15 episodes

In deze sterk veranderende wereld is regeren vooruitzien en van elkaar leren essentieel. De host van deze podcast is Judith Webber, zij realiseert als organisatiecoach transparantie en wendbaarheid in organisaties. Wij zien dit bij The Value Office als basisingrediënten voor een lerende organisatie en brengen dit dagelijks in de praktijk binnen Rijksoverheid, Zakelijke dienstverlening en de Bouw. Ik, Judith Webber, ga in deze podcast reeks in gesprek met directieleden en andere leiders van organisaties als Knab, AEGON, APG en Rituals die een grote verandering hebben gerealiseerd. Zij delen met ons de best practices en lessons learned. Het doel van deze podcast is om jou inspiratie te bieden, zodat jij simpeler kunt mee bewegen in deze sterk veranderende wereld. Change Mades Simple!

Change Made Simple Judith Webber

    • Business

In deze sterk veranderende wereld is regeren vooruitzien en van elkaar leren essentieel. De host van deze podcast is Judith Webber, zij realiseert als organisatiecoach transparantie en wendbaarheid in organisaties. Wij zien dit bij The Value Office als basisingrediënten voor een lerende organisatie en brengen dit dagelijks in de praktijk binnen Rijksoverheid, Zakelijke dienstverlening en de Bouw. Ik, Judith Webber, ga in deze podcast reeks in gesprek met directieleden en andere leiders van organisaties als Knab, AEGON, APG en Rituals die een grote verandering hebben gerealiseerd. Zij delen met ons de best practices en lessons learned. Het doel van deze podcast is om jou inspiratie te bieden, zodat jij simpeler kunt mee bewegen in deze sterk veranderende wereld. Change Mades Simple!

    Seizoen 2 Aflevering 4 met Martijn Koopmans

    Seizoen 2 Aflevering 4 met Martijn Koopmans

    Dit keer spreekt onze host Judith Webber met Martijn Koopmans, die zichzelf de termen Lean Leadership, duurzame verandering en continue verbeteren toedicht op LinkedIn. Voer voor nieuwsgierigheid en een goed gesprek.
    Ze duiken direct de diepte in aan de hand van een duidelijk voorbeeld. Een stevige verandering die Martijn direct noemt, is een grote organisatieverandering bij Aegon bank, inclusief een verhuizing van Nieuwegein naar Den Haag, verandering van processen, een nieuwe cultuur en afscheid van mensen, die echt vanuit urgentie heeft plaatsgevonden. 
    Alleen urgentie van buitenaf is echter niet altijd genoeg om een verandering te laten slagen geeft Martijn aan. Het begon in dit traject zeker met 'We moeten', maar ergens heeft men toch de slag kunnen maken naar 'We willen', met name in de manier waarop de verandering is bewerkstelligd.
    Wat maakt nou dat je er zo trots op bent? Het besef waarom hij tijdenlang zijn uren en ziel en zaligheid erin stopte, kreeg hij pas jaren later, vertelt hij eerlijk. Pas toen zag hij dat de ruimte dus zat in de manier waarop, het HOE en dat daar heel veel intrinsieke motivatie naar boven kwam. Hierdoor ontstond er een sterk gevoel van 'Samen krijgen we dit voor elkaar' en dat zorgde voor voldoening.
    De rol die Martijn hierin had ziet hij als ruimtegevend, 'falen/fouten maken mag', 'ga maar proberen'. En elkaar helpen als het niet goed gaat. Belangrijk is wel dat je hierbij zelf support hebt, zodat je die support ook door kunt geven.
    Continue verbeteren is voor hem een essentiële drijfveer in zijn werk en 'iedereen wil' is zijn stellige geloofsovertuiging, wat sowieso al een heel positief startpunt is. Dat wil nog niet zeggen dat iedereen het kan of ook daadwerkelijk gaat doen, maar met willen kom je een heel end.
    Vervolgens praten ze verder wat alleen al zeggen 'fouten maken mag' met hem zelf heeft gedaan, als leider vraagt dit natuurlijk kwetsbaarheid, wat een heel proces is geweest en soms nog. 'Wie wil me helpen?' is een vraag die hij echt heeft moeten leren stellen, want ja, we zijn tenslotte allemaal opgevoed met het idee dat je alles alleen moet doen en dat je alles moet weten.
    Wat voor hem heel erg heeft geholpen is de opleiding 'Transformationeel Leiderschap' die hij is gaan volgen, vanuit verbinding met jezelf echt contact maken met anderen, hoe uitdagend soms ook, want in het hoofd schieten is zo gewoon geworden.
    Ze praten door over de link tussen ouderschap en leiderschap, over congruentie en het naar elkaar toekomen van mannelijke & vrouwelijke energie. Durven naar je gevoel te luisteren, ook in zulke grote veranderingen, ziet hij als iets waar vrouwen beter in zijn en waar mannen nog een hoop kunnen leren. Durven het anders te doen is de kunst.
    Daarna praten ze verder over ontleren en aanleren, bijvoorbeeld écht leren luisteren en door te vragen. Het vraagt meer tijd, maar de diepte ingaan is erg de moeite waard. Daarmee kom je bij de kern, bij de anders intrinsieke motivatie, met als effect meer begrip en verbinding. Op inhoud hoef je het niet meer met elkaar eens te zijn, als er wel begrip en verbinding is onderling.
    Het was even zoeken, maar het motto waarvandaan Martijn werkt is "Vertrouwen voelen, vertrouwen geven". Zonder vertrouwen te voelen, kun je het niet geven, dus dat is essentieel in zijn rol als duurzame veranderaar.
    In ons als mens zit de sleutel!
    Luisteren dus naar deze inspirerende aflevering!

