29 episodes

In deze podcast gaan we aan de hand van interviews op zoek naar de ingrediënten die een werkgever tot een onweerstaanbare werkgever maken: eentje waar je graag voor werkt én voor blijft werken, ook als er andere aanbiedingen zijn. Ik, Sophie Looijestijn, ben de interviewer, en aan mijn tafel verschijnen onweerstaanbare werkgevers, blije werknemers en experts die, net als ik, vanuit hun beroep een visie hebben op goed werkgeverschap. In het gesprek vertalen we de ingrediënten naar concrete tips, zodat jij, werkgever of leidinggevende, weet hoe je personeel duurzaam aan je zaak kunt verbinden.

De Onweerstaanbare Werkgever Sophie Looijestijn

    • Business

In deze podcast gaan we aan de hand van interviews op zoek naar de ingrediënten die een werkgever tot een onweerstaanbare werkgever maken: eentje waar je graag voor werkt én voor blijft werken, ook als er andere aanbiedingen zijn. Ik, Sophie Looijestijn, ben de interviewer, en aan mijn tafel verschijnen onweerstaanbare werkgevers, blije werknemers en experts die, net als ik, vanuit hun beroep een visie hebben op goed werkgeverschap. In het gesprek vertalen we de ingrediënten naar concrete tips, zodat jij, werkgever of leidinggevende, weet hoe je personeel duurzaam aan je zaak kunt verbinden.

    #28 Desirée Marsman - expert vitaliteit

    #28 Desirée Marsman - expert vitaliteit

    Hoe zorg je dat je de LEVENSKRACHT van je werknemer verhoogt? Zodat iedereen lekker werkt en zelfs lekker gaat ‘buffelen’ met elkaar?

    Desirée Marsman is zelfstandig adviseur duurzame inzetbaarheid. Met haar bedrijf ‘De VitaliteitsBrouwerij’ adviseert zij, samen met vijftig professionals, bedrijven en organisaties, hoe ze de ‘vitaliteit’ oftewel ‘levenskracht’ van hun werknemers kunnen bevorderen.

    Levenskracht hangt af van je leefomgeving (thuis en op je werk), van hoe het fysiek met je gaat en van hoe het mentaal met je gaat. In ons gesprek hebben we het over de leefomgeving op het werk.

    Desirée vertelt ons wat je als werkgever kunt doen om bij te dragen aan de vitaliteit oftewel levenskracht van je werknemer.

    Desirée noemt drie ingrediënten:


    Zorg dat je werknemers zich thuis voelen op het werk.
    Geef je werknemers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen.
    Geef je werknemers heel duidelijk het gevoel dat zij als persoon, en het werk dat ze doen, ertoe doen.

    Concrete tips die Desirée jou als werkgever en leidinggevende geeft:

    Thema persoonlijk contact:


    Organiseer regelmatig persoonlijk contact. Het kan om de week een bijkletsuurtje zijn, maar een kwartier is ook genoeg, om te checken of meer tijd nodig is en die dan zonodig te plannen.
    Vraag regelmatig hoe het met iemand gaat. En luister dan ook oprecht naar het verhaal 😉. Een goede leidinggevende heeft oprechte interesse. Dat valt niet te faken.
    Als je niet vanzelf onthoudt dat iemand jarig is of op vakantie geweest, of zorgen heeft thuis, is het helemaal prima om daar een aantekening en herinnering van te maken in je agenda.
    Met die aantekening ben je er nog niet want je moet ook iets doen met die informatie😊 Bijvoorbeeld iedere dag het eerste uur gebruiken voor de ‘menselijke zaken’: nagaan wie ziek is en die even bellen; een mailtje of berichtje sturen of iemand even bellen of langsgaan, over die ene zijn verjaardag of om te vragen hoe de vakantie was of hoe het met de zieke moeder is.

    Thema ontwikkelen en leren:


    De tijd van vandaag vraagt om een coachende leiderschapsstijl, dus faciliterend leiderschap: mensen helpen hun werk te doen.
    Wil je mensen kunnen helpen, moeten je werknemers zich veilig genoeg voelen om jou te vertellen dat ze hulp nodig hebben. Je wilt dus je dat mensen het durven te zeggen als ze iets niet weten, snappen, of kunnen. Daar heb je veiligheid voor nodig.
    Veiligheid creëer je door hoe je zelf bent en hoe je zelf doet. Wees helder en transparant. Zeg wat je doet en doe wat je zegt, ook als dingen niet lukken: een context waarin fouten gemaakt mogen worden, is belangrijk voor de veiligheid.
    Voer in het werkoverleg ‘de fout van de week’ in als agendapunt: een fout die gemaakt is, lekker op tafel leggen en daar met elkaar over praten, want daar leren we van en dan kunnen we sneller beter worden.

