63 episodes

In De Grote Vriendelijke Podcast bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) recente kinderboeken en interviewen een schrijver of illustrator.

De Grote Vriendelijke Podcast De Grote Vriendelijke Podcast

  • Arts
  • 4.0 • 1 Rating

In De Grote Vriendelijke Podcast bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) recente kinderboeken en interviewen een schrijver of illustrator.

  Aflevering 62: De Grote Vriendelijke Pakjesavond (m.m.v. o.a. Bette Westera, Janneke Schotveld en Marit Törnqvist)

  Aflevering 62: De Grote Vriendelijke Pakjesavond (m.m.v. o.a. Bette Westera, Janneke Schotveld en Marit Törnqvist)

  Het heerlijk avondje is gekomen! Vanuit een uitverkocht Theater De Liefde in Haarlem presenteren kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in deze 62ste aflevering De Grote Vriendelijke 100, de lijst met favoriete kinderboeken aller tijden, editie 2021! NPO Radio 5 presentator én journaalstem van onze Updates Bert Kranenbarg is live aanwezig en loodst je in blokken van 20 door de lijst, waarna Bas en Jaap opvallende noteringen uitlichten.

  Via een voicebericht reageren schrijvers Carry Slee, Els Beerten, Simon van der Geest, Annet Huizing, Jochem Myjer, Anke de Vries en Pieter Koolwijk op hun notering in de lijst.

  Live in het theater praten Bas en Jaap met Janneke Schotveld over 'Avonturen van de dappere ridster' (Van Goor 7+, tekeningen: Milja Praagman), Bette Westera over 'Doodgewoon' (Gottmer 8+, tekeningen Sylvia Weve), met illustrator Marit Törnqvist over haar persoonlijke band met Astrid Lindgren en met Jens Kraan over het werk van zijn overleden tante Hanna Kraan, schrijfster 'Ik ben Krik, Krik ben ik' (Lemniscaat 4+, tekeningen: Mies van Hout) en van 'Hier is de boze heks' (Lemniscaat 5+, tekeningen: Annemarie van Haeringen). En natuurlijk is de schrijfster van het boek dat op nummer 1 staat aanwezig: Annet Schaap!

  De complete lijst
  De volledige lijst is te vinden op Hebban, de lezerscommunity waarmee we deze verkiezing samen organiseerden. Bijna 2500 mensen dienden een top 5 met favoriete boeken in, die samen de top 100 hebben bepaald. Van de 100 boeken op de lijst zijn er 57 geschreven door een vrouw en 43 door een man. De top 10 is bijna helemaal voor vrouwelijke auteurs, op twee boeken na. Opvallend is dat de lijst bijna net zoveel recente boeken als klassiekers bevat. 42 van de 100 titels komen uit deze eeuw, 7 boeken zijn zelfs van dit jaar (2021). In de aflevering hoor je nog veel meer wetenswaardigheden over de lijst.

  #deGV100 poster
  We hebben een mooie poster laten ontwerpen met alle 100 boekcovers erop. Deze is in beperkte oplage gedrukt en uitgedeeld aan bezoekers van de Pakjesavond. Andere geïnteresseerden kunnen de poster downloaden uit onze mediakit en op A3 of A4 (laten) printen.

  Gedicht en verhaal
  Speciaal voor deze aflevering schreef Bette Westera een gedicht waarin ze maar liefst 69 van de 100 titels wist te verwerken. Janneke Schotveld sloot de avond af met een avontuur van de dappere ridster over de uitverkiezing van 'Lampje' van Annet Schaap als lijstaanvoerder.

  Boekenbonnen
  Van onze nieuwe sponsor de Nederlandse Boekenbon B.V. mochten we in deze aflevering 10 boekenbonnen van € 20,- weggeven. 5 aan mensen in de zaal, 5 aan luisteraars. In de uitzending hoor je hoe je kans maakt. Meedoen kan t/m 5 december 2021. Winnaars krijgen bericht en publiceren we op sociale media.