    • 30 min
    Seizoen 2 Aflevering 3 met Rob Chabot

    Seizoen 2 Aflevering 3 met Rob Chabot

    Vandaag spreekt Judith, onze host met Rob Chabot, een zeer ervaren verandermanager in organisaties. En wat een heerlijk gesprek was dit.
    Rob vertelt dat zijn hart sneller gaat kloppen om mensen te helpen in de context van veranderen. Hij houdt juist van de diversiteit, ondanks dat velen tegen hem zeiden dat hij moest kiezen. In organisaties houd hij van grote veranderingen begeleiden. Hij deelt ook graag z'n kennis en geeft daarom ook opleidingen/training. En daarbij vind hij 1-op-1 contact ook verrijkend en biedt hij individuele coaching.
    Hij geeft een prachtig praktijkvoorbeeld van een verandering die hij begeleidde bij een verzekeraar, ze wilden graag een klantbedrijf worden. Wat hij doet, is het doel van die de verandering graag dichtbij de mens halen, die stip op de horizon is voor hem ook nodig om zichzelf te motiveren en daarmee anderen.
    Nog een succesfactor was de support van de directie voor dit project, dat is wat hem betreft essentieel om een verandering voor elkaar te krijgen. 'Hier heeft Rob de lead'.
    Wat Rob het allerleukst vindt is integrale verander-projecten, waar ook de factor mens belangrijk gevonden wordt. Hij gaat te  werk door met 5 lenzen te kijken naar een vraagstuk, daarmee wordt het behapbaar en weet je zeker dat je alles dekt. Deze zijn: dienstverlening, processen, organisatie, mens en IT.
    Ze praten nog even door over de factor mens en hoe de persoonlijke groei van mensen noodzakelijk is om een verandering door te maken. En natuurlijk spreken ze ook over wat zulke veranderingen begeleiden van hemzelf heeft gevraagd. Rob: "Je eigen kracht en ook je ontwikkelpunten kennen, zorgt ervoor dat je overeind blijft als verander-manager. En ook met open vizier leren kijken naar elkaar is essentieel. Ook al zien we soms iets heel anders". Rob deelde eerlijk dat hij vroeger veel oordelender was dan nu, zijn blik steeds meer openen, bleek de crux.
    Erachter komen wat er echt speelt is vaak wel uitdagend, want je hoort allerlei tegenstrijdigheden. Dat zal iedere veranderaar herkennen.
    Ook het serieus nemen van de angst die mensen ervaren is cruciaal, want hij is er. Wat Rob geregeld zegt is "Als het fout gaat, dan heb IK het gedaan", wat de drempel soms enorm verlaagt voor mensen, wat ze net als steuntje in de rug kunnen ervaren om toch in beweging te komen.
    Bij durven stellen, de continue dialoog aangaan, elke keer weer opnieuw kijken naar de kwestie houdt mensen scherp. Juist het uitzoomen van een veranderaar is wat er nodig is om goed te blijven kijken, het overzicht te houden.
    Richting het einde van het gesprek hebben we het over Robs motto en dat is "Gedrag is de drager van de verandering". Als mensen het willen én kunnen, dan heeft het pas kans van slagen. Veel veranderingen zijn toch nog extrinsiek gedreven, de gedachte dat IT iets kan afdwingen is nog geregeld leidend. Kortom: er is nog genoeg te doen...
    Luisteren dus naar dit inspirerende gesprek! 

