43 episodes

De podcast waarin Sonja Bouwkamp (relatietherapeut en docent), Thijs groot Wassink (Gestalt en relatietherapeut) en Roos Vrijmoeth (relatietherapeut en student bij het Kempler Instituut) lessen uit de therapie vertalen naar het dagelijks leven.

Waar het op neerkomt Sonja Bouwkamp, Roos Vrijmoeth, Thijs groot Wassink

    • Health & Fitness

De podcast waarin Sonja Bouwkamp (relatietherapeut en docent), Thijs groot Wassink (Gestalt en relatietherapeut) en Roos Vrijmoeth (relatietherapeut en student bij het Kempler Instituut) lessen uit de therapie vertalen naar het dagelijks leven.

    S4E10 - Parentificatie

    S4E10 - Parentificatie

    De laatste aflevering van dit seizoen alweer! Maar in september zijn wij vol enthousiasme bij jullie terug met nieuwe thema's. Stuur ons een berichtje als je een idee hebt voor een onderwerp: waarhetopneerkomt@gmail.com



    Deze aflevering gaat over parentificatie. Parentificatie ontstaat wanneer ouders op een kindplek terecht komen, en kinderen de ouderplek gaan innemen. De boodschap van ouders aan kinderen is: jullie moeten voor ons zorgen, jullie zijn verantwoordelijk voor ons welzijn.



    Het gevolg is dat kinderen een gat opvullen dat ouders laten vallen, ten koste van hun eigen welzijn. Kinderen leren onvoldoende stilstaan bij wat zij zelf nodig hebben, en leren daar niet om vragen.



    In deze aflevering bespreken we hoe je het appèl van je ouders kunt begrenzen, zonder de verbinding te verliezen:

    - Ga eerst de verbinding met jezelf aan, waar sta jij en wat wil jij?

    - Neem zelf een duidelijke en eerlijke positie in in plaats van hen te begrenzen

    - Vertel ze wat jij nodig hebt van hen, in plaats van andersom



    Waar het op neerkomt: Behandel je ouders niet als onmondige kinderen, maar als volwassen personen die hun eigen boontjes kunnen doppen.

    Voldoen aan de eisen van je ouders is niet hetzelfde als respect betonen.



    Uitzondering: Ouders die oud en behoeftig zijn. Dan draaien de rollen zich om.



    Boekentip: Els van Steyn - De Fontein

    Tot in september!



    P.S. leuk weetje: Roos heeft een nieuwe website: www.hierennutherapie.nl

    • 53 min
    S4E09 - Emotionele blokkades

    S4E09 - Emotionele blokkades

    In deze aflevering gaat het over emotionele blokkades. Die ontstaat wanneer een verschil tussen partners niet onder ogen wordt gezien en opgelost. Partners passen zich aan of sluiten zich juist af.

    - Een emotionele blokkade manifesteert zich als relatieproblemen die niet weggaan, seksuele problemen, zinloze ruzie of ijzige afstand



    Een emotionele blokkade wordt zichtbaar

    - wanneer je je niet verder aan kunt passen zonder jezelf kwijt te raken

    - wanneer je je niet langer af kunt sluiten voor een persoonlijke kwestie die je steeds vermeden hebt door de ander onder druk te zetten zich aan te passen aan jou



    Een emotionele blokkade is een natuurlijk 'tussenmoment' in elke relatie, maar wordt vaak ervaren als het einde van 'houden van'. Je zit vast, je gevoel kan niet meer stromen maar dat betekent nog niet dat het er dan ook niet meer is

    Een emotionele blokkade is altijd een kans op groei.

    Waar het op neerkomt: Ga blokkades niet uit de weg. Zoek met jouw wortels een weg tussen, langs en met de wortels van de ander zodat allebei de planten kunnen groeien en bloeien

    • 37 min
    S4E08 - Seksuele problemen zijn vaak relatieproblemen

    S4E08 - Seksuele problemen zijn vaak relatieproblemen

    Een aflevering over seks, op veler verzoek. Maar ook een aflevering over veel meer dan dat.



    - Seksualiteit is een geïntegreerd verhaal van hart, ziel, lichaam en geest. Het is een aspect van ieders persoonlijkheid, dat van nature aanwezig is.

