15 episodes

Chefakademin Talks är en podd om de mest brännande frågorna för ledare just nu. Ett fördjupande samtal som leds av Cissi Elwin, vd för Chefakademin.

Chefakademin Talks Chefakademin i Stockholm AB

    • Business

Chefakademin Talks är en podd om de mest brännande frågorna för ledare just nu. Ett fördjupande samtal som leds av Cissi Elwin, vd för Chefakademin.

    #15. Så vaccinerar ni er mot destruktivt ledarskap

    #15. Så vaccinerar ni er mot destruktivt ledarskap

    Nio av tio svenskar har drabbats av en destruktiv chef. Destruktivt ledarskap är ett sänke för både motivation, välmående och lönsamhet. Det finns dessutom stor risk för att det sprider sig i gruppen eller organisationen och ökar stress, sjukskrivningar och mobbning.

    Oavsett om det handlar om en öppet destruktiv ledare eller om ett ofta dolt låt-gå-ledarskap, betalar verksamheter och människor ett mycket högt pris.

    Så hur kan destruktivt ledarskap upptäckas och förebyggas? Hur hanterar vi det när det redan har bitit sig fast?

    Går det att vaccinera en verksamhet mot destruktivt ledarskap? Chefakademins vd Cissi Elwin har samlat experter som tänker försöka. 

    Med avstamp i forskning och egna konkreta erfarenheter kartlägger de den mörka sidan av svenskt ledarskap. De delar med sig av tidiga varningstecken, ger råd om hur du lär dig upptäcka olika typer av destruktiva ledare och visar på möjliga strategier för att minimera och reparera effekterna av destruktivt ledarskap.
     
    Gäster:
    Maria Fors Brandebo är lektor och docent i ledarskap under påfrestande förhållanden (PhD i psykologi) vid Försvarshögskolan. Hon fokuserar mycket av sin forskning på hur chefer och organisationen kan hantera destruktiva chefer på ett konstruktivt och funktionellt sätt. 

    Karin Ahnqvist är HR-direktör i Umeå kommun, med drygt 13 000 anställda. I samverkan med Umeå universitet tar kommunen fram ledarträning som motverkar destruktiva ledarbeteenden. Hon har tidigare varit HR- och hållbarhetschef vid Boliden Rönnskär, kommunchef i Robertsfors kommun och planeringsdirektör i Västerbottens läns landsting.

    Patrik Norrbin utvecklar och tränar chefer och ledare hos Försvarshögskolan och har agerat handledare på Chefakademins UGL. Han har tidigare varit chef på Säkerhetspolisen och hos Polisen.

    Samtalet leds av Chefakademins vd Cissi Elwin.
    Se samtalet som video här

    • 43 min
    #14. Så bygger du ett team i världsklass

    #14. Så bygger du ett team i världsklass

    Få alla i ditt team att utvecklas maximalt och prestera mer än vad de själva trodde var möjligt. Se samtidigt till att du håller hela din grupp trygg och fokuserad på ett gemensamt toppresultat.

    Svårt? Absolut. Men vill du lyckas så lyssna på råd från förbundskapten Peter Gerhardsson, som tog Sveriges damlandslag i fotboll hela vägen upp på prispallen i förra årets fotbolls-VM.

    Gäst är också organisationspsykologen Tor Wennerberg. Han menar att chefer behöver bli bra mycket bättre på gruppsykologi och gruppdynamik och förklarar forskning och vardagsverktyg som hjälper dig en bra bit på vägen.
    Gäster:
    Peter Gerhardsson är förbundskapten för damlandslaget i fotboll, som vann VM-brons 2023. Han har lett laget till fyra semifinaler på lika många mästerskap sedan han tog över 2017 och hyllas för sitt tillåtande ledarskap, där individen är lika viktig som laget. Han blev Årets ledare på Idrottsgalan 2020 och har varit nominerad till världens bästa damfotbollstränare av Fifa.