    Thema werk dat ertoe doet:


    Zorg dat je regelmatig, het liefst dagelijks maar in ieder geval elke maand, de werkzaamheden en behaalde resultaten koppelt aan het grotere plan: maak duidelijk waar je met zijn allen aan werkt en hoe jullie ervoor staan.
    Zorg dat je kernwaarden terugkomen in je jaarplan en in de jaardoelen. Heb het er regelmatig over zodat ze echt gaan leven. Dat werkt zingevend en motiverend.
    Zorg dus dat je een heldere missie hebt met elkaar en koppel het dagelijkse werk daaraan.

    Dit is de samenvatting. Het gesprek is veel leuker dan deze letters op je scherm!

    Veel inspiratie en luisterplezier gewenst.

    Beste groet, van Sophie

    Link: Vitaliteitsbrouwerij.nl

    • 35 min
    #27 Jelle Verwer - expert verbetercultuur

    #27 Jelle Verwer - expert verbetercultuur

    ‘Elke dag samen een beetje beter’. Dat is de cultuur onder
    collega’s bij organisaties die door stichting Leerkracht opgeleid zijn.

    Stichting Leerkracht helpt scholen in het primair,
    voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs om een verbetercultuur te creëren. Mijn gast vandaag, Jelle Verwer, is directeur van die stichting.

    Jelle weet hoe je een verbetercultuur creëert. Een cultuur waar het welbevinden van zowel eindgebruiker of klant (leerling) als werknemer (leraar) centraal staat. Een cultuur die uiteindelijk de kwaliteit van de dienstverlening
    (onderwijs) verhoogt.

    Waarom Jelle zijn antwoorden voor alle werkgevers relevant zijn:

    Het onderwijs is in Nederland de arbeidssector met de
    hoogste burn-out, het grootste ziekteverzuim en het hoogste verloop. Om niet te spreken van de maatschappelijke impact van goed, dan wel slecht,
    onderwijs. Grote werkgeversuitdagingen, waar stichting Leerkracht een antwoord op biedt.

    Onderzoek van de Universiteit Utrecht heeft de doelmatigheid en succesvolle resultaten van de methode van de stichting Leerkracht aangetoond.

    Ook internationaal heeft het werk van de stichting aandacht getrokken. Leerkracht is door de Finse ‘Hundred’ benoemd tot wereldwijd een van de meest innovatieve onderwijsprojecten. Het Amerikaanse zakenblad ‘Forbes Magazine’ noemde Leerkracht een van de innovatiefste initiatieven in Europa. Leerkracht heeft scholen in Venezuela en Oekraïne geholpen verbeterdoelen te stellen, en zo verspreidt het gedachtegoed zich wereldwijd. De stichting, die haar werkveld beperkt houdt tot Nederland, geeft haar kennis, methodieken en aanpak gewoon weg, zodat het zich vrij kan verspreiden.

    Wat Jelle vertelt over een leercultuur in het onderwijs, is in mijn ogen in alle werkvelden relevant die worstelen met hoge burnout­-, verzuim- en verloopcijfers. Dus, werkgever, doe je voordeel met deze aflevering. Luister
    en leer van de beste!

    De ingrediënten voor goed werkgeverschap volgens Jelle, zijn:


    Zorg dat er een kraakheldere visie is: waar werken we naartoe? En een missie: “Hoe vinden wíj dat je daar het beste  komt?” En zorg dat alle werknemers daarachter staan. Dat levert intrinsieke motivatie op, lekker samenwerken met eensgezinde collega’s, en een gevoel van zingeving in (leven en) werk.
    Zorg dat de werknemer écht iets kan leren; maak ruimte voor persoonlijke en professionele groei. Als je ziet dat mensen zich gaan vervelen, zorg dan weer voor een uitdaging in plaats van ze laten vertrekken. - > Constante aandacht voor groei en ontwikkeling.
    Geef mensen de mogelijkheid hun eigen ‘footprint’ achter te laten, hun eigen stempel. Niet vanuit egoïsme of borstklopperij, dus nooit ten
    koste van het grotere geheel. Een eigen stempel mogen drukken geeft een sterk gevoel van de eigen waarde, en trots: “Dit is míjn bijdrage aan het grotere geheel.” -> bevrediging, autonomie en authenticiteit.
    Vertrouw als werkgever in de expertise van je werknemers. “Jij hebt hier verstand van. Jij mag meebepalen hoe het moet.”
    Kleine, hechte teams, waarbinnen het psychologisch veilig is, waar collega’s open met elkaar communiceren en elkaar eerlijke feedback durven geven.

