352 episodes

De podcast van EW biedt wekelijks de achtergronden bij de commentaren en actualiteiten uit EW. Daarnaast zijn er verschillende reportages en interviews via dit kanaal te beluisteren. Lees en bekijk meer op https://www.ewmagazine.nl/

EW EW Podcasts

    • News

De podcast van EW biedt wekelijks de achtergronden bij de commentaren en actualiteiten uit EW. Daarnaast zijn er verschillende reportages en interviews via dit kanaal te beluisteren. Lees en bekijk meer op https://www.ewmagazine.nl/

    Het Wopke-Wiebesfonds was al afgekloven, maar is nu ook comateus

    Het Wopke-Wiebesfonds was al afgekloven, maar is nu ook comateus

    Het Nationaal Groeifonds lijkt op sterven na dood! In september 2020 presenteerden toenmalig minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn collega, minister van Economische Zaken Eric Wiebes, trots het fonds. Het Nationaal Groeifonds was bedoeld om te investeren in het verdienvermogen van Nederland, met name voor de lange termijn. Die lange termijn lijkt echter, vier jaar later, vergeten te zijn.

    In de podcast 'Elke Week' bespreken Geerten Waling en Sam Verbeek met economieredacteur Lotte Elbrink de moeizame levensloop van het zogenaamde Wopke-Wiebesfonds, dat tegenwoordig gekscherend ook de bijnaam ‘graaifonds’ draagt. Wellich niet onterecht. Door uitgaves aan het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel in Zeeland en het verlagen van de accijnzen op benzine en diesel was het afkluiven van het fonds al begonnen.
    Vestigingsklimaat niet gebaat bij leeggraaien Nationaal Groeifonds

    Lotte Elbrink legt uit hoe het fonds tot stand is gekomen, waarin het geïnvesteerd heeft en hoe het einde nu nabij lijkt. Luister voor dit en meer naar podcast Elke Week. 

    • 21 min
    De formatie is in vorm, nu de inhoud nog

    De formatie is in vorm, nu de inhoud nog

    In podcast Elke Week bespreken Geerten Waling en Sam Verbeek met politiek redacteur Victor Pak het debat over het rapport van informateur Kim Putters.
    Tijdens dit debat kondigde PVV-leider Geert Wilders aan dat twee nieuwe informateurs, SGP-lid Elbert Dijkgraaf en CDA-lid Richard van Zwol, de formatie verder zullen begeleiden. Onze gasten reflecteren op de reacties van de Kamer op het rapport en hoe met name de SGP en het CDA reageerden op de benoeming van de nieuwe informateurs.
    Verder ging Geerten Waling deze week in gesprek met politicoloog Tom van der Meer, auteur van het boek "Waardeloze politiek". Van der Meer biedt zijn perspectief op de huidige formatie en deelt zijn inzichten in hoe de politieke ontwikkelingen zich verhouden tot de thema's die hij in zijn boek aan de orde stelt. Dit gesprek biedt een diepgaande analyse van de politieke situatie en de dynamiek binnen de formatie, en levert interessante invalshoeken op voor onze luisteraars die geïnteresseerd zijn in de complexiteit van het politieke landschap in Nederland.
    Interview met hoogleraar politicologie Tom van der Meer

    • 36 min
    Wie wordt er dan premier van dit 'programkabinet'?

    Wie wordt er dan premier van dit 'programkabinet'?

    Vier weken lang kreeg de nieuwe informateur, Kim Putters, de tijd om met de vier partijen PVV, VVD, NSC en BBB te onderzoeken in welke vorm en samenstelling zij een kabinet zouden kunnen vormen. Donderdagmiddag presenteerde hij zijn rapport. In de podcast 'Elke Week' gaan Geerten Waling en Sam Verbeek daarom in gesprek met politiek redacteur Victor Pak. Er wordt gesproken over een doorbraak, maar wat betekenen nieuwe termen als 'programkabinet' precies? En hoe uitzonderlijk is deze 'extraparlementaire kabinetsvorming'? Niet te vergeten, Geert Wilders heeft schoorvoetend laten weten niet als premier deel te willen nemen aan deze kabinetsvorming. Hij voelde 'onvoldoende steun' vanuit de coalitiepartijen. Wat betekent dit voor de onderlinge verhoudingen en nog belangrijker: wie wordt de premier van Nederland? Deze vragen worden behandeld in deze editie van de podcast 'Elke Week'.

