19 episodes

Podden för dig som vill utveckla ditt företag. Automation, digitalisering, tillväxt, IT, strategi och annat kul!

Affärsutveckling med Tomas Wisten Tomas Wisten

  • Business

Podden för dig som vill utveckla ditt företag. Automation, digitalisering, tillväxt, IT, strategi och annat kul!

  Skydda er mot hackerattacker - Linus Kvarnhammar

  Skydda er mot hackerattacker - Linus Kvarnhammar

  Det finns många faror som lurar i IT-världens skuggsida. Idag pratar vi om hur man kan hitta sårbarheter i sina IT-system och skydda sig mot hackare.

  Gäst i avsnittet är Linus Kvarnhammar, som är en professionell hackare. Han hjälper företag och andra organisationer att hitta sårbarheter och skydda sig mot andra hackare som har mindre ädla syften. Linus är också aktuell som en av hackarna i SVTs serie "Hackad", där man genomför hackerattacker mot personer och organisationer, som har godkänt det i förväg.

  Linus jobbar med penetrationstester och sårbarhetsanalyser. En typ av sårbarhet är "social engineering", där man tar sig in på företag genom exempelvis fysisk tillgång till lokalerna. Det kan vara en del av en attack, som gör att man får in en fot på nätverket och sedan kan ta sig vidare. 

  En annan typ av attack sker genom falska e-postmeddelanden, som är en typ av "phishing". Vi diskuterar även hantering av lösenord och ransomware-attacker. Det är svårt att skydda sig även för stora företag som jobbar hårt med säkerhet, exempelvis storbanker.

  Innehåll:
  01:09    Vad gör du som professionell hackare?
  03:17    "Social engineering" - sociala sårbarheter
  06:00    Att upptäcka att ett mail är falskt!
  07:54    Lätt att ta sig in på företag när man inte är alert
  10:25    Det mest utmanande uppdraget
  11:20    Vanligaste sårbarheten - stor "attackyta"
  12:35    Vägen in till administrationsrollen - och vad gör man sedan?
  14:24    Vad händer när uppdraget är slutfört?
  16:08    Ger TV-serien en rättvisande bild av verkliga hackingattacker?
  18:57    Vad är "phishing"?
  23:58    Vad är en "bakdörr"?
  23:35    Är antivirus-program lösningen?
  25:26    Vad är "ransomware"?
  26:30    Varför skyddar sig inte alla företag så mycket det går?
  30:40    Är man mer utsatt som användare av Windows eller Mac?
  32:29    Lösenorden - hur man väljer och hur man hanterar dem
  38:40    Avslutande tips - hur jobbar ni med säkerhet?

  "Hackad" på SVT Play:
  https://www.svtplay.se/hackad

  Syneptic:
  https://syneptic.com/

  Linus Kvarnhammar på LinkedIn:
  https://www.linkedin.com/in/kvarnhammar/

  • 41 min
  Informationssäkerhet – Daniel Andersson

  Informationssäkerhet – Daniel Andersson

  Informationssäkerhet har snabbt blivit en av de viktigaste frågorna för företagare, i takt med allt fler hackerattacker, GDPR-regler, ransomware och överbelastningsattacker. Vi är helt beroende av olika IT-system, men samtidigt är det svårt att veta hur man ska förebygga allvarliga kriser. Och hur ska man veta var man är sårbar? 

  Gäst i avsnittet är Daniel Andersson, som är informationssäkerhetskonsult på Card And Payment Solutions AB. Han är certifierad informationssäkerhetschef enligt CISM och har jobbat med informationssäkerhet i över 10 år.

  Informationssäkerhet är ett hett ämne. Men hur vet man vad man behöver göra för att förebygga allvarliga problem?