    - Dat we allemaal ook seksuele wezens zijn is een feit. Hoe we daarmee omgaan kan erg verschillen, afhankelijk van aanleg, voorbeelden en ervaringen tijdens ons opgroeien

    - Zoals elk verlangen creëert seksueel verlangen de motivatie om en doel te bereiken: seksuele bevrediging

    - Mannen en vrouwen willen beiden zowel een goed persoonlijk contact, als fijne seks. De voorkeur voor de volgorde kan behoorlijk verschillen.

    - Mannen willen seks, vrouwen willen praten: vrouwen willen eerst persoonlijk contact, daaruit volgt seks. Mannen willen eerst seks, daarna voelen ze zich nabij

    - Geen van beide voorkeuren is verkeerd



    Stellen proberen meestal hun problemen op te lossen, en toch het oude evenwicht te bewaren. Niemand gaat graag zijn comfortzone uit. We willen die geliefde vreemde naast ons in bed meestal wel leren kennen en begrijpen, maar durven ons niet goed kwetsbaar op te stellen.

    Juist omdát die ander zo belangrijk voor ons is, komen we in de problemen. Dat is niet omdat we onverschillig of egocentrisch zijn.

    Wanneer je blijft hangen in je angst voor het verschil, maak je nooit de angst van comfort- naar groeicyclus.



    Tweekeuzedilemma: ik wil geen, of beide keuzes; ik wil niet hoeven kiezen. Ik ontken de noodzaak van een keuze. De beide keuzes sluiten elkaar uit.

    Emotionele blokkade: De posities van beide partners sluiten elkaar uit. Er is een of-of situatie ontstaan door een verschil dat niet geaccepteerd wordt (omdat het niet overeen komt met onze verlangens of verwachtingen)



    - Meestal proberen we te ontkomen aan het tweekeuzedilemma door ons óf aan te passen (uit contact met jezelf), óf af te sluiten (uit contact met de ander) voor die teleurstellende ander.

    - Het gevolg is dat het niet meer stroomt tussen partners. We voelen ons geblokkeerd en er ontstaan (seks)problemen.

    - Het mooie van de groeicyclus is dat het je dwingt volwassen te worden. De problemen dwingen je relatie richting groei, omdat ze niet op te lossen zijn in de comfortzone. Er is een verschil dat zich kenbaar wil maken en dat onder ogen moet worden gezien.

    - Je relatie werkt op volle kracht als het je dwingt te groeien!

    - De meeste seksproblemen zijn in feite relatieproblemen. Beide partners worden gehinderd door een emotionele blokkade tussen hen.



    Waar het op neerkomt: als er problemen zijn rond seks in een relatie, onderzoek dan welk verschil niet onder ogen wordt gezien en opgelost.



    Boek: Seksdrive van David Snarch

    • 46 min
    S4E07 - Waar durf je niet op te vertrouwen? (Over angst, je schuldig voelen, keuzes en vertrouwen)

    S4E07 - Waar durf je niet op te vertrouwen? (Over angst, je schuldig voelen, keuzes en vertrouwen)

    De aflevering van deze maand gaat over angst en vertrouwen. Over jezelf recht doen zodat je in volle glorie kunt zijn wie je bent. We blikken terug op de aflevering van februari omdat deze twee op elkaar aansluiten.



    We kennen allemaal het verlangen om te kiezen voor liefde en vertrouwen en de verleiding om te kiezen voor angst en wantrouwen. Wanneer we weinig naar ons ik luisteren en veel naar onze angst dan wordt de ik steeds kleiner en de angst steeds groter. Dit is een zichzelf versterkend proces.



    Angst wil liefde ontkennen en vernietigen. Liefde wil angst erkennen en een plek geven.

    Angst is in feite het ontbreken van vertrouwen. Het gaat er dus niet om waar je bent voor bent, maar waar je niet op durft te vertrouwen.



    Het is beter de liefde te bevrijden dan de angst te bestrijden.



    Het tweede deel van de aflevering gaat over het gevoel van tekort schieten en schuldig zijn.

    Wanneer wij tekort schieten vinden we het vaak moeilijk daar de verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat komt omdat we tekort schieten vaak verwarren met schuldig zijn.

