32 episodes

Felvidéki podcast

Örökélet Örökélet

  • Society & Culture

Felvidéki podcast

  #042 - Leálltunk, hogy felpörögjünk

  #042 - Leálltunk, hogy felpörögjünk

  Permanens home office-unk arra jó, hogy Örökélet-mércével rekordidő alatt készüljenek az újabb adások. Miként éljük meg, hogy otthon vagyunk, javul a produktivitásunk, vagy leáll a pörgés? Egyeseknél borul az időbeosztás, másokra kimondottan inspirálólag hat a házi magány.

  Szó esik arról, miként lehet kezelni a csoportos találkozókat és megbeszéléseket ebben a környezetben. Hogy működik egy sokszereplős videócset és szolgáltatnak-e megoldást az eredetileg videójátékokra kitalált megoldások? És hogy kezelik mindezt az idős menedzserek?

  Érintőlegesen beszélünk a házi szolgáltatásokról, az iskoláról és oktatásról, valamint arról, hogy mit is kérhet a diákjaitól egy digitális ovi. Összehasonlítjuk a szlovákiai és magyarországi karanténintézkedések hatását és beszélünk arról, mire is jó a nagy szigor, vagy épp a hatáskörök összpontosítása.

  Végül pedig filmajánlók: Bad Boys, Sonic, Bloodshot, Underwater, The Hunt, a parazita, sorozatokból pedig a Picard és az lgbti-sokbetűs jelenség snittekben való megjelenése.

  Mossatok mindig kezet, vigyázzatok az idősekre,  ne használjatok közös mikrofont!

  • 1 hr 9 min
  #041 - Kar & én adás

  #041 - Kar & én adás

  Rendkívüli adás a rendkívüli koronavírus árnyékában - Laci Belgiumból érkezett haza és karanténban van, a podcast szereplőinek 40 százaléka Magyarországon, úgy általában száz százalék otthon, a fenekén. Na de milyen a helyzet Pozsonyban, Rajkán, vagy épp Esztergomban? Milyen konfliktusokat okoz a vírus a pánikbevásárlásoknál és az óvodai pletyka-láncolatban? Megállítja-e a koronavírust a zöldhatár, mert a biciklit nem? Miként fejlődnek vissza a szociális kapcsolataink és hogy néz ki a Kis-Kárpátok katasztrófa-turizmusa?

  Egy lélegzetvétellel később pedig előkerül az időszak nagy nyertese, az internet - játékok, filmek, sorozatok. Beszélünk röviden az Online Boardgame Arena beomlásáról, elmondjuk miért zseniális játék a Slay The Spire, szóba jön a Call of Duty legújabb része. A filmszekcióban a Star Trek Picard sorozata, a Bad Boys, a Gentlemans, a Jojo Rabbit, az Uncut Gems, a Sonic és a… Mancs Őrjárat teszi tiszteletét.

  Mossatok mindig kezet, vigyázzatok az idősekre,  ne használjatok közös mikrofont!

  Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk!

  Az Örökélet podcastje nyomon követhető Apple storeban.

  Kövesd a facebookos oldalunkat (https://www.facebook.com/pages/%C3%96r%C3%B6k%C3%A9let/732116306861850)!

  • 1 hr 5 min
  #040 - A választásokrol beszéltünk, de ami elhangzott, arra SENKI nem számított!

  #040 - A választásokrol beszéltünk, de ami elhangzott, arra SENKI nem számított!

  Az Örökélet társadalmilag felelős podcastként néha-néha foglalkozik közélettel is, Szlovákiában pedig február 29-én parlamenti választásokat tartanak. Tehát elég fontos időszak közepén vagyunk, tele arcunkba robbanó politikai reklámokkal, egymást hibáztató politikusokkal, vagy éppen tüntetésekkel. Vajon mennyire érint minket a mindennapi politika és miként fogyasztjuk a híreket, belefáradunk-e a véget nem érő harabinos youtube-videókba?  Minden kiderül!

