דף יומי לנשים - הדרן

מישל כהן פרבר
דף יומי לנשים - הדרן

דף יומי לנשים - הדרן הוא שיעור הדף היומי הראשון המועבר על ידי אשה והזמין באינטרנט מכל מקום בעולם בזמן אמת. השיעורים מועברים בישראל על ידי הרבנית מישל כהן פרבר, שלמדה בתכנית במדרשת לינדנבאום בתכנית מתמידות ובעלת תואר ראשון בתלמוד ובתנ״ך מאוניברסיטת בר אילן. מישל לימדה תלמוד והלכה במדרשת לינדנבאום, בית ספר פלך ומתן. היא ממקימיה של קהילת נתיבות ברעננה. היא מתגוררת ברעננה עם בעלה וחמשת ילדיהם.

  1. 1 DAY AGO

    בבא בתרא קסב - ג' בכסלו, 4 בדצמבר

    הלימוד השבוע מוקדש ע"י דבי ויוסי גביר לרפואת איתן אשר בן דבורה וחיים זעליג שנפצע בלבנון לפני שבועיים וחצי. שהוא וכל פצועי צה"ל הנלחמים מלחמת קודש למענינו ימשיכו להתרפאות עד לרפואה שלמה בקרוב. רב עמרם הסביר את הסברה מאחורי פסיקתו של רבי יוחנן שהשורה האחרונה במסמך צריכה להכיל סקירה של החלק העיקרי במסמך. מאחר שפעמים רבות יש מעט מרווח בין סוף המסמך לבין החתימות, יש חשש שהשורה האחרונה הוספה לאחר החתימות. לפיכך, אין מוסיפים דבר חדש, שכן הוא לא יתקיים, ובמקום זאת, השורה האחרונה צריכה לכלול סקירה של תוכן המסמך. רב עמרם תומך בהסברו מברייתא שהתירה שורה אחת של מרווח אך אסרה להשאיר שתי שורות מרווח בין סוף המסמך לבין החתימות. הוא מסביר שהשארת שורה אחת מותרת משום שהשורה האחרונה מכילה רק סקירה, אך שתיים תהיינה בעיה שכן ניתן להוסיף משהו נוסף. לאחר מכן, הועלתה שאלה על השארת שורה וחצי. בתחילה, ניסו לענות על השאלה מהברייתא, אך ניתן היה להסיק מסקנות בכיוונים שונים. הם ציטטו ברייתא אחרת שממנה התברר באופן ברור שכל שפחות משתי שורות יהיה כשר. הברייתא ממשיכה בפסיקה נוספת על חתימות עדים. אם ארבעה או חמישה עדים חתמו על שטר וחלקם היו עדים פסולים או קרובים, מתעלמים מאותן חתימות והשטר מאושר על ידי החתימות האחרות. זה תומך בפסיקתו של חזקיה שאם יותר משתי שורות הושארו ריקות לפני החתימות אך לאחר מכן מולאו בחתימות של עדים פסולים או קרובים, השטר כשר. הוא עורך השוואה לדיני סכך בסוכה, שם מרווח של שלושה טפחים פוסל את הסוכה (בסוכה של שלוש דפנות או סוכה קטנה בעל ארבע דפנות), אך אם המרווח מתמלא בסכך פסול, הדבר מהווה בעיה רק אם הוא רחב ארבעה טפחים.

