78 episodes

Maak met contentmarketing je expertise zichtbaar en vindbaar. Zodat je wél gevonden en gevraagd wordt. Een contentmarketing podcast voor ondernemers, kennisleiders en organisaties bij wie alles draait om de aanwezige kennis en expertise. De podcast geeft je strategisch advies en praktische tips over de inzet van content en expertise marketing.

Dat gaat veel verder dan het delen van brokjes kennis, want dat is tegenwoordig niet meer genoeg. In de podcast hoor je hoe je het wel kunt aanpakken. Elke 14 dagen verschijnt op dinsdagochtend een nieuwe aflevering.

De 100% Expert podcast is een initiatief van Sstroop Marketing. Op sstroop.nl vind je behalve een blog met tips ook een gratis Content Kennisbank met checklists, handleidingen, tools, templates, video’s en meer!

100% Expertpodcast Sstroop Marketing

    • Business

Maak met contentmarketing je expertise zichtbaar en vindbaar. Zodat je wél gevonden en gevraagd wordt. Een contentmarketing podcast voor ondernemers, kennisleiders en organisaties bij wie alles draait om de aanwezige kennis en expertise. De podcast geeft je strategisch advies en praktische tips over de inzet van content en expertise marketing.

Dat gaat veel verder dan het delen van brokjes kennis, want dat is tegenwoordig niet meer genoeg. In de podcast hoor je hoe je het wel kunt aanpakken. Elke 14 dagen verschijnt op dinsdagochtend een nieuwe aflevering.

De 100% Expert podcast is een initiatief van Sstroop Marketing. Op sstroop.nl vind je behalve een blog met tips ook een gratis Content Kennisbank met checklists, handleidingen, tools, templates, video’s en meer!

    Social media als je expertise-etalage

    Social media als je expertise-etalage

    Social media inzetten om je expertise te tonen en een groter publiek te bereiken is gaandeweg steeds lastiger geworden. Toch kunnen social media platformen nog steeds een geschikte etalage voor je expertise zijn. Een etalage die laat zien wat je in huis hebt en die mensen stimuleert om een nader kijkje te nemen.

    In deze aflevering krijg je 5 manieren aangereikt waarop je met betrekkelijk weinig moeite social media toch effectief kunt inzetten om je expertstatus te onderstrepen.
    Je bouwt op geleende grond
    Door het afnemend bereik voelen social media soms als drijfzand. Je denkt dat je vaste grond onder de voeten hebt als je kijkt naar volgers, fans en connecties, maar kijk je naar het echte bereik en effect dan vraag je je af hoeveel dieper je nog kunt zinken.

    En er is nog een drijfzandaspect: je bouwt op grond die helemaal niet van jou is. Het is gehuurde of beter gezegd geleende grond. Alles wat je daar bouwt kan je weer afgenomen worden. Of de echte eigenaar kan de spelregels ineens drastisch veranderen.
    5x meer impact op social media

    Maak keuzes: waar wil je echt actief zijn
    Sommige social media zijn zoekmachines; speel daarop in
    Richt je bio’s en profielen goed in
    Maak een representatieve landingspagina
    Gebruik formats die effect hebben en hergebruik ze slim


    1. Keuzes in social media maken
    Zo’n 8 à 10 jaar terug was het social media landschap vrij overzichtelijk. Je had vooral Facebook, LinkedIn en Twitter en daar kon je bovendien aardig succesvol zijn door daar artikelen van je site te delen met je fans en volgers.

    Dat is echt verleden tijd. Het social media landschap is uitgebreid en enorm versnipperd geraakt. Dat heeft als positief effect dat je de meeste mensen wel via diverse platformen kunt bereiken. Maar het grote risico is dat je op teveel platformen actief bent of denkt daar actief te moeten zijn. Die tijd heb je meestal niet en mogelijk heb je er ook geen zin in.

    Maak daarom echte keuzes. Kies 1 of 2 platformen waar je jezelf thuisvoelt. Zeer waarschijnlijk zit je doelgroep daar ook. Maar als je je ergens thuisvoelt zal je ook eerder geneigd zijn om consistent berichten te plaatsen. En consistentie is een belangrijke succesfactor.
    Keuzes in frequentie
    Als we het dan toch over consistentie hebben, kijk dan ook naar je berichtfrequentie. Vaker posten is lang niet altijd beter; het gaat eerder om kwaliteit dan kwantiteit.

    Kies daarom niet alleen de platformen die goed bij je passen maar ook een frequentie die goed bij je past. Dat is de enige manier om het langer vol te houden en een lange adem is meestal wel nodig op social media. Mensen moeten je nu eenmaal toch vaker zien voor ze je expertise verder bekijken.
    2. Social media inzetten als zoekmachine
    Mensen zoeken niet alleen via Google of Bing, maar ook via social media. Daar kun je met je accounts en met je berichten goed op inspelen.

    LinkedIn berichten en zeker de artikelen zijn goed vindbaar via de zoekfunctie.
    Op Facebook zijn video's vaak goed vindbaar.
    YouTube is na Google en Google afbeeldingen de belangrijkste zoekmachine ter wereld. Met titels en beschrijvingen kun je ervoor zorgen dat jouw video’s gevonden worden door mensen die daar zoeken. Dat is vooral bruikbaar bij HoeDoe content: demonstraties, uitleg en praktische tips.
    Pinterest is ook een goede zoekmachine. Pins gaan lang mee, soms zelfs jaren. En Pinterest is echt geen vrouwenplatform, het aandeel mannen groeit gestaag. Kijk wel of jouw doelgroep Pinterest gebruikt voor een zinvolle inzet. Of experimenteer eens, want Pinterest stuurt mensen door naar je site, dus je kunt vrij goed zien of het effect heeft.


    3. Bio’s en profielen goed inrichten
    Een bio of introductie op social media is voor veel mensen de...

    • 15 min
    AI slim inzetten bij het maken van expertcontent

    AI slim inzetten bij het maken van expertcontent

    Met de komst van ChatGPT is de discussie over het gebruik van AI bij het maken van content en expertcontent in een stroomversnelling geraakt. In deze aflevering van de 100% Expert podcast staan daarom 4 vragen rond AI en content creatie centraal:

    Hoe kun je als expert of kennisleider AI optimaal inzetten?
    Kan AI je expertpositie schaden als ineens iedereen teksten over van alles kan maken?
    Hoe kan AI je positie ondanks dat juist versterken?
    Kan het gebruik van AI je positie in Google schaden?


    AI en je positie in Google
    Er wordt vaak gezegd dat content die door AI gemaakt is, door Google wordt bestraft met een lage positie. Dat is gelukkig niet waar en Google heeft daar zelf begin februari nog een handig artikel aan gewijd, wat je hier kunt nalezen. Google geeft daarin expliciet aan dat content die door of met AI gemaakt is, net zoveel kans in de zoekmachine heeft als content die exclusief door een mens gemaakt is. Maar Google stelt daar wel een belangrijke eis aan AI-content en dat is eigenlijk meteen je sleutel tot hoe je AI kunt inzetten.
    Kwalitatieve en echt helpende content
    Google vindt het dus prima als je AI-tools gebruikt bij het maken van content. Als die content maar van voldoende kwaliteit is en de lezer of kijker echt helpt.

    En dan zijn we eigenlijk weer terug bij de regel die altijd al telde bij het maken van effectieve en vindbare content: maak iets waar iemand echt iets aan heeft. Of dat nu informatie, inspiratie of entertainende content is.

    Bied daarin als het even kan jouw specifieke inzichten, data en voorbeelden om dat te illustreren. Dat betekent dat Google jouw content in feite net zo beoordeelt als de doelgroep voor wie je het maakt. Dus als je kwaliteit nastreeft voor je lezer dan zal dat voor het algoritme ook het gewenste positieve signaal opleveren.
    AI is een tool, gebruik hem dan ook zo
    Google ziet AI dus gewoon als een tool, zoals Word of een spellingchecker ook een tool is. Zo'n AI-tool als ChatGPT kun je dus gebruiken om snel en geautomatiseerd een tekst of iets anders te maken. Maar dat heeft meestal als resultaat dat er middelmatige content ontstaat die herhaalt wat elders al gepubliceerd is (en vaak beter).

