30 episodes

Podcastet Danske Statsministre gennemgår alle danske regeringsledere fra Grundloven 1849 til i dag. Nicolai og Andreas tager dig med på en tour de force igennem moderne dansk politik.
Like os på facebook 'Danske Statsministre' eller følg os på Twitter @statsministre

Danske Statsministre Altinget

  • History
  • 5.0 • 1 Rating

Podcastet Danske Statsministre gennemgår alle danske regeringsledere fra Grundloven 1849 til i dag. Nicolai og Andreas tager dig med på en tour de force igennem moderne dansk politik.
Like os på facebook 'Danske Statsministre' eller følg os på Twitter @statsministre

  Afsnit 27: Scavenius (1942-1945)

  Afsnit 27: Scavenius (1942-1945)

  Fra slutningen af 1942 sad Erik Scavenius på posten som statsminister. Men inden da var Scavenius anset som værende en dygtig diplomat og udenrigspolitiker, især fra hans tid som udenrigsminister under Første Verdenskrig, hvor han lykkedes med at holde Danmark ude af krigen, hvilket han efterfølgende høstede store roser for. Bare få måneder efter at Danmark blev besat af tyskerne i 1940, blev Scavenius udnævnt som udenrigsminister igen, og han blev i denne omgang kritiseret for at handle for egenrådigt, udover sit mandat og for at være for imødekommende over for tyskernes ønsker. Til ministermøder var der ligeledes historier om, at han opførte sig arrogant og bedrevidende over for de andre ministre. Da statsminister Thorvald Stauning blev spurgt til, om udenrigsminister Erik Scavenius var for venlig over for tyskerne, svarede Stauning: “Nej. Han er overhovedet ikke venlig!” Da Scavenius overtog posten som statsminister, forhandlede han tæt sammen med Nazitysklands udsendte rigsbefuldmægtige Werner Best og forsøgte at finde løsninger, der både passede til danskernes og tyskernes ønsker. Den tilgang blev kritiseret for at være for forstående over for tyskerne, mens andre mente, at det var en nødvendig tilgang over for så stærk en besættelsesmagt. I denne episode af Danske Statsministre, kan du høre mere om Erik Scavenius’ vej til statsministerposten og hans ledelse af landet under besættelsen.

  • 47 min
  Afsnit 26: Buhl (1942 & 1945)

  Afsnit 26: Buhl (1942 & 1945)

  Nazityskland havde stor betydning for begge Vilhelm Buhls regeringsperioder.
  Han sad som statsminister fra maj 1942 til oktober 1942, hvor tyskerne droppede den samarbejdspolitik, der havde eksisteret indtil da.
  Kort forinden den udvikling havde Vilhelm Buhl holdt sin såkaldte “stikkertale”, hvor han i et vanskeligt politisk miljø opfordrede danskerne til at samarbejde med de danske myndigheder, hvis man vidste noget, eller hvis man havde set mistænkeligt adfærd vendt mod den tyske besættelsesmagt.
  På trods af at frihedskæmperne endnu ikke var taget voldsomt til i antal på dette tidspunkt, fik dén udmelding mange danskere til at spærre øjnene op.
  Efter krigens afslutning var Buhl statsminister i den befrielsesregering, der bestod af ministre fra de såkaldte gamle partier og af udvalgte frihedskæmpere.
  Her var det en bunden opgave at få igangsat et retsopgør, og der skulle i denne periode træffes mange vanskelige valg over for dem, der samarbejdede med tyskerne under krigen.

  • 47 min
  Afsnit 25: Madsen-Mygdal (1926-1929)

  Afsnit 25: Madsen-Mygdal (1926-1929)

  • 39 min
  Afsnit 24: Stauning 2. del (1929-1942)

  Afsnit 24: Stauning 2. del (1929-1942)

  • 42 min
  Afsnit 23: Stauning 1. del (1924-1926)

  Afsnit 23: Stauning 1. del (1924-1926)

  Thorvald Stauning blev den første socialdemokratiske statsminister, men i sin første periode sad Stauning kun i lidt over to år på statsministerposten - fra april 1924 til december 1926.
  Tiden på posten var præget af en økonomisk krise, fordi kursen på den danske krone steg, hvilket betød at det var langt vanskeligere at eksportere til udlandet.
  Det førte til store sociale problemer i landet og sammenstød med fagforeningerne for Stauning.
  Denne udsendelse er den første del af to udsendelser om Thorvald Staunings tid som statsminister - og dækker ligeledes Staunings ungdom og første tid i politik.
  Udsendelsen er første episode i fjerde sæson af podcasten Danske Statsministre.

  • 43 min
  Afsnit 22: Zahle (1909-1909 og 1913-1920)

  Afsnit 22: Zahle (1909-1909 og 1913-1920)

  På trods af at Carl Theodor Zahle havde en baggrund som søn af en skomager, så sad han i spidsen for en dansk regering over to perioder. Særligt hans anden periode som konseilspræsident var proppet med store sager.
  Et særligt stort emne var ændringer af Grundloven af 1915, hvor kvinder og tyendet fik stemmeret, hvor valgretsalderen bliver sænket til 25 år og man samtidig ændrer regeringslederens titel. Zahle bliver derfor den sidste konseilspræsident i Danmark - fremover er titlen statsminister.
  Derudover skal Zahle og hans regering forholde sig til første verdenskrig, og efter krigen beslutte, hvordan man drager grænsen mellem Danmark og Tyskland.
  Zahles regeringsperiode slutter med et brag, da Kong Christian 10. afskediger Zahles regering, fordi konseilspræsidenten ikke vil udskrive valg på det tidspunkt, han ellers har lovet.
  Den afskedigelsen leder til påskekrisen, hvor både socialdemokraterne og Radikale Venstre åbent taler om et statskup.
  Denne udsendelse med Zahle er den sidste i 3. sæson af Danske Statsministre.

  • 48 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In History

Listeners Also Subscribed To

More by Altinget