    21 min
  2. 2 DAYS AGO

    בבא בתרא קסא - ב' בכסלו, 3 בדצמבר

    הדף היום מוקדש ע"י ליסה מליק ועדי ויינר לכבוד יום הולדתו הראשון של נכדם עזריאל דוד ואירוסין של בתם אווה ויינר לראובן רוזן. על פי רבי ירמיה בר אבא, החתימות של העדים בשטר מקושר יהיו בתחתית המסמך (בניגוד לרב הונא שסבר שהן בראש, במקום הקשירה), כדי שלא יבואו ויסיפו שורות לאחר החתימות ויזייפו את השטר. לדבריו, אין צורך להוסיף "הכל שריר וקיים" בסוף המסמך. אולם, זה עדיין עלול לאפשר זיוף שכן ניתן להוסיף שורה נוספת ועד נוסף יכול לחתום מתחת לחתימות. לכן,מסבירים שרבי ירמיה בר אבא כנראה סובר שהחתימות הן בצד האחורי ובניצב לטקסט, החל מתחתית הדף שמולו מסתיים הטקסט, ובכך מונעים את אפשרות הזיוף. אולם, עדיין ניתן לבצע זיוף כי מלכתחילה מניחים שרק החתימה הראשונה מתחילה בתחתית והאחרות גבוה יותר. אם כך, יש חשש שניתן לחתוך שורה במסמך והיא תתקבל על ידי בית הדין שכן חתימה חלקית (בן של...) נחשבת כשרה. לאחר דין ודברים, הגמרא הסבירה מדוע זה לא היה חשש. עם זאת, מר זוטרא מסביר שכל החתימות חייבות להיות מיושרות בתחתית, ובכך מונעים את האפשרות לחתוך שורה (שכן לא ניתן יהיה לחתוך את כל החתימות באופן שלא יורגש). רבי יצחק בר יוסף מביא שני פרטי דינים בשטר בשמו של רבי יוחנן. אם מוחקים משהו במסמך, יש לכתוב הערה המעידה על השינוי בחלק התחתון. השורה האחרונה לפני הסיום צריכה תמיד לכלול סיכום של תוכן המסמך, שכן אם משהו חדש נכתב בשורה האחרונה, הוא לא יתקיים, מאחר שיש חשש שהוסיפו את זה לאחר החתימות.

    31 min
  3. 3 DAYS AGO

    בבא בתרא קס - ב' דראש חודש כסלו - א' בכסלו, 2 בדצמבר

    הפרק העשירי נפתח בהשוואה בין שני סוגים של מסמכים - מסמך רגיל (פשוט) ומסמך עם קפלים (מקושר). ההבדלים כוללים את מספר העדים הנדרשים ומיקום החתימות שלהם. מספר פסוקים מובאים למצוא מקור לשני המסמכים והבדליהם בתורה ובירמיהו. אולם, מכיוון שניתן להסביר פסוקים אלה באופן אחר, הגמרא מסיקה שההבדלים הם מדרבנן ומחוברים לפסוקים רק כאסמכתא. הגט המקושר נוסד במקום מסוים שבו חיו הרבה כהנים שהיו ידועים כקצרי רוח ואשר היו מחליטים לגרש את נשותיהם ברגע של כעס. מאחר שכהנים אינם יכולים לשאת את אותה אישה מחדש לאחר שגירשו אותה, התקינו הרבנים תקנה שלפיה הכהנים יצטרכו לתת לנשותיהם גט מקושר, שהוא מסמך מורכב וארוך בהכנתו. זה היה אמור למשוך את הזמן כדי שיירגעו מכעסם ויחליטו שלא לגרש את נשותיהם. רב הונא ורב ירמיה בר אבא דנים היכן חותמים על גט מקושר - האם בין הקפלים או מאחור במקביל לכתב. רמי בר חמא שאל על דעתו של רב הונא, מדוע אין אנו חוששים שמישהו יוסיף מילים בטקסט מתחת, לאחר החתימות והשטר יהיה מזוייף ולא נדע.