    Jelle vertelt een prachtig beeldend verhaal over regelmatige ‘kampvuurgesprekken’ met collega’s; waarin je met elkaar stilstaat bij de écht ingewikkelde vraagstukken; zonder ze meteen op te willen lossen; door, om te beginnen, alleen maar naar elkaar te luisteren. Voor deze ‘verstilde tijd’ word doorgaans geen tijd genomen, terwijl de vruchten ervan groot en goed zijn. En,
    zegt Jelle, 45 tot 75 minuten is voor zo’n kampvuurgesprek al genoeg! (Want nee, je hoeft niet écht een vuurtje aan te leggen 😉).

    Dus:

    Wat Jelle vertelt over een leercultuur in het onderwijs, is
    in mijn ogen in alle werkvelden relevant. Dus, werkgever, doe er je voordeel mee en leer van de beste!

    Een inspirerende luisterervaring gewenst.

    Met beste groet, Sophie

    Link:

    Home - Stichting
    leerKRACHT (

    • 38 min
    #26 Onno Hamburger - expert werkgeluk

    #26 Onno Hamburger - expert werkgeluk

    In deze aflevering interview ik Onno Hamburger, expert Werkgeluk!

    Met meer dan dertig jaar ervaring als psycholoog en als mede bestsellerauteur van meerdere boeken over dit onderwerp is hij de aangewezen persoon om ons mee te nemen in het belang én de diverse ingrediënten van werkgeluk.

    Onno geeft aan dat er andere dingen belangrijk zijn geworden na de transformatie op de arbeidsmarkt die sinds corona heeft plaatsgevonden.

    Zijn 8 ingrediënten zijn:


    plezier
    voldoening
    zingeving
    autonomie
    verbinding
    competentie
    vertrouwen
    waardering

    Deze acht worden in de podcast verder uitgewerkt en verklaard. Onno heeft ook nog een mooie anekdote over hoe werkgeluk in de praktijk is toegepast.

    Luister je mee!

    Veel plezier, en een groet van Soof

    • 39 min
    #25 Rob Mulié - onweerstaanbare werkgever

    #25 Rob Mulié - onweerstaanbare werkgever

    45 jaar werkgeverschap.

    In deze aflevering spreek ik met Rob Mulié, oprichter van de Orfeokliniek in Zoetermeer. Hij heeft 45 jaar ervaring als werkgever in de specialistische tandheelkundige zorg.

    Zijn visie op goed werkgeverschap heeft alles te maken met betrokkenheid en een goede sfeer!

    Enkele van Rob's geheime ingrediënten voor onweerstaanbaar werkgeverschap:


    zorgen voor een goede sfeer
    de betrokkenheid bewaken
    zie je bedrijf als een familie
    kijk regelmatig naar je bedrijf alsof je er voor het eerst komt.
    sta niet boven je medewerkers, je doet het samen.



    Welke tip ga jij morgen in praktijk brengen?



    Veel luisterplezier gewenst! Beste groet, Sophie

    • 39 min
    #24 Annette Brueren - expert mantelzorg

    #24 Annette Brueren - expert mantelzorg

    In deze aflevering interview ik Annette Brueren, expert duurzame inzetbaarheid op het gebied van mantelzorgondersteuning. We hebben het over ‘mantelzorgvriendelijk werkgeverschap’.

    Als je nu denkt ‘Hee dat geldt niet voor mij’ dan vergis je je. Want mantelzorg gaat ons allen aankomende jaren steeds meer treffen. Annette: “Iedere werkgever moet hier iets mee."

    Waarom?

    “Er worden steeds meer mensen oud die zorg behoeven; de overheid vraagt steeds meer van de burgers; er steeds minder mensen om de gevraagde mantelzorg te verlenen;  én dat zijn dezelfde mensen die met steeds minder mensen het werk moeten verrichten dat wij als maatschappij gedaan willen krijgen.

    Een op de drie werknemers is (al dan niet bewust)
    mantelzorger. Als je daar als werkgever aandacht voor hebt en ondersteuning voor inricht, zorg je ervoor dat je personeel duurzaam inzetbaar blijft, ook als de mantelzorglast groter wordt.”

    Nou, dit treft meteen de kern van de boodschap van Annette: “Werkgevers, doe iets aan mantelzorgondersteuning! Anders vallen je mensen op termijn om.”

    In dit gesprek leer je…


    wat mantelzorg is en wat niet, en wat de grens
    is
    hoe je erachter komt dat een medewerker ‘intensieve zorgtaken draagt’, aangezien je er ivm AVG niet naar mag vragen
    wat de signalen zijn waaraan je kunt herkennen
    dat iemand overbelast aan het raken is ivm mantelzorg (o.a. vaak te laat, vaak ziek, maakt meer fouten, kort lontje, …)
    wat je als werkgever concreet kunt doen om je werknemers hierin te ondersteunen
    wat jouw bedrijf of organisatie wint door die
    ondersteuning in te richten (lager ziekteverzuim, minder verloop, hogere loyaliteit, betere bedrijfsresultaten)
    en wat de kosten zijn als je dit nalaat.

