883 episodes

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

Opium NPO Klassiek

    • Music

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma, met interviews en reportages, een artist in residence in ons Opium Atelier en een eigen Nachtkastje. En muziek om je te verwonderen, en dan bij in slaap te vallen.

    Het gesprek - Bertram Koeleman (2 mei 2024)

    Het gesprek - Bertram Koeleman (2 mei 2024)

    Annemieke Bosman in gesprek met schrijver Bertram Koeleman.
    Koeleman schrijft korte verhalen en romans. Zo schreef hij De Huisvriend en Engels voor leugens.

    In zijn nieuwe roman Dit is jouw tijd is hoofdpersoon Mart Rebius ervan overtuigd dat hij iets essentieels over zijn verleden is vergeten. Dat wordt opgerakeld wanner zijn vader overlijdt en herinneringen hem terugdrijven naar zijn jeugd.
    Geobsedeerd door visioenen en halve herinneringen besluit hij tot een reconstructie. Hij koopt zijn ouderlijk huis, huurt acteurs in als zijn familie en laat ze de middag van zijn zesde verjaardag naspelen. Op dat feestje is er iets belangrijks gebeurd, gelooft hij. Iets wat hem toegang zal geven tot een deel van zijn leven dat tot nu toe onbereikbaar is geweest. Al snel volgen raadselachtige gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op, Mart gaat twijfelen aan zijn herinneringen. Heeft hij alles verzonnen?

    Dit is jouw tijd is een intense verkenning van een leven en een spannende roman over de verwevenheid van identiteit en herinnering. Zijn we het product van ons verleden, of zijn we het product van wat we ons herinneren? 

    • 15 min
    Het gesprek - Piet van Eeghen (1 mei 2024)

    Het gesprek - Piet van Eeghen (1 mei 2024)

    Annemieke Bosman in gesprek met cabaretier Piet van Eeghen.

    Vrijwel uit het niets won autodidact en wiskundeleraar Piet van Eeghen de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival 2022. De Telegraaf sprak over een heerlijke podiumpersoonlijkheid en prees zijn virtuoze taalgebruik en onnavolgbare timing.
    In zijn debuutvoorstelling De Verlichting Nabij leert het publiek Piet kennen door middel van zijn absurdistische liedjes en van subtiele ironie doorspekte conferences.

    • 17 min
    Het gesprek - Tim Fransen (30 april 2024)

    Het gesprek - Tim Fransen (30 april 2024)

    Annemieke Bosman praat met cabaretier, filosoof en schrijver Tim Fransen over zijn boek In onze tijd.

    De afgelopen eeuwen leek de geschiedenis zich te voltrekken van behoorlijk belabberd naar alsmaar beter. De technologische vooruitgang, de menselijke grip op de natuur en de wereldwijde verbondenheid hebben geleid tot een hoogtepunt in termen van welvaart, comfort en levensverwachting. Maar deze ontwikkelingen bleken een schaduwzijde te hebben. Technologische vooruitgang heeft steeds destructievere wapens voortgebracht. De menselijke grip op de natuur heeft geleid tot ecologische ontwrichting. En de hyperconnectiviteit legt niet alleen kwetsbaarheden bloot, maar ook tal van nieuwe manieren om elkaar dwars te zitten. Langzamerhand is onze wereld wankel geworden. Filosoof en cabaretier Tim Fransen onderzoekt ons huidige tijdsgewricht. Hij vraagt zich af: hoe heeft het vooruitgangsgeloof ons misleid. Hoe herstellen we onze maatschappelijke fundamenten? Wat betekent vrijheid nou echt? Maar ook: wat is het belang van een natiestaat in een gemondialiseerde wereld? Met behulp van verrassende denkers neemt hij de lezer op sleeptouw. Om gezamenlijk uit te komen bij nieuwe vormen van weerbaarheid en hoop.

    • 15 min
    Het gesprek - Onno Blom (29 april 2024)

    Het gesprek - Onno Blom (29 april 2024)

    Annemieke Bosman praat met schrijver Onno Blom over zijn boek Oorlogsduif.

