54 episodes

En podcast om kost, träning, sömn, hjärngympa, biohacking och kanske ett glas vin.

Benny Ottosson - Feel good & Have fun‪!‬ Benny Ottosson

  • Health & Fitness

En podcast om kost, träning, sömn, hjärngympa, biohacking och kanske ett glas vin.

  #55 : Så minskar du risken för diabetes med diabetessköterskan Tina Brus

  #55 : Så minskar du risken för diabetes med diabetessköterskan Tina Brus

  Detta har jag sett fram emot. Ett avsnitt om insulinresistens och diabetes. Det som många experter ser som grunden för många av våra folksjukdomar. Du får träffa en av Sveriges duktigaste diabetessköterskor, Tina Brus. Vi pratar om vad diabetes är, om skillnaden mellan diabetes typ 1 och 2, och till och med 3. Vidare går vi igenom lite siffror, begreppen insulinresistens, pre-diabetes och diabetes, hur man vet om man har det, vad du kan göra för att minska risken att få det och vad du kan göra om du har fått det. Vi nämner också lite på slutet om kopplingen till Alzheimer.Var elfte vuxen i världen har diabetes, svindlande 463 miljoner. 38 miljoner fler på två år. Diabetes är sedan flera år de snabbast växande folksjukdomen. Forskarna talar om en världsomspännande epidemi. Om tio år, 2030, är antalet 578 miljoner. Om 25 år, 700 miljoner. Det visar den Internationella Diabetesfederations (IDF) kartläggning av diabetes i världen 2019, den nionde upplagan av deras ”Diabetes Atlas”.Tina Brus jobbar idag på Vivalla vårdcentral i Örebro. Och de är mycket framgångsrika när det gäller att behandla diabetes. Bland de bästa i Sverige. Tina är också på gång med att starta en egen digital mottagning för diabetespatienter. Superspännande.”Högt insulin påverkar nästan alla degenerativa sjukdomar negativt. Som till exempel kranskärlssjukdom, högt blodtryck, cancer, stroke, diabetes, fetma, autoimmuna sjukdomar och psykisk sjukdom.”/Dr. Ron RosedaleVill du fördjupa dig ännu mer i insulinresistens så gör du det lämpligast på www.insulinresistens.se. Där kan du bland annat läsa om varför du ofta går upp i vikt vid insulinresistens och hur farligt just det fettet är. Du hittar också information kring insulinresistens och kopplingen till covid-19, Alzheimer och en rad andra sjukdomar./Bennywww.insulinresistens.sewww.feelgoodhavefun.nu

  • 51 min
  #54 : Kost, sjukdomar och forskning med Ann Fernholm i högform

  #54 : Kost, sjukdomar och forskning med Ann Fernholm i högform

  Har du också funderat på varför våra politiker, myndigheter och sjukvård gör så lite för att vi inte ska bli sjuka. Nu är det snart val och vi kommer att få höra partierna kriga om vilket parti som ska satsa mest miljarder på sjukvården. Mer personal och fler sjukhus. Kommer något parti att berätta hur många miljarder de kommer att satsa på förebyggande verksamhet och stora informationskampanjer kring hur vi kan undvika att bli sjuka? Nej, inte en chans…Idag får du möta den prisbelönta vetenskapsjournalisten, författaren och debattören Ann Fernholm. För dagen i högform. Dagens ämne är inte enbart socker, som hon är mest känd för, utan forskning. Ann berättar med stor entusiasm om sin skapelse Kostfonden, som är en av de få, eller kanske den enda, fonden som forskar kring hur vi kan undvika att bli sjuka. All annan forskning går i princip ut på att hitta patenterbara läkemedel. Ann berättar om varför hon tror det är så, och varför våra myndigheter och sjukvård kör på i gamla hjulspår och gammal forskning. Att läka med kost eller undvika sjukdom med kost, verkar vara en för enkel lösning.Ann berättar om alla spännande projekt Kostfonden håller på med och kommer att starta. Hon berättar också om sin nya kommande bok, som bland annat tar upp sockerindustrins historia.Har du tankar och synpunkter kring ämnet blir jag såklart glad om du delar med dig i kommentarerna.Mycket spännande! Trevlig lyssning!Ge gärna podden högsta betyg i din podapp. Så får fler möjligheten att lyssna.» Ann Fernholms hemsida» Kostfondens hemsida/Benny

  • 29 min
  #53 : ECT - terapi eller tortyr?

  #53 : ECT - terapi eller tortyr?

