67 episodes

Solen är en podcast om litteratur, bibliotek och kultur med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

Bibliotekspodden Solen Stockholms stadsbibliotek

  • Arts
  • 5.0 • 1 Rating

Solen är en podcast om litteratur, bibliotek och kultur med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

  67. Ett år i Belarus

  67. Ett år i Belarus

  I augusti 2021 har det gått ett år sedan valet i Belarus, då Aleksandr Lukasjenko stal valsegern från oppositionen. Sedan dess har människor, både oppositionella och civila, utsatts för allt grövre våld av landets säkerhetsstyrkor. Men motståndet har varit starkt. I samarbete med Svenska PEN gör Solen ett specialavsnitt som presenterar den nya antologin Ett år i Belarus, utgiven av Svenska PEN, som ger röst åt belarusiska författare och deras erfarenheter av det senaste året. Avsnittet inleds med ett samtal mellan Solens Alice Thorburn och Patrik Schylström, och Stefan Ingvarsson från Svenska PEN. Därefter följer en längre intervju med den belarusiska poeten Hanna Komar, som samtalar med Mikael Nydahl.

  • 1 hr 30 min
  66. Sylvia Plath

  66. Sylvia Plath

  Vi diskuterar författaren och ikonen Sylvia Plath utifrån hennes roman, den moderna klassikern "Glaskupan", men också hennes diktning. Alice och Patrik gästas av kollegorna Karin Cellton och Maria Bünger, vilka breddar perspektivet i egenskap av Plath-kännare och poesiuttolkare. Vad kännetecknar Plaths författande och gör att varje tid tycks ha "sin" Sylvia Plath?

  Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen

  • 55 min
  65. Stockholm läser Janne, min vän

  65. Stockholm läser Janne, min vän

  Alice och Patrik pratar denna gång med kollegan Sandra Sporrenstrand om 2021 års Stockholm läser-bok: Janne min vän av Peter Pohl. Boken handlar om Krille och Janne som möts och blir vänner under ett år i Stockholm då mycket förändras: Krille har precis börjat på Södra Latin och har ett ben i vuxenvärlden samtidigt som det andra benet finns kvar i kompisgänget på Söders gator. När Janne dyker upp är han en gåta: ingen vet var han bor eller vilka hans föräldrar är. Samtalet rör sig kring frågor som vänskap, utsatta barn, och förstås: bokens fantastiska skildring av Stockholm på femtiotalet.

  Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström på Stadsbiblioteket i Stockholm.

  • 1 hr 1 min
  64. Kristina Lugn & Lars Norén

  64. Kristina Lugn & Lars Norén

  I detta avsnitt pratar Patrik och Alice med kollegan Maja Bünger om två av den svenska litteraturens riktigt stora: poeterna och dramatikerna Kristina Lugn och Lars Norén. Vi diskuterar dem en i taget och pratar om vad som utgör deras storhet. Det handlar om Kristina Lugns bråddjupa mörker, som i hennes texter nästan alltid kombineras med en absurd och hisnande humor. Och det handlar om Lars Noréns förmåga att ta värden och människan på allvar, och hans texters närhet till livets yttersta gränser.

  Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström från Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen"

  • 1 hr 18 min
  63. Louise Glück

  63. Louise Glück

  Vi diskuterar, tillsammans med kolllegan Maja Bünger, innehåll och stil hos 2020 års Nobelpristagare i litteratur, den amerikanska poeten Louise Glück, utifrån några av de samlingar av hennes dikter som finns utgivna på svenska. I samtalet urskiljer vi vissa teman, som t ex de personliga och antika utgångspunkter hon ofta återvänder till.

  Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström från Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen.

  • 1 hr 8 min
  62. Sorg

  62. Sorg

  Sorg är något som berör oss alla, och den är kanske mer närvarande i vår vardag nu än på länge. I detta avsnitt av Solen pratar Elias, Patrik och Alice om sorg i litteraturen med utgångspunkt i Joan Didions klassiska "Ett år av magiskt tänkande". Här, precis som i de flesta av böckerna som nämns i avnsittet, handlar det om den kanske största sorgen av de alla: den när en älskad dör. Hur skildrar författare detta, och finns det tröst att få i litteraturen?
  Solen är en podcast om litteratur och bibliotek med bibliotekarierna Alice Thorburn, Elias Hillström och Patrik Schylström från Stadsbiblioteket i Stockholm. Som vanligt hittar du alla boktips samlade i en lista på www.biblioteket.se/boktips/bibliotekspodden-solen

  • 59 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Arts