21 episodes

I podden presenterar vi spännande samtal kring litteratur, samhällsdebatt och samtiden. Olika deltagare och ämnen varje gång.

Bibliotek Uppsala-podden Ansvarig utgivare: Bibliotek Uppsala.

  • Arts

I podden presenterar vi spännande samtal kring litteratur, samhällsdebatt och samtiden. Olika deltagare och ämnen varje gång.

  Samisk identitet i litteraturen

  Samisk identitet i litteraturen

  Författarna Ann-Helén Laestadius och Moa Backe Åstot möts i ett samtal om sina senaste romaner "Stöld" och "Himlabrand" som skildrar den samiska verkligheten i dag. Om identitet, tillhörighet och gemenskap. Om vikten av representation för samiska ungdomar. Och om att förstå sig själv i förhållande till en plats, till sin släkt, till sitt ursprung och till det som har hänt genom historien. I samtal med Karin "Kajjan" Andersson, journalist och författare.

  • 47 min
  Tills alla dör

  Tills alla dör

  Diamant Salihu är journalist på SVT och har bevakat Rinkebykonflikten sedan den började 2015. Det är en konflikt som många beskriver som ett krig mellan två kriminella gäng i Järvaområdet i norra Stockholm. Diamant Salihu har nominerats till Årets journalist i Europa 2021 och Stora Journalistpriset för sin bevakning av gängutvecklingen. I boken "Tills alla dör" beskriver han konflikten på ett objektivt men ändå personligt sätt. Lyssna till ett samtal mellan Diamant Salihu och Joakim Medin, som är journalist och författare och har bevakat väpnade konflikter i stora delar av världen.

  • 51 min
  Yrke: Polis

  Yrke: Polis

  Hanif Azizi är polis i Stockholms nordvästra förorter och har skrivit boken "Förortssnuten". I det här samtalet möts han och Hilda Degeryd från Uppsalapolisen och pratar om vardagen som områdespolis, fördomar och förebyggande arbete.
  10.000 nya poliser behövs de närmaste åren, men vem passar egentligen för yrket? Vad krävs för att klara av en tuff utbildning, och sedan själva arbetet som polis?
  Hilda och Hanif delar också med sig av saker de själva upplevt under sina karriärer, både dramatiska och roliga händelser. Vi får höra om stark gemenskap, jobbiga utryckningar och hur viktig en nära kontakt med unga i utanförskap kan vara, men också veta om poliser verkligen äter munkar hela tiden.

  • 43 min
  Richard Magyar – om psykisk ohälsa inom idrotten

  Richard Magyar – om psykisk ohälsa inom idrotten

  Att leva som fotbollsproffs är för många den stora
  livsdrömmen. Fotbollsspelaren Richard Magyar är mittback i Hammarby Fotboll och
  var tidigare proffs i Schweiz och Tyskland. Men bakom vad som framställs som
  ett framgångsrikt liv döljer sig psykisk ohälsa, självtvivel och ångest.
  Richard Magyar delar med sig av sin historia och ger tips på hur man kan jobba med
  sig själv och sitt dåliga mående för att komma ut starkare på andra sidan.Det här är den sista delen i samtalsserien ”Den lyckade
  människan”. Samtalet leds av kulturjournalisten Ellinor Skagegård och utgår från
  Richard Magyars bok "Allt ingen sa".

  • 42 min
  Mina texter, mitt liv – Jami Faltin och Farhiya Feysal

  Mina texter, mitt liv – Jami Faltin och Farhiya Feysal

  Bibliotek Uppsala-podden välkomnar vinnarna av poesitävlingen Ortens bästa poet: Jami Faltin och Farhiya Feysal. I ett samtal med Mattias Rosendahl pratar de om att representera inte bara förorten utan hela sina folkgrupper som finsk rom och kvinna från Somalia. Samtalet rör ämnen som flerspråkighet, fördomar och att äga sin egen berättelse. Samarrangör: Gottsunda Kulturhus.

  • 41 min
  Mats Strandberg om skräck och fantastik

  Mats Strandberg om skräck och fantastik

  Författaren Mats Strandberg, aktuell med boken ”Konferensen”, pratar om skräck, undergång och postapokalyps med Jerry Määttä, docent i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.
  Passar fantasyläsning extra bra i en tid av pandemi, klimatförändringar och andra samhällskriser?
  Samarrangör: Fantastikbokhandeln

  • 51 min

Top Podcasts In Arts

You Might Also Like