    Of je gebruikt het als middel om je content nog beter te maken. Met je eigen kennis en expertise als vertrekpunt. En dan is er dus echt niks mis mee om AI in te zetten.
    AI als hulpmiddel voor betere content
    Hoe zet je AI-tools dan in om de kwaliteit te vergroten? Dat heeft vooral te maken met checks, van:

    De structuur van je tekst
    Volledigheid van je tekst
    Optimalisatiekansen voor vindbaarheid


    Start daarom met je eigen kennis als uitgangspunt als je nieuwe content maakt. Of dat nu een tekst, video, podcast of iets anders is. Vaak maak je dan een outline voor jezelf waarin je de punten noteert die je wilt behandelen in die content. Met AI kun je vervolgens checken of je volledig bent in die outline of dat je misschien nog een belangrijk aspect over het hoofd ziet. Je kunt de structuur aanpassen en met een optimalisatietool (ook AI) kun je een seo-check doen.
    Verbeter wat AI heeft gemaakt of aangereikt
    Natuurlijk kun je hele stukken tekst van ChatGPT overnemen. Of zelfs een hele tekst door ChatGPT kunnen laten schrijven. Toch zou ik dat niet aanraden om vier redenen:
    1. Houterige teksten
    Mij valt op dat teksten van ChatGPT nog best houterig kunnen zijn. Dat zal in de toekomst vast verbeteren, maar momenteel vind ik ze echt nog zo zo en zie ik nog vaak aan een tekst dat die niet helemaal eigen is.
    2. Factchecking blijft nodig
    Er staan nog best vaak fouten in, dus feiten checken is geboden.
    3. Gebruik...

    • 10 min
    Let op met content voor Google. Het verandert...

    Let op met content voor Google. Het verandert...

    Content maken die goed vindbaar is, kan een prima strategie zijn om je merk, expertise of aanbod onder de aandacht te brengen van je doelgroep. Ik ben dan ook een enorme fan van seo content.
    Maar… ik zal je niet snel adviseren om content primair voor Google of een andere zoekmachine te maken. Het klinkt misschien logisch en verleidelijk om dat wel te doen, maar het kan toch verkeerd uitpakken. Hoe dat zit en hoe je een aanpak kiest die beter werkt hoor je in deze podcast.
    Content voor Google is geen goed idee omdatEr waren altijd al redenen om content niet primair voor Google of andere zoekmachines te maken. Maar daar is nu een belangrijke reden bijgekomen en dat is de komst van AI-tools als ChatGPT en Bard.
    Vindbare content werkt niet niet altijd even goedEn dat is onze eigen schuld. Hoe zit dat? Een voorbeeld om dat inzichtelijk te maken.
    Waarschijnlijk staan er pagina’s van je website hoog in Google, bijvoorbeeld in de top 3. Maar wat leveren die je op? Weet je wel wat die je opleveren?
    Wat ik in de praktijk veel zie is dat content soms weliswaar hoog staat in Google of Bing, maar dat er vervolgens weinig gebeurt n.a.v. de bezoeken aan die pagina’s. Dat kan verschillende redenen hebben. De belangrijkste reden is dat de intentie achter de zoekvraag heel vaak informatief van aard is. Iemand heeft een vraag, jouw site geeft het antwoord. De bezoeker denkt ‘fijn dankjewel’ en is weer weg.
    Dat is leuk voor je naamsbekendheid. Als ze je tenminste onthouden, want hoe vaak weet je nog wel dat je onlangs wel ergens een goed antwoord las, maar WAAR of bij WIE was dat ook alweer…?
    Dit mechanisme om met vindbare content je naamsbekendheid te vergroten werkt vooral goed als mensen je vaker gaan vinden, zodat ze je uiteindelijk wel onthouden. Dat vraagt dus om content clusters: meerdere pagina’s die meerdere vragen binnen een onderwerp behandelen.
    Content clusters staan los van GoogleMaar als je dan meerdere deelonderwerpen gaat adresseren zorg dan dat je niet alleen afhankelijk bent van Google, maar dat je een bezoeker die één pagina bezoekt, ook doorklikt naar de volgende. En de volgende. En de volgende.
    Die pagina’s moeten vooral aansluiten bij de vragen en verwachtingen van je bezoeker en dus niet per se geschreven zijn om vindbaar te worden. Dat vraagt om een reeks content die je niet vanuit seo schrijft maar vanuit jouw doelen en doelgroep. En als het goed is dus ook voor die doelgroep en niet of veel minder voor Google.
    Content voor Google ≠ content voor je doelgroepAlthans niet altijd.
    Ik zie echter nog steeds veel webpagina’s die duidelijk voor een zoekmachine zijn geschreven. Iemand heeft dan onderzoek gedaan naar alle deelonderwerpen die beschreven moeten worden en zorgt dat er over ieder deelonderwerp een stuk tekst en een kopje is en eventueel een afbeelding. Allemaal geoptimaliseerd vaak net iets langer dan concurrerende content die al hoog of hoger in Google staat.
    Dat lijkt leuk en slim maar is niet altijd fijn voor je doelgroep. Want de meeste bezoekers hoeven helemaal niet alle ins en outs van een onderwerp te weten. Dat kost ze veel te veel tijd en de kans is groot dat ze je artikel dan alleen maar scannen. Dat is niet echt de beste manier om je expertise en meerwaarde tussen hun oren te krijgen.
    Hou het korter en menselijkerMensen willen vaak korte content die ze snel tot zich kunnen nemen en die duidelijk voor hen geschreven of gemaakt is. Dus wat als je nu vooral het belangrijkste element van een onderwerp uitlicht zonder al die samenhangende toeters en bellen? Hen een bijzonder gegeven of inzicht geeft? Jouw mening, visie of aanpak over een bepaald onderwerp deelt?
    Daarmee voelt die bezoeker zich veel beter begrepen. Je helpt iemand al wel verder maar niet met 1300 of nog veel meer woorden. Daarbij kun je altijd nog wijzen op een optie tot verdere verdieping in een ander artikel,...

