300 episodes

Radio Information giver dig det bedste overblik over ugens vigtigste historier. Vært Anna von Sperling får besøg af avisens skribenter, og Rune Lykkeberg serverer ugens optur.

Radio Information Dagbladet Information

    • News

Radio Information giver dig det bedste overblik over ugens vigtigste historier. Vært Anna von Sperling får besøg af avisens skribenter, og Rune Lykkeberg serverer ugens optur.

    Frederiksens bekendelser, Macrons høje spil og Danmarks EM-chancer

    Frederiksens bekendelser, Macrons høje spil og Danmarks EM-chancer

    I denne uges Radio Information taler Lykkeberg om EU-valget og statsministerens efterfølgende bekendelsesinterview, Tore Keller rapporterer fra fransk politik i nær total opløsning, og Anna von Sperling laver sit livs første sportsinterview med Mathias Sindberg, der lægger op til EM i herrefodbold.
    Mette Frederiksen er ikke sig selv. Det fortalte hun i et interview efter en weekend, hvor hun havde valgt at blive hjemme og passe på sig selv, selv om det land hun er statsminister for gik til valg, og det parti hun er leder for fik et rigtig dårligt et af slagsen. Rune Lykkeberg kommenterer på det mildest talt opsigtsvækkende interview
    Men allerførst skal vi tale om en helt vild uge i fransk politik. For resultatet af Macrons valgudskrivelse i søndags kan blive både en venstreorienteret folkefront og en forenet højrefløj. Macron spiller højt spil. »Valget handler om Frankrigs grundlæggende kurs – og dermed Europas fremtid,« fortæller vores Europakorrespondent i Paris, Tore Keller.
    Og så er det blevet tid til Radio Informations første sportsindslag. For fredag starter EM i herrefodbold, og Information er på pletten. Bl.a. med Mathias Sindberg, der i denne udgave af Radio Information åbner dækningen, der i de kommende uger desuden vil blive varetaget af bl.a. Bo Kampmann Walther og Martin Østergaard-Nielsen.
     

    • 45 min
    Russisk hybridkrig, Modis nederlag og følsomme mænd på tv

    Russisk hybridkrig, Modis nederlag og følsomme mænd på tv

    I denne uges Radio Information forklarer Rune Lykkeberg, hvorfor EU har været optur de seneste år – mens Anna von Sperling selv har optur over det indiske valgresultat. Bodil Skovgaard Nielsen hudfletter tv-programmet ’Bachelorette’, og Villads Andersen ser på Kremls hybridkrig mod Vesten


     

    I begyndelsen af maj udsendte NATO en advarsel om øgede »fjendtlige russiske aktiviteter« i især de baltiske lande. Forrige uge kunne The New York Times fortælle, at amerikanske og europæiske efterretningstjenester har registreret en stigning i russiske sabotageaktioner i Europa.  Og i slutningen af sidste uge advarede Forsvarets Efterretningstjeneste herhjemme om, at Rusland vil forsøge at påvirke weekendens europaparlamentsvalg.  
    Brandstiftelse, valgindblanding, gps-jamming: Ruslands krig mod Europa er i fuld gang, men hvad er målet, og hvad bør Europa gøre? Villads Andersen fortæller om den russiske skyggekrig mod Vesten.  
    Rune Lykkeberg har en optur over, at vi den forgangne valgperiode har haft det grønneste EU i historien. Og så et forsigtigt håb om, at vi på søndag sammensætter et parlament, der vil fortsætte kursen. Og vi kunne jo blive positivt overrasket. Det gjorde vi f.eks. tirsdag, da stemmerne fra det indiske valg blev talt op, og det viste sig, at Narendra Modi og BJP fik et langt dårligere valg end forudset. Jeg, Anna von Sperling, sniger mig til en medoptur.  
    Og så skal vi tale om den unge danske mand. For i forbindelse med sidste sæson af TV2's realityserie Bachelorette udfoldede der sig en større debat, hvor diverse kommentatorer udskammede de mandlige deltagere som overfølsomme og usexede og gjorde det til et billede på den dominerende unge mandetype. Hvad ser kulturanalytiker Bodil Skovgaard Nielsen, når hun ser den aktuelle sæson?
    Lyt med!

