
7 episodes

סודות המרחב הימי המרכז לחקר מדינות ואסטרטגיה ימית
-
- Society & Culture
רובנו כלל לא מודעים למרחב הימי בישראל. רן לוי וחוקרים מהמרכז לחקר מדיניות ואסטרטגיה ימית, יסבירו מדוע חשוב להכיר את המרחב הימי ומה חשיבותו הביטחונית, כלכלית וסביבתית לעתיד מדינת ישראל.
-
ללא גבולות- המגעים בין ישראל ללבנון [סודות המרחב הימי]
באוקטובר 2020 התרחש אירוע היסטורי. בפעם הראשונה אחרי שלושים שנה ישבו נציגים של ממשלות ישראל ולבנון, וניהלו משא ומתן ישיר על סוגיה שנמצאת במחלוקת בין שתי המדינות- הגבול הימי בין ישראל ולבנון. מה המשמעות של גבולות ימיים וכיצד מותחים אותם?
אורח בפרק: ד"ר (עו"ד) בני שפיינר, עמית מחקר במכון לאסטרטגיה ימית שבאוניברסיטת חיפה. -
האם יש תקווה לספנות הישראלית? [סודות המרחב הימי]
המצאת המכולה הובילה תהליך גלובליזציה ששינה את עולם הספנות. אך כמו בכל מהפכה, יש מי שמשלם את המחיר. החל משינויים במבנה הפיזי של נמלי ישראל ועד קשיים בגיוס עובדים- מי הפסיד, מדוע הקשיים עדיין נושפים בעורפה של הספנות הישראלית והאם קיים פוטנציאל לשיקום הספנות הישראלית?
-
חייה ומותה של הספנות הישראלית [סודות המרחב הימי]
נכון לשנת 2018 בצי הסוחר הישראלי כולו היו רק שבע אוניות שהניפו את דגל ישראל. אם גם אתכם הנתון הפתיע, תשמחו לגלות שהיו לנו תקופות טובות בהרבה. איך קרה, אם כן, שמדינת ישראל ניצבת מול שוקת שבורה בכמעט כל מה שקשור לנמלים וספנות מקומית, ומהם האתגרים איתם נאלץ להתמודד עולם הספנות לאורך הדרך?
-
איום הסייבר על חזית הנמלים [סודות המרחב הימי]
התפתחות הטכנולגיה יצרה איום חדש בשדה הגיאופוליטי- תקיפות סייבר. איתי סלע, חוקר סייבר, מסביר מי הם השחקנים על המגרש החדש הזה ומהם האינטרסים שלהם, מהו היקף האיום על תשתיות הנמלים של ישראל - וכיצד מנסה ישראל להתכונן כנגדו.
-
סין, ישראל והים שבאמצע [סודות המרחב הימי]
חברת SIPG הסינית זכתה במכרז של ממשלת ישראל לנמל המפרץ החדש בחיפה. ובכן, זה לא סוד שסין היא מעצמה הולכת וגדלה. אהוד גונן, חוקר במרכז חיפה למדיניות ואסטרטגיה ימית מסביר על החשיבות הגיאופוליטית של הזכייה במרכז ועל האיום הביטחוני המרחף סביב העסקה.
-
האינטרסים מאחורי ניהול משאבי הים [סודות המרחב הימי]
מנפט, דרך גז טבעי ועד אנרגיות מתחדשות.
במרחב הימי ישנם משאבים חיוניים המהווים בסיס ליצירת אנרגיה על פני כדור הארץ. ד"ר עילי רטיג, חוקר בתחום הביטחון האנרגטי וגיאופוליטיקה, מסביר לנו מה האינטרסים מאחורי סחר במשאבים אנרגטיים מן הים, וכיצד ניתן להבטיח אספקת דלק וחשמל במחיר סביר?