    • 37 min
    Het schurken netwerk van de Ayatollah

    Het schurken netwerk van de Ayatollah

    In de nieuwste aflevering van podcast 'Elke Week' gaan Geerten Waling en Sam Verbeek in gesprek met de rechtsgeleerde Afshin Ellian over de invloed van Iran en de rol van de Ayatollahs in het Midden-Oosten.

    Het gesprek belicht hoe de doctrines van Khomeini, geïntroduceerd tijdens de islamitische revolutie 45 jaar geleden, nog steeds het handelen van Iran sturen en bijdragen aan de onrust in de regio. Ellian geeft uitleg over de politieke theologie van Iran, de verspreiding van haar invloed via milities buiten haar grenzen, en de implicaties van deze strategieën voor de geopolitieke dynamiek van het Midden-Oosten.

    Daarnaast wordt besproken hoe Iran, door middel van misleiding en het promoten van een strikte politieke theologie, erin slaagt om niet alleen soennieten maar ook sjiitische groeperingen aan zich te binden in een bloedige strijd voor de sharia en tegen de vermeende vijanden van de islam.
    Waarom Iran overal in het Midden-Oosten geweld aanwakkert

    • 49 min
    Paracetamol voor de politiechef: een opstapeling van hoofdpijndossiers

    Paracetamol voor de politiechef: een opstapeling van hoofdpijndossiers

    In de podcast "Elke Week" verkennen Geerten Waling, Sam Verbeek en Gerlof Leistra de uitdagingen voor Janny Knol, de nieuwe politiechef. Ze belichten een breed scala aan problemen: van personeelstekort en onzichtbare agenten tot een aangetast imago, de drugsstrijd, opleidingsniveau, en samenwerking tussen diensten. Leistra, die gesprekken voerde met beleidsmakers, criminologen, en wijkagenten en zelfs een nacht meeliep met de politie tijdens carnaval, belicht hoe deze problemen de werkelijkheid van de politiewerk beïnvloeden. Ontdek Leistra's verhaal en analyse door naar de podcast te luisteren.

    • 33 min
    Europa slaapt al twee jaar door de Russische wekker heen

    Europa slaapt al twee jaar door de Russische wekker heen

    In de laatste aflevering van Podcast Elke Week richten Geerten Waling en Sam Verbeek zich op de tweejarige oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ze worden vergezeld door René van Rijckevorsel, Brusselcorrespondent, en Robbert de Witt, adjunct-hoofdredacteur. Aan bod komt hoe Europa's aanvankelijke daadkrachtige reactie op de Russische inval nu lijkt te veranderen in een worsteling met de voortdurende oorlog.
    In contrast staat de situatie aan de Russische zijde. In de beginfase van de invasie leek het alsof de Russen de oorlog hadden onderschat. De Russen kregen stevige verliezen te verduren, en president Poetin leek geïsoleerd, paranoïde en zelfs ziekelijk. Inmiddels is de Russische economie geheel gericht op de oorlog en groeit zelfs. Heeft de Russische beer haar rug gerecht?
    De podcast staat ook stil bij de recente dood van Alexei Navalny. Ze verkennen wie deze Russische dissident was en hoe hij jarenlang een doorn in het oog van Vladimir Poetin is geweest. De discussie omvat Navalny's eerdere vergiftiging in 2020 en vraagt zich af wat de politieke motieven achter de timing van zijn dood geweest kunnen zijn.

    • 34 min

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
Up First
NPR
The Ben Shapiro Show
The Daily Wire
Pod Save America
Crooked Media
The Megyn Kelly Show
SiriusXM
The Dan Bongino Show
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino

You Might Also Like

Wynia's Week
Wynia's Week
Het Land van Wierd Duk
De Telegraaf
TPO Podcast
TPO
Afhameren met Wouter de Winther
De Telegraaf
Kwestie van Centen
De Telegraaf
Op z’n Kop!
NPO Radio 1 / PowNed