55 episodes

De BRT, de Brabantse Radio en Televisie.
Van Nijvel tot s Hertogenbosch, uw portie cultuur, historiek en actualiteit.

nieuwbrabantsebelangen@gmail.com

BRT Brabantse Radio en kleurenTelevisie BRT Brabanste Radio en kleurenTelevisie

  • Society & Culture

De BRT, de Brabantse Radio en Televisie.
Van Nijvel tot s Hertogenbosch, uw portie cultuur, historiek en actualiteit.

nieuwbrabantsebelangen@gmail.com

  De Bende van Nijvel

  De Bende van Nijvel

  "Aandacht luisteraars! Ben je geïnteresseerd in de Bende van Nijvel en alles wat daarbij komt kijken? Dan is deze week's aflevering van de Brabantse Radio en Kleurentelevisie Podcast iets voor jou! Onze gast Ben, de initiatiefnemer van de website bendevannijvel.com, neemt ons mee op reis door de gebeurtenissen van deze beruchte bende en de nog steeds actieve onderzoeken naar wie hierachter zit.

  In deze aflevering bespreken we de verschillende pistes en theorieën die er zijn over de Bende van Nijvel en hoe Ben zijn website heeft opgebouwd als een centrale hub voor informatie en onderzoek over deze zaak. Ben zal ook dieper ingaan op zijn persoonlijke ervaringen en inzichten tijdens het onderzoeken van de Bende van Nijvel.

  Maak je klaar voor een fascinerende reis door de geschiedenis van de Bende van Nijvel, en mis deze aflevering niet! Beluister deze week's aflevering van de Brabantse Radio en Kleurentelevisie Podcast en ontdek het zelf."

  • 1 hr 7 min
  Helden van het verzet, met Dany Neudt

  Helden van het verzet, met Dany Neudt

  Waarom is er zo weinig algemene kennis over het verzet in België? Waarom weten we niet dat het V-teken wellicht wereldwijd het meest gekende Belgische exportproduct is? Wat was de zwarte hand. Wat was het XX ste konvooi? Wie waren de mensen van het verzet en wat hebben ze gedaan in de strijd tegen de fascistische bezetter? En waarom is de strijd van het verzet ook vandaag nog belangrijk?

  We spraken erover met Dany Neudt historicus en de bezieler van #heldenvanhetverzet

  Herinneringen aan buitengewone daden van gewone mensen tegen de nazistische bezetter, die mogen nooit vergeten worden.
  #verzetshelden

  Steun de Brabantse Radio en kleurenTelevisie en hou de herinnering aan het verzet mee levend, koop en draag het t-shirt van de zwarte hand.

  https://nieuwbrabantsekunst.be/product/de-zwarte-hand/

  • 54 min
  Een geschiedenis van Brussel, met Roel Jacobs

  Een geschiedenis van Brussel, met Roel Jacobs

  Wanneer je het verhaal van Brabant wil vertellen dan kan je niet om Brussel heen. We duiken dan ook in de fascinerende geschiedenis van deze fascinerende stad samen met historicus en auteur Roel Jacobs. Hij is historicus en consulent geweest  bij Visit Brussels en auteur, publiceerde al tientallen boeken en artikelen over de geschiedenis van Brussel. Daarnaast is hij ook gids, en kent hij de stad als z'n broekzak.

  In onze duik in de Brusselse geschiedenis torpederen we een aantal hardnekkige clichés over Brussel en staan we stil bij de invloed van Brussel op het ganse hertogdom. Eveneens bekijken we hoe Brussel geworden is tot wat het geworden is als politieke stad bij uitstek.

  De hele Europese geschiedenis speelde zich af in Brussel. De rol van de Brabantse steden op de geschiedenis van Europa is enorm hoog. De geschiedenis van de belangrijkste Brabantse stad is enorm belangrijk en veel complexer dan de karamellenverzen die de Vlaams nationalisten ervan maken.

  Een ander clichés dat we onder het vergrootglas leggen gaat over de verfransing van Brussel waarbij we tot de conclusie komen dat niemand meer kwaad gedaan heeft aan de  zaak van het Brussels dialect dan de Vlaams extremisten.

  Om af ter ronden staan we uiteraard ook even stil bij de heldendaad van Everard 't Serclaes

  En wat is in godsnaam  de zennepot...?

  Kom het allemaal te weten in deze uiterst boeiende aflevering van Brasserie Brabant, een podcast van de BRT.