  Szó esik a Magyar Közösségi Összefogás és a Híd programjáról, a pártok közti különbségekről, ahogy arról is, hogy mennyire tekinthető önálló és egységes entitásnak az Összefogás. Egyáltalán miként éltuk meg, hogy nincs közös magyar lista és mi történik, ha nem lesz magyar parlamenti képviselet?

  Beszéltünk arról, mi várható nemzetiségi vonalon a szlovák pártoktól és miért nem, vagy miként foglalkoznak a magyar vonzatú követeléseken túlmutató ugyekkel a különféle szerveződések. De szóba jönnek Kotleba fasisztái is, illetve megtudhatjuk, kinek mennyire befolyásolja a szavazatát az, hogy az adott pártnak mennyi az esélye a parlamentbe kerülésre. És hogy kire szavazunk? Ez is kiderul a podcast végéből. Vagy legalábbis sejthető.

  Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk!

  Az Örökélet podcastje nyomon követhető Apple storeban.

  Kövesd a facebookos oldalunkat (https://www.facebook.com/pages/%C3%96r%C3%B6k%C3%A9let/732116306861850)!

  • 1 hr 1 min
  #039 Azt mondja a Vaják a bébi Yodának

  #039 Azt mondja a Vaják a bébi Yodának

  Örökélet – harminckilencedik adás - 2020. január 5.

  Azt mondja a Vaják a bébi Yodának

  Az Örökélet legújabb adásában az újévi fogadalmakkal indítunk - vajon kinek mi az, amin szeretne változtatni? Gábor középső ujjat mutat a fogyasztói társadalomnak és egy éven keresztül csak használt terméket szeretne vásárolni, Laci a falmászásra és a vívásra erősít rá (eközben a hallgatók többet is megtudhatnak a mászás pszichológiájáról és módozatairól), Csviri kevesebb cukros vizet iszik és többet mozog, Géza meg egyszerűen csak szeretne olyan dolgokat csinálni, amik jó érzéssel töltik el. Aki saját maga is szívesen vonna mérleget az évből, akár írásban is megteheti a Year Compass oldalán lehúzható, felettébb hasznos papírt segédletként használva (https://yearcompass.com/booklet/YearCompass_booklet_hu_hu_A5_printable.pdf)

  A műsor második felében a sorozatoké a főszerep. Kivesézzük a Mandaloriant (avagy Mandalóriait), kiderül, hogy az Örökélet szerkesztőségéből ki tartja felemásnak a sorozatot, miért probléma az, ha nem tart sehová a sztori és mi az értelme a westernelemek átvételének. Illetve mennyit segít a sorozaton Bébi Joda, úgyis arról beszél mindenki.

  Géza egy kismonológban beszámol a Watchmen szépségeiről és mélységeiről, illetve arról, hogy szerinte miért teljesen más a sorozat, mint a mozifilm és miért is lehet egy puzzle kirakásához hasonlítani.

  Végül pedig a Witcher… azaz Vaják, de hát voltak már méretekkel nagyobb melléfogások is a fordítások történetében. Rövid képregénykvíz: ki volt Pézsmapatkány, Mokány és Gazember/Huncutka? Válasz a podcastban! Na de akkor a Vaják - kielemezzük, valójában mennyire jó a sorozat és miért olyan, mint egy kijavított Xena/Herkules. Illetve egyáltalán mit jelent ez. És tényleg a magyarokról mintázták a törpéket?

  A podcastot egy minimális spoilerekkel dúsított Csillagok Háborúja-ismertető zárja, mert a lézerkardozás még mindig jó és Bébi Joda. Ja, az nem ide, 0/10.

  Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk!

  Az Örökélet podcastje nyomon követhető Apple storeban.

  Kövesd a facebookos oldalunkat (https://www.facebook.com/pages/%C3%96r%C3%B6k%C3%A9let/732116306861850)!