  • 1 hr 49 min
  Aflevering 61: De Grote Vriendelijke 100 met Stef Bos

  Aflevering 61: De Grote Vriendelijke 100 met Stef Bos

  Nog een paar dagen en dan sluit de stembus voor De Grote Vriendelijke 100. Heb je jouw persoonlijke top vijf favoriete kinderboeken aller tijden nog niet ingediend? Doe dat dan nu via hebban.nl/stem! In deze laatste special rond de verkiezing draagt zanger Stef Bos vijf boeken voor die hem dierbaar zijn.

  Uit alle inzendingen stellen we de top 100 op, die we op 24 november presenteren tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst - er komen wellicht nog extra kaarten beschikbaar.


  Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

  Verwijzingen in deze aflevering
  We refereren aan dit optreden van Stef Bos in het tv-programma Khalid en Sophie, samen met Pieter Koolwijk en Ellen Deckwitz. Ook noemen we nog even zijn optreden bij Matthijs gaat door, waarin hij een lied zong geïnspireerd op 'De avonturen van de dappere ridster' van Janneke Schotveld.

  De top 5 van Stef (in willekeurige volgorde)

  1. 'Meester Pompelmoes gaat naar Parijs' van Hans Andreus (Holland 7+, tekeningen: Babs van Wely)
  2. 'Het verlangen van de prins' van Marco Kunst (Gottmer 9+, tekeningen: Marieke Nelissen)
  3. 'Avonturen van de dappere ridster' van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf 7+, tekeningen: Milja Praagman)
  4. 'Reis door de nacht' van Anne de Vries (KokBoekencentrum 12+)
  5. 'De kleine prins' van Antoine de Saint-Exupéry (Ad. Donker 8+)

  • 19 min
  Aflevering 60: Update oktober 2021 (m.m.v. Charlotte Dematons)

  Aflevering 60: Update oktober 2021 (m.m.v. Charlotte Dematons)

  Voor het derde jaar op rij maken we bekend wie de Kinderboekwinkelprijs wint, de prijs van de zelfstandige, samenwerkende kinderboekwinkels in Nederland. Dit jaar is dat Charlotte Dematons voor haar prentenboek 'Alfabet' (Hoogland & Van Klaveren 4+). Ze schuift aan in deze Grote Vriendelijke Update om met kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) te praten over wat er sinds de verschijning van de bestseller (en ons interview met haar) met het boek is gebeurd. Ook geeft ze een update over hoe het staat met de hernieuwde versie van haar beroemde Sinterklaas-boek.
  Over Sinterklaasboeken gesproken: we trappen de aflevering af met een kort gesprekje over de nieuwe lijn aan boeken over de goedheiligman. We noemen kort de boeken 'De pieto-toets' van Hans Hagen (Querido 6+, tekeningen: Marieke van Ditshuizen), 'Pietje, moet je plassen?' van Sunna Borghuis (Gottmer 3+, tekeningen: Ruth Hengeveld) en 'De dappere ridster - Sint zit vast' van Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf 7+, tekeningen: Milja Praagman).

  Verwijzingen in deze aflevering


  Nienke van Hichtum
  Erna Sassen wint de Nienke van Hichtumprijs voor haar young adultroman 'Zonder titel'. We spraken in deze aflevering uitgebreid met haar over dit boek.

  Middag van het kinderboek
  De Middag van het Kinderboek vindt plaats op 6 november in de openbare bibliotheek Amsterdam (OBA). Hier vind je alle informatie over kaartverkoop.

  Animatieseries
  Op YouTube vind je de trailers van Het leven van een loser en Mijn moeder is een gorilla, naar de boeken van respectievelijk Jeff Kinney en Frida Nilsson. De animatieserie over Pip en Posy is hier terug te kijken. Meer informatie over Anansi de spin vind je op deze website.

