85 episodes

In De Grote Vriendelijke Podcast bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) recente kinderboeken en interviewen een schrijver of illustrator.

De Grote Vriendelijke Podcast De Grote Vriendelijke Podcast

  • Arts
  • 4.5 • 2 Ratings

In De Grote Vriendelijke Podcast bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) recente kinderboeken en interviewen een schrijver of illustrator.

  Aflevering 84: Pakjesavond 2022 (m.m.v. o.a. Charlotte Dematons, Sanne Rooseboom, Yorick Goldewijk)

  Aflevering 84: Pakjesavond 2022 (m.m.v. o.a. Charlotte Dematons, Sanne Rooseboom, Yorick Goldewijk)

  Wat een feest was het op 23 november in het Haarlemse Theater De Liefde. Vanuit het hele land kwamen luisteraars naar De Grote Vriendelijke Pakjesavond 2022 om de bekendmaking van de lijst met favoriete kinderboeken aller tijden bij te wonen. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden) en Bas Maliepaard (Trouw) nemen in deze registratie van de avond de hele lijst door - voorgelezen door NPO Radio 5 presentator Bert Kranenbarg - en praten na met schrijvers en illustratoren Mohana van den Kroonenberg, Sanne Rooseboom, Edward van de Vendel en Charlotte Dematons. Aan het slot van de aflevering komt de hele top drie aan het woord: Pieter Koolwijk, Yorick Goldewijk en Annet Schaap! Bijzonder aan deze top drie: ze wonnen de afgelopen jaren allemaal de Gouden Griffel. Het Gouden Trio ging naar huis - het was tenslotte Pakjesavond - met een chocolade versie van hun eigen boek, gemaakt door chocolaterie Pierre in Haarlem.
  Een avond met ontroerende, geestige en interessante gesprekken, de premières van het derde 'Gozert'-boek van Pieter Koolwijk, de nieuwe dichtbundel 'Gelukkig en blij' van Edward van de Vendel en de Engelse vertaling van Goldewijks 'Films die nergens draaien' van Laura Watkinson. En in korte audioboodschappen reageren binnen- én buitenlandse auteurs op hun notering in De Grote Vriendelijke 100: Selma Noort, Kevin Hassing, Anna Woltz, Jandy Nelson, TJ Klune, Marc-Uwe Kling. De spetterende finale van de GV100-verkiezing van dit jaar dus!
  Verwijzingen in deze aflevering
  Lijst & PosterDe hele Grote Vriendelijke 100 vind je op Hebban.nl! De poster kun je in hoge resolutie downloaden uit onze mediakit en printen voor op school, in bieb, boekhandel of thuis.
  Feitjes over de lijstIn de aflevering komen veel feitjes over de lijst voorbij, op Hebban vind je nog veel meer.
  Het boek zonder tekeningenDe voorleessessie van de Amerikaanse auteur B.J. Novak waarover Bas vertelt is hier te bekijken. Vlaming Wim Helsen las de Nederlandse versie voor.
  Kikker en PadHet interview met de dochter van Arnold Lobel over de coming-out van haar vader is hier te lezen.
  De NeehoornHet persbericht over het Gouden Boek voor 'De Neehoorn' van Marc-Uwe Kling en Astrid Henn (vertaling: Jaap Robben) kun je hier lezen.
  Trailer 'Lampje'De trailer van de tv-serie 'Lampje', die vanaf 6 december te zien is op NPO Plus en vanaf 2 januari bij de VPRO op tv, kun je hier bekijken.

  • 1 hr 50 min
  Aflevering 83: Jochem Myjer (m.m.v. Rick de Haas)

  Aflevering 83: Jochem Myjer (m.m.v. Rick de Haas)

