50 episodes

Mikael Åbom möter intressanta ledare för att samtala och diskutera kring ledarskap, kommunikation och drivkrafter

Åboms Podd abomspodd

  • Business

Mikael Åbom möter intressanta ledare för att samtala och diskutera kring ledarskap, kommunikation och drivkrafter

  Avsnitt 50: Nicklas Kulti

  Avsnitt 50: Nicklas Kulti

  Mikael Åbom möter i detta 50:e avsnitt Nicklas Kulti – fd tennisspelare på ATP-touren och idag entreprenör och bolagsledare för Collector Bank Arena och Good to Great Tennis Academy. Resan började i Kungsängen, väster om Stockholm, med en stark vinnarskalle. Att så snabbt som möjligt vinna över den fem år äldre brodern var
  en drivkraft. I samtalet kommer de att tala om Nicklas framgångsrika tenniskarriär, entreprenören som var en av tre personer som grundade Good to Great Tennis
  Academy och idag att vara ledare med ansvar för personal, affärskontakter, sponsorer och med en vision om att utveckla verksamheten vidare.
   
  I detta avsnitt kommer de att samtala om drivkrafter och motivation. Målsättningen om att bli bäst i världen men också med en tydlig reflektion när Nicklas tittar i
  backspegeln, att ha en målsättning som är realistisk och behöver hanteras som en färskvara. En målsättning i tiden som inte skall skapa känslan av ett misslyckande.
   
  Tre tenniskamrater sätter sig med ett tomt papper och skapar ett idrottskoncept, men också ett affärskoncept, som hösten 2010 såg dagens ljus – Good to Great Tennis
  Academy. Bakgrunden till deras idé var att hitta en ny väg framåt, på den annars så fina svenska tennistraditionen som saknade nya namn och spelare i världstoppen efter en lång rad svenska världsstjärnor som i princip började med Björn Borg. De tre vännerna bestämde sig också för att ha kul på resan med sin nya affärsverksamhet.

  • 1 hr 11 min
  Avsnitt 49: Anders Källström

  Avsnitt 49: Anders Källström

  Mikael Åbom möter i detta avsnitt Anders Källström – fd VD för LRF och idag styrelseproffs. Detta avsnitt med Anders som gäst innehåller historien om en bred och intressant resa som började i Örnsköldsvik och fortsatte med en utbildning inom kommunikationsvetenskap; det var före digitaliseringen och sociala mediers entré. Anders har innehaft flera olika VD-roller i sin karriär och har dessutom en mycket gedigen styrelseerfarenhet som de samtalar om – de samtalar mer om likheter än skillnader i olika kulturer inom näringslivet och idrottslivet. Det handlar ju om människor oavsett.
   
  I avsnittet kommer de att samtala om Anders politiska intresse, intresset för ishockeyn i Sverige samt hur kommunens tvångsinlösen av familjegården starkt präglat Anders resa. Ledarskapet för Anders handlar om att få laget att fungera och att få andra att må bra. Anders ställer oftast två frågor i en anställningsintervju som blir grunden i en rekryteringsprocess – ”Kan du och vill du?”.
   
  Anders är tydlig och konkret i sina analyser av ett ledarskap – bl a säger han konkret – ”Du anställs för den du är, inte för att du skall vara någon annan”.

  • 1 hr 12 min
  Avsnitt 48: Ulrica Messing

  Avsnitt 48: Ulrica Messing

  Mikael Åbom möter i detta avsnitt Ulrica Messing - Landshövding i Blekinge, näringslivsprofil och fd statsråd i Regeringen. Samtalet med Ulrica som gäst innehåller en spännande blandning av erfarenheter från politiken, samhällsnyttan och näringslivet. Ulrica har dessutom en mycket gedigen styrelseerfarenhet som de samtalar om - inte minst skillnaden i en styrelses uppdrag och ansvar, kontra det operativa uppdraget och ansvaret som en VD har.
   
  I avsnittet kommer de att samtala om vad som startade resan för Ulricas samhällsengagemang och vilka drivkrafter som finns i hennes gedigna yrkeskarriär. Förhandling har dessutom alltid funnits med som en ingrediens i Ulricas olika uppdrag och där har förberedelse samt att alltid vara påläst funnits med som en röd tråd.
   
