9 episodes

Svante Helmbaek Tiren konstvetare och skribent, Anton Björklund, hantverkare och Josefina Fogelin, byggnadsvårdare, pratar om byggnadsvård ur olika synvinklar. I varje avsnitt intervjuas en gäst som är expert på ämnet för dagen.

Byggnadsvårdspodden byggnadsvardspodden

  • Leisure

Svante Helmbaek Tiren konstvetare och skribent, Anton Björklund, hantverkare och Josefina Fogelin, byggnadsvårdare, pratar om byggnadsvård ur olika synvinklar. I varje avsnitt intervjuas en gäst som är expert på ämnet för dagen.

  #9 Gunnebo slott öppnar sitt orangeri

  #9 Gunnebo slott öppnar sitt orangeri

  Gunnebo slott slog upp dörrarna till den återuppförda 1700-talsorangeriet och bjöd spå hantverksfestival. Byggnadsvårdspodden var inbjudna och pratade med flera av hantverkarna som varit med och skapat orangeriet. Vi får lära oss mer om hur arbetet bakom Gunnebo slotts upprustning gått till och vilka frågor de ansvariga tvingats ta ställning till.
   
  Medverkande:
  Anki Sande, vd Gunnebo slottAndreas Bergerson, finsnickareUlf Henningsson "Ler-Ulf eller "Eko-Ulf", lerbyggareJohan Hasselqvist, Traditionell StuckaturEmelie Jansson, kakelugnsmakareStefan Günther, slottsarkitekt och byggnadsantikvarie
   
   
   

  • 1 hr 17 min
  #8 Gysinge

  #8 Gysinge

  Gysinge centrum för byggnadsvård har fyllde 30 år och firade med en byggnadsvårdsdag. Podden gav sig ut på sitt första fältreportage och pratade med hantverkare, experter och entusiaster om läget för byggnadsvården och framtidens möjligheter.
  Avsnittet innehåller även handfasta tips från hantverkare på plats. Vi lär oss hur man gör allt från rödfärgskokning och pappspänning till stenhuggeri och golvskurning.

  • 1 hr 7 min
  #7 Återbruk och miljö

  #7 Återbruk och miljö

  Designern, omställningsaktivisten, stylisten och skribenten Isabelle McAllister är aktuell med boken ”Skavank: laga, vårda och uppskatta det gamla och nötta”. Hon har arbetat med byggprojekt och DIY i hela sitt vuxna liv.
  I det här avsnittet pratar hon om tillfredsställelsen i att ta hand om sina saker, lappa, laga och renovera - något byggnadsvårdare gör hela tiden. Men hur får vi egentligen fler att förstå att byggnadsvård och miljötänk går hand i hand?
  LÄNKAR SOM NÄMNS
  Återbruk och byggnadsvård, Ingrid Martins Holmberg, Anneli Palmsköld: https://gup.ub.gu.se/publication/256794
  Byggnadskultur, om att bli en bättre beställare: https://byggnadsvard.se/produkt/byggnadskultur-2009-3/
   
   

  • 1 hr
  #6 Badrum i lera

  #6 Badrum i lera

  Lera är ett av våra äldsta och viktigaste byggmaterial. Den blir till tegel, takpannor, keramik, puts, isolering och mycket annat. Men hur kan man använda lera idag? Är till exempel lerbadrum en bra idé för ett hållbart hus?
   
  Johannes Riesterer, ugnsmurarmästare och lerbyggare, bygger med lera och håller kurser i hantverket. I det här avsnittet förklarar han mer om lerans många olika egenskaper, och vad kan ska tänka på när man använder lera i sitt hus. Han berättar också att många tror att det inte är tillåtet att bygga badrum i lera idag:
   
  - Att bygga badrum i lera är lagligt i Sverige. Det som kallas ”standard” är en rekommendation från branschen, berättar Johannes.
   
  Dessutom pratar vi med det nya länsombudet i Skåne, Emil Billbäck som är engegerad i försvarandet av en rivningshotad kyrka. Och så tar vi naturligtvis upp den anrika kolsyrefabriken i Liljeholmen. Du som lyssnar får dessutom ett specialerbjudande när du blir medlem i Byggnadsvårdsföreningen under september 2021!
  LÄNKAR
  Johannes artikel om lera: https://byggnadsvard.se/lita-pa-leran/
  Sörmland museum, föreläsning: https://www.sormlandsmuseum.se/utforska/hallbart-hemma/okonventionella-badrum-1/
  Facebookgruppen Lita på leran: https://www.facebook.com/groups/686884902197538
  Bevara Bunkeflo kyrka: https://www.facebook.com/bunkeflokyrka
  Lövholmen: https://www.facebook.com/groups/329589638575828
   
   
   
   

  • 1 hr 30 min
  #5 Byggnadsvård och familjeliv

  #5 Byggnadsvård och familjeliv

  Hur får man ihop linoljefärgsmålning och barnpassning? Är det realistiskt att renovera hus när man är en småbarnsfamilj, eller kan det rentav vara en fördel? Och hur är det om man är singel – hur stora projekt är rimliga? I det här avsnittet pratar vi om hur man får ihop livspusslet med sitt hus.
  Vi får tips av byggnadsvårdaren och blivande fyrabarnsmamman Hanna Bågling Källström, även känd som @Glashuset_ på Instagram

  • 37 min
  #4 Byggnadsvårdarens plånbok

  #4 Byggnadsvårdarens plånbok

  Ibland sägs det att byggnadsvård alltid är billigare eftersom man sparar och bevarar. Andra gånger påstås raka motsatsen. Hur är det egentligen?

  • 56 min

Top Podcasts In Leisure

Si Robertson & Justin Martin
Critical Role
Rooster Teeth
Headgum
Myquillyn Smith
IGN

You Might Also Like

Sveriges Radio
Jenny Strömstedt & Victoria Skoglund
Aller media
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Perfect Day Media