92 episodes

En podcast om Europa och EU-politik. Av och med journalisterna Sigrid Melchior och Teresa Küchler.

Brysselbubblan Sigrid Melchior

  • News

En podcast om Europa och EU-politik. Av och med journalisterna Sigrid Melchior och Teresa Küchler.

  Avsnitt 91. Slopade vaccinpatent, Napoleon och Hans Villius

  Avsnitt 91. Slopade vaccinpatent, Napoleon och Hans Villius

  Joe Bidens nyfunna filantropi sätter plötsligt EU i dålig dager: kommer vi européer att vara pandemins superbovar, som inte vill ge fattiga länder möjlighet att vaccinera sina invånare? Eller döljer sig något mer bakom förslaget om slopade vaccinpatent? Era värdinnor i Bryssel, Sigrid Melchior och Teresa Küchler, dyker i dagens avsnitt av EU-podden Brysselbubblan ner i patentdebatten.
  Den här helgen tävlar den underbara vårsolen och det faktum att Belgiens barer och restauranger äntligen öppnar sina uteserveringar igen med en nyutkommen självbiografi som alla EU-korrespondenter med ett minimum av yrkesstolthet borde plöja. Michel Barnier, EU:s brexitgeneral, berättar allt om fyra år med bråkiga förhandlingar med Downing Street 10. Sigrid tänker läsa den – Teresa tänker dricka öl i solen. Nog är nog, med brexit.
  Och så berättar vi Brysselbubblans ädla historia, med ett gästspel av historikern Hans Villius.
  Trevlig lyssning!

  • 44 min
  Avsnitt 90. Vatikanlobbyism och taxonomi

  Avsnitt 90. Vatikanlobbyism och taxonomi

  Taxonomi – detta obegripliga ord och typexempel på hur EU-apparaten marinerar viktig politik i Brysseljargong som inte gör någon människa glad – och än mindre intresserad – är på tapeten denna vecka.
  EU-kommissionen har tagit fram en lista över branscher och verksamheter som ska klassas som klimatvänliga och hållbara. Kriget är i full gång mellan EU-länderna, som alla vill sätta just sina industrier på listan. I veckans avsnitt av Brysselbubblan förklarar EU-journalisterna Sigrid Melchior och Teresa Küchler vad taxonomi handlar om, och vad Sverige vill ha med på den omstridda listan.
  Era värdinnor fortsätter också att gräva i Europas historia, och lyfter fram en av unionens anfäder: Robert Schuman. En from katolik som ville skapa fred och försoning mellan Europas ärkefiender Tyskland och Frankrike genom att bilda en union.
  Kan han rentutav ha varit gudomlig? Det tycker i alla fall en grupp Schumanfrälsta fransmän som vänt sig till Vatikanen med frågan.
  God lyssning!

  • 39 min
  Avsnitt 89. De 343 slamporna, Teflon-Rutte och Slovenske Trump

  Avsnitt 89. De 343 slamporna, Teflon-Rutte och Slovenske Trump

  För femtio år sedan startades ett upprop i Frankrike som skulle få ringar på vattnet och skapa en debatt om kvinnors rättigheter runtom i Europa. Världskändisar som Simone de Beauvoir, Francoise Sagan och Romy Schneider fanns med bland de hundratals kända kvinnor som deltog i debatten. Men varför kallades de för slampor, och vad är kopplingen mellan kvinnouppropet och EU-parlamentet? EU-journalisterna Sigrid Melchior och Teresa Küchler har i veckans avsnitt av Brysselbubblan gjort ett nedslag i Europas kvinnohistoria.
  Han kallas för Teflon-Rutte, den nederländske premiärministern Mark Rutte, eftersom alla skandaler bara rinner av honom, ingenting fastnar. Eller i alla fall så verkade det så: i. den tredje inzoomingen på nederländsk politik i Brysselbubblan berättar era poddvärdinnor om hur en fotograf med ett långt objektiv på sin kamera råkade snappa upp en kråka på ett anteckningsblock som fick Ruttes karriär att skaka.
  God Lyssning!

