104 episodes

In De Grote Vriendelijke Podcast bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) recente kinderboeken en interviewen een schrijver of illustrator.

De Grote Vriendelijke Podcast De Grote Vriendelijke Podcast

  • Arts
  • 4.5 • 2 Ratings

In De Grote Vriendelijke Podcast bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) recente kinderboeken en interviewen een schrijver of illustrator.

  Aflevering 103: Sanne Rooseboom (m.m.v. Sophie Pluim)

  Aflevering 103: Sanne Rooseboom (m.m.v. Sophie Pluim)

  Voor het eerst in de vijfjarige geschiedenis van De Grote Vriendelijke Podcast waren er luisteraars aanwezig bij de opname in kinderboekwinkel Kiekeboek. Mark uit Ophemert, Antoinet uit Middelburg, Sanne uit Haarlem en Esther uit Zeist waren getuige van het gesprek dat kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) voerden met Sanne Rooseboom, schrijfster van het Kinderboekenweekgeschenk 'Ravi en de laatste magie' (CPNB 8+). Een gesprek over haar hang naar avontuur, vanzelfsprekende diversiteit, de emancipatie van 380 plussers, gepensioneerde tovenaars en geheime genootschappen. Met een audioboodschap van illustrator Sophie Pluim.
  Verwijzingen in deze aflevering
  KinderboekenweekAlle informatie over de Kinderboekenweek (4 t/m 15 oktober 2023) vind je hier.
  Mot & ministerieIn het gesprek komt ook het andere werk van Sanne Rooseboom voorbij: de series 'Jippie!' (Van Holkema & Warendorf 7+) en 'Het Ministerie van Oplossingen' (Van Goor 9+) en de op zichzelf staande jeugdroman 'Mot en de metaalvissers' (Van Goor 10+).
  Pakjesavond'Mot en de metaalvissers' was in 2022 de hoogste nieuwe binnenkomer op plek 9 in De Grote Vriendelijke 100. Sanne Rooseboom was destijds te gast tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond, luister hier terug.
  De kaartverkoop voor de Pakjesavond van 2023 start op 13 oktober voor Vrienden van de Show. De overgebleven kaarten gaan op 15 oktober in de algemene verkoop.

  • 1 hr 8 min
  Aflevering 102: Lustrum met Luisteraars

  Aflevering 102: Lustrum met Luisteraars

  Op 5 september 2018 lanceerden kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) de eerste twee afleveringen van De Grote Vriendelijke Podcast, de eerste podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. We maakten inmiddels meer dan 100 afleveringen, waarin we met tal van schrijvers en illustratoren spraken en wonnen in 2020 de Dutch Podcast Award in de categorie Cultuur & Muziek. We zijn enorm blij met hoe er nog steeds volop naar de GVP wordt geluisterd en dat willen we in deze jubileumaflevering vieren.
  Daarom staan de luisteraars centraal: Tom, Ilia, Linda, Wieke en Melle vertellen aan welk GVP-moment zij nog weleens terugdenken of wat een aflevering, een boek of een gast bij hen teweeggebracht heeft. We lezen daaromheen nog meer reacties voor van andere luisteraars.
  Vijf actiesOok kondigen we onder de noemer 'De Grote Vriendelijke Vijf' maar liefst vijf fantastische jubileumacties aan voor luisteraars en Vrienden van de Show.
  1. Een vrijkaart voor het Kinderboekenmuseum voor al onze 357 Vrienden van de Show. Vriend worden? Klik hier.
  2. 5x VIP-kaarten voor onze Pakjesavond op 24 november in Het Huis in Utrecht voor Vrienden van de Show (meer info volgt in de loop van september via je account).
  3. 5x een experience bij NBD Biblion in Zoetermeer op 2 november. Je krijgt een rondleiding door de spectaculaire hallen waar boeken worden klaargestoomd voor de bibliotheek. Na afloop van dit bijzondere kijkje achter de schermen krijg je een cadeau mee naar huis (meer info volgt in de loop van september op onze sociale media).
  4. 5x een feestpakket met boeken, een GVP-mok en een Boekenbon van € 20,-. (meer info volgt in de loop van september op onze sociale media).
  5. 5 luisteraars mogen aanwezig zijn bij onze opname op maandagavond 18 september in kinderboekwinkel Kiekeboek in Haarlem met de schrijfster van het Kinderboekenweekgeschenk Sanne Rooseboom. Dit is uniek, nooit eerder was er publiek bij de opname in de winkel. Je wordt onthaald met taart en je krijgt onder embargo al een exemplaar van het Geschenk, dat je kunt laten signeren door Sanne. Wil je kans maken? Mail ons dan zo snel mogelijk waarom jij hier absoluut bij wilt zijn via info@degrotevriendelijkepodcast.nl