    • 19 min
    Bereik meer met minder content

    Bereik meer met minder content

    De grootste verzuchting die ik van zowel experts als communicatieprofessionals die content maken hoor is: 'kan het niet een graadje minder? Ik snap dat ik met content veel kan bereiken, maar kan het niet slimmer en efficiënter?'

    En ja, dat kan zeker! In deze aflevering van de 100% Expert podcast hoor je drie manieren om met minder moeite toch meer te bereiken met content.



     
    Meer bereiken met content

    Zorg voor focus en échte keuzes
    Geef bestaande content een opknapbeurt
    Zorg dat je content slimmer hergebruikt



    1. Contentkeuzes
    Bedenk wat je echt wil bereiken, wat is je belangrijkste doel?

    Ga vervolgens na welke acties daar het meest toe bijdragen. Wat werkt nu echt voor JOU? En wat is trendgevoelig geklets dat leuk klinkt maar toch minder zoden aan de dijk zet?

    Bekijk daarvoor welke content acties van de pak hem beet afgelopen zes maanden je echt wat hebben opgeleverd. De ervaring leert dat daar vaak een of meer van de volgende dingen tussen zitten:

    Blogs op jouw website, die veel bezoekers trekken waarvan een deel je call to action benut
    Gastblogs die je elders hebt gedeeld
    Je nieuwsbrief, bijvoorbeeld omdat je de abonneelijst van je nieuwsbrief hebt opgeschoond en nog eens goed hebt geanalyseerd wat je daar deelt en hoe je dat doet
    Contact maken met bestaande of vroegere klanten met persoonlijke berichten, telefoontjes of mails


    2. Bestaande content door de wasstraat
    Zet het produceren van nieuwe content op een lager pitje en kijk of je de wat oudere blogartikelen die nog wel interessant zijn maar achterhaalde informatie bevatten een goede opknapbeurt kunt geven.

    Dat heeft twee voordelen:

    Deze wat oudere artikelen profiteren van een update en worden gewoon weer beter dan ze waren.
    Het kost ook minder moeite om een oud artikel op te frissen en te verbeteren.