  • 45 min
  Avsnitt 88. Exportrestriktioner, vulkaner och det gröna intyget

  Avsnitt 88. Exportrestriktioner, vulkaner och det gröna intyget

  EU:s stora framtidskonferens, där vanliga medborgare fritt skulle få tycka till om både högt och lågt inom EU-samarbetet, har redan månader innan den ens gått av stapeln stött på motstånd – och då inte bara i form av er poddvärdinna Teresa Küchlers högljudda suckar och sarkasmer om meningslösa EU-konferenser. Den andra värdinnan, Sigrid Melchior, vanligvis lite mer positivt lagd än sin Brysselkollega, har tagit sig en titt på en skara EU-länder som vill förbjuda vissa ämnen på konferensen.
  Teresa har rest till Island för att titta på vulkaner, och då kastats rakt in i en djungel av olika resekrav, coronatestkrav, karantänkrav, formulär att fylla i, certifikat att översätta, intyg att visa och allt annat som man måste hålla reda på för att kunna röra sig i världen idag. Hon väntar spänt på EU-kommissionens föreslagna standardformat för resintyg, för att slippa samma svettiga upplevelse igen.
  God lyssning!

  • 43 min
  Avsnitt 87. EPP, maneler och EU:s framtidskonferens

  Avsnitt 87. EPP, maneler och EU:s framtidskonferens

  Hela 350 miljoner européer sitter just nu som fastnaglade framför sina datorer och väntar på att få logga upp sig till den stora konferensen om EU:s framtid som snart ska gå av stapeln. Konferensen kommer att göra storverk för demokratins utveckling i unionen, säger de. Eller vänta – säger de så?
  I dagens avsnitt av EU-podden Brysselbubblan har Sigrid Melchior och Teresa Küchler tittat lite närmare på EU-opinionsmätningar.
  Viktor Orbán och hans parti Fidesz gjorde nyligen sorti från gruppen med moderater och kristdemokrater i EU-parlamentet – till stor lättnad för bland annat svenska gruppkamrater som kände sig alltmer obekväma med att dela bänkrader med de 13 Fideszparlamentarikerna. Men vart ska de ta vägen nu då? Outgrundliga äro den ungerska delegationens vägar, konstaterar era poddvärdinnor.
  Och så hålls det första post-corona-valet inom EU – i Nederländerna. Brysselbubblan har tagit pulsen på valet.

  • 48 min
  Avsnitt 86. Vaccinprio, bolagsskatter och ostronkrig

  Avsnitt 86. Vaccinprio, bolagsskatter och ostronkrig

  Ett land i Europa struntar helt i kriterier och turordningsregler för coronavaccinet. Först till kvarn gäller. Gamla mormödrar på skröpliga ben får köa i timmar bakom raska unga män för att få sina livsräddande doser.
  EU-journalisterna Sigrid Melchior och Teresa Küchler har i veckans avsnitt tagit sig en titt på de olika vaccineringsstrategierna i Europa.
  Ett våldsamt ostronkrig har brutit ut mellan Storbritannien och EU. Det betyder inte att britter och kontinentaleuropéer står på varsin sida av Engelska kanalen och slungar skaldjur över vattnet, utan om bråk kring export- och matregler.
  Era värdinnor drömmer om en tid då man återigen i goda vänners lag kan slurpa ostron på fredags-afterworken, men vill absolut först veta om de kommer från vatten som klassats som A, B eller C-vatten, i EU:s tjocka ostronregelverk.
  Och så har Sigrid tittat på en lag som ska få europeiska företag att redovisa hur mycket pengar de tjänar, var de tjänar dem och i vilket land de skattar för dem. Det har visat sig vara lättare sagt än gjort att klubba lagen.

  • 49 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To