    • 51 min
    Den sorte svane, beskyttet natur og sidste ord i buste-sagen

    Den sorte svane, beskyttet natur og sidste ord i buste-sagen

    I ugens Radio Information taler vi om den opsigtsvækkende TV2-dokumentar, om en ny rapport, der udpeger de steder, hvor vi bør udlægge til beskyttet natur og om Akademiraadet, der har fastslået, at det er kunst at smide en buste i havnen
     
    Intet menneske er en ø. Heller ikke de kriminelle. Sådan skriver Bo Elkjær i en analyse af TV2’s dokumentarserie Den sorte svane, der de seneste dage har sat gang i debatten om den organiserede, økonomiske kriminalitet og den korte vej fra Underdanmark til Overdanmark – og: »debatten om de medhjælpere, der udadtil agerer som lovlydige borgere, men som i realiteten assisterer hærdede kriminelle i deres alvorlige forbrydelser.« Bo Elkjær kommer i studiet og uddyber.
    Og så har danske forskere for første gang sat navn på de steder i Danmark, der skal udtages til beskyttet natur, hvis vi skal styrke den danske biodiversitet. Forskere fra Københavns Universitet har analyseret Danmark og udpeget 239 mulige naturområder, der egner sig bedst til natur og biodiversitet, herunder 149 af særlig vigtighed. Marie Sæhl fortæller mere.
    Og så har Rune Lykkeberg optur over, at Akademiraadet – vores højeste organ for æstetiske spørgsmål inden for billedkunst og arkitektur og statens rådgiver i disse sager – har gjort det klart for os, at det faktisk var kunst, da daværende institutleder og underviser på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København Katrine Dirckinck-Holmfeld og hendes studerende i november 2020 ’rematerialiserede’ en gipsbuste af Frederik 5. ved at kaste den i havnen. I forbindelse med det forlig, der nu er indgået i den såkaldte bustesag, har Akademiraadet således slået fast, at aktionen lever op til alle internationalt anerkendte kriterier for samtidskunst. Og det er optur med dén klarhed, mener Lykkeberg, for så må vi skyde skylden for den åndssvage aktion på samtidskunsten og ikke på Dirckinck-Holmfeld selv. 

    • 50 min
    Fem scener fra et amerikansk demokrati i krise

    Fem scener fra et amerikansk demokrati i krise

    I ugens Radio Information har Rune Lykkeberg nedtur over amerikansk politik, Anita Brask Rasmussen begejstres over Arbejdermuseet, og Anton Geist fortæller om arrestordren fra Den Internationale Straffedomstol.


     

    I mandags udstedte chefanklager ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) Karim Khan en anmodning om en arrestordre mod de tre Hamas-ledere Yahya Sinwar, Mohammed Deif og Ismail Haniya samt den israelske forsvarsminister Yoav Gallant og premierminister Benjamin Netanyahu. Det har afstedkommet stærk fordømmelse fra USA og flere europæiske lande. 
    »Det står desværre også klart, at angrebene imod ICC fra især USA yderligere kan styrke mistanken om, at Vesten kun bakker op om den retsorden, som vi taler så meget om, når det ikke går ud over os selv og vores venner,« skriver Anton Geist i en leder. Han uddyber i programmet. 
    Og fordømmelse af ICC er ikke det eneste tossede, der er kommet ud af USA i denne måned. Rune Lykkeberg giver os fem scener fra amerikansk politik, der kan få enhver fjende af Guds eget land til at gnægge ondsidet. For de klarer helt selv at undergrave demokratiet. Chefredaktøren trækker i denne uge en af hans kun to årlige nedture.
    Heldigvis sker der også gode ting. For eksempel er Anita Brask Rasmussen ovenud begejstret over Arbejdermuseets nye permanente udstilling, der – udover at kunne fremvise Danmarks ældste madpakke – også i høj grad inviterer til samtale om »arbejdsvilkår, fællesskab, forhandling, strejke, skæbnefællesskaber og det dér store vi, der har været så stor en del af vores fælles historie,« skriver hun. Og det gør den ikke mindst ved at modstå fristelsen til at gå streamingtjenesterne i bedene og fortælle historien digitalt. 
    Som hun skriver i en leder: »Der findes større risici end den at komme til at kede folk, når man formidler historie.« 
     

    • 47 min
    Sanktioner mod Israel, EU's højrefløj og en hilsen fra Cannes

    Sanktioner mod Israel, EU's højrefløj og en hilsen fra Cannes

    I denne uges Radio Information argumenterer Rune Lykkeberg for, at vi bør indføre sanktioner mod Israel, Ida Nyegård Espersen har været på tur med DF's Anders Vistisen, og Christian Monggaard har set en god dansk film i Cannes


     