    Wissel dan het maken van 1 nieuw artikel af met het opfrissen van 1 bestaand artikel. Dat scheelt tijd en het effect blijft sterk.
    3. Content slim hergebruiken
    En als je dan toch gekeken hebt naar oudere content die het opfrissen waard is. Kijk dan ook meteen hoe je daar meer rendement uit haalt. Want elk stuk content kun je allereerst vaker inzetten (niemand ziet jouw content meteen of onthoudt het), maar je kunt er ook afgeleide content van maken. Dat kan op 5 manieren:

    Een kopie
    Fragmenten eruit halen
    Een samenvatting maken
    Een ander format gebruiken
    Meerder stukken content samenvoegen tot een nieuw geheel


    Een ander format kun je natuurlijk combineren met fragmenten of een samenvatting.

    Ik kan van deze podcast bijvoorbeeld een audiogram of korte video maken of een PDF op LinkedIn waar mensen doorheen kunnen bladeren. Maar ook meerdere social media berichten met een tekstuele samenvatting, al dan niet vergezeld van een foto. Of ik maak er een blog of een gastblog van.

    Zo kun je vrij gemakkelijk 10 of meer stukken content maken die je over langere tijd kunt gebruiken. En dit soort afgeleide content vraagt ook minder tijd maar levert wel veel op.

     

     

     

     

    • 11 min
    5 super content formats in 2023

    5 super content formats in 2023

    Er zijn tientallen formats om uit te kiezen als je kennis, inspiratie of entertainment met anderen wilt delen. En ze lenen zich eigenlijk allemaal ook voor het etaleren van je expertise. Maar hoe kies je dan? In deze aflevering van de 100% Expert podcast benoem ik 5 top content formats die echt effectief zijn.
    5 Effectieve content formats in 2023
    Bij het selecteren van 5 echt effectieve content formats kijk ik naar je doel: expertise tonen. Maar ook naar formats die vaak haalbaar zijn én naar recent onderzoek over effectiviteit. Dan kom ik tot de volgende 5 formats:

    Lange, verdiepende artikelen op je website
    Korte video’s
    PDF’s
    Gastblogs
    Rich snippets in Google


    Eerst een waarschuwing: je hoeft ze echt niet alle 5 te gebruiken. Dan loop je weer het risico op overdaad en overlast in het produceren ervan. Kies er bijvoorbeeld om te beginnen eens 3 waarop je de nadruk legt. En kijk van daaruit verder.
    Lange artikelen op je website
    Lang is natuurlijk lang niet altijd beter dan kort. Maar wil je verdieping aanbrengen in de kennis die je deelt, dan kom je meestal wel uit op langere artikelen. En met lang bedoel ik dan meer dan 1000 à 1200 woorden, maar 2000 of zelfs 3000 kan ook.

    Bij lange artikelen is het van belang om goed op de structuur te letten en de lezer te helpen. Zeker de mobiele lezer. Met een goede indeling, koppen en subkoppen, witruimte, bullets en afbeeldingen. Zodat iemand je lange artikel eerst kan scannen, fragmenten kan lezen en eventueel het hele artikel.

    Lees hier wanneer lange content beter werkt dan korte of compacte content.
    Korte video's
    Het idee achter korte video’s lijkt in tegenspraak met lange blogartikelen als format. Maar dat valt mee. Als je veel kennis in huis hebt, kom je al snel overdonderend over. En niet iedereen kan meteen je hele verhaal aan of heeft behoefte aan alles ineens. En kennis delen kan ook snel droog of zelfs saai worden.

    Met korte video’s waar je steeds 1 element uitlicht voorkom je dat. En kun je het bovendien luchtiger en inspirerend houden. Dat is belangrijk voor de benodigde afwisseling en een goede contentmix.

    De populariteit van korte, vaak staande video’s heeft vorig jaar een enorme vlucht genomen. Profiteer daarvan. Een ander voordeel is dat ze ook redelijk snel te maken zijn.
    PDF's
    Veel experts en kennisleiders gebruiken LinkedIn. En PDF’s zijn momenteel een van de best presterende formats op LinkedIn. Omdat LinkedIn ze omzet in een document waar mensen doorheen kunnen bladeren en bovendien kunnen downloaden.

