86 episodes

I Snacka om ljudböcker pratar vi om allt som har med böcker att göra. Vi lyfter upp nyheter, plockar fram gamla godingar och ger våra bästa tips! Vi passar dessutom på att bjuda in författare, inläsare och andra spännande personer för intervjuer och diskussioner.

Snacka om ljudböcker Storytel

  • Books

I Snacka om ljudböcker pratar vi om allt som har med böcker att göra. Vi lyfter upp nyheter, plockar fram gamla godingar och ger våra bästa tips! Vi passar dessutom på att bjuda in författare, inläsare och andra spännande personer för intervjuer och diskussioner.

  Om första intryck

  Om första intryck

  I avsnitt 84 pratar Åsa och Sissel om första intryck, dvs den första meningen i en bok. Hur viktig är den egentligen? Och vad är ens en bra inledande mening? Det och mycket mer får du reda på i det här avsnittet! Åsa har också snott ihop en sommarfläta - så fram med papper och penna och lös detta lilla sommarkryss - bild finns på podden Snacka om ljudböckers instagram.
  De böcker som Åsa och Sissel har lyssnat på tills det här avsnittet är Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez och Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston. Övriga titlar som nämns i avsnittet är:
  Sweet Home Dalarna av Karin Jansson, Årsboken av Sven Olov Karlsson, Flickorna av Emma Cline, Slutet av Mats Strandberg, Allt jag fått lära mig av Tara Westover, Lilla Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg, Vi for upp med mor av Karin Smirnoff, Broder Jakob av Emelie Schepp, Den hemliga historien av Donna Tartt.
   
  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 48 min
  Om böcker du borde ha läst

  Om böcker du borde ha läst

  I avsnitt 83 ställs den svåra frågan, vilka böcker borde man ha läst? Åsa och Sissel funderar på varför man ska ha läst vissa böcker, vad man egentligen tycker om detta och framförallt - vilka böcker man borde ha läst. Efter en omröstning i Facebook-gruppen Snacka om ljudböcker har Sissel lyssnat på Hypnotisören av Lars Kepler och Åsa har lyssnat på Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson. Familjer, bunkrar och kejsarens avsaknad av kläder diskuteras och andra böcker som nämns är Eight perfect murders av Peter Swanson, Sen for jag hem av Karin Smirnoff, Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins, 1Q84 av Haruki Murakami, Samlade verk av Lydia Sandgren, Min fantastiska väninna av Elena Ferrante, Märket av Carina Karlsson, Livläkarens besök av P O Enqvist, Bekantskap sökes med äldre bildad herre av Kristina Lugn, Roseanna av Sjöwall & Wahlöö, Utvandrarna av Vilhelm Moberg, Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson, Rökridå av Kristen Rytter, Utväg av Amy Liptrot, Hem till Scupper Island av Kristan Higgins.
   
  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 53 min
  Om feelgood och feelbad

  Om feelgood och feelbad

  I avsnitt 82 har det blivit dags för kampen vi alla väntat på - feelgood mot feelbad. Åsa och Sissel har utmanat varandra att läsa något utanför sin bekvämlighetszon vilket inneburit att Sissel som älskar eskapism och en varm känsla i magen fick sätta tänderna i klimatdystopin “Blå” av Maja Lunde, medan Åsa som älskar att grotta ned sig i lidande fick smaka på gemytligt tedrickande och syskonkärlek i “En halv värld bort” av Mike Gayle.Så, vad är att föredra, riktiga ärkesvin till sadister som fadern i böckerna om Patrick Melrose, skrivna av Edward St Aubyn eller eller Marita Conlon-McKennas snälla modist Ellie Matthews som bara försöker driva en liten hattaffär på hörnet i sin mammas minne men tvingas utkämpa en strid mot Dublins stora byggherrar? Ja, om det råder det oerhört delade meningar. Oavsett vad du föredrar så kan du här välja mellan de bästa titlarna i sin genre när Åsa och Sissel tipsar om sina favoriter.Sissel längtar efter att få dyka ned i nya serien “42 kilo kärlek” av Felicia Welander, inläst av Maria Lyckow, som handlar om hundkärlek och vänskap. Titta bara på omslaget, det är rent omöjligt att inte bli glad av det! Åsa vill inte lägga tid på något som inte sliter hjärtat ur kroppen och börjar för vi vet inte vilken gång i ordningen att älta “Den unge Werthers lidanden” av Johann Wolfgang von Goethe. Det snackas det om “Nora eller Brinn Oslo brinn” av Johanna Frid, "Bridget Jones dagbok" av Helen Fielding och hel massa andra fantastiska titlar. Dessutom smyger sig en hjärtknipande anekdot om tandkrämstub in i mixen!Månadens Smash Hit är “Livet efter dig” av feelgood-drottningen Jojo Moyes. I det här avsnittet finns det verkligen något för alla! Feedback kan du ge på podcast@storytel.com
   
  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 57 min
  Om true crime och ålar samt en intervju med Martin Ezpeleta

  Om true crime och ålar samt en intervju med Martin Ezpeleta

  I avsnitt 81 pratar Åsa och Sissel om true crime. Varför fascineras vi så mycket av det, vad är true crime och vad tycker vi egentligen om det? För att få svar på några av frågorna intervjuas journalisten och författaren Martin Ezpeleta.