    Ook hier is het weer belangrijk een scheiding te maken in wat je doet en wie je bent. Tekort schieten maakt je geen slecht mens maar slechts mens!



    Waar het op neerkomt: We hebben altijd de mogelijkheid om te kiezen welke wolf we willen voeden en we zullen moeten leven met de consequenties van die keuze.



    Als jij zo groot durft te zijn zoals je bent, geef je de hele wereld toestemming om dat ook te zijn (Marianne Williamson).

    • 52 min
    S4E06 - Het ik en het zelf. Wie ik ben en wie ik ben geworden

    S4E06 - Het ik en het zelf. Wie ik ben en wie ik ben geworden

    Een aflevering met een wat meer filosofisch onderwerp, want waar gaat het nu over als we spreken van ons ik en ons zelf? Woorden die we vaak gebruiken maar die door Sonja uitgelegd worden in persoon en gedrag, tussen persoon en persoonlijkheid, tussen wie ik ben en wie ik ben geworden.

    Ik en zelf kunnen opgesplitst worden maar nooit werkelijk gescheiden. Beiden zijn er altijd allebei, wie ik ben én wat ik doe.



    We bespreken hoe we als kind ervaren en waarnemen en steeds meer gaan beseffen wie het zelf is. Die ontdekking van het zelf is een dynamisch proces, dat zich in relatie tot anderen voortdurend ontwikkelt, aanpast en onderscheidt. Zo ontdekken we steeds meer kanten van ons zelf.



    Hoe kunnen we naar ons zelf kijken en hoe kan het ik keuzes maken?

    Het ik is = al mijn mogelijkheden, wie ik ben

    Het zelf = wat ik met die mogelijkheden doe, wat ik doe



    Angst ontkent de keuzemogelijkheid. En dat is een onderwerp waar we in de volgende podcast verder op ingaan.



    Geniet van de aflevering!

    • 53 min
    S4E05 - Manieren van omgaan met negatieve ervaringen

    S4E05 - Manieren van omgaan met negatieve ervaringen

    Nieuw jaar, nieuwe aflevering!

    Met vanuit ons de allerbeste wensen voor jullie als luisteraars.



    In deze aflevering hebben we het over verschillende manieren van reageren op iets dat pijnlijk, moeilijk of gewoon niet leuk is.



    1. Verdringen - Je verdringt de ervaring naar het onbewuste zodat je er niet langer aan herinnerd wordt. Triggers kunnen dit proces frustreren

    2. Blokkeren - Je schuift de ervaring onbewust opzij maar de herinnering eraan blijft. Hierdoor zul je er vroeg of laat mee worden geconfronteerd

    3. Negeren - Je stapt over de ervaring heen alsof hij er niet was omdat je er niets mee wilt doen. Dit is een min of meer bewuste beslissing

    4. Parkeren - Je laat de ervaring bewust even rusten om er later eventueel iets mee te kunnen/willen doen

    5. Selecteren - Dit is een bewust proces van selecteren welke ervaringen je wel of niet binnen wilt laten komen en waar je wel of niet op wilt reageren

    6. Reageren - De negatieve ervaring onder ogen zien en daar direct, duidelijk, persoonlijk en eerlijk op reageren.



    Stel gerust jullie vragen op www.waarhetopneerkomt.nu of laat ons weten wat je van de aflevering vond. Bedankt voor jullie betrokkenheid!

    • 55 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Merdiven Altı Terapi
Deniz Dülgeroğlu
Psikopatika
Podbee Media
Terapist Koltuğu
Podbee Media
Güzel Şeylerden Konuşalım
Z. Zeynep Selvili
Bi Kahvelik Sohbet
Tuba Dadaşoğlu
Psikiyatri ve Duvarın Ardı
Uzm. Dr. Cengiz Arca

You Might Also Like

De Podcast Psycholoog
De Podcast Psycholoog / De Stroom
Lieve...,
VBK AudioLab / Els van Steijn & Hannah Cuppen
Omdenken Podcast
Berthold Gunster
365 Dagen Succesvol Podcast
David en Arjan
OERsterk Podcast met drs. Richard de Leth
Drs. Richard de Leth
KUKURU
Giel Beelen