    • 33 min
    Seizoen 2, Aflevering 2 met Genieke Hertoghs

    Seizoen 2, Aflevering 2 met Genieke Hertoghs

    Vandaag spreekt Judith met Genieke Hertoghs, die naast auteur van diverse boeken, waaronder bestseller 'Don't push me' ook veranderaar is in organisaties. Genieke begon haar loopbaan in 1999 met trainingen geven in het bedrijfsleven. Ze noemt het zelf trainingen aan de buitenkant: gedrag, vaardigheden, communicatie, samenwerking. Ze was gefascineerd waarom dat niet bleef plakken, ze kreeg het gevoel dat ze mensen een kunstje leerde.
    Toen ze ging samenwerken met Harry van den Berg en de koppeling maakte met het onbewuste brein, ging er een wereld voor haar open. Ze kreeg toen in de gaten hoe onbewuste patronen invloed hebben op alles wat je doet en zegt. Daar moest ze zijn!
    Mensen zijn emotioneel, irrationeel en onbewust en laten vanuit daar gedrag zien. Mensen zijn - vanuit hun eigen belevingswereld - vooral met zichzelf bezig in contact met de ander en schieten om die reden snel in een verdedigingsmechanisme. Dit is de oorzaak van veel misverstanden, gedoe en conflicten.
    Dit bewustzijn én de tools om totaal anders naar wat er gebeurt in communicatie te kijken en dus er anders mee om te gaan is wat ze brengt in organisaties. Daar is nog een wereld te winnen.
    Wat Genieke het liefste doet is impact maken met deze gebundelde kennis & ervaring. Als ze maar één persoon kan raken, dan is ze blij. Wat haar hierbij enorm helpt is haar motto dat er in iedereen goud te vinden is. Dit uitgangspunt zorgt ervoor dat ze mensen inspireert bewust naar dat goud te zoeken in elkaar, niet alleen bij de mensen met wie het lekker klikt, maar juist ook bij die anderen. En zie daar een mooi linkje met (zelf)liefde, het thema van het nieuwste boek van Judith.
    Het was een buitengewoon inspirerend gesprek. Luister zelf!