  Joebelabambam! Het derde en laatste boek over de Gorgels verschijnt vandaag, 15 november 2022. Het heet 'De Gorgels en de laatste kans' en schrijver Jochem Myjer kwam er in het diepste geheim al op 10 oktober over praten in De Grote Vriendelijke Podcast, met kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw). Een gesprek over het ontstaan van de wollige wezentjes, die kinderen beschermen tegen de ziekmakende Brutelaars, en over het afscheid van deze succesvolle serie. Jochem vertelt openhartig hoe hij moest huilen bij het schrijven van de epiloog en waarom hij er een punt achter zet. Is het dan nu echt helemaal voor altijd klaar met de Gorgels? Gaat Jochem nog andere kinderboeken schrijven? Je hoort het in deze aflevering. Ook illustrator Rick de Haas komt aan het woord over zijn tekeningen in de Gorgel-boeken.
  Verwijzingen in deze afleveringIn de aflevering praten we over 'De Gorgels', 'De Gorgels en het geheim van de gletsjer' en 'De Gorgels en de laatste kans'. Voor een compleet overzicht van alle Gorgel-uitgaven, zie de website van de uitgeverij.
  Bekijk hier het bedank-filmpje dat Jochem maakte voor de 700 scholen die meededen aan de Gorgel-wedstrijd. Hoofdprijs: Jochem kwam al voor verschijning voorlezen uit het nieuwste Gorgel-boek.
  Het YouTube-filmpje tijdens de coronapandemie waar Bas aan refereert, is hier terug te zien.
  Wie meer wil weten over hoe Jochems ziekte zijn carrière heeft beïnvloed, verwijzen we naar de documentaire 'Jochem Myjer, nog eentje dan'.

  • 1 hr 9 min
  Aflevering 82: Update oktober 2022 (m.m.v. Truska Bast, Janneke Schotveld en Noëlle Smit)

  Aflevering 82: Update oktober 2022 (m.m.v. Truska Bast, Janneke Schotveld en Noëlle Smit)

  Onder valse voorwendselen lokten kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw) twee kinderboekenmakers De Grote Vriendelijke Update in. Schrijfster Janneke Schotveld en illustratrice Noëlle Smit dachten aan de telefoon te zijn om te praten over De Grote Vriendelijke 100, maar werden verrast met de Kinderboekwinkelprijs 2022 voor hun boek 'De eekhoorn legt een ei en andere fabels' (Van Goor 7+)!
  Na het nieuws met Bert Kranenbarg praten we met schrijfster Truska Bast over haar biografie 'Het souterrain van Mance Post' (Querido Facto, volwassenen), over de illustratrice die bekend werd met haar tekeningen in de Madelief-boeken van Guus Kuijer en bij de dierenverhalen van Toon Tellegen.
  Verwijzingen in deze aflevering
  Charlie and the Chocolate FactoryDe musical naar het boek 'Sjakie en de chocoladefabriek' van Roald Dahl (De Fontein 7+) is nog t/m maart in Nederlandse theaters te zien. Speellijst: charliedemusical.nl.
  Janneke SchotveldJanneke Schotveld was eerder te gast in onze derde aflevering over 'De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes' (Van Holkema & Warendorf 6+) en tijdens onze Pakjesavond 2021 over 'Avonturen van de dappere ridster'.
  PremièreDe jeugdthriller 'Otis' redding' van Mirjam Mous verschijnt op 29 november bij Best of YA.

  • 41 min
  Aflevering 81: Edward van de Vendel (m.m.v. Anoush Elman)

  Aflevering 81: Edward van de Vendel (m.m.v. Anoush Elman)

