18 episodes

Vi som driver podden jobbar tillsammans i IT-branchen, men låter såklart inte det definiera varken oss eller podden!
I grunden är vi är ett gäng individer som insett att de bästa snacken inte alltid sker i mötes- eller föreläsningssalen. De roliga, förnuftiga och allt som oftast väldig givande samtalen sker ju på fikaraster eller framför kaffeautomaten, vi tycker att det är synd att de oftast lämnas just där!
I framtidens bolag lyfter vi blicken och delar med oss av just det snacket med er lyssnare, där ni såklart är mer än välkomna att påverka innehållet!

Framtidens bolag Framtidens Bolag

    • Business

Vi som driver podden jobbar tillsammans i IT-branchen, men låter såklart inte det definiera varken oss eller podden!
I grunden är vi är ett gäng individer som insett att de bästa snacken inte alltid sker i mötes- eller föreläsningssalen. De roliga, förnuftiga och allt som oftast väldig givande samtalen sker ju på fikaraster eller framför kaffeautomaten, vi tycker att det är synd att de oftast lämnas just där!
I framtidens bolag lyfter vi blicken och delar med oss av just det snacket med er lyssnare, där ni såklart är mer än välkomna att påverka innehållet!

    #18 - Ett dopp i det blå, PR och lärdomar från att podda!

    #18 - Ett dopp i det blå, PR och lärdomar från att podda!

    Drycken står på kylning, grillen är redo och kanske har du redan hunnit ta dig ett dopp i det blå? 

    Sommaren är sannerligen här med sin härliga värme och semestern nalkas runt hörnet för de flesta utav oss.



    I veckans sommarspecial inleder vi med ett fenomen som sträcker sig längre än fyra årstider, nämligen PR-Tricks.

    Erik och David drar på sig ett par snabba solbrillor och blickar tillbaka på hur marknadsföringstaktiken förändrats från industrialiseringen till dagens, moderna PR.Att leva sina värderingar är något som vi ofta pratar om i podden, men i ett samhälle där hållbarhet, CSR och socialt välbefinnande spelar en allt större roll utsätts företag för ett, ja vad ska man kalla det, dilemma?I allt för hög utsträckning uppdagas det om företag som inte riktigt lever som de lär – där imagen har blivit viktigare än agerandet. Där PR-taktiken blivit ett investeringsbeslut med en dröm av högre avkastning. Erik och David vrider och vänder på steken och tycker sig ändå se delar i biffen som inte blivit helt brända än!


    När det sedan går mot sommarkvällen och man sitter där belåten över dagen bravader är det dags för lite reflektion.
    Vi delar med oss av de lärdomar vi tagit med oss från poddandet och de insikter vi tagit med oss längst vägen. Så om du går i tankarna att starta podd eller kanske är sugen på att hälsa på oss i studion, så vill du inte missa detta!


    Men innan du låter jobbdatorn gå i dvala över sommaren så rundar David och Erik av med några bra sommartips. 
    Glad sommar!

    • 52 min
    #17 - Tankar om tankesmedjan

    #17 - Tankar om tankesmedjan

    Dags att öka temperaturen några grader, för idag öppnar vi upp portarna till den glödheta smedjan!
    Med hårda grepp runt sina imaginära släggor leder Erik och David oss in i tankesmedjans värld och berättar om hantverkets fantastiska möjligheter.
    Tankesmedjan är en samlingsplats där den kollektiva intelligensen kan frodas och växa – en plats av förädling!
    So far so good, men hur tusan skapar man rätt förutsättningar för att smedjan ska vara en inbjudande plats där alla kan vara med och smida?
    Med salpeter i elden och svavel i luften skickar David en inbjudan till djävulens advokat och Erik greppar tag i smedjans verktyg för att sätta upp rätt förutsättningar för livfulla samtal.
    En ensam smed kommer sällan särskilt långt, därför bjuds även en forskare, en detektiv och en journalist in för att ge en fördjupad perspektivförändring. David ger handfulla tips och förklarar varför ”ju fler smeder desto bättre svärd”.
    Men innan det är dags att säga adjö för denna gång så hinns det även med att prata om filterbubblor, AI och vikten av att samtal med oliktänkande individer!
    Och just ja, en sak till! Om du tänker öppnar upp en framgångsrik workshop – håll dörren öppen för alla som vill komma in!