  Som företagare kan man börja med att ställa sig frågorna: Vad har jag för moment i min verksamhet? Vad  gör jag och vad använder jag för tekniska verktyg för att göra de här momenten? Då kan man börja förstå vad man behöver skydda. I större företag brukar man gå igenom alla processer och fundera på vad det skulle kosta om det blir en störning under exempelvis en timme, en dag eller en vecka.

  Det handlar om en riskbedömning och vad man har för "riskaptit" - och utifrån det så behöver man bedöma vilka åtgärder man ska vidta. Man behöver tänka själv och inte bara lyssna på leverantörer, som vill sälja sina egna lösningar.

  Daniel på LinkedIn:
  https://www.linkedin.com/in/danielandersson4/

  • 38 min
  Använd administrativa verktyg smartare – Kristina Klöfskär

  Använd administrativa verktyg smartare – Kristina Klöfskär

  I företag finns många administrativa uppgifter som behöver lösas, och ofta kan de vara väldigt tidskrävande. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan förenkla och automatisera administrativa uppgifter genom färdiga verktyg, och verktyg som ni kanske dessutom redan har i företaget. 

  Kristina Klöfskär hjälper företagare att effektivisera administrativa processer. En gemensam nämnare är bokföringssystem, som alla företagare behöver. Det kan man se till att använda de funktioner som finns för att förenkla rutinerna. Det gäller att göra rätt från början. Sedan finns det många appar man kan lägga till, men ofta saknas kunskap om grundfunktionerna som finns i de befinliga verktygen.

  Automatisering av flöden med digitala leverantörsfakturor gör att man minskar pappershanteringen och kan spara mycket tid. Men det krävs att man vänjer sig, och alla är inte så sugna på att släppa papper, men med tydliga attestrutiner kan man ändå känna att man behåller kontrollen.

  Vid e-handel gäller det att använda en bra betallösning och att man har ordning på sina artikelregister. Man kan sätta upp rutiner för att automatiskt få inkommande och utgående moms korrekt konterad i bokföringen. När det är många små betalningar, till exempel om man tar emot Swish-betalningar, så kan det vara praktiskt att sätta upp ett separat bankkonto där de betalningarna går in, så att man kan stämma av mot det kontot. 

  Andra program vi pratar om är Outlook (hur ska man hantera mailen på ett enklare sätt), Power Automate, Teams, Forms för Nöjd-kund-undersökningar

  01:08  Vanliga verktyg som många företagare använder
  02:42  Lägga upp nya kunder och leverantörer på ett smartare sätt - masterdata och registervård
  06:10  Vad kan det bli för problem om man inte bryr sig om sina register?
  08:10  Vismas program
  11:12  Ekonomiska processer för e-handel
  14:44  Betalningar till leverantörer - särskilt vid dropshipping!
  17:16  Microsoft Outlook och andra e-postprogram - regler och mappar
  20:43  Statusar för ärenden - processer, delegeringar, kundfrågor och att-göra-listor
  22:37  Microsoft Teams - samla upp kundkommunikation, och användbara appar
  26:23  Fördelar med att hålla sig till en och samma systemleverantör (Microsoft vs. Google)
  27:16  Fortbildning och hjälp på Facebook, Youtube och LinkedIn

  Kristina Klöfskär på LinkedIn:
  https://www.linkedin.com/in/klofskar/

  • 32 min
  Publicera en bok – Tobias Schildfat

  Publicera en bok – Tobias Schildfat

  Att skriva en bok kan vara ett fantastiskt sätt att väcka intresse för ditt företag och attrahera nya kunder under lång tid framöver. Idag får vi inte bara lära oss mer om att publicera en egen bok, utan vi får också träffa en företagare som byggt upp en automatiserad plattform för att publicera böcker snabbt och enkelt.

  Gäst i avsnittet är Tobias Schildfat, grundare och VD på Solentro. Han har skrivit "Vägen till din första miljon" och läroboken ”Entreprenörskap” för gymnasieskolan. Solentro producerar böcker som kunderna själva kan skapa genom en webbaserad mjukvara, och där har de automatiserat processerna så långt som möjligt.

