29 episodes

En podcast om LSS för alla som är intresserade av att reflektera i mötet med människor.

Betaniapodden - en LSS po‪d‬ Tomas och David

  • Education

En podcast om LSS för alla som är intresserade av att reflektera i mötet med människor.

  Den röda tråden

  Den röda tråden

  Vi tar sats mot framtiden och urskiljer tre begrepp som vi anser värda att älta den kommande terminen, nämligen: förändring, trygghet och sysselsättning. David konstaterar att begreppen är breda och i stort sett omöjliga att helt reda ut och Tomas försöker se ett sammanhang mellan synen på trygghet då och nu som förberedelse inför framtiden. Vi pratar också kort om meningsfullhet, socialstyrelsen, politik, PERMA och utveckling.
  Mycket nöje!

  • 20 min
  Personporträtt: Margaretha Eklund

  Personporträtt: Margaretha Eklund

  Efter ett lite längre uppehåll är vi äntligen tillbaka med ett nytt personporträtt. I det här avsnittet handlar det om personalen Margaretha Eklund som gav hela sitt yrkesverksamma liv åt betaniahemmet. Och under den tiden hann väldigt mycket förändras. Följ med på denna kaffedrickar-kompatibla resa med sin början i 50-talets slut. 
  Mycket nöje!

  • 17 min
  Årskrönika och julstämning

  Årskrönika och julstämning

  Vi sammanfattar det gångna året som podcastare genom att lyfta fram tre saker vardera som fastnat lite extra. David lyfter fram det fina minnet av inspelningen av avsnittet “hemma hos Max & Märta”. Men även insikten om vikten av att tänka på att vi faktiskt stiger in i någons hem när vi jobbar på boende och vilken respekt det kräver, även om det inte alltid uttalas så tydligt som Märta kan. Tomas trasslar in sig i Sofia Johanssons metafor om arbetsutövandet som ett hus och kan inte tjata nog om vikten av självreflektion. Vi pratar bland annat också kort om Philip Ashton, Kaj Pedersen, Juulia Järvdike, Joakim Broljung, fullblodsproffs, om hur tacksamma vi är för olika saker och kort om vad vi hoppas på för framtiden. 
   
  God jul till alla er fantastiska lyssnare!

  • 15 min
  Kultur [del 2] med Kaj Pedersen

  Kultur [del 2] med Kaj Pedersen

  Vi bjuder tillbaka medarbetaren och den mentala tränaren Kaj Pedersen för att, i ett andra avsnitt, prata om kultur på arbetsplatsen. David bjuder på ett belysande exempel på en infekterad arbetsgrupp från tiden som anställd på ett äldreboende - rörande julgardiner. Tomas noterar vikten av att få hjälp med att se konflikter som verktyg för utveckling och Kaj lyfter fram ledarens ansvar och gör den högst relevanta kopplingen mellan hur välmående i livet i stort delvis baseras på hur väl man mår på arbetet. Vi pratar också kort om: inställning, konflikt, hinderfokus, debriefing, prestigelöshet, handledning och vikten av kontinuerlig övning.  
  Mycket nöje!

  • 29 min
  Lex Sarah med Carina Viggedal

  Lex Sarah med Carina Viggedal

  Vi bjuder in kvalitetssamordnaren Carina Viggedal för att prata om lagen Lex Sarah. David redogör kort för lagens upphovskvinnas historia samt frågar sig vad som händer om man inte hörsammar de avvikelser som gjorts. Tomas lyfter fram Sarah Wägnerts civilkurage och mod som inspiration för alla oss som jobbar inom LSS och Carina belyser att lagen är att betrakta som positiv och det bästa sättet att förebygga utredningar är genom aktivt arbete med avvikelser. Vi pratar också kort om: systemfel, vanvård, IVO, utredningar och problemen med att anmäla anonymt.

  Mycket nöje!

  • 17 min
  Mentala strategier med Kaj Pedersen

  Mentala strategier med Kaj Pedersen

  Vi firar 1 år i etern med att bjuda in medarbetaren och den mentala tränaren Kaj Pedersen, med dryga 30 års erfarenhet av arbete inom LSS, för att prata om mentala strategier i yrket. David noterar att det redan finns dokument om våra förhållningssätt gentemot brukare och att dessa skulle kunna breddas och appliceras på personalen också. Tomas luftar begreppen kulturskapare och yrkesroll som relevanta för diskussionen och Kaj hävdar bestämt att det inte handlar om att springa runt och ropa Carpe Diem. Däremot att det finns sätt att tillåta sig göra det bästa av varje situation med vinsten att må bättre i livet i stort. Vi pratar också om några handfasta tips på mentala strategier som rör sig kring att bestämma sig, ödmjukhet och humor. 
  Mycket nöje!

  • 22 min

Top Podcasts In Education

Listeners Also Subscribed To