    Det er tid til at indføre sanktioner mod Israel, skrev Rune Lykkeberg i en leder i sidste uge. For hvad ellers? Der er nemlig tilsyneladende ikke noget eller nogen, som kan stoppe Israels krig. Hverken afstemninger i FN’s generalforsamling, en ordre fra Den Internationale Domstol eller en bindende resolution fra FN’s Sikkerhedsråd.
    »For hvis vi ikke er villige til at sanktionere Israels demonstrative foragt for internationale regler og sætte magt bag retten, har vi selv opgivet retten og bidraget til en farligere, mere usikker og åbenlyst uretfærdig verden.« Chefredaktøren kommer i studiet for at uddybe – og for at have en lille optur over den amerikanske forfatter og essayist Rebecca Solnit, som du også kan høre en længere samtale med i ugens Langsomme samtaler.
    Og så nærmer vi os jo hastigt en valgdag. Og på dette mildest talt skæbnesvangre tidspunkt i europæisk historie bliver den yderste højrefløj spået massiv fremgang til junis EU-valg. Hvad kommer det til at betyde for Europa? Moderne Tiders Ida Nyegård Espersen har fulgt den europæiske højrefløjs spidskandidat Anders Vistisen fra DF, og han deler gerne sine overvejelser bag sin valgkampagne.
    Sidst, men ikke mindst, har vi Christian Monggaard igennem fra Cannes til en snak om filmfestivalens første dage – herunder et udeblevet Metoo-moment. Og om den danske film Pigen med nålen med  Vic Carmen Sonne og Trine Dyrholm, der havde premiere på festivalen i denne uge.

    • 40 min
    Dyrevelfærden står i stampe, EU buldrer derudad, og Løkke vi ikke rende efter de andre udlændingestrammere

    Dyrevelfærden står i stampe, EU buldrer derudad, og Løkke vi ikke rende efter de andre udlændingestrammere

    Ugens Radio Information handler om levevilkårene i de danske stalde, EU på steroider og Lars Løkke Rasmussen, som chefredaktøren takker for at gå enegang mod ekstremismen i udlændingedebatten


     

    I 1994 blev det forbudt at kupere grises haler i de danske stalde. I dag er det stadig omkring 95 procent af de danske grise, det sker for. Føler du, at du har hørt dén historie 100 gange før? Jamen, så er det, fordi der synes at være nær stilstand, når det handler om at forbedre dyrevelfærden i dansk landbrug. I hver tredje grisebesætning og i 40 procent af kvægbesætningerne udløste det en sanktion, da Fødevarestyrelsen i 2022 kom forbi på dyrevelfærdskontrol. Det er cirka det samme, som var tilfældet i 2021.
    Og det til trods for en udtalt politisk ambition om at gøre noget ved det. Marie Sæhl giver status på den danske dyrevelfærd sidst i programmet.
    Og så skal vi tale om det EU, som den europakritiske højrefløj i årtier har advaret mod ville udvikle sig til en superstat på bekostning af nationalstaternes suverænitet. Det har lydt hysterisk, men udviklingen i den seneste embedsperiode ser ud til at underbygge kritikernes frygt. For efter de store kriser er en vovet fransk idé blevet en fælles europæisk erkendelse: Kun gennem EU kan de enkelte lande handle i verden. Uden større offentlig debat er EU-samarbejdet over de seneste fem år blevet markant tættere, fortæller Mathias Sindberg. 
    I denne uge udkom Lars Løkke Rasmussen med en lydbog, hvilket giver chefredaktøren anledning til en Løkke-optur. For med ham i spidsen for Moderaterne er der i det mindste ét parti i regeringen, der ikke er med på at overbyde de andre på udlændingespørgsmålet. 
    God lytter!

    • 52 min

Top Podcasts In News

The Lead with Jake Tapper
CNN
The Rest Is Politics
Goalhanger Podcasts
Today in Focus
The Guardian
No Agenda
Adam Curry & John C. Dvorak
Global News Podcast
BBC World Service
The Richie Allen Show
The Richie Allen Show

You Might Also Like

Langsomme samtaler
Dagbladet Information
Lykkeberg og Corydon
Dagbladet Information
Avistid
Weekendavisen
#dkpol
Altinget.dk
Udsyn
DR
Du lytter til Politiken
Politiken

More by Dagbladet Information

Samtidskunsten forfra
Dagbladet Information
Støjbergs instruks
Dagbladet Information
Naturvidenskaben forfra
Dagbladet Information
Genopdragelsen – en podcast om social kontrol
Dagbladet Information
Langsomme samtaler
Dagbladet Information
Sara slutter fred med fremtiden
Dagbladet Information