  Ledarskapet för Ulrica handlar mycket om att bygga förtroende, att kommunicera, att skapa ett gemensamt ansvar och att peka ut riktningen. I Ulricas ledarskap finns också “vi, förklara och att involvera”. Ulrica är en
  härlig gäst i studion, med stor erfarenhet och en varm framtoning. Hennes resa gör att hon är trygg och tydlig. I samtalet får vi också vet att det finns en nyfikenhet och en tendens till rastlöshet i hennes personlighet.

  • 1 hr 5 min
  Avsnitt 47: Thomas Lundin

  Avsnitt 47: Thomas Lundin

  Mikael Åbom möter i detta avsnitt Thomas Lundin, VD för Nordic Level Group.
   
  Samtalet med Thomas som gäst lyfter fram många tankar och erfarenhet från Thomas framgångsrika yrkeskarriär - från säkerhetspolisen till näringslivet har Thomas resa gått. Idag bygger och leder Thomas en ny verksamhet inom säkerhet med ambitioner att växa.
   
  I detta poddavsnitt kommer de att samtala om Thomas drivkrafter och vad som motiverar honom. Att cykla till Paris på sju dagar med Team Rynkeby, det klarar man inte utan motivation och det där lilla extra. Thomas berättar goda exempel om synen på hållbarhetsarbetet och vikten av att lyfta fram unga personer i en verksamhet, så även på styrelsenivå. Ledarskapet handlar mycket om att vara sig själv, involvera och att förklara – ”varför”.
   
  Thomas är en trevlig gäst att möta i poddstudion, som med sin trygga personlighet bjuder på sig själv. Thomas delar generöst med sig om olika möten i livet med personer som varit vägledande och utvecklande i den resa Thomas har gjort och fortsatt gör.

  • 1 hr 14 min
  Avsnitt 46: Anders Larsson

  Avsnitt 46: Anders Larsson

  Mikael Åbom möter i detta avsnitt Anders Larsson, Ordförande för Svenska Ishockeyförbundet. Det blir ett varmt och öppet samtal om Anders erfarenhet och syn på ledarskap, kommunikation och drivkrafter. Från näringslivet till idrottslivet har Anders resa gått och idag får vi framhålla att Anders har skapat en gedigen erfarenhet och har ett stort intresse för idrotten i Sverige och framförallt ishockeyn. Anders berättar också om uppgiften och rollen i internationella Ishockeyförbundet, där inte mindre än 81 nationer ska komma överens.
   
   
  I detta poddavsnitt kommer Mikael och Anders att samtala om vad det är som motiverar Anders att lägga så många arbetstimmar varje vecka på sina olika uppdrag och varför det är så viktigt att ha viljan att komma överens när du leder en verksamhet. Extra viktigt med en organisationsform som idrottsrörelsen tillhör. I samtalet blir det också tydligt att Anders motiveras av att det finns ett högre syfte i de uppdrag han är involverad i, samt att få bidra till ett bättre samhälle.
   
  Anders är en trevlig gäst att möta i poddstudion, bjuder på sig själv och har en varm och trevlig personlighet. Genuint intresserad av det han håller på med. Mötet med tränaren i unga år som gav honom andra roller och uppgifter i klubben istället för att säga, du platsar inte i laget, gav Anders startskottet på att i dag vara en utav de största ledare inom Svensk idrott.
   
  Avsnittet är en del av special edition - Good Governance i samarbete med Styrelseinstitutet.

  • 1 hr 11 min
  Avsnitt 45: Rodney Alfvén

  Avsnitt 45: Rodney Alfvén

  Mikael Åbom möter Rodney Alfvén, Partner och Executive Director för Hallvarsson & Halvarsson. Det blir ett värdefullt samtal om ledarskap, kommunikation och drivkrafter. Rodney har en lång och gedigen erfarenhet från bank- och finansvärlden och ser sin erfarenhet som tydligast inom en specialistorganisation.
   
  I detta avsnitt kommer de in på Rodneys karriär och uppväxten som startade i prästhemmet i Katrineholm. Rodney är tydlig med sitt synsätt och vikten av att lita på varandra, att skapa tydlighet och trygghet som ledare. 
   
  När Rodney ser tillbaka på sina 12 år inom Nordeakoncernen så tänker han inte i år, utan i termer av 43 kvartalsrapporter han varit med och presenterat som IR-chef.
   
  Rodney Alfvén är inte bara ledare i näringslivet, utan också en flitig kapellmästare; han är en fena på att hantera en flygel. För Rodney är musiken en viktig del av livet.

  • 1 hr 12 min