1,481 episodes

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@nos.nl.

De Dag NPO Radio 1

  • News
  • 4.5 • 13 Ratings

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@nos.nl.

  Elon Musk in Israël

  Elon Musk in Israël

  Als het aan Elon Musk ligt worden terroristen die niet meer te overtuigen zijn, gedood. Dat zei hij na afloop van een bezoek aan Israël, waar hij onder meer een kibboets bezocht die is aangevallen door Hamas. Het was een opmerkelijk beeld: Musk met kogelwerend vest die van premier Netanyahu in de regen uitleg kreeg over de wandaden die er gepleegd zijn, gefilmd door een rits camera's. Een pr-show waarschijnlijk, maar voor wat?

  Musk heeft veel zakelijke belangen in Israël, vertelt cybersecurity-expert en CEO van ESET Nederland Dave Maasland in deze podcast. En, net als in Oekraïne, is het Musks Starlink-technologie die van hem een factor van betekenis in de oorlog maakt. Hoe ver strekt zijn macht, wat wíl hij en is dat gevaarlijk?

  Reageren? Mail dedag@nos.nl

  Presentatie: Elisabeth Steinz

  Redactie: Lieke Loman 

  • 20 min
  Hoe denkt NSC over Wilders?

  Hoe denkt NSC over Wilders?

  Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt komt met twintig zetels in de Kamer en speelt een sleutelrol in de vorming van een mogelijk nieuw kabinet. Het was reden voor feest bij de partij, maar al snel kwamen er ook zorgen. Want wil NSC wel samenwerken met die andere grote winnaar: de PVV? Een gevoelig, principieel en moreel vraagstuk waar niet alleen Pieter Omtzigt maar ook de rest van zijn fractie tegenaan loopt.

  Er wordt verschillend over gedacht, zegt politiek verslaggever Nouschka van der Meijden in podcast De Dag. Zij volgt de partij van Omtzigt voor de NOS en vertelt wie de mensen zijn die nu met elkaar in gesprek gaan over wat ze met NSC willen. Is er al zoiets als een NSC-partijcultuur, hoe ver af staat die van de PVV, en lukt het Pieter Omtzigt om verdeeldheid binnen zijn partij te voorkomen? "Iedereen focust nu op de inhoud, maar uiteindelijk gaat het ook om mensen die elkaar moeten aankijken en zullen bedenken: wil ik dit avontuur met jou aangaan?"

  Reageren? Mail dedag@nos.nl

  • 25 min
  De PVV van binnen en buiten

  De PVV van binnen en buiten

  Fractievoorzitters kwamen vanochtend voor het eerst bij elkaar na de verkiezingen. De partijleden feliciteerden elkaar en de grootste partij, de PVV, heeft een verkenner voorgesteld. Gom van Strien, een PVV-senator uit de Eerste Kamer. Het formeren gaat beginnen. 


  Maar met wat voor winnaar doen de partijen zaken, als ze tegenover de PVV aanschuiven. Politiek verslaggever Michiel Breedveld volgt de partij al vanaf het begin, in 2006, en stond woensdagavond ook in het café waar de PVV feest vierde. Hij schetst in podcast de Dag een profiel van de partij met 1 lid: Geert Wilders.

  En Richard de Mos was van 2009 tot 2012 kamerlid voor de PVV. Ook al heeft de PVV maar één lid, volgens de Mos was er goed te discussiëren binnen de fractie en met Wilders. Hij geeft een kijkje achter de schermen.

  In de podcast wordt gesteld dat Wilders veroordeeld is voor groepsbelediging én discriminatie. Dat is onjuist: Geert Wilders is alleen schuldig bevonden aan groepsbelediging door het Hof. 

  Reageren? Mail dedag@nos.nl

  Presentatie: Marco Geijtenbeek

  Redactie Ivo Talsma

  • 27 min
  De Verkiezingsdag: de uitslag

  De Verkiezingsdag: de uitslag

  Het is de day after en daarmee loopt onze serie De Verkiezingsdag op zijn einde. De afgelopen anderhalve week spraken we iedere dag met (ervarings)deskundigen over een factor van betekenis in aanloop naar de verkiezingen. Vandaag de dag na de verkiezingsdag: een analyse van de uitslag.