  • 39 min
  Aflevering 59: De Grote Vriendelijke 100 met Frits Spits

  Aflevering 59: De Grote Vriendelijke 100 met Frits Spits

  Als radiopresentator Frits Spits boeken leest, dan treedt het 'chocolaatjeseffect' op. Neemt hij er één, dan wil hij méér. Als (groot)vader, maar ook als boegbeeld van De Taalstaat, draagt hij de jeugdliteratuur een warm hart toe. Daarom wil hij graag zijn inzending voor De Grote Vriendelijke 100 met ons delen.

  Nog t/m 7 november kan iedereen een persoonlijke top 5 indienen via hebban.nl/stem. Uit alle inzendingen stellen we de top 100 favoriete kinderboeken aller tijden op, die we op 24 november presenteren tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst - er komen vermoedelijk nog extra kaarten beschikbaar.

  Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

  Verwijzingen in deze aflevering
  Frits verwijst naar dit gesprek met Daan Remmerts de Vries dat hij in de Taalstaat had. De boeken over Vos die hij bedoelt, heetten: 'Vos is een boef', 'Dokter Vos' en 'Feest met Vos' (alle Gottmer 4+).

  De moeder van Frits Spits was kinderboekenschrijfster. Ze heette Hanny S.R. Meijler en schreef boeken als 'Een kast vol servies' (Helmond, 1960), 'Tippelop en Tippelmee' (Van Holkema & Warendorf, 1961) en 'De zwarte paraplu van Hanneke en Janneke' (Van Holkema & Warendorf, 1960). Ook schreef ze de tekst van het liedje 'Ik ben gelukkig zonder jou' van Conny Vandenbos.

  De top 5 van Frits


  1. 'De GVR' van Roald Dahl (De Fontein 8+)
  2. 'Wiplala' van Annie M.G. Schmidt (Querido 6+)
  3. 'Alleen op de wereld' van Hector Malot (Van Goor 10+)
  4. 'De ark van Noach' van Peter Spier (Lemniscaat 4+)
  5. 'De AFC'ers' van J.B. Schuil (Becht 9+)

  • 17 min
  Aflevering 58: De Grote Vriendelijke 100 met Babs Gons

  Aflevering 58: De Grote Vriendelijke 100 met Babs Gons

  Dat ze als kind een grote Guus Kuijer-liefhebber was, realiseerde spoken word-artiest en dichter Babs Gons zich eigenlijk pas bij het opstellen van haar top 5 voor De Grote Vriendelijke 100. Maar ze zet niet alleen boeken uit haar jeugd op haar lijstje: ook een recente versroman van Jason Reynolds, omdat de vorm verwant is aan haar eigen (gesproken) poëzie, en een boek waar haar zoon groot fan van is. Luister deze vierde GV100-special om Babs' motivatie bij haar volledige inzending te horen. Nog t/m 7 november kan iedereen een persoonlijke top 5 indienen via hebban.nl/stem.


  De uiteindelijke top 100 presenteren we op 24 november tijdens De Grote Vriendelijke Pakjesavond. Kaarten voor de avond zijn uitverkocht, maar je kunt je wel inschrijven op de wachtlijst - er komen vermoedelijk nog extra kaarten beschikbaar.


  Laat op sociale media onder de hashtag #deGV100 zien op welke boeken jij hebt gestemd met het speciale invullijstje, dat je kunt downloaden uit onze mediakit!

  Verwijzingen in deze aflevering
  Babs' zoon was weg van het boek 'Ik ben Vincent en ik ben niet bang' van Enne Koens (Luitingh-Sijthoff 9+, tekeningen: Maartje Kuiper), die te gast was in onze 12e aflevering.

  De boeken van Lisa Boersen heten 'Timo en de oppasninja' (Gottmer 8+, tekeningen: Edwin Rhemrev) en 'Hotel Tussentijd' (Gottmer 8+, tekeningen: Lars Deltrap).

  Het vervolg op 'Tori' en 'Trobi' van Brian Elstak (DasMag 9+) heet 'Ogri' en stond gepland voor de zomer van 2020, maar is nog niet verschenen. Lees er meer over op bladzijde 18-19 van deze brochure.

  Hier lees je het interview met Jan Marinus Verburg, de tekenaar van het boek 'Tom Tippelaar', waar Jaap aan refereert.