  Hoe een dwergkonijntje ervoor zorgt dat de negenjarige Roya meer over de vlucht van haar gezin uit Afghanistan aan de weet komt... In deze 81ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast praten kinderboekenrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden) met Edward van de Vendel over zijn kinderboek 'Misjka' (Querido, 8+), dat hij baseerde op de verhalen van Anoush Elman, met wie hij eerder de jeugdroman 'De gelukvinder' (Querido 14+) maakte. We spreken uitgebreid met Edward over zijn ontmoetingen met Anoush, over hoe het verhaal over konijntje Misjka pas jaren ná 'De gelukvinder' ter sprake kwam, en de vriendschap die ze aan deze boeken overhielden. Anoush zelf komt ook nog even aan het woord.Verwijzingen in deze afleveringenEdward van de Vendel is de vertaler van de Waanzinnige Boomhut-serie van Andy Griffiths en Terry Denton. Hij vertaalde ook het Kinderboekenweekgeschenk 2022: 'Waanzinnige Boomhutverhalen' (CPNB 7+). In februari verschijnt nieuwste deel: 'De waanzinnige boomhut van 156 verdiepingen' (Lannoo 7+). 
  Edward refereert de schrijver Ulf Stark (1944-2017), van wie hij enkele boeken uit het Zweeds vertaalde, waaronder 'Liefde is niet voor lafaards' (Querido 9+) en 'De weglopers' (Querido 9+).
  Het gedicht 'aaien' dat Edward voorleest komt uit zijn bundel 'Superguppie is alles' (Querido 4+) en is opgenomen in de bloemlezing 'Heel de wereld wordt wakker' (zie Besproken boeken).
  'De gelukvinder' was het eerste boek in de 'Slash'-reeks van uitgeverij Querido, waarin onder anderen Anna Woltz, Mirjam Oldenhave, Gideon Samson en Marjolijn Hof waargebeurde levensverhalen van jongeren verwerkten. Het laatste boek dat tot nu in deze serie verscheen is 'Lichaam van licht' van Jelmer Soes uit 2019.
  De podcastserie die Edward over jeugdboeken maakt, heet 'Lawines Razen'. De titel is gebaseerd op het boek van An Rutgers van der Loeff uit 1964. In de podcastserie praat Edward met Nederlandse schrijvers over klassieke kinderboeken. In de GVP kondigt hij aan dat er in december een tweede serie van de podcast komt.Top 5 #deGV100Edwards inzending voor De Grote Vriendelijke 100, editie 2022, ziet er zo uit (in willekeurige volgorde):
  1. 'Ze verdrinken ons dorp', An Rutgers van der Loeff2. 'Koning Wikkepokluk de merkwaardige zoekt een rijk, Wim Hofman3. 'De tranen knallen uit mijn kop', Guus Kuijer4. 'De rover Hoepsika', Paul Biegel5. 'De gebroeders Leeuwenhart', Astrid LindgrenStem nog t/m 6 november 2022 op je favoriete kinderboeken aller tijden via hebban.nl/stem!
  Besproken boeken
  'Het spookt in dit huis'Oliver JeffersVertaling: Mirjam HoekstraDe Fontein 4+
  'Het boek van Beatrice'Kate DiCamilloIllustraties: Sophie BlackallVertaling: Harry PallemansLannoo 10+
  'Heel de wereld wordt wakker - het beste van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten' Samenstelling: Jaap RobbenIllustraties: Sebastiaan Van DoninckGottmer 6+

  • 1 hr 9 min
  Aflevering 80: De Grote Vriendelijke 100, editie 2022

  Aflevering 80: De Grote Vriendelijke 100, editie 2022

  Yes! Het is weer lijstjestijd! Voor de tweede keer organiseert De Grote Vriendelijke Podcast in samenwerking met lezerscommunity Hebban de verkiezing van de favoriete kinderboeken aller tijden. De Grote Vriendelijke 100, editie 2022 dus! Tot en met 6 november 2022 kun je via hebban.nl/stem jouw persoonlijke top 5 indienen. De hele jeugdliteratuur doet mee: van prentenboeken tot young adultromans, non-fictie en poëzie, vertaalde boeken en oorspronkelijk Nederlandstalige.
  Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken je hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!
  Pakjesavond: uitverkochtOp 23 november presenteren we De Grote Vriendelijke 100 tijdens een afwisselende, sfeervolle liveshow in het Haarlemse theater De Liefde. Deze Grote Vriendelijke Pakjesavond was binnen vijf uur uitverkocht. Maar de opname is in de dagen erna natuurlijk als podcast te beluisteren.
  Kick-off afleveringIn deze sprankelende aflevering trappen kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant) en Bas Maliepaard (Trouw) de verkiezing af door terug en vooruit te blikken. Ze spreken met logopediste Marloes van Eck, die de hele top 100 van vorig jaar las en met Annelien Vanessche, bibliothecaresse in Kortrijk (België) en mede-initiatiefnemer van LeesLokaal, die pleit voor meer Vlaamse boeken in de lijst. Ook delen Bas en Jaap hun persoonlijke top 5 en introduceren ze het Klein Vriendelijk Pleidooi.
  Klein Vriendelijk PleidooiNieuw dit jaar: we dagen alle luisteraars uit om in een video van 1 minuut op sociale media een boek te pitchen dat vorig jaar niet in de lijst stond, maar dat dit jaar niet mag ontbreken. Je kunt bij je pitch gebruik maken van de speciale KVP-audio van een tikkende klok, zie daarvoor onze Instagram Reels of importeer het bestand vanuit onze mediakit.
  In deze kick-off-aflevering hoor je alvast het Klein Vriendelijk Pleidooi van Marloes en Annelien en van Boekwijzer-eigenaar Eline Rottier, Joan Windzak van de EduCulture kinderboekwinkel en Joran Floor van de Biebboys.
  De top 5 van Bas (in willekeurige volgorde):
  1. ‘Misjka’ – Edward van de Vendel & Anoush Elman (Querido 8+, tekeningen: Annet Schaap)2. ‘Let goed op’ – Jason Reynolds (Condor 12+, vertaling: Maria Postema)3. ‘Ik praat als een rivier’ – Jordan Scott (Querido 4+, tekeningen: Sydney Smith)4. ‘Films die nergens draaien’ – Yorick Goldewijk (Ploegsma 10+, tekeningen: Yvonne Lacet)5. ‘Winterijs’ – Peter van Gestel (De Fontein 10+)
  De top 5 van Jaap (in willekeurige volgorde):
  1. ‘De zee zien’ – Koos Meinderts (De Fontein 14+)2. ‘Gebr.’ – Ted van Lieshout (Gottmer 12+)3. ‘Wij waren hier eerst’ – Joukje Akveld (Gottmer 9+, tekeningen: Piet Grobler)4. ‘Eiland’ – Mark Janssen (Lemniscaat 3+)5. ‘Spinder’ – Simon van der Geest (Querido 10+, tekeningen: Karst-Janneke Rogaar)