  Champagne, vlaggetjes en blije gezichten. In een bomvolle fractiekamer van de PVV wordt feest gevierd. De oogjes zijn klein, maar de glazen zitten vol. De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders haalde gisteravond 35 zetels en ze worden wakker met 37 zetels in de prognose. Zeker is: de PVV wordt de grootste partij van Nederland.

  Politiek verslaggever van Nieuwsuur Arjan Noorlander schetst hoe Wilders ooit de Pietje Bell van de Tweede Kamer was, met voorstellen die grenzen overgingen zoals een belasting op hoofddoekjes. Na 17 jaar felle oppositie maakt de partijleider kans op het torentje door een andere toon. En die toon startte hij door een opening van de VVD. Daarmee wint de PVV ook vooral van de partij van Dilan Yesilgöz. Door gedraai lukte het haar niet de VVD tot grootste partij te maken.

  Reageren? Mail dedag@nos.nl

  Presentatie: Marco Geijtenbeek

  Redactie: Karin Backx & Lieke Loman

  • 25 min
  De Verkiezingsdag: de zwevende kiezer

  De Verkiezingsdag: de zwevende kiezer

  Het is verkiezingsdag en daarmee loopt onze serie De Verkiezingsdag op zijn einde. De afgelopen anderhalve week spraken we iedere dag met (ervarings)deskundigen over een factor van betekenis in aanloop naar de verkiezingen. Vandaag een factor die zwaar weegt, namelijk: de zwevende kiezer

  Twee zwevende kiezers, Joke Schepers en Klaas Bosgraaf, hebben de afgelopen tijd voor de podcast een audiodagboek bijgehouden. Daarin is te horen hoe zij heen en weer werden geslingerd  tussen soms heel verschillende partijen. Uiteindelijk hebben ze beiden 'met het hart' gestemd en zijn ze bij partijen uitgekomen die ze aanvankelijk niet op het oog hadden. 

  Het zweven was niet alleen een worsteling, vertellen ze, het was zelfs best leuk en leerzaam. 

  Morgen volgt nog een Verkiezingsdag: the aftertalk. 

  Reageren? Mail dedag@nos.nl

  Presentatie: Elisabeth Steinz

  Redactie: Lieke Loman 

  • 24 min
  De Verkiezingsdag: de riedels en oneliners

  De Verkiezingsdag: de riedels en oneliners

  Met nog 1 dag tot de verkiezingen trekken lijsttrekkers alles uit de kast om hun verkiezingsboodschap nog een keer zo scherp en duidelijk mogelijk naar voren te brengen. Vaak in vooraf bedachte zinnetjes en one-liners, die telkens herhaald worden. Vandaag in de Verkiezingsdag aandacht voor die riedels. Wat werkt, wat niet, wanneer worden ze sleets of een risico in het debat?

  Martijn de Greve presenteerde jarenlang Politieke Junkies, ook wel 'de grote ontspinshow' genoemd, en is expert in het ontrafelen van politieke riedeltjes, spins en frames. Hij vertelt wat hem deze campagne is opgevallen.

  En oud-campagneman van de PvdA Alex Klusman legt het verhaal van team-Timmermans onder de loep, en vertelt hoe je die oneliners en riedels tijdens een campagne ontwikkelt. Dat werk gaat volgens hem tot aan de laatste minuut aan toe door. 

  Reageren? Mail dedag@nos.nl

  Presentatie: Elisabeth Steinz

  Redactie: Lieke Loman en Karin Backx 

  • 25 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
13 Ratings

13 Ratings

Anda1a ,

Zomerdag... nee, bedankt!

De dag is een hele goede podcast, maar ik word er helemaal gek van dat ze besloten heeft om replays te doen van oude shows terwijl ze op vakantie is. Ik heb vooropgezette smart playlists voor tijdens activiteiten en wil niet elke keer terug naar mijn telefoon om de stomme zomerdag podcast ertussenuit te halen. Ik geef de voorkeur aan geen podcast, of zoals de meeste nieuwspodcasts doen (zoals de daily, waar de dag zeer duidelijk op gebaseerd is) gewoon een andere host voor die weken. Een weekje oude verhalen is misschien nog wel te doen, maar ik heb er nu helemaal genoeg van en overweeg te unsubscriben.

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
Crooked Media
Becker's Healthcare
NHPR

You Might Also Like

NRC
de Volkskrant
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
NRC
BNR Nieuwsradio
NPO Radio 1 / VPRO