  • 53 min
  #038 - A végtelenbe és tovább

  #038 - A végtelenbe és tovább

  Az Örökélet ezúttal az űrkutatás és a csillagok világával foglalkozik. Tudjuk, mire gondoltok. Mivel egyikünk elsődleges érdeklődési körébe sem tartozik kimondottan ez a téma, ezért az adásban feltűnik Peti is, aki néptáncol. Próbálkozunk, tényleg.

  A fő téma előtt azonban közszolgálati percek: feltűnt valakinek a közösen-kezdeményezés (kozosen2020.sk)? Érdekel a petíciók és nyílt levelek varázslatos, huszadik századi világa? És a felvidéki magyar társadalom sorsa? Géza elmondja, miről van szó, miért is érdemes csatlakozni és mit lehet egyáltalán várni a modern világban attól, ha valaki nyilvánosan elégedetlenkedik.

  Szóval az űrkutatás. Igen, lehet, hogy a szó szoros értelmében nem értünk hozzá, de Donald Trump és Boris Johnson vezeti az Egyesült Államokat meg Nagy-Britanniát, szóval kimondottan túlkvalifikáltnak érezzük magunkat. Ráadásul sokat olvastunk a témáról, így tudásunkat fitogtatva bevezetésként olyan mélyfilozófiai kérdések kerülnek elő, mint a paradigmák és a módszertani változások dinamikája. Miközben az űrkutatás egyre fejlődik, több a megfigyelés, a kísérlet, néhány régi elmélet megerősítést nyer, a téma pedig egyre inkább beszivárog a köztudatba. A modern kor embere akár még a kisfia könyvét elolvasva is megvilágosodhat, mint Gábor.

  Szó esik arról, hogy egyáltalán mire jó az űrkutatás és miért érdemes vizsgálni olyan helyeket, ahová el se jutunk. Vajon a túlélésben segít, hogy legyen C-tervünk, vagy a tudomány felvirágoztatásában? Miért nem megyünk inkább a víz aljára és miért nem küldhetnénk az űrbe robotokat? Előkerül a szovjet-amerikai űrverseny témája, a holdraszállási kezdeményezések új lendülete, de az is, hogy a tépőzártól a sportcipőig mi mindent köszönhetünk az űrkutatásnak.

  Végül, de nem utolsósorban elmondjuk, mi a Fermi-paradoxon és mi a magyarázata (mondtuk, hogy értünk hozzá!). Aki pedig arra kíváncsi, hogy kell köszönni egy földönkívülinek, az várja ki az adás legvégét!

  • 1 hr 9 min
  #037 - A nagy Csernobil-svindli

  #037 - A nagy Csernobil-svindli

  Láttad a Csernobilt? Nem? Na jó, az Örökélet-stábból se mindenki, de akkor is szóba kerül a sorozat, többek között a hozzá kapcsolódó érdekességek, a rendszerkritika megjelenése, az atmoszféra és a hangulat. Kiderül még az is, hogy a stábból ki született Csernobil után. Amiről nem beszélünk, az a sorozatrendező másik projektje, a Stakka Bo nevű zenekarjellegű projekt (https://www.youtube.com/watch?v=sGNK-cOtxSs).

  Ha már egyszer nukleáris erőművek, akkor felmerül a napjainkban egyre aktuálisabbá váló Szovjetunió-nosztalgia. Laci tíz évet élt a kommunizmusban, a többiek meg az óvodában és a bölcsődében találkoztak a rendszerrel – na de hogyan? Jelentettük, ki lopta el a másik kisautóját, vagy csak úgy elloptuk, mert ez a rendszer velejárója? Bővebben a podcastban!

  Végül, de nem utolsósorban rátérünk az álhírekre is, információs buborékok, szkeptikus blogok, ufók, összeesküvő-oldalak és szarkasztikus, egymást trollkodó trollkommentelők kerülnek elő a zárásban. Legyetek résen!

  • 1 hr 1 min

Top Podcasts In Society & Culture