  • 42 min
  Aflevering 101: Update augustus 2023

  Aflevering 101: Update augustus 2023

  Ondanks de zomerluwte is er toch weer genoeg gebeurd op kinderboekengebied om een Grote Vriendelijke Update mee te vullen. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) blikken terug op de Zomergasten-aflevering met Bibi Dumon Tak, praten over straten vernoemd naar kinderboekenschrijvers en het gedoe rond de live action remake van de Disney-film Sneeuwwitje. Na het nieuwsbulletin met Bert Kranenbarg staan ze uitgebreid stil bij het overlijden van schrijfster en illustratrice Margriet Heymans (1932-2023). Mohana van den Kroonenberg leest in De Grote Vriendelijke Première voor uit haar nieuwe boek 'Ik heb mijn zusje kwijtgemaakt' (De Vier Windstreken 8+) en er zijn weer boekentips.
  Verwijzingen in deze aflevering
  ZomergastenDe hele aflevering van Zomergasten met Bibi Dumon Tak is niet meer terug te kijken vanwege rechtenbeperkingen van de getoonde tv-fragmenten, maar wel als podcast terug te luisteren.
  Onze eigen aflevering met Dumon Tak is hier terug te horen en haar Albert Verwey-lezing hier.
  StraatnamenMeer over straatnamen in Nederland lees je in het boek van René Dings, die zo aardig was ons te informeren over vernoemde kinderboekenschrijvers.
  Margriet HeymansIn de Update bespreken we kort haar boeken 'Hollidee de circuspony' (Lemniscaat 4+), 'Lieveling, boterbloem' (Querido 8+) en 'De wezen van Woesteland' (Querido 9+). De audiofragmenten die we laten horen, komen uit een interview van Hanneke Groenteman met Heymans uit het tv-programma 'De Plantage' en een gesprek van Monique Hagen voor 'Het Klokhuis'.
  De aflevering van Lawines Razen waarin Hedy Tjin en Floor de Goede praten over 'De prinses van de moestuin' (Querido 9+) van Margriet en Annemie Heymans is hier te beluisteren.
  In de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren zijn verschillende artikelen over en publicaties van Heymans te lezen.
  Besproken boeken
  'De jongen die van de wereld hield'Tjibbe VeldkampTekeningen: Mark JanssenQuerido 10+
  'Over een zombiefilm en gelukkige getallen'Jaco JacobsVertaling: Tjalling BosPloegsma 10+

  • 46 min
  Aflevering 100: Update juli 2023 (m.m.v. Sylvia Vanden Heede)

  Aflevering 100: Update juli 2023 (m.m.v. Sylvia Vanden Heede)

  Hoera! Aflevering 100! Daarom begint deze Grote Vriendelijke Update net wat anders dan je gewend bent. Maar omdat deze 100ste middenin de zomervakantie valt en we in september 5 jaar bestaan, hebben we besloten dat lustrum dan wat uitgebreider te vieren met onze luisteraars. In deze Update bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) weer drie nieuwe kinderboeken en het kinderboekennieuws van deze maand. Ook praten ze met schrijfster Sylvia Vanden Heede over het 25-jarig jubileum van haar populaire serie leesoefenboeken 'Vos en Haas' (Lannoo, tekeningen: Thé Tjong-Khing, 6+). In première gaat het nieuwe boek van Tjibbe Veldkamp: 'De jongen die van de wereld hield' (Querido 11+, tekeningen: Mark Janssen). Na de zomervakantie zijn we er weer!
  Boekentips'De schuilplaats'Pam SmyVertaling: Annelies JornaVan Goor 10+
  'De brug'Eva LindströmVertaling: Mijke Hadewey van LeersumClavis 5+
  'Pamoek'Cora SakalliMoon 10+