  Tobias berättar även om hur hans första bok blev en dundersuccé och har legat på topplistorna år efter år. Vi diskuterar också hur företagare kan använda en egen bok som marknadsföring och som en del av sin säljprocess.

  Innehåll:
  01:18 Vad Solentro gör - en mjukvara online där kunderna kan skapa egna böcker
  03:02 Möjlighet för företagare att skriva en bok för att nå nya kunder
  04:48 Publiceringen av "Vägen till din första miljon"
  10:25 Automation av processen att skapa böcker
  15:35 Egenutgivning och marknadsföring
  20:37 Böcker har ett unikt sätt att få spridning
  22:20 Automation ger lägre priser, utan sämre kundupplevelse
  24:34 Hur boken blir ett steg i säljprocessen
  26:00 Planer för att expandera företaget

  Solentro:
  https://www.solentro.se/

  Tobias Schildfat på LinkedIn:
  https://www.linkedin.com/in/tobiasschildfat/

  "Vägen till din första miljon":
  Pocket på Bokus:
  https://www.bokus.com/bok/9789188743107/vagen-till-din-forsta-miljon-alla-kan-bygga-en-egen-pengamaskin/

  E-bok på Bokus:
  https://www.bokus.com/bok/9789177733171/vagen-till-din-forsta-miljon/

  Webbplatsen "Min pengamaskin":
  https://minpengamaskin.se/

  • 30 min
  Personlig produktivitet – Björn Clemenson

  Personlig produktivitet – Björn Clemenson

  #15 - E-post, chattverktyg, samarbetsplattformar, möten, SMS och så vidare... Varje dag kommer det in mängder av information och uppgifter av olika slag, och vi delegerar också många uppgifter vidare i vår tur. Dessutom har vi själva idéer och uppslag som vi gärna vill kunna agera på. Så hur kan vi hantera allt det här utan att bli överväldigade? Och hur kan vi prioritera rätt? Kan vi hitta sätt att samarbeta bättre med andra? I det här avsnittet pratar vi om personlig produktivitet!

  Gäst i det här avsnittet är Björn Clemenson som är certifierad i produktivitetsmetodiken GTD. Den är baserat på David Allens numera klassiska bok Getting Things Done (Få det gjort!).

  Ett av målen med den här metodiken är att ha koll på vad man ska göra vid varje tillfälle, och därmed kunna vara mer närvarande i nuet. Man kan ägna mindre kraft åt att komma ihåg saker eller att tänka på vad man ska göra någon annan gång. Att vakna upp mitt i natten och komma på saker man ska göra, är motsatsen till personlig produktivitet. Det är skönt att kunna tömma huvudet och veta att man kommer bli påmind om allt man ska göra, när det är dags att göra det.

  Getting Things Done är en medodik som omfattar både arbetslivet och det privata livet. Det är också användbart för att få team att arbeta effektivare tillsammans, och skapa en struktur. Till exempel för att gemensamt definiera "nästa aktivitet" i olika projekt. Den personliga produktiviteten överlåts ofta till enskilda individer, men det finns stora fördelar att ha en gemensam taktik för hur man arbetar produktivt. Det finns mycket att vinna på att prata om vad man har för mailkultur och chattkultur, och hur man kommunicerar om olika frågor.

