21 episodes

Merhaba, ben Recep Emre. Her hafta dünyada ve ülkemizde olan teknoloji, yazılım ve oyun alanlarındaki gelişmeleri konuştuğum sohbet tadındaki podcastim ile sizlerin karşısındayım.

Soru, öneri ve işbirlikleri için ;

E-mail: iletisim@recepemreercetin.com
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCYS7daPnN2_--teHVAsUS4Q
Websitesi: https://www.recepemreercetin.com
Instagram: https://www.instagram.com/reercetin/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/recep-emre-ercetin-254489bb/
X: https://twitter.com/reercetin

Teknoloji ve Oyun Sohbetleri Recep Emre Ercetin

    • Technology

Merhaba, ben Recep Emre. Her hafta dünyada ve ülkemizde olan teknoloji, yazılım ve oyun alanlarındaki gelişmeleri konuştuğum sohbet tadındaki podcastim ile sizlerin karşısındayım.

Soru, öneri ve işbirlikleri için ;

E-mail: iletisim@recepemreercetin.com
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCYS7daPnN2_--teHVAsUS4Q
Websitesi: https://www.recepemreercetin.com
Instagram: https://www.instagram.com/reercetin/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/recep-emre-ercetin-254489bb/
X: https://twitter.com/reercetin

    Dijital Pazarlamanın Oyun Endüstrisi Açısından Önemi Nedir

    Dijital Pazarlamanın Oyun Endüstrisi Açısından Önemi Nedir

    Herkese selamlar, bu haftaki konumuz dijital pazarlamanın oyun endüstrisi açısından öneminin ne olduğu. Günümüzün dijital çağında, oyun sektörü ve oyun sektörünün paydaşları hızla büyümekteler. Daha fazla insan oyun faaliyetlerine katıldıkça geçmişin alt kültürü olan oyunlar günden güne popülerlik kazanmakta ve bu popülerlik sayesinde oyun firmalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle bağımsız oyun geliştiricilerin sayısının ve yapımlarının kalitesinin artması büyük çaplı oyun firmalarının bile dikkatini fazlasıyla çekmeye başlamıştır. İşte bu artıştan doğan rekabet ortamı sektörde firmaların yapımlarının birbirlerinin önüne çıkmalarını gün geçtikçe zorlaştırmaktadır. Dijital pazarlama ve sosyal mecralarda içerik üretimi bu rekabette sizin rakiplerinizin önüne çıkmanızın en önemli noktalarından biridir. Burada anlattıklarımın çok daha detaylısını içeren bir video ve makale de hazırladım profilimdeki linklerden ulaşabilirsiniz.

    • 41 min
    Temel Oyun Tasarımı Dokümanı Nasıl Hazırlanır?

    Temel Oyun Tasarımı Dokümanı Nasıl Hazırlanır?

    Temel Oyun Tasarımı Dokümanı Nasıl Hazırlanır? Oyun tasarımı dokümanı, bir oyunun tüm omurgasının oluşturulduğu ve ekiplerin bu omurga üzerinde hemfikir olarak ilerlemelerini sağlayan yazılı kaynak olarak adlandırılabilir. Oyun tasarımı dokümanı oyunu geliştirecek ekiplerin koordineli bir şekilde ve birbirinden haberdar olarak ilerlemesinde ve bütünlüğün sağlanmasında yardımcı olur. Oyun tasarımı dökümanı tüm oyun geliştirme ekibi için bir referans oluşturur. Aslında tam da bu sebeple oyun tasarımı dökümanı aslında oyunu geliştiren ekiplerin geliştirme sürecinde oyunun oluşturulan yapısına sadık kalarak geliştirmelerini yapmaları için bir pusuladır da denebilir. Temel Oyun Tasarımı Dokümanında yazılması gerekenler; Ekibi Tanıtma, Ön Yazı Oluşturma, Konsept Açıklaması, Oyunun Türünün Açıklaması, Oyunun Dünyasını Açıklama, Hikaye-Karakterleri Açıklama, Oyun Mekanikleri,Level Tasarımı Fikirleri, Arayüz, Ses, Teknik Veri ve Pazarlama olarak adımlandırılmalıdır. Bu içerikte sizlere bu konuları örnekler ile beraber detaylıca açıklamaya çalıştım. İçerikte bahsettiğim makaleler ve içerikler aşağıda yer almaktadır.