    Deltagande: ⁠Erik Ågren⁠ och ⁠David Thorzén 

    • 1 hr 2 min
    #16 - Framtidens ledare och varför du inte ska ta selfies med en björn. Gäst: Martin Mazur

    #16 - Framtidens ledare och varför du inte ska ta selfies med en björn. Gäst: Martin Mazur

    Genom etern och på direktlänk från Lund gästas vi i veckans avsnitt av ingen mindre än Martin Mazur. Martin har över 20 år i teknikbranchen och har i sitt yrkesliv jobbat i både små och stora bolag. Idag är han teknik- och produktchef på tretton37 där han står med ena foten i ledarskapsutveckling och den andra tryggt i teknikens värld. 



    Så att veckans avsnitt handlar om just ledarskap kanske inte är så konstigt – men resan börjar egentligen långt innan dess. 



    I fjärilens vingslag pratar vi om hur man navigerar i komplex värld där vi i allt högre utsträckning påverkas av allt fler faktorer. Och i rytmen av en volatil omvärld går vi en kurs i hur man dansar tango med systemet!



    Vi beger oss också ut i världen och drar anekdotiska lärdomar från historiskt stora ledare. Vad har Mahatma Gandhi´s saltmarsh gemensamt med radioproblemen på Spotify? Och hur kommer det agila arbetssättet in i allt det här?

    Men huruvida man tar sig an problem eller möjligheter…eller vad vi nu ska kalla det – så vet vi åtminstone en sak helt säkert, ta inte selfies med en björn! 


    Deltagare : ⁠Erik Ågren⁠, ⁠Jonas Malm och Martin Mazur



    Bokreferens:

    Creative Selection - Ken Kocienda (Inside Apple's Design Process During the Golden Age of Steve Jobs)

    • 1 hr 22 min
    #15 - Gränsgångare i arbetsstyrkan

    #15 - Gränsgångare i arbetsstyrkan

    Idag är det full fokus på något så spännande som gränsgångare! Hela avsnittet kommer tillägnas ämnet, och då undrar kanske du ” Varför ska ni prata om skattepåverkan av arbetspendling mellan olika länder?”  Du kan vara lugn! Våra gränsgångare är något helt annat – och betydligt mer kittlande än deklarationsdetaljer!

    Vi börjar med själva definitionen och tar avstamp i vad nutida forskning säger om gränsgångare. Tankarna åker sedan en snabbis till forna Västtyskland för att sedan landa i limbot mellan ansvarsområden, där nutidens gränsgångare allt som oftast befinner sig. Och vad är det mer vi hittar där?

    Jonas berättar om skillnaden mellan generalister/gränsgångare och i en pas de bourrée gör Erik en dansant koppling till systems thinking. Men utifrån samtalet landar vi i frågan: Hur hittar man och anställer en gränsgångare?

    Erik tar fram kikaren och berättar vad han ser på horisontens kant – vilken roll har gränsgångarna till kommande paradigmskifte? Kommer förutsättningarna för gränsgångarna förbättras i framtiden?

    Med ett stadigt grepp kring kammen stylar gränsgångaren sitt CV och Jocke berättar om de fyra generella idealtyperna – och vi får reda på vilka egenskaper en gränsgångare enligt forskningen vanligtvis besitter!

    Gränsgångaren byter ofta skepnad och står allt som oftast med ena foten i bakgrunden och guidar medan den andra foten tar ledande kliv i den gemensamma marschen. Men är detta gränsgångarens hela identitet? Och hur gör man om man vill bli en?

    Deltagare : Erik Ågren, Joakim Eklund och Jonas Malm

    Podd  : Art of collaboration - Gränsgångare och deras osynliga magi
    Rapport: Omgiven av gränsgångare - Heiti Ernits
    Fallstudie: Ledarskap i mellanrummen - Heiti Ernits
    Bok : Thinking in Systems - Donella H Meadows

    Photo: Habans Patrice

    • 1 hr 1 min
    #14 - Framgångsrikt ledarskap med Maria Narbom

    #14 - Framgångsrikt ledarskap med Maria Narbom

    Håll i hattarna - för denna vecka blåser en varm bris av ledarskapsvindar genom poddrummet. Vi gästas nämligen av ledaren och ledarskapsexperten Maria Narbom, VD på Move Manegement!

