
5 episodes

Arvot ja oikeudet EU:ssa – Kuuluvatko ne kaikille? Yhteiset Lapsemme
-
- Society & Culture
Euroopan unionin perusoikeudet on kirjattu EU:n perusoikeuskirjaan. Mutta kuuluvatko ne aidosti kaikille?
Yhteiset Lapsemme ry:n podcast-sarjassa toimittaja Yagmur Özberkan selvittää, miten perusoikeudet toteutuvat eri väestöryhmien kohdalla Euroopassa. Miksi romanilapsen tai nuoren koulutie katkeaa usein jo varhain? Miten ihmisestä tulee paperiton? Entä mitä EU konkreettisesti tekee eri vähemmistöjen tilanteen parantamiseksi?
-
Paperittomat – elämää jatkuvassa pelossa
EU-maissa elää satoja tuhansia paperittomia ihmisiä. Paperittomien määrää on vaikea arvioida, mutta Suomessakin elää noin 1000–3000 paperitonta. Oleskeluluvan puuttuminen vaikeuttaa elämää monin tavoin. Arkea varjostaa jatkuva pelko, joka heijastuu myös lapsiin.
Miten ihmisestä tulee paperiton? Miksi ihminen valitsee paperittomuuden kotimaahan paluun sijasta? Entä miten EU voisi parantaa paperittomien perusoikeuksien toteutumista?
Mukana keskustelemassa ovat projektipäällikkö Anne Hammad Diakonissalaitoksen Suojattomat-yhteisöhankkeesta sekä ylikomisario Jari Taponen. -
Toisen polven nuoret ja oikeus osallisuuteen
EU-maissa kasvaa miljoonia toisen polven lapsia ja nuoria. Suomessakin on 80 000 toiseen polveen lukeutuvaa ihmistä.
Miten vanhempien tai isovanhempien maahanmuuttotausta voi vaikuttaa lapsen ja nuoren mahdollisuuksiin? Miksi toisen polven nuori, joka on syntynyt ja kasvanut EU-maassa, ei kuitenkaan ole aina samalla viivalla muiden nuorten kanssa? Entä miksi puhe toisesta polvesta voi olla myös ongelmallista?
Mukana keskustelemassa ovat tutkimuspäällikkö Shadia Rask Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää Suomen Punaisesta Rististä. -
Turvapaikanhakijalapset EU:ssa ja sen rajoilla
Maailman miljoonista pakolaisista vain murto-osa hakeutuu Eurooppaan. Ihmiset pakenevat sotaa, konflikteja ja vainoa. Noin puolet kaikista pakolaisista on lapsia ja yksin matkalla olevat alaikäiset ovat erityisen haavoittuva ryhmä.
Miten turvapaikanhakijoiden ihmisoikeudet turvattaisiin EU:n rajoilla? Millä keinoilla EU voisi parantaa turvapaikanhakijalasten perusoikeuksien toteutumista? Entä mikä tekee perheenyhdistämisestä niin vaikeaa?
Näistä kysymyksistä keskustelevat yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström Suomen Pakolaisavusta ja oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen Amnesty Internationalin Suomen osastolta. -
Romanit – EU:n vanhin, suurin ja syrjityin vähemmistö
Jaksossa käsitellään Euroopan romanien elämää ja syrjinnän historiaa. Monissa EU-maissa romanit elävät eristettyinä yhteiskunnan marginaalissa. Miten romanien syrjinnän ja köyhyyden kehä saataisiin katkaistua? Entä miltä näyttää romanilapsen ja -nuoren tulevaisuus Euroopassa?
Keskustelussa ovat mukana asiantuntija Miriam Schwartz Opetushallituksesta ja kehittämispäällikkö Anca Enache Diakonissalaitoksesta. -
Syrjivät rakenteet ja rasismi – Onko direktiiveistä apua?
Jaksossa käsitellään rasismin historiaa ja sen syrjäyttäviä rakenteita sekä EU:n rasismidirektiiviä. Miten rasismi rikkoo perusoikeuksia? Miten se vaikeuttaa työn ja asunnon saamista? Mitä on etninen profilointi? Ja miksi rasistisista rikoksista ei usein ilmoiteta?
Keskustelussa ovat mukana Euroopan komission rasismintorjunnan koordinaattori Michaela Moua, erityisasiantuntija Katriina Nousiainen oikeusministeriöstä sekä Eurooppa- ja kansainvälisen oikeuden opiskelija Adina Nivukoski.