    https://github.com/Roobyx/awesome-game-design?tab=readme-ov-file

    https://gamescrye.com/resources/game-design-documents/

    İçerik ile Alakalı Türkçe Makalem: https://www.recepemreercetin.com/icerikler/

    İçerik ile Alakalı İngilizce Makalem: https://www.recepemreercetin.com/blog-content/

    • 37 min
    Oyun Testerlığı Nedir? Neden Önemlidir?

    Oyun Testerlığı Nedir? Neden Önemlidir?

    Oyun Testerlığı Nedir? Neden Önemlidir? Öncelikle bilinen genel bir yanılgıya değinmemiz gerekir ki oyunları test eden Oyun Tester’ı arkadaşlarımız oyunların alfa ya da beta test süreçlerinde oyunun keyifini çıkararak ara sıra bulunan hataları raporlayan kişiler değillerdir. Oyun Testerları oyunu bir çok metodoloji ile test eden ve oyunlardaki her türlü hatayı ortaya çıkartıp ilgili raporlama sistemine uygun bir metod ile raporlayan kişilerdir. Bu kişiler sadece oyunu çok iyi oynayan kişiler değil aynı zamanda oyun geliştirmenin adımları konusunda yapının genel işleyişi konusunda ve oyunun kod, mekanik, tasarım vb. alanlarından da bilgi sahibi olan kişilerdir. Yani oyunu test eden kişiler aynı zamanda oyunun geliştirici ekibinin önemli birer parçasıdır. Oyun Testerları oyunun ilk kodu yazılır yazılmaz işlerine başlamaktadırlar. Oyun geliştirme sürecinin başlarında test ekibi küçüktür ve yeni kod için günlük geri bildirime odaklanır. Oyun alfa aşamasına yaklaştıkça daha fazla ekip üyesi istihdam edilir ve test planları yazılır. Projeler beta aşamasına girdiğinde, test ekibinin her gün için net görevleri olmaktadır ve ekipler bu görevlerin üzerinde özel çalışmalar yaparak düzenli raporlamalar yaparlar. Oyunu test eden kişiler raporlamalarında genellikle hataları önem derecesine göre sıralayarak ilgili departmanlara iletirler. Haydi hep beraber diğer detaylara da videonun içerisinde ve aşağıda linkleri bulunan makaleden bakalım.

    • 23 min
    Frontend Geliştirici Nasıl Olunur

    Frontend Geliştirici Nasıl Olunur

    Herkese selamlar bu hafta sizlere anlatmak istediğim konu aslına bana sosyal medyadan çok sık gelen Frontend Geliştiricilik üzerine. Frontend geliştirici nasıl olunur bunu incelediğimiz bu videoda aslında adım adım konuya bakmaya çalıştım. Frontend developer olmak isteyen arkadaşların öncelikle yapması gereken şey bilgisayarın ve internetin temellerini öğrenmektir aksi taktirde içeriğimde de bahsettiğim gibi temelsiz bir apartman gibi ilerlerler ve bu yapı sonunda yıkılmaya mahkum olur. Sonrasında HTML, CSS, JS, ANGULAR, REACT, VUE gibi yazılım dillleri ve frameworklere geçiş yapması kişi için çok doğru olacaktır. Bu paralelde kişi UX, UI alanlarında ve tasarım uygulamaların hatta SEO gibi dijital pazarlama alanlarının teknik kısımlarında kendini geliştirirse çok ama çok daha başarılı olacaktır. Bu adımların ardında GİT gibi bir versiyon kontrol sistemini ve Github vb. sistemleri öğrenmesi de kişi için olmazsa olmazlardandır.Bu adımlardan sonrasıyla ilgili yorumlarım ve bu başlıkları açıkladığım bilgiler içeriğimde sizlerle