  • 49 min
  Aflevering 99: Hedy Tjin en Zindzi Zevenbergen

  Aflevering 99: Hedy Tjin en Zindzi Zevenbergen

  Ze zijn pas sinds drie jaar actief in de jeugdliteratuur, maar al overladen met lovende recensies, nominaties en prijzen. Illustrator Hedy Tjin en schrijver Zindzi Zevenbergen praten in deze 99ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) over hun nieuwste boek 'De reis van Manie Schaafijs' (De Harmonie 10+). Het vertelt het verhaal van de overgrootvader van Hedy, die schaafijs introduceerde in Suriname. Schaafijs is daar inmiddels een traditionele lekkernij, die bestaat uit een beker geschaafd waterijs met een scheut siroop eroverheen. We praten over hoe Hedy en Zindzi verzeild raakten in de kinderliteratuur, over de bijzondere opzet van het boek, thema's als migratie en koloniale geschiedenis, over kibbelende familieleden, je verhaal overgieten met siroop en licht schijnen op iets wat onderbelicht is.
  Verwijzingen in deze aflevering
  SchaafijsfilmpjeDe beelden bij het fragmentje uit het Bioscoopjournaal van 1957 dat we laten horen, zijn te zien op Wikipedia.
  SchaafijskarOp de foto hiernaast zie je de door Hedy beschilderde schaafijskar van Rewien Sewgobind tijdens de boekpresentatie van 'De reis van Manie Schaafijs'. Rechts staat Zindzi, tussen hen in Joan Windzak, eigenaresse van kinderboekwinkel EduCulture.
  LennoxZindzi en Hedy werkten al eerder samen in 'Lennox en de gouden sikkel' (De Harmonie 8+), dat werd bekroond met een Zilveren Griffel, een Zilveren Penseel en op de shortlist van de Boon voor Jeugdliteratuur stond.
  Brian ElstakDe naam van kunstenaar Brian Elstak komt een aantal keer langs in dit gesprek. Hij is de maker van de kinderboekentrilogie 'Tori', 'Trobi' en 'Lobi' (DasMag 8+/10+). We spraken uitgebreid met hem in aflevering 85.

  • 1 hr 11 min
  Aflevering 98: Simon van der Geest (m.m.v. Leonoor Koster en Martijn van der Linden)

  Aflevering 98: Simon van der Geest (m.m.v. Leonoor Koster en Martijn van der Linden)

  De 98ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast komt vanuit een afgeladen Theater De Liefde in Haarlem. Kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) spreken in een sprankelende show met tweevoudig Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest over zijn nieuwe avonturenboek 'Hart van staal' (Querido 10+). Het boek verschijnt tegelijkertijd als verrijkt audioboek bij Storytel. Een van de voorlezers van het boek, actrice Leonoor Koster, leest live op het podium fragmenten uit het boek voor. Ook klinkt er muziek uit het boek en komt illustrator Martijn van der Linden kort aan het woord over zijn cover en tekeningen bij 'Hart van staal'.
  In het boek ontdekken Ravi en Zina dat hun ouders, zonder dat ze het wisten, zijn omgeruild voor levensechte robots. In het gesprek met Simon van der Geest gaat het over de impact van robotisering, het schetsen van een benauwende, futuristische samenleving, over de 'wiskunde van verhalen', lieve machines en kokoscola.
  Verwijzingen in deze aflevering
  MuziekDe liedjes uit 'Hart van staal' zijn te beluisteren op Spotify en in het verrijkte audioboek op Storytel. De liedjes zijn gecomponeerd en geproduceerd door Tessa Rose Jackson en Darius Timmers.
  DertigersActrice Leonoor Koster, die het luisterboek van 'Hart van staal' deels heeft ingesproken, speelt de rol van Lot in de tv-serie 'Dertigers'. Het vierde en laatste seizoen begint maandag 3 juli om 22:00u bij BNNVARA op NPO 3.
  Onze man bij de TalibanSimon, Bas en Jaap praten over deze aflevering uit de documentaireserie 'Onze man bij de Taliban' van Thomas Erdbrink.
  Shervin HajipourSimon refereert aan de Iraanse protestzanger Shervin Hajipour. Hier lees je meer over hem en kun je zijn lied 'Baraye' beluisteren.
  RobotboekenWe noemen in de podcast dat Tonke Dragt de eerste Nederlandstalige jeugdboekenschrijfster is die uitgebreid over robotica schreef. Dat deed ze in 'De robot van de rommelmarkt', 'Torenhoog & Mijlenbreed' en 'Ogen van tijgers' (alle Leopold 14+). Over deze boeken spraken we met haar in aflevering 23 deel 1 en deel 2.
  Verder raken de volgende robotboeken van de laatste jaren aan het thema van 'Hart van staal': 'Duizend en ik' van Yorick Goldewijk (Ploegsma 12+), 'Mijn broer en ik' (Querido 9+) van Abdelkader Benali, 'Toen mijn broer een robot werd' van Emiel de Wild (Leopold 9+) en 'De nieuwe jongen' van David Almond (Querido 10+, vertaling: Annelies Jorna).

  • 1 hr 28 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Roman Mars
Snap Judgment
Snap Judgment and PRX
Rusty Quill

You Might Also Like

Das Mag FM & De Groene Amsterdammer
NPO Radio 1 / NTR
NPO Radio 1 / VPRO
de Volkskrant
Chris Bajema
NPO Radio 1 / NTR / VPRO