
22 episodes

De Criminoloog De Criminoloog
-
- Education
Criminologisch onderzoek bereikt te weinig het grote publiek. Terwijl enorm veel onderzoek gedaan wordt door getalenteerde onderzoekers. Met deze podcast show willen wij luisteraars op een toegankelijke manier informeren, vermaken en kennis verspreiden over Criminologisch onderzoek.
-
25 Jaar aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit met Manja Abraham en Daniël Hofstra van DSP Groep
We gaan in gesprek met Manja Abraham en Daniël Hofstra van DSP Groep om te praten over het onderzoek dat zij hebben uitgevoerd naar de aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit in Nederland. Ze hebben hiervoor samen met Bram van Dijk en Toine Spapens 25 jaar beleid en uitvoering onderzocht en gekeken welke lessen daaruit getrokken kunnen worden. We hebben het o.a. over hoe het beleid zich heeft ontwikkeld van het beheersen van gezondheidsproblematiek tot de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit, over hoe de drugsmarkt is veranderd in de onderzochte periode, over de buitenlandse druk op de Nederlandse overheid en over de verschillende taskforces en teams die door de jaren heen zijn opgericht om georganiseerde drugscriminaliteit aan te pakken.
Luister de aflevering nu via je favoriete podcast app en bekijk de shownotes op de website voor meer informatie! Verder willen we Job Harms bedanken voor het maken van de nieuwe intro! Bekijk zijn Soundcloud-pagina voor meer muziek.
Publicatie ‘Aanpak georganiseerde drugscriminaliteit’ (DSP-groep)
Artikel Justitiële Verkenningen ‘Drugscriminaliteit beheersbaar houden’ (WODC) -
Naomi Oosterman over kunstcriminaliteit en de wereld die daarachter schuil gaat.
Kunstcriminaliteit spreekt een ieder tot de verbeelding, maar welke realiteit schuilt er achter deze vorm van criminaliteit? Draait het om "art for art's sake", of dient het tevens als valuta in een netwerk van drugs, wapens en terrorisme? In deze nieuwe aflevering gaan we in gesprek met dr. Naomi Oosterman over kunstcriminaliteit. Naomi is docent en onderzoeker bij de afdeling Kunst- en Cultuurwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar expertise ligt in de analyse van kunstcriminaliteit en de impact die deze heeft op politie, cultuurbeleid en de securitisering van particuliere en openbare musea. In de aflevering hebben we het onder andere over wat kunstcriminaliteit precies is, welke bekende kunstcriminelen Nederland kent, of er genoeg aandacht wordt besteed aan deze vorm van criminaliteit en hoe de levensloop van een kunstcrimineel eruit ziet. Veel luister plezier!
-
Anne-Marie Slotboom over vrouwencriminaliteit en de genderparadox
Als we denken aan een gevaarlijke crimineel komt niet het beeld van een vrouwelijke crimineel bij ons naar boven. Google maar eens “vrouw met pistool” en “man met pistool”. De vrouw wordt afgebeeld in een sexy context, terwijl de man er angstaanjagend en gevaarlijk uitziet. Hoe seksistisch dit ook overkomt, zijn er veel criminologische theorieën die dit verschil kunnen verklaren. Daarnaast zijn vrouwen ook binnen het strafrechtsysteem in de minderheid, zo is maar 6% van de gevangenenpopulatie een vrouw. In deze aflevering gaan we in op het fenomeen vrouwencriminaliteit: waarom is de rol van vrouwen zo klein in de criminaliteit, worden vrouwen anders gestraft dan mannen en is het moeilijker voor een vrouw om crimineel te worden?
In- en outro: GOYMAMBA - Criminal -
Reintegratie en resocialisatie van daders en verdachten van een terroristisch misdrijf met Elanie Rodermond
In deze tweede aflevering gaan we in gesprek met Elanie Rodermond. Zij is onderzoeker bij het NSCR, waar zij onder andere onderzoek doet naar daders en verdachten van terroristische misdrijven. In deze aflevering bespreken we een onderzoek dat zij heeft gedaan naar mensen die op een terroristen afdeling (TA) van een penentitiaire instelling hebben gezeten. We hebben het onder andere over wie deze mensen zijn, hoe hun levensloop eruitziet en vooral hoe het proces van re-integratie en resocialisatie verloopt op het moment dat deze mensen uit detentie komen. Wederom een interessante aflevering!
-
Een criminele organisatie of gewoon een gezellige club? Een onderzoek naar Outlaw Motorcycle Gangs met Sjoukje van Deuren.
Sjoukje is promovendus bij het NSCR en doet onderzoek naar Outlaw Motorcycle Gangs (OMCG). We bespreken haar promotieonderzoek waarin het Nederlandse OMCG-lidmaatschap en de associatie met de criminele carrière van leden wordt onderzocht. Resultaten laten zien dat Nederlandse OMCG-leden verschillen van de gemiddelde Nederlandse volwassen mannelijke populatie in termen van demografische, sociaal-economische en criminele loopbaankenmerken. Verder hebben we het over het verschil tussen Outlaw Motor Clubs en andere motorclubs, de gevolgen voor (civiel) verboden clubs en nog veel meer!
-
Zo vader zo zoon? De intergenerationele overdracht van gewelddadige criminaliteit met Steve van de Weijer
Een nieuwe aflevering van de podcast staat online! Deze keer praten wij met Steve van de Weijer. Steve is onderzoeker bij het NSCR en doet veel onderzoek naar intergenerationele overdracht van gewelddadig delinquentie. Uit onderzoek van Steve komt naar voren dat zonen met een gewelddadige vader ruim twee tot drie keer zo veel kans hebben om zelf veroordeeld te worden voor een geweldsdelict. Daarnaast is het opvallend dat de intergenerationele overdracht van (gewelddadige) delinquentie lijkt toe te nemen. De gevonden verbanden tussen criminaliteit van vader en zoon zijn namelijk sterker voor de jongere generaties dan voor de oudere generaties. Onder andere bespreken we deze resultaten en gaan we hier dieper op in. Veel luisterplezier!