171 episodes

Amerika, het land van hamburgers, sneakers, Donald Trump en Joe Biden. Van daklozen, miljardairs en de iPhone. Van tegenstellingen. Bernard Hammelburg en Jan Postma kijken in de Amerikaanse ziel.

Amerika Podcast | BNR Amerika Podcast

  • News
  • 4.3 • 18 Ratings

Amerika, het land van hamburgers, sneakers, Donald Trump en Joe Biden. Van daklozen, miljardairs en de iPhone. Van tegenstellingen. Bernard Hammelburg en Jan Postma kijken in de Amerikaanse ziel.

  #139 Golfer Trump omarmt Saoedi’s

  #139 Golfer Trump omarmt Saoedi’s

  In Amerika Podcast #139 gaat het natuurlijk over de reis van Nancy Pelosi naar Taiwan, en over de best spannende voorverkiezingen ter voorbereiding van de ‘midterms’ in november. Maar Bernard en David (Jan is met vakantie) staan ook stil bij de wereld van golf, waar met Saoedisch geld een concurrerende liga is opgezet. Donald Trump, op wiens golfclub in New Jersey, een toernooi werd gespeeld, vond het allemaal prima. Is dat aanpappen met Saoedi-Arabië niet pijnlijk voor de nabestaanden van 9/11, die tegen het toernooi demonstreerden? Ach, we weten niet eens precies hoe het met 9/11 nou precies heeft gezeten, was Trumps antwoord. Die hadden Bernard en David niet zien aankomen 

  Ze doen hun best om een deel van het stuwmeer aan luisteraarsvragen weg te werken, maar helemaal lukt dat niet. Dus, beste vragenstellers: geduld, alsjeblieft.

  Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten, dan kan dat met een tweet naar: @janpostmaUSA of @BNRdewereld, of met een mailtje naar dewereld@bnr.nl. Je kunt ook je vraag inspreken of intikken op de Amerika Podcast Whatsapp: 06-28135020  
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 1 hr 1 min
  #138 Recessiespook

  #138 Recessiespook

  Amerika zit in een recessie, want de groei is twee kwartalen achtereen negatief geweest. Maar Joe Biden, de Democratische elite en minister Yellen van Financiën hebben aan dat cijfer een draai gegeven. De banengroei is ronduit goed, de bedrijfsresultaten zijn ook bevredigend, dus een recessie? Nee, hoor. Jan en Bernard begrijpen dat frame best, want in een verkiezingsjaar is een recessie het spook dat de president en zijn partij vrezen.

  Zij duiken ook opnieuw in het onderzoek van de commissie van het Congres over de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021. Voor het eerst blijkt dat de minister van Justitie onderzoek overweegt of Donald Trump strafbare feiten heeft gepleegd.

  Ook nemen Jan en Bernard weer luisteraarsvragen door. Die kunnen worden ingestuurd naar @JanPostmaUSA of @BNRdewereld op Twitter, of per mail naar dewereld@bnr.nl. Je kunt ook je vraag inspreken of intikken op de Amerika Podcast WhatsApp: 06-28135020.
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 1 hr
  Postma in Amerika | Nikki Haley for president?

  Postma in Amerika | Nikki Haley for president?

  President Biden krijgt veel kritiek te verduren, onder meer op zijn beleid richting Iran. Biden heeft de deur voor een nieuwe Iran-deal nog niet dichtgegooid. Nikki Haley - Trumps voormalige ambassadeur bij de Verenigde Naties - beloofde dat de volgende president een eventuele deal zou verscheuren. Ze hintte daarbij op dat zij die president zal zijn. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

  Luister ook | Amerika Podcast
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 5 min
  #137 Oververhit

  #137 Oververhit

  Niet alleen in Nederland liepen de temperaturen hoog op deze week. Ook in de VS is hitte het gesprek van de dag. Maar een noodtoestand vanwege het klimaat? Daar wil Bidden nog niet aan.

   

  En naast de temperatuur, liepen ook de gemoederen hoog op. Over Bidens boks in Saudi-Arabië bijvoorbeeld. En dan is er nog de zes januari commissie die langer door wil. 

