6 episodes

New podcast weblog

Cyberförsvarspodden lovon

  • Government

New podcast weblog

  Cyberförsvarspodden: Experternas bild av Ryssland

  Cyberförsvarspodden: Experternas bild av Ryssland

  Enligt Säkerhetspolisen är det framför allt två stater som bedriver underrättelsearbete i Sverige: Kina och Ryssland.


  Cyberförsvarspodden beskrev i förra avsnittet hur Kina agerar i det globala nätet. Nu är det dags att lyssna till tre experter på Ryssland.


  Vi hör en senior analytiker inom kontraspionaget vid Säkerhetspolisen (Kennet Alexandersson) samt en forskare med stor kunskap om rysk politik (Carolina Vendil Pallin). Sist men inte minst hör vi Stig Fredrikson, en journalist och författare som under lång tid följt och rapporterat om Sovjetunionen och Ryssland.


  Cyberförsvarspodden är en podd från FRA som produceras av Cecilia&John. 

  • 30 min
  Cyberförsvarspodden - experternas bild av Kina

  Cyberförsvarspodden - experternas bild av Kina

  Enligt Säkerhetspolisens årsbok är det framför allt två stater som bedriver underrättelsearbete i Sverige, Kina och Ryssland. Cyberförsvarspodden har i det här avsnittet valt att titta närmare på hur Kina agerar inom det globala nätet:


  Vi hör en senior analytiker inom kontraspionaget vid Säkerhetspolisen (Kennet Alexandersson) närmare beskriva hur de ser på saken. En professor med specialintresse för Kinas internetpolitik (Johan Lagerkvist) beskriver den kinesiska statens överväganden i ämnet. Och så hör vi en journalist och författare som under lång tid rapporterat om det kinesiska samhället på ort och ställe (Jojje Olsson).


  Säkerhetspolisens årsbok som refereras är den senast publicerade, alltså avseende år 2019.


  Cyberförsvarspodden produceras av FRA och leds av Cecilia&John.

  • 30 min
  Folkrätten och cyber - vad händer just nu?

  Folkrätten och cyber - vad händer just nu?

  Stater använder det globala nätet för att uppnå varierande mål (lyssna exempelvis till avsnitt ett). Hur kommer folkrätten in? Cyberförsvarspodden har intervjuat Ola Engdahl på Utrikesdepartementet i ämnet. Det visar sig att det just nu händer mycket på området. Några stater vill se en utveckling av folkrätten, medan flertalet föredrar andra lösningar.


  För en tid sedan gästade Cyberförsvarspodden en annan podcast, kallad Höjd Beredskap. Den produceras av Aftonbladet Ledare. Avsnittet kan ni lyssna till här. 


  Cyberförsvarspodden är en podcast från FRA. Den drivs av Cecilia&John.

  • 17 min
  Sommarlovön

  Sommarlovön

  Digitaliseringen går fort. Kompetensen inom IT-säkerhet hänger inte med. Alla samhällssektorer behöver kunskap om hur man bygger och underhåller säkra system, samt hur man upptäcker och hanterar incidenter. Klarar vi inte kompetensförsörjningen på området, riskerar vi mycket.


  I våras bjöd FRA in en handfull gymnasieelever till vår anläggning på Lovön för att under en sommarlovsvecka ge dem en orientering i hur IT-attacker går till, och hur man skyddar sig mot dem. Vi kallar projektet för Sommarlovön. 


  Eleverna kom från det kommunala gymnasiet Stockholm Science and Innovation School i Kista. 

  • 15 min
  Den röda drottningen

  Den röda drottningen

  I Cyberförsvarspoddens andra avsnitt berättas hur man kan förbättra sin Informationssäkerhet. Som privatperson och på sin arbetsplats, med exempel från Sveriges cyberförsvar.


  Cecilia&John intervjuar sin kollega Vesa. Den röda drottningen är hans IT-säkerhetsguru.


  Cyberförsvarspodden är en podd från FRA.

  • 22 min
  Vad är ett cyberförsvar?

  Vad är ett cyberförsvar?

  I detta premiäravsnitt av Cyberförsvarspodden reder vi ut de grundläggande begreppen och diskuterar hur hoten ser ut. Till vår hjälp har vi Daniel på FRA. 


  Programledare: Cecilia och John

  • 23 min

Top Podcasts In Government

Crooked Media
Sharon McMahon
Roman Mars
Prologue Projects
The DSR Network
The Lawfare Institute

You Might Also Like

Patrik Syk
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio