagyatékait őrzik a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban és a párizsi Louvre-ban. A Rozsnyói járás idegenforgalma a főnemesi család hagyatékaira van kiépítve, de utcát vagy teret egyelőre nem ékesít a nevük.

  PODCAST: Villámfotózás – Szemán Viktor fényképész, amatőr meteorológus a Kávézó vendége

  PODCAST: Villámfotózás – Szemán Viktor fényképész, amatőr meteorológus a Kávézó vendége

  Szemán Viktor szabadidejében fényképez, sőt amatőr meteorológiai állomása is van. A fotózás és az időjárás-megfigyelés alapjait autodidakta módon sajátította el, de az évek során művészi és hivatásszerű szintre fejlesztette azokat.

  A Villámfogó Viktor néven is ismert fotós keresi a kihívásokat, a tavasz beköszöntével pedig egyre több lehetősége nyílik a természet szépségeinek fényképezésére.

  Nézze velünk a beszélgetést!

  PODCAST: A hegedű a világ egyik legrejtelmesebb és legszebb hangszere. Vajon hogyan készül?

  PODCAST: A hegedű a világ egyik legrejtelmesebb és legszebb hangszere. Vajon hogyan készül?

  A hangszerkészítés önmagban ritka foglalkozás, amelynek titkaihoz hozzájutni nem is egyszerű feladat. A füleki származású Molnár Péter a hangszerkészítés alapjait saját nagyapjától leste el, az ő műhelyében ragadta meg a hegedűkészítés iránti vonzalom. Amikor belefogott abba, hogy más műhelyekben is tökéletesítse ismereteit, már tudta, egy egész életre szóló szerelem lesz számára ez a szakma.

  Az első szakirányú iskoláját Zólyomban végezte, majd egy olaszországi mester műhelyében tökéletesítette ismereteit. Az igazi jó hangszer azonban magán hordozza a készítőjének egyedi tudását is, egy mesterhangszer ettől több, mint egy átlagos, gyárban készített hangszer. Vendégünk is saját, egyedi megoldásokat épít bele a saját készítésű hangszerekbe.

  A Kávézó füleki stúdiójának vendége elmeséli nekünk,  hogy mitől jó egy hegedű, mennyi ideig készül, illetve milyet érdemes vásárolni. Azt is boncolgatjuk, vajon mitől különleges egy Stradivari és hogy megérik-e a pénzüket a drága hegedűk. A minőséget vagy csak a nevet kell megfizetnünk?

  Nézze velünk, tudjon meg többet erről a szakmáról és annak rejtelmeiről!

Top Podcasts In Leisure