    Dat bladeren zorgt voor interactie en met meer interactie krijgt je bericht ook meer zichtbaarheid. Maak deze PDF’s wel visueel aantrekkelijk en beperk de hoeveelheid informatie per pagina.

    PDF’s hebben een ander voordeel: je kunt ze ook op je site inzetten en ze bijvoorbeeld als gratis download aanbieden bij een gerelateerd artikel.
    Gastblogs
    Gastbloggen is een van de beste manieren om je kennis zichtbaar te maken voor een groter publiek. Schrijf je al graag voor je eigen site of laat je blogs schrijven, maak dan een afgeleid artikel dat je elders aanbiedt als gastblog. Kijk daarvoor naar websites die door jouw doelgroep bezocht worden en die bereid zijn om energie te steken in de promotie van je gastblog.

    Gastblogs hebben als bijkomend voordeel dat ze vrijwel altijd 1 of 2 links naar jouw site bieden. Dat is weer goed voor de vindbaarheid van je website.
    Rich snippets in Google
    Je kunt erover debatteren of dit een content format is, maar ik zie ze de afgelopen maanden steeds meer opkomen bij de content van mijn klanten.
    Wat is een rich snippet?
    Het is een zoekresultaat in Google dat niet de doorsnee...

    • 11 min
    Ontdek en benut je beste content in 2023

    Ontdek en benut je beste content in 2023

    Wil je het nieuwe jaar goed beginnen? Begin dan met een blik op je bestaande content. Dat is namelijk je grootste marketingtroef. Je bestaande content beter benutten begint bij vaststellen wat je beste content is. Dat klinkt simpel, maar toch gaat dit lang niet altijd goed.

    Want je beste content is NIET je meest gelezen of meest bekeken content.

    Heb je dat in beeld dan kun je enkele vrij simpele stappen zetten om meer rendement uit die content te halen.

    In deze aflevering van de 100% Expert podcast hoor je hoe je wel de beste content goed in kaart brengt. En je hoort 5 praktische stappen waarmee je het rendement van die best-presterende content nog verder vergroot.

    Zodat je in 2023 nog meer effectieve content tot je beschikking hebt.

    Dit is je beste content in 2023
    Je best-presterende content is content die:

    Veel bezocht wordt EN waar bezoekers lang blijven
    Verder gedeeld wordt op social media of via mail
    Gewenste acties oproept bij je bezoekers
    Een goede of stijgende positie in Google heeft
    Aansluit op je producten of diensten



    Zo benut je die beste content nog meer
    Meer rendement halen uit je beste content kan op 5 manieren:
    1.Goede en passende CTA's plaatsen
    Met een call-to-action naar je weggever en naar gerelateerde artikelen bijvoorbeeld. Kijk ook waar een formulier de bezoeker kan helpen.
    2.Duidelijker aanzetten tot meer delen
    Geef lezers een reden om het artikel met anderen te delen en maak het hen gemakkelijk.
    3.Nog hoger in Google
    Probeer artikelen die op de eerste pagina van Google staan maar niet in de top 3 te laten stijgen. Verbeter de inhoud, zorg voor meer inkomende links en kijk nog eens goed naar de metadescription, want die moet mensen verleiden tot meer kliks.
    4.Hoog in Google maar weinig gelezen
    Weinig zoekvolume en wel hoog in Google voor een zoekopdracht met een koopintentie: zorg dat dit artikel nog beter inspeelt op die koopintentie. Kijk naar je CTA, maar voeg hier bijvoorbeeld ook sociaal bewijs toe zoals reviews.
    5.Nieuwe, gerelateerde content
    Kijk of je voldoende gerelateerde content hebt of dat het loont om aanvullende artikelen over dit onderwerp te maken. Als er veel interesse is in een bepaald onderwerp en men leest dit uitgebreid dan is dat een aanwijzing dat er behoefte is aan meer!

     

     

     

     

    • 16 min

Top Podcasts In Business

Ramsey Network
Vox Media Podcast Network
Audioboom Studios
Money News Network
Sean Castrina
Dan Fleyshman