  Het boek 'Kindje' van Fran Manushkin (Kosmos 4+, tekeningen: Ronald Himler, vertaling: Josephine Vonk) verscheen inderdaad al in 1973, en niet in 1984, zoals Bas in de podcast zegt.

  De volwassenenroman die Babs noemt bij de bespreking van 'Pappa is een hond' van Guus Kuijers (Querido 9+) is 'De wand' van Marlen Haushofer (Orlando, vertaling: Ria van Hengel).

  De top 5 van Babs (in willekeurige volgorde)


  1. 'Tori' van Brian Elstak (DasMag 9+, tekst i.s.m. Karin Amatmoekrim)
  2. '67 seconden' van Jason Reynolds (Blossom Books 15+, vertaling: Maria Postema)
  3. 'Tom Tippelaar' van Annie M.G. Schmidt (Querido 7+, tekeningen: Jan Marinus Verburg)
  4. 'Kindje' van Fran Manushkin (Kosmos 4+, tekeningen: Ronald Himler, vertaling: Josephine Vonk)
  5. 'Pappa is een hond' van Guus Kuijer (Querido 9+)

  • 20 min
  Aflevering 57: Pieter Gaudesaboos

  Aflevering 57: Pieter Gaudesaboos

  Een prentenboek van 80 bladzijden over een beer en een pinguïn die verliefd op elkaar worden: kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) vielen er als een blok voor. En daarom nodigden ze de Gentse illustrator Pieter Gaudesaboos uit om in deze 57ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast over 'Een zee van liefde' (Lannoo 5+) te komen praten. Hij vertelt hoe een vraag van zijn dochter de kiem van dit boek was en dat zowel het verhaal over Beer en Pinguïn als zijn vorige boek, 'Klein verhaal met een hart' (Lannoo 12+, tekst: Elvis Peeters), persoonlijker zijn dan al het werk wat hij hiervoor maakte. We praten over tekenen op de computer, over de zeggingskracht van kleur en compositie, over de tristesse van een pinguïn en die ene vraag van Beer: 'Wat is liefde?'

  Verwijzingen in deze aflevering
  Andere boeken van Pieter Gaudesaboos die worden genoemd: 'Tommie en de torenhoge boterham' (Lannoo 3+), 'Word wakker Walter' (Lannoo 4+) en 'Hoe oma plots verdween' (Lannoo 8+).

  De stoffen die Pieter heeft ontworpen voor het Vlaamse merk About Blue zijn hier te vinden.

  Op YouTube-kanaal van Pieter vind je onder meer een mooie trailer van 'Een zee van liefde' en een filmpje waarin hij uitlegt hoe zijn tekeningen zijn opgebouwd.

  De vijf boeken die Pieter heeft ingediend voor De Grote Vriendelijke 100-verkiezing zijn: 'De gulle boom' van Shel Silverstein (Brandaan 4+, vertaling: Arthur Japin), 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw (Lemniscaat 12+), 'Gevonden' van Oliver Jeffers (De Fontein 4+, vertaling: Mirjam Hoekstra), 'De GVR' van Roald Dahl (De Fontein 8+, vertaling: Huberte Vriesendorp) en zijn Parel: 'O, wat een fijne dag' van Gyo Fujikawa (Cantecleer 2+, vertaling: Lea Smulders).

  Bij de bespreking van zijn top 5 noemt Pieter deze animatiefilm naar het boek 'Lost and found' (Gevonden) van Oliver Jeffers.

  Besproken boeken

  'Alle dieren slapen'
  Kjersti Annesdatter Skomsvold
  Tekeningen: Mari Kanstad Johnsen
  Vertaling: Edward van de Vendel
  Tiptoe Print 3+

  'Het kleine huis bij de rivier'
  Selma Noort
  Leopold 8+

  'Alle wensen van de wereld'
  Rian Visser
  Tekeningen: Janneke Ipenburg
  Leopold 7+

  • 1 hr 1 min

Customer Reviews

4.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Arts

You Might Also Like