    In Oorlogsduif vertelt Onno Blom voor het eerst de verborgen geschiedenis die zijn familie verscheurde. Zijn grootvader, Jan Blom, zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet. Maar zijn overgrootvader, Johan Blom, zat met zijn vrouw en zeven andere kinderen bij de NSB. Jan voegde zich vlak voor de hongerwinter bij de gewapende verzetsgroep De Duif in Friesland. Daar werd zijn beste vriend door de Duitsers gepakt en geëxecuteerd. Johan overleed in de zomer van 1945 in kamp Westerbork, waar na de bevrijding collaborateurs werden opgesloten.

    Wonderlijk genoeg werden na de oorlog de familiebanden hersteld. Niemand merkte iets aan de Blommen. Over het zwarte verleden werd gezwegen. Totdat Onno besloot het zwijgen te doorbreken. Samen met zijn vader, de historicus Hans Blom en voormalig directeur van het NIOD, ging hij op zoek naar wat zijn grootvader en overgrootvader is overkomen.

    Onno Blom (1969) is schrijver, biograaf, documentairemaker en literair criticus voor de Volkskrant en Nieuwsweekend op NPO Radio 1. In 2017 promoveerde hij op Het litteken van de dood, de biografie van Jan Wolkers, die werd bekroond met de Nederlandse Biografieprijs. In 2019 schreef hij De jonge Rembrandt, dat ook in Engeland en Amerika zeer lovend werd ontvangen. In 2020 publiceerde hij een intiem portret van het late leven van Harry Mulisch: De wondergrijsaard. Eind april 2024 verscheen Oorlogsduif, waarin Blom vertelt over de verborgen geschiedenis die zijn familie verscheurde.

    • 15 min
    Het gesprek - Nelleke de Vries (26 april 2024)

    Het gesprek - Nelleke de Vries (26 april 2024)

    Brecht van Hulten in gesprek met Nelleke de Vries, conservator oude en moderne kunst bij het Rijksmuseum Twenthe.

    In het Rijksmuseum Twenthe is de komende maanden de tentoonstelling Het internationale landschap. Schilderen in de buitenlucht in de 19de eeuw te zien.
    De tentoonstelling neemt je mee naar een tijd waarin kunstenaars wereldwijd de natuur omarmden, hun eigen land doorkruisten en op zoek gingen naar het bijzondere en het spectaculaire om hen heen.
    Ruim 70 werken van over de hele wereld zijn in het Rijksmuseum te zien in een thematische opzet, waarbij winterlandschappen, zeegezichten en boslandschappen uit verschillende landen naast elkaar getoond worden. Ontdek zo hoe, ondanks de zoektocht naar nationale identiteit, de werken vaak opvallend veel gemeen hebben.

    • 12 min
    BONUS: Het gesprek met Peter Verhelst, winnaar van de Grote Poëzieprijs 2024 (25 april)

    BONUS: Het gesprek met Peter Verhelst, winnaar van de Grote Poëzieprijs 2024 (25 april)

    Na afloop van de uitreiking van Grote Poëzieprijs 2024 in Debatpodium Arminius in Rotterdam praten Annemieke Bosman en jurylid Elten Kiene met winnaar Peter Verhelst over zijn bundel Zabriskie. 

    • 12 min

Top Podcasts In Music

Mesut Süre ile Rabarba
Karnaval.com
Kafa Radyo Podcast
Kafa Radyo
Çıplak Ses - Solo Vocal
Emin
Alem FM
Alem FM
Aragaz - Metro FM
Kadir Çöpdemir via karnaval.com
Aşıklar Meyhanesi
Aegean

You Might Also Like

Kunststof
NPO Radio 1 / NTR
Nooit meer slapen
NPO Radio 1 / VPRO
Het Uur
NRC
Met Groenteman in de kast
de Volkskrant
MISCHA!
NPO Radio 1 / AVROTROS
Boeken FM
Das Mag & De Groene Amsterdammer