    • 24 min
    Oyun Tasarımcısı ve Oyun Geliştiricisi Arasında Ne Far Var

    Oyun Tasarımcısı ve Oyun Geliştiricisi Arasında Ne Far Var

    Herkese selamlar bu hafta oyun sektörüne girmek isteyen ve bu sebeple oyun sektöründeki mesleki pozisyonları araştıran arkadaşlardan sıkça gelen bir sorunu cevabı ile karşınızdayım. Aslında her iki alan da irlikte koordineli çalışan alanlar olsalarda birbirlerinden çok farklı iki alandan bahsetmekteyiz. Oyun geliştiriciler oyunları farklı oyun motorlarında farklı programlama dilleri ile kodlayan kişilerken oyun tasarımcıları daha önceki içeriğimde de bahsettiğim gibi oyun fikir aşamasından son aşamasına kadar tüm sürecini, oyunun mekaniklerini, oyunun senaryosunu ve oyunun içerisindeki diğer pek çok aşamayı kurgulayan ve dökümanlaştıran kişi ya da kişilerdir. Oyun tasarımcıları oyun geliştiricilere tam ve eksiksiz bir biçimde oyun tasarımı dökümanı hazırlayarak onların geliştirme sürecinde yapmaları gereken yyaklaşımları belirlemelerini sağlarlar, oyun geliştiriciler ise oyun tasarımcılarının tasarladıkları oyunu en düzgün ve optimize şekilde kodlarlar.

    • 11 min
    Herkes Yazılımcı Ya Da Oyun Geliştirci Olabilir Mi?

    Herkes Yazılımcı Ya Da Oyun Geliştirci Olabilir Mi?

    Herkes Yazılımcı Ya Da Oyun Geliştirci Olabilir Mi? Evet arkadaşlar uzun zamandır bana sosyal medyadan bu ve buna benzer bir çok soru gelmekte. Bu soruların bir çoğuna toplu bir cevap olabilmesi açısından bende sizlere bu içeriği hazırlamış bulunmaktayım. Arkadaşlar herkes yazılım ya da yzılım geliştirme ile, oyun ya da oyun geliştirme ile ilgili çalışmalar yapabilir hatta bu alanlarda başarılı bile olabilme ihtimali vardır ancak herkes yazılım ve oyun geliştirme alanlarında profesyonel olamaz. Belki bu sözüm bir kısmınızı üzebilir ya da bana kızmanıza sebep olabilir ancak inanın gerçekler bu. Özellikle 3 kuruşa 5 köfte misali eğitim satmaya çalışanlara ya da insanların duyguları ile oynayanlara izin vermeyin onlara inanmayın. Bir alanda profesyonel olabilmek için o alanında ya da o alana en yakın alanda bir üniversite eğitimi alıp sonrasında sertifikalar almak, o alanın disiplinlerine ve kültürüne hakim olmak, o alan için evrensel geçerlilikteki yabancı dili bilmek, o alanda portföy sahibi olmak ve en en önemlisi de o alana ticari de bakabilmek çok ama çok önemlidir. Bu içeriği lütfen bu konuda soru işareti olanlarla paylaşın çünkü inanın birileri bu soruyu merak edenlere eğitim satmaya çalışarak ya da yetersiz kişiler yanlış bilgilendirmeler yaparak onlara boş umutlar vermekteler.

    • 9 min

Top Podcasts In Technology

FT Tech Tonic
Financial Times
Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal
All-In with Chamath, Jason, Sacks & Friedberg
All-In Podcast, LLC
#BeardyCast: гаджеты и медиакультура
BeardyCast.com
TED Radio Hour
NPR