15 episodes

Podcast by Frida Källman

Ätstörd Frida Källman

  • Health & Fitness
  • 5.0 • 1 Rating

Podcast by Frida Källman

  Rebeckas historia

  Rebeckas historia

  När Rebecka var 12 år började hon tvivla på sig själv, självkänslan blev allt sämre. Det kombinerat med hennes tävlingsinriktade sida gjorde att när Rebecka romantiserade ätstörning och började gå ner i vikt så dröjde det inte länge innan hon blev allvarligt sjuk i Anorexi.

  • 17 min
  Rebeccas historia

  Rebeccas historia

  I många år styrdes Rebeccas liv av Anorexin, den hon valt att kalla Ed för att enklare separera sig från sjukdomen.
  Rebecca var åtta år gammal då hon började kräkas flera gånger i veckan och hennes föräldrar tog henne därför till BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin.
  Idag, 19 år senare begär hon ut sina journaler för att få en förklaring på varför saker och ting blev som det blev.
  Rebecca berättar om dagar som enbart handlat om ångest, mat, depression, utmattning och tvång, men också om dagarna hon känt sig helt befriad. Rebecca tror på att prata högt och offentligt, vill du följa hennes resa eller komma i kontakt med henne så heter hon "@rebeccajansson92" på Instagram.

  • 1 hr 33 min
  Stinas historia

  Stinas historia

  Hur medveten Stina än var om att bulimin höll på att ta hennes liv, så kunde hon inte sluta kräkas. Minnet blev allt sämre och även om kroppen var där så var hennes huvud på något slags konstant stand by-läge. Sömnlösa nätter, stickningar i händerna och den återkommande halsbrännan till följd av alla hetsätningar gjorde att hon tillslut ställde sig frågan om det var värt att fortsätta leva. Det var som att Stina och bulimin hade vuxit ihop och trots vetskapen om allt hon gick miste om så visste hon inte hur hon skulle sluta. Tillslut valde Stina att berätta för hennes lärare Anna och sedan den dagen vände allt.

  • 19 min
  Yvonne Lin om Ortorexi, fixering vid mat och hälsa

  Yvonne Lin om Ortorexi, fixering vid mat och hälsa

  Sen när blev våra träningsanläggningar bantningsstudios?
  Det undrar Yvonne Lin som har en lång bakgrund inom träning, kost och hälsa. Yvonne är tvåfaldig världsmästarinna i kampsport och introducerade Aerobics i Sverige i början av 80-talet. Hon har en medicine magister, en master i psykologi och har forskat inom området hälsorelaterad träning.
  Sedan 1994 driver Yvonne tillsammans med hennes man Anatoli Grigorenko företaget Ylab där man skräddarsyr hälsoprogram för privatpersoner med krav på mätbara resultat. Just nu är 30 % av kunderna där för behandling av Ortorexi Atletica och antalet som söker hjälp för sjukdomen ökar.
  Den rådande skrämselpropagandan är värre än någonsin tidigare, sociala och traditionella medier har blivit en ekonomisk fråga i brist på empati för den enskilda individen. Detta tror Yvonne är en stor bidragande faktor till att fler och fler insjuknar.
  Ortorexi innebär fixering vid mat och hälsa, och har en rad konsekvenser på både det fysiska och psykiska måendet. Detta pratar vi om och mycket mer, men fokus är hur man blir av med tvångstankarna och hur man blir frisk. För det går.

  Tips:
  ortorexi.nu
  yvonnelin.se
  ylab.com

  • 1 hr 55 min
  Josefines historia

  Josefines historia

  Gång på gång vek sig Josefines ben när hon var ute och sprang, men rösten i huvudet sa åt henne att resa sig upp igen och fortsätta springa. Hon vaknade upp varje morgon och grät för att hon skulle behöva genomlida ännu en dag och när folk sa åt henne att ”du kommer dö om du fortsätter såhär”, så blev hon inte rädd, för det va ju det hon ville.
  Efter en allvarlig bilolycka några år senare fick hon ett wake up call, hon hade inte längre tid för ätstörning och psykisk ohälsa. Hon bestämde sig en gång för alla för att göra upp med sitt förflutna och börja leva på riktigt. Och tänk om Josefine då hade sett Josefine idag.

  • 1 hr 18 min
  Sandra hade bulimi i 23 år, idag är hon helt befriad

  Sandra hade bulimi i 23 år, idag är hon helt befriad

  Sandra hetsåt för sista gången när hon var 38 år gammal, innan det sjukskrev hon sig ofta från jobbet för att hellre vara hemma och isolera sig med mat. Sandra trodde att det va omöjligt att bli av med tankarna kring mat och kropp. Men idag är hon 46 år och lever ett lyckligt liv, helt befriad från sin ätstörning.

  • 1 hr 42 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Health & Fitness

Jay Shetty
Scicomm Media
Dr. Mark Hyman
Scicomm Media
Aubrey Gordon & Michael Hobbes
Rob Dial and Kast Media

You Might Also Like

Acast
Aller media | Acast
Perfect Day Media
Perfect Day Media
Sveriges Radio
Make Sense Media