    Deze keer verklap ik niet alle inhoud hier in de shownotes,
    dus als je het wilt weten, zul je echt het interview moeten beluisteren!

    Een wellicht onverwacht inspirerend gesprek over een onderbelicht onderwerp.

    Veel luisterplezier gewenst! Groet van Sophie

    PS) Wil je meer lezen van Annette haar hand? Zie Home - Balans in werk en mantelzorg “Wie zorgt er voor jou als jij voor iemand zorgt?”

    • 34 min
    #23 Kimberley Koetsier - blije werknemer

    #23 Kimberley Koetsier - blije werknemer

    Als je 26 jaar oud bent, ben je dan GenZ of Millenial? Ik weet het niet, ik ben nog niet zo goed met die termen. JONG ben je in ieder geval. En in deze aflevering heb ik een super blije JONGE werknemer: Kimberley Koetsier! Ze is online marketeer bij Marketing Karwei in Nijmegen, waar ze het, samen met 20-25 anderen van gemiddeld 26 jaar oud, heel erg naar de zin heeft!

    Wat doet haar werkgever goed volgens Kimberley?


    Hij weet een sfeer te creëren waar je jezelf mag zijn. Daar hoort bij dat je je kwetsbaar mag opstellen.
    Hij zorgt voor verbinding door regelmatig leuke dingen te organiseren, zoals naast de gebruikelijke eindeweekborrel, ook ieder jaar een weekend weg met zijn allen.
    Een keer per twee maanden vraagt je mentor je hoe het - echt - met je gaat, met je werkdruk en ambities en wat je nodig hebt. Je welzijn wordt in de gaten gehouden dus.
    Iedere zes weken zit iedereen met een aangewezen buddy, twee uur lang te praten over persoonlijke vaardigheden en ontwikkeling, zoals je kwaliteiten en valkuilen en wat je nodig hebt om goed te functioneren. Het helpt dat er naast de zaak een café-restaurant zit, dus ze gaan er lekker voor zitten met een wijntje. Deze 'buddygesprekken' verhogen de saamhorigheid, de zelfkennis en de groei als mens en als professional.
    Waardering uitspreken is vast onderdeel van het maandelijks teamoverleg.
    Mogelijkheid om te groeien
    Flexibiliteit
    Vertrouwen
    Medezeggenschap en openheid over de zaak

    Concrete voorbeelden en tips die Kimberley jou als werkgever of leidinggevende geeft:


    Oprecht luisteren en doorvragen. Dan delen mensen vanzelf meer.
    Regelmatig strategische sessies houden met elkaar. Openheid geven over hoe het met de zaak gaat. Door je werknemers met je mee te laten denken, ontdek je hoe intelligent ze zijn! En kunnen ze, door de verschillende visies en het goede gesprek met elkaar, nog meer kunnen bijdragen aan het succes van de zaak.
    Opleidingsbudget
    Ruimte in geest en budget voor initiatieven van werknemers
    Af en toe een compliment door de brievenbus
    Bij ieder maandoverleg staat 'de complimentenronde' op de agenda: iemand heeft dan een oprecht en toegelicht compliment voorbereid voor een collega.
    Ook op de maandelijkse teamagenda staat de uitreiking van de prijs voor 'Ontwikkelkoning/-in' van de maand: iemand die grote stappen heeft gezet of een bijzondere prestatie heeft geleverd, wordt in het zonnetje gezet.
    POP-gesprekken in plaats van functioneringsgesprekken. Dus niet terugblikken maar vooruitblikken.

    Verder sprak Kimberley nog over 'De 24 uurs regel', die ik geniaal vind, en geeft ze nog legio voorbeelden van hoe deze werkgever deze jonge honden aan zich weet te binden. Onder andere hoe je ook in verbinding afscheid kunt nemen van elkaar.

    "Doe je werkgever de groeten. Zeg maar dat hij het goed doet!" zei ik bij het afscheid tegen Kimberley. Ik hoop deze 'Rick' binnenkort ook in mijn studio te kunnen ontvangen, zodat hij ons kan verrijken met zijn visie op werkgeverschap.

    Luisterplezier gewenst! En wederom: doe als luisterende werkgever of leidinggevende je voordeel met de tips uit deze aflevering. Zo maken we, met elkaar, het werkende leven prettiger.

    Groet! Sophie

    • 40 min

Top Podcasts In Business

REAL AF with Andy Frisella
Andy Frisella #100to0
Prof G Markets
Vox Media Podcast Network
Money Rehab with Nicole Lapin
Money News Network
PBD Podcast
PBD Podcast
The Ramsey Show
Ramsey Network
Habits and Hustle
Jen Cohen and Habit Nest