  Metodiken består av fem faser:
  1. Samla in
  2. Bearbeta
  3. Organisera
  4. Gå igenom
  5. Utföra

  Innehåll:
  01:32 Varför ska man satsa på att öka sin personliga produktivitet?
  03:43 Fungerar den här metoden för alla företag, eller kan man göra anpassningar på olika sätt?
  09:22 Olika kanaler för olika typer av kommunikation
  10:12 Fas 1 - Samla in
  12:52 Fas 2 - Bearbeta
  21:02 Fas 3 - Organisera
  24:40 Fas 4 - Gå igenom
  35:00 Fas 5 - Utföra
  40:07 När man har mycket att göra - hålla systemet uppdaterat ändå
  43:14 Verktyg
  45:39 Lära sig mer om metoden

  Tips på verktyg:
  Microsoft Todo: https://todo.microsoft.com/tasks/
  OmniFocus: https://www.omnigroup.com/omnifocus/
  Todoist: https://todoist.com/
  Trello: https://trello.com/
  Microsoft Planner: https://tasks.office.com/
  ClickUp: https://clickup.com/

  Kurser i personlig produktivitet:
  http://www.personligproduktivitet.se/

  Björn Clemenson på LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/bjool/

  Getting Things Done: https://gettingthingsdone.com/

  • 48 min
  En investerares syn på affärsutveckling - Patrik Söderlund

  En investerares syn på affärsutveckling - Patrik Söderlund

  Patrik Söderlund är en investerare som har jobbat med riskkapital i många år, bland annat som vd på ett riskkapitalbolag. Han har lång erfarenhet och gjort investeringar i hela världen. I det här avsnittet får vi höra investerarens perspektiv på affärsutveckling och vad som är viktigt när investerare ser på företag.

  Ett misstag som entreprenörer gör är att man inte förstår investerares drivkrafter. Många investerare är mest intresserade av genomförandekraften hos personerna bakom företaget - det är inte produkterna som är viktigast. Entreprenörernas leveransförmåga är det viktigaste för att investeraren ska känna sig trygg med att entreprenören kan driva bolaget självständigt. 

  I tidiga bolag finns det risker som inte finns i etablerade bolag. Ledningen är mindre stabil i tidiga bolag, och som investerare ser man en "team risk" som inte finns i mer etablerade bolag. 

  En viktig faktor är att entreprenören har gjort sin marknadsanalys ordentligt, så att man är säker på att kunderna faktiskt vill ha det man erbjuder. Det kan vara i form av djupintervjuer, för att minska riskerna och öka chansen att matchningen mot marknaden fungerar.

  Patrik Söderlund tycker att det är viktigt att entreprenörerna är med i bolaget över tid. Därför är processutveckling och automation inte det viktigaste i de tidiga faserna, utan då är det viktigare att vara snabbfotade och anpassa sig efter förändringar. Automation av processer uppstår rätt sent i ett företags utveckling.

  Olika typer av investerare har olika drivkrafter, tidshorisonter och förväntningar. Riskkapitalister, affärsänglar, crowdfunding eller banklån har helt olika syn på vilka bolag man är intresserad av, så det gäller att vänta sig till rätt typ av investerare. 

  Innehåll:
  01:23      Patrik Söderlunds bakgrund
  02:05     Vilka vanliga misstag brukar entreprenörer göra när man söker kapital?
  05:42     Bolag i olika faser
  07:09     Hur man kan förbereda sitt företag för att bli attraktivt för investerare längre fram?
  09:34     Ska man göra bolaget oberoende av grundaren?
  13:43     Hållbara investeringar (och mer lönsamma!)
  16:49     Hur man bör förbereda sig för att ta in kapital
  20:00     Tidshorisont - synkad mellan entreprenör och investerare
  21:17     Situationer eller typer av bolag där externa investeringar inte passar så bra
  23:26     Kontakta rätt typ av investerare
  24:14     Social Impact som mål i riskkapitalbolag
  26:57     Hur man kan testa sin marknadsanalys
  30:03     Följ Patrik Söderlund

  How to get inside the head of investors:
  https://winway.se/win-water/news/how-to-get-vc-investment-for-your-start-up-company/

  Winway:
  https://winway.se/win-water/contact/

  Patrik Söderlund på LinkedIn:
  https://www.linkedin.com/in/patrik-s%C3%B6derlund-b8660619/

  • 31 min

Top Podcasts In Business

You Might Also Like