  • 1 hr 5 min
  The Great Zwans Podcast, met Eliane Van den Ende (deel 2)

  The Great Zwans Podcast, met Eliane Van den Ende (deel 2)

  Welkom bij de Great Zwans Podcast! In deze aflevering hebben we Eliane Van den Ende, een expert op het gebied van de zwans als typisch Belgische humor en anarchistische maatschappijkritiek.

  We beginnen met een korte introductie over de zwans als populaire figuur in de Belgische cultuur. De zwans is een symbool van spot en satire en is vaak gebruikt als middel om de machtige en de rijken belachelijk te maken.

  Vervolgens gaan we dieper in op de geschiedenis van de zwans, met aandacht voor de rol die ze speelde in de 19de eeuw. In die tijd vond de Great Zwans Exhibition plaats, een tentoonstelling waarbij kunstenaars en schrijvers hun werk lieten zien dat gewijd was aan de zwans.

  Eliane vertelt ons over hoe de zwans werd gebruikt als middel om tegen de dominante ideologie te vechten en om te protesteren tegen de politieke en sociale problemen van de tijd. Ze legt ook uit hoe de zwans is veranderd in de loop der tijd, en hoe deze figuur nog steeds wordt gebruikt om de maatschappij te kritisch te bekijken.

  Als laatste bespreken we hoe de zwans vandaag de dag nog steeds relevant is en hoe deze figuur kan worden gebruikt als middel om maatschappelijke problemen aan te kaarten.

  We hopen dat je geniet van deze aflevering van de Great Zwans Podcast. Blijf luisteren voor meer interessante gesprekken over de rijke geschiedenis en betekenis van de zwans in de Belgische cultuur.

  https://nieuwbrabantsekunst.be/product/alors-on-zwanze-t-shirt/

  • 44 min
  The Great Zwans Podcast, met Eliane Van den Ende (deel 1)

  The Great Zwans Podcast, met Eliane Van den Ende (deel 1)

  Zwans wordt vaak aanzien als platte, volkse humor. Zwans is echter geen plompe billenkletserij, eerder een absurde, ironische, tweedegraads humor. Zwanzers verschalken hun medemensen graag maar eerder met een subtiele kwinkslag.

  De schijnhertog en de ganse Brasserie zijn geweldige voorstanders van een goed potje zwanzen en daarom hebben we uitgenodigd in de Brasserie Eliane Van den Ende om met haar te praten over haar nieuwe boek: Zwans. Humor als Belgische identiteit.

  In dit eerste deel van “The Great Zwans podcast” buigen we ons alvast over wat een zwans, buiten ons verdoken erfgoed, nu eigenlijk is. Duik dan ook met ons mee in de ongekende geschiedenis van die typisch Belgische humor, gedrenkt in zelfspot en kom mee tot de heerlijke vaststelling: “de schijnhertog is een erfgenaam van een eeuwenoude traditie”

  Alors on Zwanze...

  https://youtu.be/RenCTq6Ma3A

  http://www.zwans-zwanze.be/

  • 30 min
  In opstand! met Pieter Serrien

  In opstand! met Pieter Serrien

  Voor de 50ste podcast van de Brabantse Radio en kleurenTelevisie zijn we nog meer dan anders In Opstand. Met historicus Pieter Serrien hebben we het over zijn ondertussen al negende boek, de vergeten geschiedenis van de geuzenopstand in de Lage Landen (1565-1578).

  In de Lage Landen van de zestiende eeuw kwam een bonte groep rebellen in  opstand. Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke  onderdrukking, het Spaanse bewind en de behoudsgezinde regering. Wat  volgde was een jarenlange spiraal van geweld, met vervolgingen,  beeldenstormen, zeeroverij, staatsgrepen en bloedbaden. De geuzenopstand  resulteerde in waanzinnig religieus geweld tussen katholieken en  protestanten, een bloedige burgeroorlog, de revolutie van de Lage  Landen, de stichting van calvinistische stadsrepublieken en de  uiteindelijke breuk tussen noord en zuid, het latere Nederland en  België.

  En ons geliefde Brabant lag in het centrum van de storm. We  hebben het over de oorsprong van de Geuzenopstand en uiteraard over de  gigantische impact die de groep op de verdere geschiedenis heeft gehad.
  ‘Liever Turks dan Paaps!’, Vive les Gueux, N'ayez pas peur Madame, ce ne sont là que des gueux, het komt allemaal aan bod.

  Het boek is uiteraard te koop in de boekhandel of te bestellen bij uitgeverij Horizon 

  • 38 min

Top Podcasts In Society & Culture

Jennifer Welch and Angie “Pumps” Sullivan
Kelly Ripa
Michelle Obama
iHeartPodcasts
The Free Press
Glennon Doyle & Cadence13