
18 episodes

Bayer Agro Podd Bayer AB
-
- Science
Podden för dig inom lantbruksbranschen som vill lära dig mer om viktiga ämnen inom det svenska lantbruket. Fokus ligger på olika utmaningar inom växtskyddsområdet men även på helhetstänket som är viktigt att ha med i sin växtodling. I vår podd möter vi personer som delar med sig av sin expertis och erfarenhet.
Medlem i Svenskt Växtskydd. Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler.
-
17 Höstbehandling- en lönsam insats
Höstspannmål har en säsong på strax över 320 dagar. Ge inte ogräsen möjlighet att konkurrera fritt med grödan de första 220 dagarna. Konkurrensen från ogräs om vatten, solljus och näringsämnen kostar skörd, och den förlorade skörden går inte att kompensera fullt ut med enbart vårbehandling av ogräs. Lisa och vår nya kollega Martin diskuterar höstbehandlingens fördelar och berättar mer om våra höstprodukter Mateno Duo och Mateno Forte Set.
-
16 Gräsogräs ska hanteras med en genomtänkt strategi
Gräsogräsproblemen ökar i Sverige och det är viktigt att vara uppmärksam på vilka gräsogräs man brottas med och att ha ett helhetstänk när man bygger sin strategi. I detta avsnitt ringer Mats ett gäng kunniga personer runt om i landet för att diskutera viktiga verktyg i kampen mot några av de svårare gräsogräsen. Mats ringer Niclas Eserup i Mälardalen för att prata kvickrot och flyghavre, Margareta Björk i Halland för att diskutera hönshirs, Sofie Pålsson i Halland för att höra mer om losta och sist men inte minst Lars Bäksted på Övedskloster i Skåne för att höra om deras problematik kring italienskt rajgräs.
-
15 Renkavle - viktigt att använda olika verktyg i kampen
Mats besöker Jonas, Leif och Christian på Gullviks kontor i Bjuv. Tillsammans diskuterar de renkavlens spridning och vikten av att använda olika verktyg i kampen mot ett av våra värsta gräsogräs. Var ska man leta efter renkavle och vad ska man göra om man upptäcker renkavle på sin gård? De pratar om vilka åtgärder, utöver växtskydd, man bör ta till för att hålla ner beståndet och hur man ska tänka när man bygger sin växtskyddstrategi.
-
14 Lärdomar och erfarenheter från 2022 och framtidsspaning
Mats, Lisa och Louise sammanfattar året som har gått men blickar även framåt.
Mats ringer upp Vilhelm Linde på Lantmännen, som var gäst i vårt mest lyssnade avsnitt 2022, för att höra hur rapsåret blev. Sist men inte minst ringer Mats upp Ola Sixtensson på Scandinavian Seed för att höra mer om var fokus ligger på förädling av sorter och vilka trender han kan se framöver. -
13 Det viktiga förädlingsarbetet av nya vetesorter
Mats besöker Tina Henriksson på Svalöv Weibull, Lantmännen, en mycket erfaren veteförädlare med lång erfarenhet av förädlingsarbete. Tina berättar hur förädlingsarbetet går till och vilket fokus de har i den svenska förädlingen. De diskuterar vilka olika tekniker och digitala verktyg som används i dagens förädlingsarbete. Tina svarar även på hur länge man bör skydda sin vete mot svampsjukdomar.
Mats ringer Gunilla Berg på Växtskyddscentralen och frågar bland annat vilken behandlingstidpunkt som är viktigast i vete. -
12 En djupdykning i sprutteknik och växtskyddssprutor
Mats pratar sprutteknik med experten Eskil Nilsson på Visasvi. De diskuterar allt från standardisering, munstycke, ramper, rengöring och mycket mer. Ett riktigt faktaspäckat avsnitt. Mats ringer Sören Tang, VD på SkaberNäs HB för att höra hur de hanterar växtskyddsarbetet, vilka faktorer de värderar vid val av växtskyddsspruta och vad han hoppas på i framtiden.