    • 32 min
    Seizoen 2, Aflevering 1 met Arko van Brakel

    Seizoen 2, Aflevering 1 met Arko van Brakel

    De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Change Made Simple spreekt onze Judith met Arko van Brakel, multi-entrepreneur en veranderaar in hart en nieren. Ze kennen elkaar al jaren, maar waren nog niet eerder tot zo'n goed gesprek gekomen.
    Arko vindt het leuk om zo genoemd te worden, want hij gelooft er heilig in dat je met ondernemende principes doelen kunt bereiken. Zo startte hij in 1994 z'n carrière met een snel groeiend internetbedrijf, op zijn 25e. Wat hij eigenlijk het leukst vond, was niet zozeer de groeiende organisatie - bleek - maar de impact die hij kon hebben met zo'n innovatief bedrijf. Hij wilde de wereld een beetje mooier maken, hij was er alleen iets te vroeg mee.
    Wat hij daar aan lessen geleerd heeft, vat hij samen onder de noemer 'Internet DNA'. Daaronder valt samenwerken, kennis delen, versnelling aanbrengen door vertrouwen & ruimte te geven en ideeën uit de organisatie op te halen en benutten. Innovatie omarmen om het voor de volgende generaties beter te maken, dat is wat hem überhaupt drijft, komt hij steeds meer achter.
    Wegsnijden van managementlagen ziet Arko als noodzaak, omdat we tenslotte ook tegen vergrijzing aanlopen de komende decennia. Zelforganisatie ziet hij meer als middel om andere doelen te bereiken. Dat maakt dat hij ook met Ricardo Semler Semco-Style Institute is gestart (Google vooral op Semco als je inspiratie wil op het gebied van zelforganisatie).
    Ze praten nog even door over wat alle verander-rollen van hem zelf gevraagd hebben. Daarop zegt Arko dat hij heeft mogen leren om zijn ego te parkeren. Hij leerde - vooral bij De Baak - dat hij zijn eigen doelen het beste kon laten varen, juist het tegengeluid moest omarmen, luisteren naar de weerstand die hij tegenkwam - en die niet persoonlijk te maken - en vooral door te vragen.
    Hierdoor kun je echt een heel stuk efficiënter worden in je bedrijfsvoering, zorgen dat iedereen achter de gekozen richting staat, aldus Arko. Dat dit nog niet zo makkelijk is, moge helder zijn, anders deed iedereen dat wel. Het is hard werken om draagvlak te creëeren.
    Essentieel hiervoor is om hier echt de tijd te nemen. Vaak willen we te snel en te veel. En serveren we mensen af die weerstand tonen onder de noemer 'dwarsliggers'. Dat is echt een grove fout, die hij zelf ook aan den lijve ondervonden heeft.
    Arko is een groot voorstander om heel goed voor zijn eigen vitaliteit te zorgen, want als hij moe is, dan lukt dat 'ego parkeren' een stuk moeilijker, zo ontdekte hij. Op emoties ingaan met eigen emoties zorgt tenslotte niet voor een goed gesprek. De angel eruit halen door je eigen emotie eruit te halen, daarentegen juist wel. Daarom is Arko's motto dan ook "Work hard, play hard & rest hard". Hoe hij daar zo aan kwam en hoe hij dat in de praktijk brengt... daar moet je maar even voor luisteren!
    Wijze lessen van een ondernemer (die trouwens meerdere boeken geschreven heeft) op het gebied van verandering. Luisteren dus naar deze eerste aflevering van het tweede seizoen van Change Made Simple!