  Du sövs ner med narkos. När du somnat får du muskelavslappnande läkemedel genom en venkateter. Du får dessutom ett bitskydd i munnen som förhindrar att du skadar tänderna eller biter dig i tungan. Sedan får du strömimpulser genom hjärnan som framkallar ett krampanfall/epilepsianfall. Du vaknar upp 5-10 minuter efter behandlingen. Oftast krävs 5-12 behandlingar för full effekt. Det är ECT - elchockbehandling eller elbehandling mot svår depression. Man vet inte helt vad som händer i hjärnan. Bara att det hjälper vissa. Medan andra får problem med minnet. Cirka 40 000 behandlingar görs i Sverige årligen. Varav cirka 200 på barn.Låter det trevligt? Jag har full respekt för att vissa har blivit hjälpta av detta. Och kanske många liv har räddats. Men i mina öron låter det lite skrämmande. Inte så naturligt. Enligt 1177 är det en mild behandling. Enligt andra kritiska grupper är det en barbarisk behandling. I vissa länder är det förbjudet. Det finns protestlistor påskrivna av läkare och annan sjukvårdspersonal som vill stoppa ECT. Så ECT är kontroversiellt.Idag pratar jag med sjuksköterskan och hälsokonsult Carina Rångeby. Om bland annat hur några italienare kom på metoden, vilka alternativ hon anser finns, mm.Vill du läsa mer om ECT kan du göra det på:1177: https://www.1177.se/behandling--hjalpmedel/behandlingar-vid-psykiska-sjukdomar-och-besvar/ect---elbehandling/www.elchocker.se: https://www.elchocker.seSkrämmande film om ECT: https://www.cchr.se/ban-ect/watch/therapy-or-torture-the-truth-about-electroshock.htmlLänk som nämns i intervjun: https://www.livanda.seBenny Ottossonwww.feelgoodhavefun.nu

  • 45 min
  #52 : Sockerberoende med Bitten Jonsson

  #52 : Sockerberoende med Bitten Jonsson

  För 10 år sedan skar jag ner ordentligt på mitt sockerintag. Jag hade högt blodtryck och jag hade väl läst något om att socker inte var bra för kroppen. Det vita giftet hade man ju hört talas om. Och då ska du veta att jag egentligen är ett sockertroll. Jag har alltid älskat sötsaker. Och gör fortfarande. Men jag var inte sockerberoende. Så för mig gick det ganska enkelt att skära ner på sockret. Det var en spännande resa. Det jag först la märke till var att det som varit lagom sött efter en tid smakade äckligt sött. Så kroppen och smaklökarna vänjer sig av med sockret.

  Tyvärr går det inte lika lätt för alla att skära ner på sockret. Sockerberoende är verkligen ett beroende och handlar inte om dålig karaktär. I dagens avsnitt får du möta beroendeexpert Bitten Jonsson. Hon är fortbildad i USA inom ”Addiction Medicine”. I USA är det en del av sjukvården på ett annat sätt än här.

  Bitten förklarar vad sockerberoende egentligen är, att det faktiskt är en beroendesjukdom, att det finns olika grader av det, hur man vet om man äter för mycket, om genetiska skillnader, vad som räknas som socker och framförallt, vad du kan göra om du inser att du har problem. Eller känner någon annan som har det.

  Kunskap, verktyg, kostomställning och livsstilsomställning. Det Bitten kallar biokemisk reparation. För mycket oreda kan ha uppkommit i kroppen. Bland annat när det gäller hormoner, vitamin- och mineralbrister, levern, binjurarna, hjärnan och tarmen. Vi avslutar med att prata om vad samhället kan göra för att minska på problemen. Självklart är det ytterst ett personligt ansvar. Men på samma sätt som alkohol, narkotika och cigaretter kan regleras, så kanske det är hög tid att reglera socker och dåliga kolhydrater eftersom det ställer till mycket ohälsa.

  Har du tankar och synpunkter kring ämnet blir jag såklart glad om du delar med dig i kommentarerna.

  Mycket spännande! Trevlig lyssning!

