39 episodes

IDA Space Talks er en podcast for dig der er fascineret af rumfart, raketter og alt derimellem. Her møder du fagfolk i øjenhøjde, der alle deler ud af deres viden, fascination og interesse om universet og den måde vi bruger det på.

IDA Space Talks Ingeniørforeningen, IDA

    • Science

IDA Space Talks er en podcast for dig der er fascineret af rumfart, raketter og alt derimellem. Her møder du fagfolk i øjenhøjde, der alle deler ud af deres viden, fascination og interesse om universet og den måde vi bruger det på.

    • video
    Episode 38 - Rumgeometri, Euklid og en udsplattet donut

    Episode 38 - Rumgeometri, Euklid og en udsplattet donut

    300 år fvt. gik grækeren Euklid rundt i sin have og tænkte i trekanter og vinkler. Og det vil helt sikkert glæde ham, at hans principper -her 1700 år efter - stadig er i brug, når manudforsker rummet.
    Det handler naturligvis om rumgeometri.
    Peter Laursen fra Cosmic Dawn Center er i sit es og har medbragt en appelsin, pringle chips, en jordskok og en donut. Alt sammen for at føre os fraEuklids tidløse geometriske princippertil moderne teorier om universets fladhed.
    Vi kommer naturligt også ind på udsplattet donutgeometri og ikke mindst Pac-Man. Alt sammen for at kaste klarhedens lys over geometriens rolle i vores dagligdag.Vært, tilrettelæggelse og klip: Tino TønnesenMere om Euklid finder du her:https://da.wikipedia.org/wiki/EuklidCosmic Dawn Center finder du lige her:https://cosmicdawn.dk/------------Sound Effect byMikhailfromPixabay

    • 39 min
    • video
    Episode 37 - Starlab - the new international space station (in english)

    Episode 37 - Starlab - the new international space station (in english)

    Todays guest is Jeffrey Manber, president of International and Space Station at Voyager Space. Voyager Space are currently working on the replacement for the ISS called Starlab.
    Jeffrey Manber is now working on his 4th space station, Starlab. But how does that work? What will it bring to the table compared to the ISS?
    Along with that we talk about the importance of partnerships and international collaboration in the space industry along with the advancements in commercial space technology, such as miniaturization, the decrease in the price of transportation, and the obstacles that have been overcome in the development of the commercial space sector.
    So, if you feel like building a space station - listen carefully.
    Host and editor: Tino Tønnesen
    ------------
    Soundclips from Pixabay.com

    • 33 min
    • video
    Episode 36 - Rundetaarn, Ole Rømer og en edderkop i teleskopet!

    Episode 36 - Rundetaarn, Ole Rømer og en edderkop i teleskopet!

    Rundetaarn er Danmarks ældste observatoriebygning er fyldt med astronomiske anekdoter og historier.
    I denne episode er jeg på besøg i Ole Rømers gamle observatorium, hvor Astrofysiker Christina Toldbo og historisk konsulent i Rundetaarn Rasmus Agertoft livligt fortæller om livet i Rundetaarn igennem tiderne.Ved du f.eks. hvordan Ole Rømer opdagede at lyset havde en hastighed? Og hvorfor Rundetaarn har både røde og gule mursten? Og hvem troede der var tidelava og bjerge på Solen?
    Ja, vi kommer vidt omkring denne gang.
    Vært, tilrettelæggelse og klip: Tino Tønnesen
    ------------
    Lydfiler er fra Pixabay.com

    • 38 min
    • video
    Episode 35 - Er rummet en god forretning?

    Episode 35 - Er rummet en god forretning?