   

  Vragen? Stuur een tweet naar: @janpostmaUSA of @BNRdewereld, of mailt naar dewereld@bnr.nl.  Je kunt ook je vraag inspreken of intikken op de Amerika Podcast Whatsapp: 06-28135020
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 58 min
  Postma in Amerika | de coup van John Bolton

  Postma in Amerika | de coup van John Bolton

  John Bolton, de voormalig veiligheidsadviseur van president Trump, bekende in het CNN-programma van Jake Tapper per ongeluk dat hij ooit betrokken was bij een coup. Maar bij welke wilde hij niet zeggen. Tegelijk spendeert Fox News aandacht aan de Nederlandse boerenprotesten. Je hoort het van Amerika-correspondent Jan Postma.

  Luister ook | Amerika Podcast
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 6 min
  #136 Exit Biden én Trump?

  #136 Exit Biden én Trump?

  Ook deze week kwam er weer behoorlijk veel nieuws uit de hoorzittingen van het Congres op de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021. Volgens de onderzoekscommissie heeft Donald Trump geprobeerd van de getuigen te intimideren, wat een strafbaar feit zou zijn. Ook zijn er weer nieuwe aanwijzingen over de voorbereidingen van die dag, met onder meer actieve betrokkenheid van twee milities, de Oath Keepers en de Proud Boys.

  Jan en Bernard zien tekenen dat de affaire aan Trump gaan knagen, en dat de Republikeinen minder zien in zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2024. De Democraten beschouwen dat als goed nieuws, maar ook Joe Biden raakt steeds meer uit de gratie. Zou er een strijd komen zonder Biden en Trump? Dat is een spannend vooruitzicht.

  Vragen? Stuur een tweet naar: @janpostmaUSA of @BNRdewereld, of mailt naar dewereld@bnr.nl.  Je kunt ook je vraag inspreken of intikken op de Amerika Podcast Whatsapp: 06-28135020
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 55 min

Customer Reviews

4.3 out of 5
18 Ratings

18 Ratings

pieter_verduijn ,

Erg fijne podcast vanuit het midden

Ik luister altijd met veel plezier maar jullie podcast. Ik woon zelf op Aruba en werk daar op de International School. Mijn vrouw is Amerikaanse en werkende voor en met de Amerikanen is mijn band met het land groot. Jullie kennis en behoorlijk objectieve beschouwing van dit onmetelijk grote, diverse en mooie land is erg fijn om naar te luisteren. Op weg naar werk luister ik de eerste helft en de andere helft na de werkdag op weg naar huis. Deze podcast is niet rechts en ook niet links georiënteerd. Aanrader voor iedereen die wat meer wilt weten over Amerika met een objectieve kijk vanuit het midden.

Jolanda ter Linde ,

Hollandse nuchterheid en achtergrond info.

Luister vanuit North Carolina, tijdens het strijken van de was. Soms zou je de heerlijke Nederlandse nuchterheid willen laten horen aan mijn Amerikaanse vrienden, die ook wel iets meer achtergrond informatie zouden kunnen gebruiken, maar ze verstaan geen Nederlands.

The Mollianus ,

(H)eerlijke podcast!

Lekker tijdens mijn werk 1x per week bijgespijkerd worden over ‘de staat van het land’. Als ingezetene van de US (in Phoenix AZ) krijg ik meer en beter nieuws over de US via mijn oude NL dan via de media hier. Dankjulliewel! Hard nodig om de soms onverklaarbare strapatsen in de Amerikaanse politiek te begrijpen. Ook leuk om mijn US collega’s de lief af te steken die totaal ‘oblivious’ zijn voor ‘politieke informatie’ en alleen hun mening hebben 😛

Igor, Phoenix AZ

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
New York Times Opinion
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
Crooked Media

You Might Also Like

BNR De Wereld
Boekestijn en de Wijk
BNR Perestrojkast
NPO Radio 1 / VPRO
Jaap Jansen - Dag en Nacht Media
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag

More by BNR Nieuwsradio

Boekestijn en de Wijk
BNR's Big Five
De Ben Tiggelaar Podcast
BNR Nieuwsradio
BNR Nieuwsradio
BNR De Wereld