  Sissel har till denna gång lyssnat på Förundersökningen Knutby - Kristi brud och pastorerna av Lars-Olof Lampers, medan Åsa valde en verklighetsbaserad roman, The Mercies av Kieran Millwood Hargrave. De pratar också om true crime serien Var är Olle? av Martin Ezpeleta, Perfekt lik av Helen Fields, Kim Jiyoung, Born 1982 av Cho, Lasermannen av Geller Tamas, I’ll be gone in the dark av Michelle McNamara, Spår av Martin Johnson och Anton Berg, Expeditionen av Bea Uusma, Ålevangeliet av Patrik Svensson, Kapten Klänning av Jonas Trolle, Slav av Jason Johnson & Anna Johnson, Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen och sist men inte minst The Long Way to a Small Angry Planet av Becky Chambers.
   
  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 54 min
  Om hälsa, hurtighet, hybris, hjärtefrågor och hur man äter en korv

  Om hälsa, hurtighet, hybris, hjärtefrågor och hur man äter en korv

  I avsnitt 80 av Snacka om ljudböcker utforskar Sissel och Åsa en för dem rätt obekant kategori - hälsa. 


  Vila, sömn, mat och rörelse är läkaren Rangan Chatterjees “Fyra nycklar till ett bättre liv”, och Sissel har plockat de godaste russinen ur den kakan, medan Åsa har tagit tillfället i akt att lära sig något nytt genom att lyssna på ASMR för nybörjare av Josefin ASMR. Om det var hybris eller inspiration som sedan ledde fram till den egna ASMR-debuten får var och en avgöra själv, men Åsas “ASMR- Matchen” kan nu höras exklusivt här i podden Snacka om ljudböcker. Missa inte! Dessutom diskuteras den själsliga hälsan där Sissel starkt rekommenderar “Embrace your Weird” av Felicia Day, en bok som med omedelbar verkan inspirerade henne att anmäla sig till en kurs i oljemåleri. 


  Gott stöd för din kropps rätt att bara få vara och fungera, oavsett ålder eller form, kan du hitta i Stina Wollters självbiografiska braksuccé “Kring denna kropp”. Fördelarna med att bli riktigt förbannad kan du få bekräftade i Fredde Granbergs briljanta uppläsning av “Angry Birds 1” och om du behöver taktil stimulans rekommenderas “Sticka med Storytel” av och med Loveina Khans och Jennie Öhlund. 


  Månadens Smash Hit är självklart Anders Hansens “Hjärnstark” och du får tips om tre andra böcker om motion, hjärnan och allehanda sunda vanor. På med lurarna och lyssna nu! Feedback kan du ge på podcast@storytel.com
   
  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 49 min
  Om titlar

  Om titlar

  I avsnitt 79 dömer Åsa och Sissel boken efter titeln. Vad är att föredra, långa titlar som rullar fint av tungan, som “The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue” av Mackenzi Lee eller enordstitlar fullpackade med betydelse, som "Hunger" av Alma Katsu? Oavsett om "Avlivningskliniken Tusenskönan" av Martina Montelius är en lång eller kort titel vill Åsa rekommendera den till alla som suktar efter riktigt svart humor.


  Sissel kan inte helt bestämma sig för om den relationsdriva pusseldeckaren "Nyårsfesten" av Lucey Foley har bäst klang i översättning eller i sin originaltitel "The Hunting Party". Spännande är den oavsett! Och att "Vindens skugga" av Carlos Ruiz Zafon är en vacker titel, en modern klassiker och en efterlängtad ljudbok är klart som korvspad, men är den kanske en aningens överskattad?


  Hyllningskör blir det gällande "Gun. Love" av Jennifer Clement, "Vi kom över havet" av Julie Otsuka, "Andarnas hus" av Isabel Allende och en hel massa andra titlar. Månadens Smash Hit är den nionde delen i Denise Rudbergs serie om Marianne Jidhoff - "Under nio nätter". På med lurarna och lyssna nu! Feedback kan du ge på podcast@storytel.com
   
  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

  • 59 min

Top Podcasts In Books

Listeners Also Subscribed To