    Forestil dig et liv uden internet, wi-fi, GPS og mobiltelefoner. Det lyder ikke særlig tiltalende, vel?Vi lever nemlig i en verden, hvor teknologi, der har sine rødder i rumforskning, er uundværlig.
    Dagens gæst er Michael Linden-Vørnle og han mener bestemt, at det kan betale sig at smide penge i rumteknologi. Han påpeger, at for hver krone, vi investerer i rumforskning, får vi 4-5 gange igen. Dette - og meget andet - taler vi meget mere om i denne episode.
    Hvert år bruger NASA, ESA og andre rumorganisationer milliarder af dollars på udvikling af rumteknologi i jagten på at udforske det ukendte og forstå vores univers bedre.
    Det er store beløb vi taler om og derfor er det naturligt at spørge om det er det hele værd? Er investeringen i rumteknologi berettiget, og hvad får vi egentlig ud af det?
    Michael gør os klogere på hvordan rumteknologi har udviklet sig fra Apollo missionerne og frem til i dag. Vi kommer også ind på hvad der skal udvikles af teknologi for at fortsætte vores udforskning af rummet.
    Vi dykker også ned i nogle konkrete eksempler på, hvordan rumteknologi har beriget vores hverdag og samfundet som helhed. Og vi kommer naturligvis også ind på hvad der skal udvikles af teknologi for at fortsætte vores udforskning af rummet.Vært, tilrettelæggelse og klip: Tino Tønnesen------------Lydfiler er fra Pixabay.comMusic byYurii SemchyshynfromPixabay

    • 44 min
    • video
    Episode 34 - er du rumsyg?

    Episode 34 - er du rumsyg?

    Mennesket er jo ikke bygget til at opholde sig udenfor jordens tyngdekraft og dens beskyttende atmosfære.Men alligevel gør vi det og det sætter sine tydelige spor på astronauterne.
    Men hvad sker der med et menneske, når det befinder sig i rummet? Hvordan påvirkes man af manglende tyngdekraft, kan man blive rumsyg? Og går det over...?
    Cheflæge på rigshospitalet, Mads Klokker, har været med til at udvælge Danmarks eneste astronaut og ham taler jeg med om rumsyge, spatial disorientation og alle mulige andre ting, der potentielt er farligt for de mennesker, der skal bopå ISS, eller skal videre til Månen eller Mars.For helt ufarligt er det jo ikke...Vært, tilrettelæggelse og klip: Tino TønnesenLydfiler er fra Pixabay.com

    • 35 min
    • video
    Episode 33: Imod det uendelige univers

    Episode 33: Imod det uendelige univers

    Hvornår blev universet uendeligt?
    I dag tænker alle - eller de fleste - at universet er uendeligt. Uendelighed er i sig selv en underlig størrelse, men det er faktisk kun 100 år siden at universet blev uendeligt. Sådan videnskabeligt set.
    Vi skal ikke langt tilbage i tiden, før mantænkte helt anderledes på rummet over os og forestillingerne om det har igennem tiderne indeholdt store fortællinger, livlig fantasi og ikke mindst drama.
    Så.. hvad skete der fra ca 8000 f.v.t. og op til 1924? Og hvad skete der efter?
    Jeg har endnu engang Formand for Astronomisk Selskab og museumsinspektør fra Kroppedal Museum, Lars Occhionero i studiet for at tage os på en rejse fra et meget lille begrænset univers til det store uendelige tomrum.
    Vi kommer naturligvis også ind på the great debate, Olbers paradox, buesekunder og parsecs.
    -----
    Vært, tilrettelæggelse og klip: Tino Tønnesen
    Lydfiler er fra Pixabay.com
    Sound Effect by Samuel F. Johanns from Pixabay

    • 37 min

Top Podcasts In Science

Hiçbir Şey Tesadüf Değil
Podbee Media
Kaçık Prens: Psikoloji ve Günlük Hayat Üzerine Söyleşiler
Emre Selçuk, Melih Kavukçu & Gül Günaydın
Evrim Ağacı ile Bilime Dair Her Şey!
Evrim Ağacı
Bi Aile Meselesi
Bi Aile Meselesi
AkademikLink
AkademikLink
BBC Inside Science
BBC Radio 4

You Might Also Like

RumSnak
Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen
Transformator
Teknologiens Mediehus
TechTopia
Ingeniørforeningen, IDA
Videnskab fra vilde hjerner
Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
KRANIEBRUD
Radio4
Hva så?! forklarer alt
Christian Fuhlendorff