  • 41 min
  Aflevering 79: Update september 2022 (m.m.v. Ted van Lieshout)

  Aflevering 79: Update september 2022 (m.m.v. Ted van Lieshout)

  Het is (bijna) Kinderboekenweek! Reden genoeg voor een extra lange Update, waarin al het nieuws rondom de tiendaagse (5 t/m 16 oktober 2022) langskomt. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (AD Online/JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) praten over het kinderboekenweekgeschenk 'Waanzinnige Boomhut-verhalen' van Andy Griffiths en Terry Denton, over het thema Gi-ga-groen, distributieproblemen van het Geschenk en het Prentenboek, de uitreiking van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel (maakten Vlamingen daar nou wel of geen kans op?) en het Kinderboekenbal en een kersvers Griffeljurylid...
  Bert Kranenbarg is er iets later in de aflevering dan je gewend bent met het andere kinderboekennieuws van september en met Ted van Lieshout staan we stil bij de dood van kinderboekenschrijver Karel Eykman.
  Verwijzingen in deze aflevering
  Kinderboekenweekkrant/BoekenbosDe jaarlijkse Kinderboekenweekkrant die Bas samenstelde en schreef is gratis af te halen in boekwinkels en bibliotheken. De poster van het Boekenbos is hier te downloaden.
  VerhalenboekHet verhalenboek dat we kort aanstippen heet 'Het grote niet te vermijden verhalenboek' (Lemniscaat 8+), met bijdragen van o.a. Jan Terlouw, Pieter Koolwijk en Tjibbe Veldkamp.
  Kinderen voor KinderenHet jaarlijkse Kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen heet Gi-ga-groen, de tekst is van Janneke Schotveld en het is te beluisteren op YouTube.
  Gouden Griffel/Gouden PenseelHet hele item van het Jeugdjournaal, waarin Yorick Goldewijk (Gouden Griffel) en Raoul Deleo (Gouden Penseel) worden verrast is hier te zien. Het juryrapport lees je hier.
  Karel EykmanDe hele aflevering van 'De Nachtzoen', waaruit we een fragment laten horen, kun je hier terugkijken. Het gedicht 'De truttenjas' dat Ted van Lieshout voordraagt, is op YouTube ook als liedje te horen.
  Filter vertaalprijsMeer over de nieuwe Filter vertaalprijs voor kinderboeken lees je hier.
  De Grote Vriendelijke 100We gaan ook dit jaar samen met lezerscommunity Hebban de verkiezing van de favoriete kinderboeken aller tijden organiseren. Editie 2022 dus! Welke boeken worden de stijgers, welke de nieuwe binnenkomers en welke boeken dalen of vallen uit de top 100? De stemperiode begint op de laatste dag van de Kinderboekenweek, 16 oktober. Dan zal ook de kick-off-aflevering online komen. Op 23 november presenteren we de lijst tijdens opnieuw een Grote Vriendelijke Pakjesavond in Theater De Liefde in Haarlem. Save the date! Kaarten zijn voor Vrienden van de Show te bestellen vanaf 14 oktober. De overgebleven kaarten komen op 16 oktober in de algemene verkoop. Vriend van de Show worden? Kijk op vriendvandeshow.nl/degvpodcast.

  • 51 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Roman Mars
WaitWhat
Avery Trufelman
Rusty Quill

You Might Also Like

Das Mag FM & De Groene Amsterdammer
NPO Radio 1 / NTR
NPO Radio 1 / VPRO
de Volkskrant
Chris Bajema
NPO Radio 1 / NTR / VPRO