    • 30 min
    Aflevering 10 met Jaap Peters

    Aflevering 10 met Jaap Peters

    Deze laatste aflevering van het eerste seizoen van Change Made Simple spreekt Judith Webber met Jaap Peters, organisatie-activist en 'archeoloog' van het Rijnland model.
    Ze hebben elkaar leren kennen toen ze beiden spreker waren op het Nieuw Organiseren Festival, jaren geleden. Dat is dan ook direct de link... wat is nieuw organiseren en wat is dan oud organiseren?
    Hoe Taylor het in 1911 zag was dat het hoofd en handen gescheiden moest worden. Dit ontnam mensen hun autonomie, ze hoefden niet (meer) na te denken en al helemaal geen initiatief te nemen: 'systems first'... de lopende band is hier een goed voorbeeld van.
    De verwachting van Taylor was dat de productiviteit omhoog zou gaan op deze manier en dat klopte natuurlijk ook. Overigens is het natuurlijk zo dat we tegenwoordig niet meer zoveel werk hebben dat op deze manier plaatsvindt, veel mensen in hedendaagse kennis-organisaties voegen juist waarde toe in het proces.
    Jaap deelt zijn kijk op Rijnlands organiseren aan de hand van beeldende voorbeelden. De 3 V's spelen een belangrijke rol in het geheel: Vakmanschap, Vrijheid en Verbinding (saillant feit: Jaap gooit aan het eind van de aflevering de volgorde om). Wat het meest opvallend is is dat de wijze van organiseren van verticaal horizontaal wordt. De frontoffice-backoffice gedachte zorgt voor een veel betere connectie tussen de realiteit en de uitvoering.
    Als je met vakmensen werkt, die je mandaat geeft in de volle breedte van de collectieve ambitie, dan gaat de organisatie een stuk soepeler lopen. Dan ontdek je wat de collectieve ambitie van de mensen is, dan werk je allemaal vanuit dezelfde be-doeling. 
    Jaap heeft hierin natuurlijk zelf ook een zoek-proces achter de rug voor hij met deze stelligheid en praktische insteek dit verhaal kon brengen. In het laatste deel van de aflevering hebben we het over intuïtie en die durven volgen. Woorden kunnen geven, duiding voor het innerlijk weten, noemt Jaap het en dat kost tijd. Maar het is essentieel, want taal is de verbindende factor in de organisatie, tussen de mensen.
    Luisteren dus naar deze inspirerende aflevering! 

    • 35 min
    Aflevering 9 met Carla de Ruiter

    Aflevering 9 met Carla de Ruiter

    Deze week spreekt host Judith Webber met Carla de Ruiter, auteur van Pionierend Leiderschap en initiator van het Pioniers Magazine.
    Carla is naast schrijver al jaren organisatie-adviseur en heeft een bak met ervaring met organisatie-veranderingen. Vooral in verwaarloosde organisaties komt ze enorm tot haar recht, hoe groter de chaos, hoe beter, zegt ze vol trots.
    Ze weet tegenwoordig snel de vinger op de zere plek te leggen en ze weet wat ze nodig heeft om vrij baan te creëeren om daadwerkelijk de organisatie vooruit te helpen. Maar dat was ooit anders... ze kreeg veel weerstand, maar dat is juist de leerschool geweest om leiders te leren met weerstand om te gaan.
    Ze hebben het vrij vroeg over het effect van goede voorbeelden, die laten zien hoe je het zelf wil. Natuurlijk moet je daar vervolgens je eigen stijl in ontdekken. Menselijkheid vind ze zelf de belangrijkste eigenschap in een leider en dat vertaalt ze naar hoe een leider afstemt in wat een ander nodig heeft. Situationeel leiderschap wordt dat ook wel genoemd.
    Grappend - maar met een lichte ondertoon - vertelt ze dat ze veel slechte leidinggevenden heeft getroffen in haar opdrachten. Ego-gekkigheid noemt ze dat bijvoorbeeld. Haar definitie van ego is 'alles wat ontwikkeling tegenhoudt'. Een gezonde organisatie kent een bepaalde mate van ontwikkeling. Als dat blokkeert, dan is er iets aan de hand.
    Ze is - logischerwijs - fan van menselijke leiders, pioniers. Dat hoeven geen managers te zijn, liever niet zelfs... pionierende leiders zijn nodig. Het nieuwe is er nog niet, maar we werken wel ergens naar toe. We zijn in transitie.  
    Zelf heeft ze ook een fikse persoonlijke groei doorgemaakt, dat kan natuurlijk niet anders, als je met transities bezig bent.
    Wat is gezond en wat is niet gezond? Dat zijn eigenlijk de basis-vragen, lekker simpel. En waar te beginnen? Begin waar de opening is, zegt ze... en zo is het maar net. Daar waar je ruimte ziet, dat is het startpunt!
    Wij houden ervan: Change made Simple

    • 31 min

Top Podcasts In Business

REAL AF with Andy Frisella
Andy Frisella #100to0
The Ramsey Show
Ramsey Network
Money Rehab with Nicole Lapin
Money News Network
Habits and Hustle
Jen Cohen and Habit Nest
The Money Mondays
Dan Fleyshman
PBD Podcast
PBD Podcast