250 episodes

Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Elisabeth Steinz neemt je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

De Dag NPO Radio 1

  • News
  • 5.0, 4 Ratings

Elke werkdag hoor je bij 'De Dag' gesprekken die nét even verder graven. Elisabeth Steinz neemt je mee in verhalen achter het nieuws, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

  #595 - Alles over de verplichte niet beschermende mondkapjes

  #595 - Alles over de verplichte niet beschermende mondkapjes

  Vanaf 1 juni moet iedereen die met het openbaar vervoer reist een mondkapje dragen, maar die mondkapjes 'hoeven geen bescherming te bieden'. Sterker, medische mondkapjes die echt goed beschermen zijn verboden, want die zijn uitsluitend bestemd voor de zorg. Is de verplichting om mondkapjes te dragen in het OV een wassen neus? En hoe handhaaf je het?
  In podcast De Dag hoor je over de zorgen van treinpersoneel, buschauffeurs en BOA's. Zo verwacht Wim Eilert, bestuurder bij de vakbond voor spoorwegpersoneel VVMC, dat er te volle treinen gaan komen, met alle gevolgen van dien.
  En waar ouderen de mondkapjesplicht veelal zinvol vinden, is dat voor jongeren een ander verhaal. Romy Beijersbergen van NOS Stories vertelt met welke vragen zij zitten en legt tussen neus en lippen door ook nog even uit hoe je zo'n mondkapje op een goede manier gebruikt.

  • 19 min
  #594 - Wie profiteren van de corona-complotten?

  #594 - Wie profiteren van de corona-complotten?

  De corona-uitbraak is zoals bekend voedingsbodem voor allerlei complottheorieën en er gaan ook veel andere nepberichten over het virus rond op internet. Die informatieruis wordt rondgepompt en gevoed door mensen die ervan profiteren. Anti-vaxers bijvoorbeeld, die nu al voorsorteren op een eventueel corona-vaccin. Maar ook politici, die zich willen profileren als vijanden van de gevestigde orde.
  In podcast De Dag vertelt Nico Terpstra, de voorzitter van de vereniging tegen de kwakzalverij, wat hij allemaal voorbij ziet komen. Hij stoort zich aan populistische politici en sommige vakgenoten die vervolgens aan de haal gaan met dit soort berichten. Politicoloog André Krouwel zet uiteen welk belang deze politici daarbij hebben. Ze spinnen er garen bij en je kunt daarom volgens hem stellen dat corona tot meer populisme leidt.

  • 18 min
  #593 - Hoe corona ons dwingt anders naar vlees te kijken

  #593 - Hoe corona ons dwingt anders naar vlees te kijken

  In Sioux Falls in de VS, in Côtes d'Armor in Frankrijk, in Groenlo in Nederland en vele andere plaatsen wereldwijd zijn opvallend veel besmettingen vastgesteld onder het personeel van vleesverwerkende bedrijven. De exacte oorzaak is nog onbekend en de industrie doet er alles aan om maatregelen te nemen. Maar bovenal legt de crisis de kwetsbaarheden bloot van de vleesverwerkende industrie, die sterk op goedkope arbeidskrachten leunt.
  In de podcast De Dag zegt Foodlog-hoofdredacteur Dick Veerman dat de vleesindustrie in de loop der jaren 'veel te efficiënt' is geworden, waardoor volgens hem alles als een kaartenhuis in elkaar zakt als er ergens iets fout gaat. De coronapandemie dwingt ons om fundamenteel anders naar de voedselketen te kijken, zegt hij.
  In Duitsland zien ze ook in dat het werken met goedkope arbeidsmigranten uit Oost-Europa niet langer kan, vertelt Nieuwsuur-verslaggever Dieuwke van Ooij. Zij zocht arbeidsmigranten op die vlak over de grens in Duitsland wonen en in Nederland werken. De uitbraken bij slachterijen zorgen daar voor veel spanningen. De Duitse regering werkt al aan plannen om de industrie ingrijpend te veranderen.

  • 22 min
  #592 - Wat we nu weten over het coronavirus (deel 2)

  #592 - Wat we nu weten over het coronavirus (deel 2)

  NOS-redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink zet in een tweeluik op een rij wat vijf maanden wetenschappelijk onderzoek naar het coronavirus heeft opgeleverd.
  In het eerste deel, gisteren, spraken we over wat we wel en niet weten over de oorsprong van het virus, hoe het zich gedraagt en verspreidt. Vandaag, in deel twee, hoor je alles over wat er bekend is over de ziekteverloop als je besmet bent met covid-19, over de inzichten op het gebied van behandeling en de vorderingen die er gemaakt worden bij de ontwikkelingen van een vaccin.

  • 24 min
  #591 - Wat we nu weten over het coronavirus (deel 1)

  #591 - Wat we nu weten over het coronavirus (deel 1)

  We weten nu veel meer over het coronavirus dan aan het begin van de uitbraak, maar er zijn ook nog veel vragen. In De Dag een overzicht van wat wetenschappelijke studie en voortschrijdend inzicht ons in vijf maanden gebracht hebben.
  NOS-gezondheidszorg-redacteur Rinke van den Brink zet in een tweeluik op een rij wat de wetenschap inmiddels heeft ontdekt over het virus, dat wereldwijd samenlevingen tot stilstand heeft gebracht. In het eerste deel gaat het over het virus zelf, waar het vandaan komt en hoe het zich verspreidt via mensen, dieren, kinderen, door de lucht, en via oppervlakken.
  Morgen hoor je alles over wat er bekend is over de ziekte die je door het virus krijgt, de inzichten op het gebied van behandeling en de vorderingen die er gemaakt worden bij de ontwikkelingen van een vaccin.

  • 26 min
  #590 - Roadtrip en reisbubbels: wat er mogelijk is in Europa

  #590 - Roadtrip en reisbubbels: wat er mogelijk is in Europa

  Terwijl de coronamaatregelen overal in Europa versoepeld worden en landen onderling bondjes maken om reisverkeer deze zomer misschien toch mogelijk te maken, is er één iemand die al met zijn auto is vertrokken om het continent te doorkruisen. Journalist Tijn Sadée maakt een rondreis om te kijken tegen welke hindernissen hij onderweg aanloopt en hoe Europa er bij ligt. Hij vertelt erover in podcast De Dag. 
  Mogelijk volgen meer Nederlanders zijn route deze zomer. Dat hangt af van wat verschillende landen toelaten. NOS-buitenlandredacteur Eline de Zeeuw zet op een rij welke landen afspraken met elkaar maken, welke reisbubbels er zijn en wat er voor Nederlanders mogelijk is. 
  De Belgische Lieke Keulemans hoopt op een bondje tussen Nederland en België. Ze wijst erop dat in de hele discussie over het al dan niet openen van de grenzen voorbij wordt gegaan aan mensen die in de grensregio's wonen en voor andere doeleinden dan toerisme de grens over moeten. Zoals zij zelf. 

  • 21 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
4 Ratings

4 Ratings

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by NPO Radio 1