    Tor Wennerberg är författare och legitimerad psykolog med inriktning på arbets- och organisationspsykologi. Han har skrivit böckerna Vi är våra relationer, Själv och tillsammans och nu senast Rädda organisationen: En bok om psykologisk trygghet i arbetslivet. Han fokuserar extra på hur utveckling av tillit människor emellan gör oss kollektivt intelligenta.
    Samtalet leds av Chefakademins vd Cissi Elwin.
    Se samtalet som video här

    • 41 min
    Hitta din bästa ledarstil med hjälp av ledarskapsforskning

    Hitta din bästa ledarstil med hjälp av ledarskapsforskning

    Auktoritär. Coachande. Tillitsfull. Visionär. Det finns mängder av olika ledarstilar. 
    Men vilken ger bäst effekt och resultat i dagens arbetsliv? Och hur hittar jag den ledarstil som är rätt för just mig?
    Cissi Elwin samlar en supertrio som med stöd i den senaste ledarskapsforskningen vaskar fram de ledarstilar och chefsbeteenden som fungerar allra bäst för att stärka motivation, innovation och resultat – och som gör att medarbetare trivs på jobbet.
    I ett spännande samtal med tre av Sveriges främsta inom ledarskapsforskning får du råd och tips om vad som är värt att jobba med och slipa på för att bli ditt mest framgångsrika ledarskaps-jag.
    Hur ska jag tänka som chef: är det bäst att bygga vidare på min personlighet för att hitta en ledarstil som fungerar och passar mig? Eller är det situation och önskat resultat som ska styra mitt ledarbeteende?
    Om gästerna:

    Louise Bringselius, docent i organisation och ledning och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har skrivit flera böcker om tillitsbaserat ledarskap, nu senast Psykologisk trygghet – att välkomna den som utmanar.

    Simon Elvnäs är industridoktorand vid KTH och har filmat hundratals ledare och kartlagt deras beteenden för att hitta vägen till det han kallar ett mer effektfullt ledarskap. Han har skrivit boken Effektfull – så ökar du effekten av din tid.

    Leif Denti forskar på ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet. Leif Denti är också en av huvudlärarna på Chefakademins Executive Master of Leadership & Management.
    Källor:

    Metastudien som Leif Denti hänvisar till heter Leadership behaviors and follower performance: Deductive and inductive examination of theoretical rationales and underlying mechanisms, av Ryan K. Gottfredsson och Herman Aguinis (2016)

    Louise Bringselius nämner boken Schibboleteffekten – Ledarskap, konsten och människans ansvar av Julia Romanowska (Appell Förlag, 2021)

    Samtalet leds av Chefakademins vd Cissi Elwin.
    Se samtalet som video här

    • 38 min
    Sverige halkar efter i kunskapsracet – så tar vi täten igen

    Sverige halkar efter i kunskapsracet – så tar vi täten igen

    Aldrig har det funnits så många möjligheter till högeffektivt lärande. Trots det halkar Sverige efter i kompetensutvecklingen på många områden. Så här kan chefer och organisationer vända den utvecklingen.
    Cissi Elwin tar hjälp av ett drömgäng inom ledarutveckling för att ge koll på vad chefer behöver lära sig framåt. Efter en kompetensdiagnos på svenska chefer i ett internationellt perspektiv, så avlägsnas vanliga bromsklossar för lärande och gästerna ger råd, tips och guidar till nya vägar.

    De delar med sig av konkreta exempel och strategier som får ständigt lärande för chefer att hända i en pressad jobbvardag och ger råd om hur du som chef, ditt team och verksamheten får maximal utväxling av dina nya kunskaper.
    Om gästerna:
    Pär Lager är Senior Advisor Executive Education på Försvarshögskolan och sitter i styrelser i flera utbildningsbolag. Tidigare har han bland annat varit vd på Bergs School of Communication. Han föreläser och skriver ledarskapsböcker, som Upskill och reskill – smart kompetensutveckling för dig, ditt team och din organisation.

    Maria Distner är Head of Strategic Learning på Coop, där hon bygger upp en lärande organisation och ansvarar för att utveckla lärandet för koncernens medarbetare. Tidigare har hon varit vd för Hyper Island, Head of Talent Evolution på Tengbom och Head of Learning and Culture på Liber AB.

    Caroline Lornudd är legitimerad psykolog, utbildare, föreläsare och ledarskapsforskare. Bland annat har hon undersökt hur man maximerar effekten av ledarutveckling. Hon är också ansvarig för Chefakademins Executive MBA i Leadership & Management.
    Se samtalet som video här

    Caroline Lornudd, Pär Lager, Cissi Elwin och Maria Distner diskuterar hur svenska verksamheter ska göra för att bli bättre på ständigt lärande och kompetensutveckling.

    • 42 min
    Guide för chefer genom neddragningar och uppsägningar

    Guide för chefer genom neddragningar och uppsägningar

    Lågkonjunkturen biter sig fast. Många verksamheter har motvind. Här får du veta vad som händer psykologiskt på en arbetsplats i tider av neddragningar och uppsägningar.

    Chefakademins Cissi Elwin tar hjälp av HR-experten Siri Wikander, ledarskapsspecialisten Åsa Lundquist Coey och Tomas Holmgren, divisionschef på Sweco, för att ta reda på vad du som chef kommer att möta framöver – och hur du hanterar det på bästa sätt.

    Följ ett spännande samtal genom neddragningarnas fyra faser, där du som är chef får expertråd för varje steg.

    Lär dig hantera uppsägningar och hur du som ledare kan vårda tillit, öppenhet, innovationslust och engagemang – trots att budgeten stramas åt ännu en gång.

    Lyssna på tankar om hur chefen själv ska kunna hantera pressen och de egna känslorna, när svaret på det mesta är: ”nej”, ”tyvärr” och ”kanske nästa år”.
    Mer om gästerna:
    Siri Wikander är ledarskaps- och HR-expert och föreläsare på Beyond Talking. Hon har tidigare bland annat jobbat som Head of Talent Management på Axfood, som Head of People and Culture på Hemfrid och Director of People Growth för Scandic Hotels. Hon är också krönikör i tidningen Chef.

    Åsa Lundquist Coey är ledarskapsutvecklare och doktor i management och komplexitet. Hennes senaste bok Samspel och Rävspel handlar om personpolitiken på jobbet och hur vi får ett mer humant och inspirerande arbetsliv. Hon föreläser på Stockholm School of Economics och på Executive MBA-programmet hos Chefakademin.

    Tomas Holmgren är chef på börsnoterade Sweco, där han ansvarar för en division med omkring 1380 medarbetare. Han har även haft ledande befattningar i Afry och en global tillverkare inom läkemedelsindustrin och gått hela vägen från biträdande konstruktör, via rollen som uppdragsledare för komplexa projekt, till chef.
    Se samtalet som video här

    Tomas Holmgren, Cissi Elwin, Åsa Lundquist Coey och Siri Wikander lotsar chefer genom neddragningar och uppsägningar.

    • 39 min
    Så kan chefer motverka tidstjuvar och funktionell dumhet

    Så kan chefer motverka tidstjuvar och funktionell dumhet

    Överlista tidstjuvar, hitta ut ur rapporteringsträsket och lägg fokus på kärnverksamheten. Låter bra, eller hur? Så hur kan chefer se till att det blir verklighet?

    Chefakademins Cissi Elwin möter en stridbar professor som myntat begreppet funktionell dumhet och en produktionsdirektör i vården med uppdrag att jaga tidstjuvar för att korta vårdköerna. 
    Tillsammans ringar de in problem och ser på möjliga lösningar för hur ledare kan jobba för smartare och bättre fungerande organisationer.

    Mer om gästerna: Mats Alvesson är organisations- och ledningsforskare och professor i företagsekonomi vid Lunds Universitet. Han har skrivit flera böcker om funktionell dumhet, nu senast Dumhetsbekämpning: Bättre organisationer och mer mening i arbetet.

    Caroline Hällsjö Sander är överläkare och produktionsdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Hon har i uppdrag att effektivisera möten, rutiner och administration för att få bort sjukhusets köer. På Karolinska har 700 chefer listat de värsta tidstjuvarna i vården.
    Se samtalet som video här

    Cissi Elwin, Mats Alvesson och Caroline Hällsjö Sander pratar om hur ledare kan komma åt tidstjuvar och funktionell dumhet.

    • 40 min

Top Podcasts In Business

Think Fast, Talk Smart: Communication Techniques
Stanford GSB
Dünya Trendleri
Aykut Balcı
Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik
İnanç Ayar
Borsada bi' Başına
İlker
İş Geliştirme & Satış 101
Selçuk Can Güven
声动早咖啡
声动活泼

You Might Also Like

Träningspodden
Acast
Nyfiken På
Kristin Kaspersen
Framgångspodden
Acast
Not Fanny Anymore
Not Fanny Anymore
Wahlgren & Wistam
Acast
Alex & Sigges podcast
Perfect Day Media