82 episodes

- podden som gräver i vårt kulturlandskap

Arkeologi & Historia Sydost König Media

    • History

- podden som gräver i vårt kulturlandskap

    Rosendals järnåldersby Öland

    Rosendals järnåldersby Öland

    Tänk dig att få se hur människor levde för 1500 år sedan...
    .... det kan man nästa göra!
    På Ölands nordligaste spets finns norra Europas bäst bevarade byar från järnåldern. Den bäst bevarade byn är Rosendal järnåldersby. Här kan du se spåren efter byggnader och odling men även gravarna där byborna begravde sina döda. 
    Det är dit vi ska i det här avsnittet, tillsammans med arkeologen Jan-Henrik Fallgren ska vi botanisera bland husgrunder och fägator.
    Jan-Henrik Fallgren är den som kan Rosendal allra bäst efter att vid flera tillfällen grävt ut både hus och gravar i Rosendal. 
    Det här avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län och jag som är med dig i varje program heter Lena König.




     

    • 57 min
    TEMA: Bakom kulisserna Konservering

    TEMA: Bakom kulisserna Konservering

    Att gå på museum är något magiskt, att få se fynd från förr ligga där i montrar, skinande och spännande är en ynnest! Men innan ett arkeologiskt fynd kan läggas in i en monter måste de behandlas på något sätt så att de inte skadas eller försvinner! De måste konserveras!
    Det är det dagens avsnitt ska handla om!
    Vi åker till Kalmar där Max Jahrehorn jobbar som konservator. Det blir lite som ett "hemma hos", med rundvandring, fika och filosofiska arkeologiska spörsmål!
    Det här avsnittet produceras av Lena König med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge. 
    Bilde kan du se på poddens hemsida arkeologiochhistoria.se 
     

    • 57 min
    TEMA: Bakom kulisserna Dendrokronologi

    TEMA: Bakom kulisserna Dendrokronologi

    I det här avsnittet ska vi bakom kulisserna igen. Vi ska lära oss mer om dendrokronologi!
    Dendrokronologi handlar om att åldersbestämma genom att räkna årsringar på ved. Men efter att jag har träffat Hans Lindson vid dendrokronologiska- och vedanatomiska laboratoriet på geologiska institutionen vid Lunds universitet, så har jag förstått att det är så mycket mer än att bara räkna ringar!
    Det här avsnittet har producerats med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
    Avsnittet produceras av Lena König.
     
    För bilder gå in på poddens hemsida:
    arkeologiochhistoria.se 
     

    • 1 hr 1 min
    TEMA: Bakom kulisserna C14

    TEMA: Bakom kulisserna C14

    Det har säkert sagts 1000 gånger i podden att ”vi ska skicka detta på analys"  och sen har de ett resultat. Men vad hände där emellan?
    Det blir temat i podden några avsnitt framåt. Vi ska prata dendrokronologi och hur det går till när man konserverar fynd för att kommande generationer ska få lyxen att kunna se dem?!  Men vi börjar i ett labb!  C14 datering står på schemat! 
    Vi kommer att besöka laboratoriet för C14 datering vid Geologiska institutionen på Lunds Universitet och en gång för alla lära oss hur man rent praktiskt tar reda på hur gammalt något är, med hjälp av kol 14 metoden! 
    Vi kommer att prata med Git Klintvik Ahlberg som är tekniker på labbet, sen tar Ingemar Hansson som är forskningsingenjör, med oss till den mest makalösa manicken med namnet Acceleratormasspektrometer AMS. 
    Men  vi börjar med att träffa lektor Mats Rundgren som tar emot oss på labbets kontor bland fyndpåsar och pärmar och han ska försöka förklara lite mer om det här med C14.
     
    Avsnitt görs med bidrag från LST i Blekinge.
    Vill ni se lite bilder så finns det på poddens hemsidan arkeologiochhistoria.se 
     
    Och snälla… dela gärna podden med likasinnade! Ju fler som blir förälskade i vårt kulturarv desto bättre!

    • 50 min
    Constantia - flöjten som blev ett krigsfartyg

    Constantia - flöjten som blev ett krigsfartyg

    1676 - mitt under Skånska kriget (1675-1679) försökte två skepp ta skydd undan den danska flottan. Det var då Constantia kom att bli en del av Karlskronas historia. I dag ligger hon som vrak mitt i Torhamns skärgård så långt öster ut i Blekinge du kan komma.
    I det här avsnittet får vi hänga med ut till vraket Constantia som under tre julidagar 2023 undersöktes av marinarkeologer. Vi kommer att prata om varför de dyker vid vraket, men även få höra hela berättelsen om att vara ett skepp under 1600-talets andra hälft!
    Vi kommer också att få en ny bekantskap i docent Niklas Eriksson från Stockholms universitet, men som vanligt finns marinarkeolog Staffan von Arbin från Göteborgs universitet och Jens Lindström från Nordic Maritime Group på plats. Och naturligtvis Mikael Björk från Blekinge museum…
    Det här avsnittet produceras bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge! Jag som är med dig ute i vårt kulturlandskap heter Lena König
    Vill du se lite bilder på vraktet finns det på arkeologiochhistoria.se 
     

    • 45 min
    Bötterums Gästgivargård - byggnadsminne och byggnadsvård

    Bötterums Gästgivargård - byggnadsminne och byggnadsvård

    I det här avsnittet av Arkeologi och Historia Sydost ska vi prata byggnadsminne och byggnadsvård!

    Kulturhistoriskt värdefulla miljöer och byggnader kan skyddas som byggnadsminne och i det här avsnittet ska vi besöka ett av landets 2400 byggnadsminne. Bötterum är ett spår från vår gemensamma historia som har stor betydelse för förståelsen av dagens och morgondagens samhälle men ger oss också tillgång till vårt kulturarv. 

    Vi ska besöka Bötterums hembygdsgård där det finns ett 15-tal byggnader från 1700- och tidigt 1800-tal. Där träffar vi Dea Karlsson, ordförande i Långemåla Hembygdsförening, som ger oss en  guidad tur i Bötterums Gästgivargård och tingsplats.

    Dessutom pratar vi byggnadsvård med Susann Johannisson, bebyggelseantikvarie vid Kalmar läns museum.

    Det här avsnittet produceras i samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län. 

    Varje år genomförs Bötterumsmässan, i år går den av stapeln 2 september 10-16, det blir en dag fylld med utställare, inspiration, tips och råd kring byggnadsvård, trädgård, hantverk och mathantverk. (https://kalmarlansmuseum.se/evenemang/botterumsmassan-2023/)

    Bötterums hembygdsgård ligger cirka 20 kilometer nordväst om E22:an vid Ålem i Kalmar län. 

    Bild: Kalmar läns museum

    • 36 min

Top Podcasts In History

Wondery
Goalhanger Podcasts
Aaron Mahnke and Grim & Mild
Wondery
Sarah Marshall
History Hit

You Might Also Like

Historiska Media | Acast
Historiska Media | Acast
Sveriges Radio
Historiska Media | Acast
Sveriges Radio
Acast