    37 min
  4. 4 DAYS AGO

    בבא בתרא קנט - א' דראש חודש כסלו - ל' בחשון, 1 בדצמבר

    דף נלווה בבא בתרא קנט הדף היום מוקדש ע"י רוקי והשי ביליט לכבוד בר המצווה של נכדם אליחי יונה יעקבסון. פסק דין נשלח מארץ ישראל לבבל עם פסיקה הלכתית שנאמר עליה שהיא אחת מדיני ממונות הקשות כי ההיגיון לדין לא מובן. עם זאת, הגמרא תחילה אינה מבינה את פרטי המקרה ומציעה חמש הצעות. לאחר דחיית כל הצעה משום שלא היה קושי אמיתי בהיגיון של הפסק, הם חוזרים להצעה הראשונה ומסבירים את הקושי. שתי ההצעות הראשונות מתייחסות לנכד היורש מסבו במישרין כאשר אביו מת קודם לכן. האם הירושה עוברת דרך האב לנכד או שהיא עוברת ישירות מהסב לנכד. אם היא עוברת דרך האב, האם הנכד יורש את החלק של הבכורה שהיה אמור להינתן לאביו? שלוש ההצעות האחרונות מתייחסות למי שחותם על מסמך ולאחר מכן הופך לעד פסול (מסיבות שונות). האם יש בעיה באישור אותו מסמך? הם שאלו את רב ששת: האם בן שמת לפני אמו יורש מאמו "בקברו", ובכך מעביר את הירושה לאחיו מצד אביו, או שירושתה נשארת עם משפחת אביה? רב ששת עונה מברייתא, ורב אחא בר מניומי עונה מהמשנה שלנו. שניהם מסיקים שהבן אינו יורש את אמו בקברו, אלא נכסיה ניתנים ליורשיה ממשפחת אביה. הטעם לחוק זה נדרש מגזירה שווה בתורה מבמדבר ל״ו:ז, ט׳. הפרק מסתיים במכירה שבה היה ספק לגבי מה נמכר, והצדדים טוענים כל אחד שהקרקע השנויה במחלוקת שייכת להם. רבא ורב נחמן חלוקים. הגמרא מעלה ויכוח אחר בין רבא לרב נחמן שבו הם נראים כתומכים בצד ההפוך. עם זאת, העניין מתורץ כאשר ניתן להבדיל בין שני המקרים ולראות שההיגיון של עמדותיהם עקבי.

    45 min
  5. 5 DAYS AGO

    בבא בתרא קנח - שבת כ"ט בחשון, 30 בנובמבר

    אם בעל ואישה מתו בסביבות אותו זמן ואין ברור מי מת קודם, יש שאלה לגבי סוגים שונים של רכוש. יורשי האישה טוענים שהבעל מת תחילה ולכן הם צריכים לגבות את כסף הכתובה, נכסי צאן ברזל, ונכסי מלוג, בעוד יורשי הבעל אינם רוצים לשלם את כסף הכתובה ורוצים נכסיה. יורשי הבעל טוענים שהאישה מתה תחילה, כלומר אין חובה לשלם את כסף הכתובה וכל נכסיה הועברו בירושה לבעל עם מותה. בית שמאי פוסקים שיחלקו את הכסף בחצי, ובית הלל מבחינים בין השלושה - הכתובה, נכסי צאן ברזל ונכסי מלוג. פסיקת בית הלל לגבי נכסי צאן ברזל אינה ברורה והאמוראים מציעים דעות שונות לכוונתו. אם אם ובנה היחיד מתו בסביבות אותו זמן ואין ברור מי מת קודם, יש שאלה מי מת תחילה ומי יורש את רכוש האם - יורשיו או יורשיה. במקרה זה, בית שמאי ובית הלל מסכימים ששניהם יחלקו את הרכוש שווה בשווה. אולם, רבי עקיבא פוסק שהכסף יישאר במקומו. בן עזאי מוטרד מכך שרבי עקיבא יצר מחלוקת במקרה שבו בית שמאי ובית הלל כבר הסכימו.