    Innan vi går in på veckans tema får vi nöjet att lära känna Maria lite mer som person. Vi får bland annat reda på vilken ö som är hennes favorit ö, vart hon drömmer om att dricka cappucino och vilket brädspel hon för stunden fastnat stenhårt i.

    Vi rör oss sedan vidare till veckans kärnämne - framgångsrikt ledarskap!
    Tillsammans med Maria diskuterar vi flera perspektiv och landar bland annat i flera goda egenskaper som en framgångsrik ledare bör besitta (eller lära sig). Vi pratar även om varför man som ledare bör lyssna mer än man pratar och vikten/nyttan av att skapa förutsättningar för andra att växa!

    Maria förklara begreppet resilient ledarskap och lär oss om hur man kan återhämta sig från motgångar och samtidigt se misslyckanden som ett lärande och en källa till mod.
    Vi får även reda på vilka favoritledare poddarna har och varför vattendelaren Moses, lite otippat, dyker upp som en favorit!

    Vi hinner även med att prata om psykologisk trygghet, tillit vs kontroll och coachande ledarskap innan det är dags att runda av veckans avsnitt. Men innan mikrofonerna stängs av hinner poddgänget skicka med konkreta tips till framtidens ledare. Detta vill du inte missa!!

    *** Tack Maria för att du ville komma till Örebro och podda med oss! Dina tankar och reflektioner förgyllde veckans avsnitt till nya höjder och vi hoppas att du snart kommer tillbaka och hälsar på oss igen!


    Deltagande: Maria Narbom (Move), Erik Ågren, och Alexander Dahlberg


    Böcker:
    ”Start with why” - Simon Sinek
    ”Thinking in systems” - Donella H Meadows
    ”Mod att leda” - Brene Brown

    • 1 hr 9 min
    #13 - Strategier och Workshops

    #13 - Strategier och Workshops

    Då var det åter dags för Alexander, David och Erik att tillsammans äntra poddrummet. Senast vi fick höra denna underbara kombination var i avsnitt 9 – ”Vad döljer sig bakom luckan i systemet?”.
    En skillnad nu från då, är att vi denna vecka rattat på konceptspakarna och provar ett kortare avsnittsformat. Hoppas du gillar det!

    I veckans spaning gnuggar vi geniknölarna och ger oss på begreppet ”Strategi”. Och någonstans i Davids vårstädning ligger svaret och samlar damm!
    Vi går in djupare i ämnet och utforskar vad goda strategier egentligen är. Alexander berättar om måldrivet vs visionsdrivet angreppssätt och Erik påminner oss om risken att springa skitsnabbt…fast åt helt fel håll!

    Nu när vi kan allt om strategier är det dags att blir lite mer ”hands on” i veckans huvudtema som lämpligt nog handlar om verkstaden, eller som det heter lite mer framgångsrikt på engelska ”Workshop”!

    Och om workshopen hade varit en person, hade den nog bett oss att inte slita ut namnet något mer. Kan det vara så att begreppet används lite väl liberalt, utan hänsyn till vad det faktiskt innebär?
    Alexander aktiverar i alla fall samtliga i poddrummet när han ger sin definition av ”workshop” och Erik toppar samtalet med en påminnelse om vikten av god kultur!

    Vi lär oss även att man ibland blir mer effektiv om man chillar lite med kollegan vid kaffeautomaten och förstår vikten av att ha kul!

    Deltagande: Erik Ågren, Alexander Dahlberg och David Thorzén 

    Länkar (Boktips m.m.):

    https://www.goodreads.com/book/show/11721966-good-strategy-bad-strategy

    • 37 min

Top Podcasts In Business

Borsada bi' Başına
İlker
Think Fast, Talk Smart: Communication Techniques
Stanford GSB
Dünya Trendleri
Aykut Balcı
Midas Podcast
Podfresh: Midas
Finans Podcasti
Finans Podcasti
Bir Yaşam Felsefesi Olarak Girişimcilik
İnanç Ayar