  Bittens hemsida:
  https://www.bittensaddiction.com

  • 41 min
  #51 : Funktionsmedicinska läkaren Peter Martin om framtidens medicin, som redan är här

  #51 : Funktionsmedicinska läkaren Peter Martin om framtidens medicin, som redan är här

  Tillhör du de som börjat fundera på om vår traditionella sjukvård verkligen jobbar på rätt sätt? Det låter ju lite märkligt kanske. Men vi blir fler och fler som inser att dagens traditionella sjukvård i stort sett helt är uppbyggd kring symtom-lindring. De hittar (förhoppningsvis) en diagnos utifrån dina symtom, sedan får du ett piller som ska ta bort detta symtom. Problemet är bara att 80% av alla sjukdomar inte orsakas av pillerbrist. Faktiskt ingen… Men cirka 80% tror man idag grundar sig i livsstilsfaktorer. Och till stor del stress och olämplig kost. Så tänk om det fanns en alternativ sjukvård, eller ska vi kalla den friskvård, som på riktigt tog tag i orsaken till symtomen. Som verkligen gick till botten med varför dina symtom har uppkommit.

  Det finns en sådan sjukvård/friskvård. Den kallas funktionsmedicin. De jobbar på ett annat sätt. Innan första besöket får du svara på massor av frågor via en enkät. Första besöket är alltid 75 minuter. Utifrån enkät och samtal görs sedan massor av tester för att i minsta detalj ta reda på vad du behöver för att bli frisk. Det kan vara tillskott eller livsstilsförändringar. Självklart finns läkemedel också med som åtgärd. Men bara om det är alldeles nödvändigt.

  Idag får du träffa funktionsmedicinska läkaren Peter Martin som just nu håller på och bygger upp ett nätverk av funktionsmedicinska kliniker i Sverige. De finns idag i Göteborg, Stockholm och Halmstad. Du kan läsa allt om den på FunMed.

  Vi pratar om skillnaden mellan traditionell sjukvård och funktionsmedicin. Vi kommer också in på varför Peters patienter till stor del är vegetarianer/veganer. Peter ger dessutom lite tips om hur vi håller oss friska, utifrån de problem han möter bland sina patienter. Han har så mycket klokt att säga. Hoppas du håller med mig.

  Har du tankar och synpunkter kring ämnet blir jag såklart glad om du delar med dig i kommentarerna.

  Mycket spännande! Trevlig lyssning!

  LÄNKAR

  » FunMed (https://funmed.se)
  » Tidningen Hälsa & Funktionsmedicin (https://www.halsaochfunktionsmedicin.se/)
  » Boka rådgivningssamtal hos FunMed (https://funmed.se/patient/bli-patient/)

  • 30 min
  #50 : Digital minimalism med Daniel Sjöstedt

  #50 : Digital minimalism med Daniel Sjöstedt

  Har du sett Netflix-dokumentären ”The social dilemma”? En rad avhoppade Silicon Valley-höjdare som berättar om hur de stora sociala medier-företagen slåss om din uppmärksamhet. De tar hjälp av psykologer för att utforma apparna på ett sätt som gör att du får svårt att lägga ifrån dig mobilen. Och om du gör det, så vill du ta upp den igen efter 15 minuter. De har kapat din hjärna. Du styr knappt själv ditt beteende längre. Det är samma mekanismer som gör enarmade banditer så attraktiva. Du har alltså en enarmad bandit i fickan.

  I detta jubileumsavsnitt, #50, får du träffa en person som vill att vi ska ta tillbaka kontrollen över våra hjärnor och vårt beteende. Du får träffa Daniel Sjöstedt som driver sajten och podden MonkeyMindset. Och vi pratar om digital minimalism. Jag älskar minimalism, men har bara tänkt på det i form av prylar och kanske i viss mån vad jag säger ja och nej till, samt vilka människor jag väljer att spendera tid med. Men när det gäller digital minimalism har jag inte kommit lika långt.

  Daniel förklarar vad problemet med våra digitala vanor är och hur ett tänk kring digital minimalism kan hjälpa oss frigöra tid och frigöra oss från de sociala medierna. Du får konkreta tips och råd om hur du kan göra och tänka. Det kommer troligen att innebära att du blir effektivare och mer produktiv. Och lägger mer tid på det du verkligen vill ägna dig åt. Familj, vänner, lärande, hälsa och personlig utveckling.

  Har du tankar och synpunkter kring ämnet blir jag såklart glad om du delar med dig i våra sociala medier.

  Mycket spännande! Trevlig lyssning!

  Mer med Daniel:
  https://www.monkeymindset.se
  https://www.facebook.com/groups/monkeymindset
  https://www.youtube.com/channel/UCKH914Th6wmyy3etvzYdKGA

  Feel Good & Have Fun:
  https://www.feelgoodhavefun.nu
  https://www.instagram.com/feelgoodandhavefun/

  • 33 min

Top Podcasts In Health & Fitness

You Might Also Like