    24 min
  6. 6 DAYS AGO

    בבא בתרא קמז - כ"ח בחשון, 29 בנובמבר

    אם אב ובנו מתים בסביבות אותו זמן ואין ברור מי מת קודם, והבן לא השאיר מספיק כסף לשלם את כתובת אשתו או לנושה, האישה/הנושה ויורשי האב מעלים טענות שונות. יורשי האב טוענים שהבן מת תחילה וכך הם יירשו את כל כסף האב, תוך השארת הבן ללא כסף לתשלום האישה/הנושה. האישה או הנושה טוענים שהאב מת תחילה והבן ירש את רכוש האב, וכעת יורשיו יכולים לשלם את החוב. בית שמאי פסק שיחלקו את הרכוש השנוי במחלוקת שווה בשווה. בית הלל סובר שהכסף יישאר ביד יורשי האב, מכוח הכלל "אין ספק מוציא מידי ודאי", כלומר יש ליורשי האב תביעה ודאית בירושתו, ואילו תביעת הנושה או האישה אינה ודאית ולכן הולכים אחר הוודאי. שמואל שאל אם מי שלווה כסף והוסיף בשטר שקרקע מרכוש שירכוש בעתיד תהיה משועבדת להלוואה, האם זה תקף גם לאלה הסוברים שאי אפשר לרכוש דברים שטרם באו לעולם. מספר מקורות מובאים בניסיון לענות על השאלה אך כל אחד נדחה, או בשל שוני בפרטי המקרה או בשל האפשרות לייחסם לרבי מאיר הסובר שניתן להקנות דברים שאינם בעולם. שאלת המשך נשאלת שאם נגדי שכסף שעתיד לקנות משתעבד לחוב, מי שנטל הלוואה אחת ואחר כך הלוואה נוספת ורכש קרקע - האם למי מהם יש שעבוד גדול יותר על אותו קרקע?

    43 min
  7. NOV 28

    בבא בתרא קנו - כ"ז בחשון, 28 בנובמבר

    הלימוד השבוע מוקדש על ידי הוריי, פאולה ורוברט כהן, לזכרה של סבתי, סוניה ושיץ, שרה בת יצחק ז״ל, ביום השנה השלישי שלה. סבתי תמיד הייתה אופטימית, על אף האתגרים הרבים שחוותה, החל מהעזיבה מאחור של הוריה בווינה כדי לפרוץ חיים חדשים באמריקה בגיל 14 בשנת 1939. היא ממשיכה לשמש מודל לחיקוי עבור המשפחה כולה. אמימר פסק שילדים שאינם בוגרים דיים למכור את נחלתם יכולים לתת אותה במתנה. לאחר שמקשה עליו רב אשי, הוא מסביר את ההיגיון מאחורי פסיקתו על ידי הבחנה בין מכירה למתנה. רב נחמן מביא בשמו של שמואל רשימה של מקרים שבהם יש לבדוק אם לאשה או לגבר יש סימני בגרות כדי לראות אם הפעולה שעשו תקפה. הגמרא מנתחת מדוע הוא הביא כל אחד מהמקרים. המשנה מביאה את דעתו של רבי אלעזר ששכיב מרע אינו יכול להעביר רכושו באמצעות דברים בלבד (חולק על הדין שדברי שכיב מרע ככתובים וכמסורים דמי), אלא חייב לעשות קניין בפועל. דיון בינו ובין החכמים בנוגע למספר מקרים מובא - כל אחד מסביר את המקרים באופן התומך בעמדתו. המשנה מסבירה את הוויכוח בין רבי אליעזר לרבי יהושע בנוגע להבדלים בין הצורך בקניין במתנת שכיב מרע - האם הוא אינו נחוץ רק בשבת או שאינו נחוץ כלל. ההיגיון של עמדותיהם תואם את הטיעון שלהם בנושא "זכין לאדם שלא בפניו" - האם הוא חל רק לקטן או לכולם?

    41 min

About

דף יומי לנשים - הדרן הוא שיעור הדף היומי הראשון המועבר על ידי אשה והזמין באינטרנט מכל מקום בעולם בזמן אמת. השיעורים מועברים בישראל על ידי הרבנית מישל כהן פרבר, שלמדה בתכנית במדרשת לינדנבאום בתכנית מתמידות ובעלת תואר ראשון בתלמוד ובתנ״ך מאוניברסיטת בר אילן. מישל לימדה תלמוד והלכה במדרשת לינדנבאום, בית ספר פלך ומתן. היא ממקימיה של קהילת נתיבות ברעננה. היא מתגוררת ברעננה עם בעלה וחמשת ילדיהם.

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada